ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Απρίλη 2025
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΥΝΕΚΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗ Ν/Α ΑΣΙΑ
Ξεπέρασαν τις 2.000 τα επιβεβαιωμένα θύματα

Εκατοντάδες οι αγνοούμενοι, ενώ η ανησυχία για την έκταση της τραγωδίας μεγαλώνει εξαιτίας των τεράστιων προβλημάτων στις δομές Υγείας

Στη Μανταλάι της Μιανμάρ, επίκεντρο του ισχυρού σεισμού, ολόκληρες γειτονιές έχουν ισοπεδωθεί

Xinhua

Στη Μανταλάι της Μιανμάρ, επίκεντρο του ισχυρού σεισμού, ολόκληρες γειτονιές έχουν ισοπεδωθεί
Τις 2.100 πλησίαζαν χτες το βράδυ τοπική ώρα τα επιβεβαιωμένα θύματα του ισχυρού σεισμού που το μεσημέρι της Παρασκευής έπληξε την κεντρική Μιανμάρ με 7,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και συνέχιζε να προκαλεί μεγάλη ανησυχία, εξαιτίας του εύρους και του βάθους του ρήγματος με το οποίο συνδέεται.

Ενώ ο σεισμός έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος της Νοτιοανατολικής Ασίας, στη Μιανμάρ οι τραυματίες χτες είχαν καταγραφεί σε πάνω από 4.000 και οι αγνοούμενοι υπολογίζονταν σε εκατοντάδες, ωστόσο ακριβής εικόνα για την έκταση της τραγωδίας δεν υπήρχε, εξαιτίας και των τεράστιων προβλημάτων στις τηλεπικοινωνίες, όπως και στο οδικό δίκτυο που οδηγεί σε μια σειρά πληγείσες περιοχές.

Η πυκνότητα του πληθυσμού και οι εξαιρετικά ανεπαρκείς προδιαγραφές στην ασφάλεια χιλιάδων κτισμάτων - από κατοικίες μέχρι δημόσια κτίρια κ.λπ. - μεγάλωναν την ανησυχία για δραματική αύξηση των νεκρών. Την ίδια στιγμή, η κατάσταση των νοσοκομείων δεν επιτρέπει τη σωστή νοσηλεία όσων διασώθηκαν αλλά φέρουν σοβαρά τραύματα. Ολα αυτά ενώ ασιατικά ρεπορτάζ κάνουν λόγο για «ολόκληρες γειτονιές που αφανίστηκαν», και πολλά κτίρια που στέκονται ακόμα όρθια είναι πολύ επικίνδυνα. Στο μεταξύ οι θερμοκρασίες στη χώρα αγγίζουν τους 40 βαθμούς, με χιλιάδες οικογένειες να μην έχουν ρεύμα μετά την Παρασκευή, αφού και το δίκτυο ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές έχει υποστεί βλάβες που ακόμα δεν αποκαταστάθηκαν.

Ολα αυτά σε μια χώρα όχι μόνο με μεγάλα ποσοστά επίσημης φτώχειας, αλλά και με μια στρατιωτική χούντα να έχει καταλάβει την αστική εξουσία από τον Φλεβάρη του 2021.

Η αγωνία όμως μεγάλωνε και στη γειτονική Ταϊλάνδη, όπου μέχρι χτες είχαν καταμετρηθεί επίσημα 17 νεκροί, αλλά όλοι θεωρούσαν βέβαιο ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί πολύ. Μόνο μέσα στον υπό κατασκευή ουρανοξύστη 30 ορόφων στην Μπανγκόκ, που ισοπεδώθηκε μέσα σε λίγα λεπτά, υπολογίζεται ότι βρίσκονταν πάνω από 300 εργάτες.

Και ενώ ο λαός της περιοχής δοκιμάζεται σκληρά, οι εξελίξεις όπως φαίνεται αξιοποιούνται και για διεργασίες γύρω από τους όρους «αντιμετώπισης» της χούντας στη Μιανμάρ, για την οποία ειδικά την τελευταία διετία φούντωναν διεργασίες γύρω από τους όρους συνδιαλλαγής της στην Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN - κανονικά η Μιανμάρ είναι μέλος της, αλλά μετά την επιβολή της χούντας διατυπώθηκαν αντιρρήσεις για τη συμμετοχή της).

Με φόντο τη συνέχιση των εχθροπραξιών ανάμεσα στη χούντα στη Μιανμάρ και σε ένοπλους που αντιτάσσονται σε αυτή, συνεδρίασαν με τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί Εξωτερικών της ASEAN, με τον ΥΠΕΞ της Σιγκαπούρης, Βίβιαν Μπαλακρίσναν, να ζητάει «να κηρυχθεί κατά τρόπο άμεσο και αποτελεσματικό κατάπαυση του πυρός στη Μιανμάρ», ώστε «να διευκολυνθούν οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας» και να προωθηθεί «πιο μακροπρόθεσμα εθνική συμφιλίωση», για «να επιστρέψει η ειρήνη» και να υπάρξει «ανοικοδόμηση» της χώρας.

Η Εθνική Ενωση των Κάρεν (KNU) ανακοίνωσε ότι η χούντα «συνεχίζει τα αεροπορικά πλήγματα, στοχοποιώντας περιοχές όπου ζουν άμαχοι, παρότι ο πληθυσμός υποφέρει τα πάνδεινα εξαιτίας του σεισμού», και πως αντί ο στρατός να δώσει προτεραιότητα στις επιχειρήσεις αρωγής, επιλέγει να «αναπτύσσει δυνάμεις για να επιτεθούν στον ίδιο τον λαό».

Η «Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας» (NUG) - η οποία συνδέεται με την εκλεγμένη μέχρι τον Φλεβάρη του 2021 κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, που είχε διάφορες διασυνδέσεις με τη «Δύση» - ανακοίνωσε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της θα ξεκινήσουν μια δίμηνη παύση στις «επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, εκτός από τις αμυντικές ενέργειες» στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό.

ΗΠΑ
Προτάσσουν τη διασφάλιση «στιβαρής αποτροπής» στον Ινδο-Ειρηνικό

Επαφές για την αναβάθμιση των στρατιωτικών συμμαχιών και υποδομών των ΗΠΑ (και) στον Ινδο-Ειρηνικό ολοκλήρωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Πιτ Χέγκσεθ, ο οποίος στο πλαίσιο περιοδείας του στην περιοχή την Κυριακή είχε συνάντηση στο Τόκιο με τον Ιάπωνα ομόλογό του, Γκεν Νακατάνι, όπου κυριάρχησε η επέκταση της διμερούς «αμυντικής» συνεργασίας.

Μετά τη συνάντηση ο Χέγκσεθ ανάμεσα σε άλλα «ανακοίνωσε την έναρξη της πρώτης φάσης της αναβάθμισης των δυνάμεων των ΗΠΑ» που σταθμεύουν στην επικράτεια της Ιαπωνίας (USFJ) «σε ένα Ενιαίο Αρχηγείο Δυνάμεων (...) για να αναβαθμιστούν τα αντίστοιχα πλαίσια εντολών και ελέγχου των αμερικανικών και ιαπωνικών στρατιωτικών δυνάμεων». Στη σχετική ανακοίνωση, το αμερικανικό Πεντάγωνο σημειώνει ότι η συγκεκριμένη αναβάθμιση συμπίπτει και «ταιριάζει» με την ίδρυση Ιαπωνικής Διοίκησης Κοινών Επιχειρήσεων - Japan Self-Defense Forces (JSDF) Joint Operations Command (JJOC) - που «θα βελτιώσει την ικανότητα ΗΠΑ και Ιαπωνίας να συντονίσουν τις διμερές επιχειρήσεις, θα αυξήσει την ετοιμότητά μας να ανταποκριθούμε σε ένα ενδεχόμενο απρόοπτο ή κρίση και θα επαναπροσδιορίσει την αποτροπή στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού». Σημειωτέον, αυτά επισημαίνονται ενώ όλα τα στρατιωτικά επιτελεία των ΗΠΑ και συμμάχων τους τονίζουν ότι και η αξιοποίηση του πυρηνικού οπλοστασίου δεν μπορεί παρά να λαμβάνεται υπόψη στην «αντιμετώπιση κρίσεων», ενώ ραγδαία μεταβάλλονται και μια σειρά δεδομένα που διαμόρφωσε ο συσχετισμός δυνάμεων μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, π.χ. η αναθεώρηση του Συντάγματος στην Ιαπωνία, το οποίο πλέον επιτρέπει «δράση» των Ενόπλων Δυνάμεων και εκτός συνόρων.

Ο Χέγκσεθ δεν παρέλειψε να συνδέσει την «αξιόπιστη και στιβαρή αποτροπή» στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού με την κατάσταση στο Στενό της Ταϊβάν, για την οποία η Κίνα διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι ανήκει στη δική της κυριότητα και επικράτεια, αλλά και ότι είναι έτοιμη «να καταφύγει ακόμα και στη βία».

«Επείγουσα» η κατάσταση γύρω από την Ιαπωνία

Μίλησε δε για «κρίσιμη και επείγουσα κατάσταση ασφαλείας γύρω από την Ιαπωνία», χαρακτηρίζοντας τις συζητήσεις με τον Ιάπωνα ομόλογό του απόδειξη «της αξιοσημείωτης ισχύος της αμερικανοϊαπωνικής συμμαχίας» και τη διμερή συμμαχία «ακρογωνιαίο λίθο της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού». Είπε πάντως και ότι «η Ιαπωνία ήταν ένα υπόδειγμα συμμάχου, δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι αυτό θα συνεχιστεί, όμως αναγνωρίζουμε από κοινού ότι πρέπει ο καθένας να κάνει περισσότερα».

Σημειωτέον, σύμφωνα με τη «Washington Post» απόρρητο έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιγράφει την Κίνα ως τη «μόνη απειλή» γι' αυτό και την «αποτροπή της εξαγοράς της Ταϊβάν, προστατεύοντας παράλληλα τις Ηνωμένες Πολιτείες» ως τον «μόνο οδηγό του».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το έγγραφο περιγράφει έναν πιθανό πόλεμο με την Κίνα αλλά και την υπεράσπιση των ΗΠΑ από απειλές στο «εγγύς εξωτερικό», όπως σε Γροιλανδία και Διώρυγα του Παναμά.

Στο μεταξύ, ΗΠΑ, Ιαπωνία και Φιλιππίνες ξεκίνησαν την Παρασκευή κοινές ασκήσεις στην περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας με τον κωδικό «Multilateral Maritime Cooperative Activity». Πρόκειται για γυμνάσια που πρώτη φορά έγιναν πέρυσι.

Ενδεικτικές ήταν όμως και οι επαφές του Αμερικανού ΥΠΕΞ στη Μανίλα, όπου μαζί με τον Φιλιππινέζο ομόλογό του, Γκιλμπέρτο Τεοντόρο, «συμφώνησαν να κάνουν τολμηρά βήματα και να θέσουν μια ισχυρή ατζέντα για τα υπουργεία Αμυνας ΗΠΑ και Φιλιππίνων, με στόχο την αποκατάσταση της αποτροπής στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και την επίτευξη ειρήνης μέσω της ισχύος τους». Μεταξύ άλλων οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε ανάπτυξη «πιο προηγμένων στρατιωτικών και εξοπλιστικών δυνατοτήτων των ΗΠΑ στις Φιλιππίνες, μεταξύ τους του συστήματος παρεμβολής αποστολής ναυτικού (NMESIS) και των εξαιρετικά ικανών μη επανδρωμένων επιφανειακών πλοίων», υπογραφή μνημονίου συνεργασίας στην πολεμική βιομηχανία, έναρξη συντονισμού στην κυβερνοασφάλεια, επέκταση γυμνασίων τους κ.λπ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΤΟΥΣΑΝΜΠΕ.-- Οι ηγέτες του Τατζικιστάν, του Κιργιστάν και του Ουζμπεκιστάν υπέγραψαν Συνθήκη που καθορίζει το σημείο διασταύρωσης των συνόρων των τριών κρατών. Χθες έγινε και η πρώτη Σύνοδος Κορυφής των τριών κρατών. Τατζικιστάν και Κιργιστάν βρίσκονταν εδώ και δεκαετίες σε συγκρούσεις για τα σύνορά τους μετά την ανατροπή της ΕΣΣΔ.

ΚΙΣΙΝΑΟΥ.-- Η Μολδαβία κατηγόρησε χθες την πρεσβεία της Ρωσίας ότι σχεδίασε την απόδραση ενός «φιλορώσου» βουλευτή στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, ενώ επρόκειτο να φυλακιστεί για κατηγορίες περί παράνομης πολιτικής χρηματοδότησης. Το ΥΠΕΞ της Μολδαβίας μάλιστα ανακοίνωσε την απέλαση τριών Ρώσων διπλωματών.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Εκπρόσωποι 40 χωρών, μεταξύ των οποίων αξιωματούχοι από ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Ιράκ, Βιετνάμ και Αλβανία, συμμετέχουν στη διήμερη σύνοδο για την «παράτυπη» μετανάστευση η οποία ξεκίνησε χτες στο Λονδίνο. Συμμετείχαν και εκπρόσωποι τεχνολογικών μονοπωλίων όπως «Meta», «X», «TikTok», αλλά και η Ιντερπόλ, με στόχο την «εξεύρεση τρόπων» αντιμετώπισης των κυκλωμάτων διακίνησης «παράτυπων μεταναστών», που ετησίως εκτιμάται ότι κάνουν τζίρο άνω των 10 δισ. δολαρίων.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε δηλώσεις του επανέφερε στο προσκήνιο την πιθανότητα να διεκδικήσει για τρίτη φορά το προεδρικό αξίωμα, μολονότι αυτό απαγορεύεται από το Σύνταγμα. Πρόσθεσε δε πως αν και είναι «πάρα πολύ νωρίς» να το σκεφτεί, υπάρχουν «μέθοδοι με τις οποίες αυτό θα μπορούσε να γίνει».

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ.-- Δεκάδες στρατιώτες και πολίτες σκοτώθηκαν την Παρασκευή σε επίθεση τζιχαντιστών στο ανατολικό τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, στην περιοχή Ντιαπαγκά.

ΒΕΛΓΙΟ
Γενική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Ενάντια σε μία ακόμα αντιασφαλιστική «μεταρρύθμιση»

Γενική 24ωρη απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πραγματοποιήθηκε χθες στο Βέλγιο, με βασικό αίτημα την απόσυρση των αντιασφαλιστικών σχεδίων του νέου πρωθυπουργού, του Φλαμανδού ακροδεξιού Μπαρτ ντε Βέβερ, και για την υπεράσπιση των συντάξεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Στην απεργία καλούσαν οι δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας, η Συνομοσπονδία Χριστιανικών Συνδικάτων (CSC), όπου πλειοψηφεί η «κεντροδεξιά», και η Γενική Ομοσπονδία Εργατών Βελγίου (FGTB), όπου πλειοψηφούν οι σοσιαλδημοκράτες.

Στα αεροδρόμια Ζάβεντεμ των Βρυξελλών και του Σαρλερουά ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις, ενώ μερική ήταν η διακοπή των τρένων που εκτελούν διεθνή δρομολόγια. Μεγάλες καθυστερήσεις σημειώνονται στα λιμάνια της Αμβέρσας, της Γάνδης και του Ζεεμπρούζ. Λόγω της απεργίας υπολειτουργούσαν επίσης οι δημόσιες υπηρεσίες, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σχολεία, κυρίως στις Βρυξέλλες και στη Βαλονία, ενώ κλειστά παρέμειναν αρκετά καταστήματα.

ΠΑΜΕ
Αλληλεγγύη στους λαούς της Μιανμάρ και της Ταϊλάνδης

Την αλληλεγγύη του στους λαούς της Μιανμάρ και της Ταϊλάνδης εκφράζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Σε όλο τον κόσμο, το δίλημμα "ή τα κέρδη τους η οι ζωές μας" γίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς για μια ακόμη φορά οι εργάτες και τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν με τη ζωή τους την ανυπαρξία μέτρων προστασίας από φυσικές καταστροφές και την έλλειψη αξιοπρεπούς και ασφαλούς στέγης, αφού όπως στην Ελλάδα, έτσι και σε όλο τον κόσμο αυτά θεωρούνται κόστος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ