ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Φλεβάρη 2003
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ»
Παράδοση υγείας και πρόνοιας στο κεφάλαιο

Διακήρυξη για το 10ο Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, που όμως η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ περιόρισε, αντί να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη των αγώνων
Στιγμιότυπο από κινητοποίηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, που όμως η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ περιόρισε, αντί να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη των αγώνων
«Οι ανατροπές που έχουν δρομολογηθεί στο χώρο της Υγείας είναι ενταγμένες στη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, στοχεύουν κυρίως να παραχωρήσουν και να υποτάξουν πλήρως και το χώρο της Υγείας, της Πρόνοιας και της Ασφάλισης στη δράση και τα συμφέροντα του κεφαλαίου, με αρνητικές επιπτώσεις στην Υγεία του λαού, στο ρόλο και τις συνθήκες εργασίας των υγειονομικών» τονίζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (ΑΣΥ) στην προγραμματική της διακήρυξη για το 10ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), που θα γίνει στις 11-13 Φλεβάρη 2003 στην Αθήνα.

Το συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ συμπίπτει με την περίοδο που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει στην παραπέρα υλοποίηση του σχεδίου για την «υγεία του πολίτη», που είχε εξαγγείλει πριν 30 μήνες ο - τότε - υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος. Ηδη με το νόμο 2289/2001 καταργήθηκε η νομική υπόσταση των νοσοκομείων και διευρύνθηκε η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών, ενώ τα επόμενα βήματα επικεντρώνονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), ενώ με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο διαλύθηκε η Πρόνοια.

Προχτές έγινε διυπουργική επιτροπή υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ενώ οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα οριστικοποιηθούν την ερχόμενη Πέμπτη (13.2.2003) στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στην ΠΦΥ, επί της ουσίας, δε θα προστεθεί τίποτε ουσιαστικό, πέραν των επικοινωνιακών βερμπαλισμών της κυβέρνησης. Αλλά και σ' αυτή θα επιχειρηθεί περαιτέρω εμπορευματοποίηση: Ετσι θα ανακληθεί και πάλι η θεσμοθέτηση του Οικογενειακού Γιατρού, με κύριο μοχλό το ΙΚΑ - και συμπληρωματικό ρόλο απ' τα άλλα ταμεία - που δε θα είναι τίποτε άλλο από συμβάσεις ορισμένου χρόνου με ιδιώτες γιατρούς.

Η κυβερνητική, αντιλαϊκή πολιτική χτυπάει το σύνολο των δικαιωμάτων μας και σε αυτή - πέρα απ' τις διαφοροποιήσεις -βάζουν πλάτη η ΝΔ και ο ΣΥΝ, υπογραμμίζει η ΑΣΥ και τονίζει: «Για τους Υγειονομικούς, για τους εργαζόμενους, για το λαό, μονόδρομος είναι να κτίσουν τη δική τους κοινωνική και πολιτική συμμαχία, το δικό τους λαϊκό μέτωπο, που θα παλεύει για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων και θα ανοίγει το δρόμο για ριζικές αλλαγές μέχρι το επίπεδο της εξουσίας».

Πολιτική συμβιβασμών

«Στη ζωή αποδείχτηκε ότι εμπόδιο στον αγώνα μας και στην αποτελεσματικότητα της πάλης μας μπαίνει η τακτική και οι θέσεις των ηγεσιών της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕΔΗΝ, καθώς και οι ηγεσίες των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της "Πρωτοβουλίας Υγειονομικών"», υπογραμμίζει η ΑΣΥ, γιατί με τη στάση τους στηρίζουν «τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, συμφωνούν δηλαδή με τη στρατηγική του κεφαλαίου, με τη βασική κατεύθυνση των αντεργατικών αλλαγών και ελίσσονται σε επιμέρους ζητήματα, προσπαθώντας να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους».

Ετσι, λοιπόν, «χρησιμοποίησαν τον κοινωνικό διάλογο της υποταγής για να στρώσουν το έδαφος, για να διαπραγματευτούν την κατάργηση δικαιωμάτων, για να αφοπλίσουν το εργατικό κίνημα, τον αγώνα των υγειονομικών», ενώ στήριξαν την «ουσία των αντιδραστικών ανατροπών στην υγεία - πρόνοια».

«Οι "διεκδικήσεις" που προβάλλουν, ουσιαστικά στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική» και «διευκολύνουν με την αποπροσανατολιστική προβολή επιμέρους αιτημάτων», υπογραμμίζει η ΑΣΥ. Ακόμα και οι κινητοποιήσεις που εξαγγέλθηκαν έγιναν για τα «μάτια του κόσμου» επισημαίνει η ΑΣΥ και «για να εξασφαλίσουν καλύτερες θέσεις στα πλαίσια της κυβερνητικής διαχείρισης, για να δικαιολογήσουν τη συνδικαλιστική τους υπόσταση».

«Η δήθεν αριστερή φρασεολογία και κριτική της "Πρωτοβουλίας Υγειονομικών" - υπογραμμίζει η ΑΣΥ - εξυπηρετεί ακριβώς την ανάγκη, να εγκλωβιστούν οι εργαζόμενοι στη λογική αυτή, σπέρνοντας συγχύσεις, όπως ότι η αντιλαϊκή πολιτική μπορεί να έχει και φιλολαϊκό πρόσωπο. Αποτελούν ένα επιπλέον εμπόδιο στη ριζοσπαστικοποίηση των εργαζομένων και την ανάπτυξη του κινήματος με ταξικό προσανατολισμό».

Γι' αυτούς τους λόγους οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) στο Γενικό Συμβούλιο καταψήφισαν τον διοικητικό απολογισμό και το πρόγραμμα δράσης που έφερε η πλειοψηφία της ηγεσίας.

Και η διακήρυξη της ΑΣΥ καταλήγει: «Αν δεν αλλάξει ο συσχετισμός των δυνάμεων στην ΠΟΕΔΗΝ, θα μετράμε κάθε φορά απώλειες και θα πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο. Το κίνημα των Υγειονομικών πρέπει να πάρει τα μέτρα του, να προετοιμαστεί για να δώσει τη μάχη στις σκληρές συνθήκες που διαμορφώνει ο πόλεμος και η επίθεση του κεφαλαίου. Η απάντηση βρίσκεται στην ενίσχυση του ΠΑΜΕ, των αγωνιστικών δυνάμεων που παλεύουν με συνέπεια ενάντια στο κεφάλαιο και τους πολιτικούς του υπηρέτες».

Τα χαράτσια

Η κυβέρνηση με την πολιτική της προωθεί την επιχειρηματική δράση στο δημόσιο τομέα, εμπορευματοποιώντας και ιδιωτικοποιώντας τις κοινωνικές υπηρεσίες του, ενώ παράλληλα ενισχύει ακόμα περισσότερο τον ιδιωτικό τομέα επισημαίνει η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών (ΑΣΥ).

«Για την επίτευξη αυτού του στόχου, συνεχίζει η ΑΣΥ, χρησιμοποιούνται ως προκάλυμμα τα επιχειρήματα της αρμονικής συνύπαρξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και της δήθεν δυνατότητας ανάπτυξης ενός ανταγωνιστικού δημόσιου τομέα. Τα δημόσια νοσοκομεία μετατρέπονται σε ανώνυμες εταιρίες, σε επιχειρήσεις. Οι ασθενείς χαρακτηρίζονται πελάτες. Ακόμα κι αυτές οι μειωμένες δημόσιες δαπάνες είναι ενταγμένες στην προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην Υγεία - Πρόνοια - Συνταξιοδότηση».

«Τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν το χαράτσι αυτής της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης» τονίζει η ΑΣΥ. Αποκαλυπτικό στοιχείο για τα χαράτσια είναι τα έσοδα απ' τη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία που έφτασαν στα 13,8 εκ. ευρώ (δηλαδή 4,7 δισ. δραχμές) για το 2002. « Οι ιδιωτικές δαπάνες για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έχουν αυξηθεί, τονίζει η ΑΣΥ. Φτάνουν πλέον το 45% των συνολικών δαπανών. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν ετησίως 1,7 τρισ. δραχμές. Οι ιδιωτικές κλινικές κερδίζουν 300 δισ. δραχμές το χρόνο, εκμεταλλευόμενες την αρρώστια. Τα κέρδη των φαρμακοβιομηχάνων το 1999 το α΄ εξάμηνο ξεπέρασε το ποσοστό 710%. Τα κέρδη, γενικά των εργοδοτών, στη δεκαετία που μας πέρασε, έτρεξαν με ρυθμό 20%, ενώ αντίθετα, οι αυξήσεις των μισθών με ρυθμούς, μόλις, 2,1%».

«ΟΧΙ» στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

«Δεν αρκεί σήμερα το "ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ". Από ευχές έχουμε χορτάσει! Ολοι στο δρόμο του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού αγώνα. Ολοι στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 15 Φλεβάρη, 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια, στα αντιπολεμικά συλλαλητήρια, σε όλη τη χώρα» τονίζει στη διακήρυξή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (ΑΣΥ).

Οι Αμερικάνοι, υπογραμμίζει, πρωτοστατούν αλλά δεν είναι μόνο αυτοί, καθώς έχουν και τη στήριξη σημαντικού αριθμού κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η «Αγωνιστική Συσπείρωση», επισημαίνει όμως και τις μεγάλες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας πως είναι παραπλανητική αφού ενώ μιλάει για την ειρήνη «έχει συμφωνήσει με όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και έχει προσυπογράψει όλα τα επιθετικά σχέδια».

Τέλος η ΑΣΥ καλεί στην απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξε το ΠΑΜΕ στις 20 Μάρτη 2003, για την καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου, αλλά και τη διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων, αυξήσεων στους μισθούς και στις συντάξεις και στην υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Αύριο η σύσκεψη

Οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ, καλούν σε σύσκεψη τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του ΠΑΜΕ στο 10ο Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ.

Η σύσκεψη θα γίνει τη Δευτέρα 10.2.2003, και ώρα 8 μμ, στην αίθουσα Λογιστών, Κάνιγγος 27.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ