ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Πολύ πάνω από την εισοδηματική πολιτική

Ξεκίνησε το Γενάρη με 3,2%. Εκρηκτικές ανατιμήσεις σε μεγάλη γκάμα ειδών πρώτης ανάγκης

Πολύ πάνω από τις ψευτοαυξήσεις της εισοδηματικής πολιτικής διαμορφώνεται το κύμα της ακρίβειας και για το 2006, σε μια εξέλιξη που έρχεται να δυναμώσει την ανακατανομή εισοδημάτων σε βάρος των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων. Ο επίσημος πληθωρισμός για το μήνα Γενάρη του 2006 εμφανίζει αύξηση 3,2%, γεγονός όμως που οφείλεται στη διαφορετική ημερομηνία έναρξης των φετινών με τις περσινές χειμερινές εκπτώσεις. Σύμφωνα με το ΓΓ της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Μ. Κοντοπυράκη, η επίδραση από τον «ετεροχρονισμό» των εκπτώσεων φτάνει σε περίπου 0,4 ποσοστιαίες μονάδες. Με άλλα λόγια η αύξηση των τιμών, όπως αυτές μετριούνται από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, συνεχίζει στα επίπεδα του 3,6%, ή περίπου 1,5 ποσοστιαία μονάδα πάνω από τις ψευτοαυξήσεις που δόθηκαν για το 2006 στους μισθούς και τις συντάξεις.

Τα επίσημα στοιχεία αποδείχνονται ξεκομμένα και μακριά από την πραγματικότητα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που είναι αναγκασμένα να ξοδεύουν το σύνολο των εισοδημάτων τους στα απολύτως απαραίτητα. Ετσι τα επίσημα στοιχεία συνεχίζουν και καταγράφουν εκρηκτικές ανατιμήσεις σε μια μεγάλη γκάμα ειδών πρώτης ανάγκης. Πολύ πάνω από τους μέσους στατιστικούς όρους διαμορφώνονται οι ανατιμήσεις του Γενάρη στην κατηγορία «στέγαση» που φτάνουν σε 10,2%, στις «μεταφορές» (4,8%) στην Υγεία (4%).

Το κύμα της ακρίβειας - σύγκριση τιμών Γενάρη 2006 με Γενάρη 2005 - αποτυπώνεται και στις παρακάτω ανατιμήσεις, που κατέγραψε η ΕΣΥΕ:

  • Πετρέλαιο θέρμανσης 42,6%
  • Λάδι 14,4%
  • Αυγά: 4%
  • Ταξί 8,1%
  • Καύσιμα αυτοκινήτου 14,6%
  • Συντήρηση αυτοκινήτου 6,5%
  • Δίδακτρα Δημοτικού (ιδιωτικό) 6%
  • Ιατρικές υπηρεσίες 5,5%
  • Γάλα νωπό παστεριωμένο 5,2%
  • Γιαούρτι 5%
  • Δίδακτρα β΄ βαθμίδας 4,9%
  • Δίδακτρα ξένων γλωσσών 4,1% κ.ά.

Σύμφωνα με το ΓΓ της ΕΣΥΕ οι αυξήσεις στις τιμές των λαχανικών κατά τις πρώτες μέρες του Φλεβάρη φτάνουν στο 17%, ενώ οι ανατιμήσεις στα κόμιστρα (αστικές συγκοινωνίες, ΚΤΕΛ, ΟΣΕ, ταξί κ.ά.) που θα ισχύσουν από τον Μάρτη πρόκειται να επιβαρύνουν τον επίσημο τιμάριθμο με 0,1 ποσοστιαία μονάδα. Τέλος, ο «εναρμονισμένος δείκτης τιμών» αναπροσαρμόστηκε με βάση τα τελευταία στοιχεία για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Μειώθηκε πέρσι κατά 0,9%

Στην πενταετία 2000-2005 που η ελληνική οικονομία έγινε «ισχυρότερη», η βιομηχανική παραγωγή «έπεσε» από τις 100 μονάδες που ήταν το Δεκέμβρη του 2000 στις 95,3 μονάδες!

Νέα βουτιά 0,5% έκανε το Δεκέμβρη του 2005 ο όγκος της παραγωγής βιομηχανικών και άλλων υλικών αγαθών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υποβάθμιση της χώρας στο διεθνή καταμερισμό εργασίας, την ανεργία και την ελληνική οικονομία γενικότερα. Συνυπολογιζόμενης της πτώσης του Δεκέμβρη, ο όγκος της βιομηχανικής παραγωγής για ολόκληρο το δωδεκάμηνο του 2005 εμφανίζεται μειωμένος κατά 0,9% συγκριτικά με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο του 2004. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την περίοδο από το 2000 μέχρι το 2005 ο όγκος της παραγωγής στα εργοστάσια (βιομηχανία, ορυχεία κλπ.), όπως μετριέται από τη Στατιστική Υπηρεσία, μειώθηκε κατά 4,7%. Συγκεκριμένα, από 100 μονάδες που ήταν το Δεκέμβρη του 2000 ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής (Μεταλλείων, Ορυχείων, Μεταποίησης, Ηλεκτρικής Ενέργειας, Φυσικού Αερίου και Νερού) περιορίστηκε το Δεκέμβρη του 2005 στις 95,3 μονάδες!

Στην πτωτική πορεία του γενικού δείκτη συνέβαλε η συρρίκνωση της παραγωγής που εμφάνισαν οι επιμέρους δείκτες των Ορυχείων - Λατομείων και Μεταποιητικών Βιομηχανιών, σε αντίθεση με το δείκτη Ηλεκτρισμός - Φυσικό Αέριο - Νερό που κινήθηκε ανοδικά.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ προκύπτει ότι η πτώση του γενικού δείκτη της βιομηχανικής παραγωγής στο δωδεκάμηνο του 2005, συγκριτικά με το 2004, κατά 0,9% οφείλεται στο γεγονός ότι ο όγκος της παραγωγής:

  • Στα ορυχεία - λατομεία, σύμφωνα με το δείκτη παραγωγής Ορυχείων - Λατομείων, μειώθηκε κατά 6,2%.
  • Στα βιομηχανικά εργοστάσια, σύμφωνα με το δείκτη παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών, παρουσίασε μείωση κατά 0,8%. Από τους 23 κλάδους της μεταποίησης, στους 13 η παραγωγή συρρικνώθηκε και μόνο στους 10 κλάδους κινήθηκε ανοδικά.
  • Στην ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και νερό, σύμφωνα με το δείκτη παραγωγής Ηλεκτρισμού - Φυσικού Αερίου - Νερού, παρουσίασε αύξηση κατά 0,6%.

Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ, που συγκρίνουν τους ομαδοποιημένους Δείκτες Βιομηχανικής Παραγωγής του 2005 με το 2004, προκύπτει ότι πέρσι ο όγκος της παραγωγής:

  • Ενέργειας παρουσίασε μείωση κατά 0,6%.
  • Ενδιάμεσων Αγαθών παρουσίασε μείωση κατά 1,7%.
  • Κεφαλαιουχικών Αγαθών παρουσίασε αύξηση κατά 4,2%.
  • Διαρκών Καταναλωτικών Αγαθών παρουσίασε αύξηση κατά 11,7%.
  • Μη Διαρκών Καταναλωτικών Αγαθών παρουσίασε μείωση κατά 1,2 %.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Υπεράνω όλων η «ελεύθερη αγορά»

Ακούραστα επαναλαμβάνουν την προσήλωσή τους στις επιταγές του «ελεύθερου ανταγωνισμού» και της «ελεύθερης αγοράς»

Την προσήλωση της κυβέρνησης στις επιταγές του «ανταγωνισμού» και της «απελευθέρωσης των αγορών» επανέλαβε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, μιλώντας στη χτεσινή, πρώτη, συνεδρίαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με τη νέα της σύνθεση μετά τη λήξη της θητείας των προηγούμενων μελών της. Δίνοντας όρκους πίστης, να υπηρετήσει τα συμφέροντα της «ελεύθερης αγοράς» (σ.σ. διάβαζε της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των μεγαλοεπιχειρηματιών) ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων: «Εμείς πιστεύουμε στη δύναμη της αγοράς και στην απελευθέρωση της οικονομικής ζωής της χώρας από το μακροχρόνιο μαρασμό των προστατευόμενων, από το κράτος, ολιγοπωλίων». Στα πλαίσια αυτά, υπεραμύνθηκε της ασκούμενης πολιτικής με κορόνες περί «κανόνων» και «μηχανισμών ελέγχου» στο πλαίσιο της αγοράς του ανταγωνισμού.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, επανέλαβε ότι «λογική» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι αυτή «περί ελεύθερης αγοράς και εφαρμογής των κανόνων ανταγωνισμού», που, κατά την ίδια λογική, «είναι οι μόνοι που μακροπρόθεσμα και σε μόνιμη και υγιή βάση μπορούν να προστατεύσουν τον καταναλωτή, να ρίξουν τις τιμές, να προστατεύσουν τους μικρούς από τους μεγάλους.

Αυτό που συστηματικά αποσιωπά η κυβερνητική προπαγάνδα είναι το εξής: Οτι αυτή ακριβώς η πολιτική είναι που καθιστά τους εργαζόμενους και τα λαϊκά εισοδήματα έρμαια στα χέρια των μονοπωλίων. Οτι αυτή ακριβώς η πολιτική που οραματίζονται και εφαρμόζουν οι κυβερνώντες είναι που δημιουργεί τα αδιέξοδα που γεννά η ακρίβεια και η ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου και ότι οι μόνοι κανόνες που μπορούν να υπάρξουν είναι αυτοί της ζούγκλας. Σ' αυτό το πλαίσιο και θεσμοί του τύπου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όσο κι αν θεσμικά εμφανίζονται να λειτουργούν ανεξάρτητα από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες και κυβερνήσεις, στην πράξη ο ρόλος τους είναι να λειτουργούν ως άλλοθι για την απενοχοποίηση αυτής της πολιτικής.

Εξαγορά μετοχικού πακέτου

Ποσοστό περίπου 10% του μετοχικού κεφαλαίου της κυπριακής «Λαϊκής Τράπεζας» εξαγόρασε το επιχειρηματικό λόμπι της «Μάρφιν», που πριν από λίγο διάστημα απέκτησε τον έλεγχο του «Υγεία». Ο όμιλος της «Μάρφιν», που ελέγχεται από εφοπλιστές του Πειραιά, το καλοκαίρι του 2005 είχε αποκτήσει και το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της «Εγνατίας Τράπεζας». Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση η μεταβίβαση του μετοχικού πακέτου (9,98%) της «Λαϊκής Τράπεζας» έγινε με εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή στη Λευκωσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ