ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούνη 2001
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ - ΕΕ
Ο λαός δε θέλει τη συνθήκη

ΔΟΥΒΛΙΝΟ - ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΑΡΙΣΙ - ΜΟΝΑΧΟ.-

Οι Ιρλανδοί κατόρθωσαν να αφήσουν άναυδους τους πάντες στην Ευρώπη με την απόρριψη της Συνθήκης της Νίκαιας, και δημιουργώντας με αυτή την αρνητική ψήφο τις προϋποθέσεις για μια γενικότερη επανεξέταση και αμφισβήτηση όχι μόνο της εν λόγω Συνθήκης, αλλά και της συνολικής πολιτικής της ΕΕ. Η προοπτική αυτή έχει προκαλέσει ένα σχετικό «πανικό» στους κύκλους των Βρυξελλών, που έχουν επιδοθεί σε ένα απίστευτο κρεσέντο επιβεβαίωσης της πορείας, αλλά και του δεδομένου «ότι η αρνητική ψήφος των Ιρλανδών δε θα παίξει κανένα ρόλο».

Αν και γνωρίζουν πολύ καλά ότι η απόφαση της Συνόδου της Νίκαιας, που αφορά στη διεύρυνση της ΕΕ με την είσοδο 12 νέων μελών, κυρίως πρώην σοσιαλιστικές χώρες απαραιτήτως πρέπει να επικυρωθεί και από τα 15 κράτη - μέλη της ΕΕ. Συνεπώς, η απόρριψη εκ μέρους της Ιρλανδίας συνιστά μεγάλο πρόβλημα ασχέτως εάν όλοι έχουν πέσει πια στη μάχη εξουδετέρωσής του.

«Η Συνθήκη είναι νεκρή», τονίζει ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Ρουαΐρι Κιν... ενώ κατά τις δηλώσεις του ο ηγέτης του «Κόμματος Εργατών», Σιν Γκάρλαντ τονίζει ότι «πρέπει να αποδεχτεί η ιρλανδική κυβέρνηση ότι η Συνθήκη είναι νεκρή, ασχέτως εάν της αρέσει ή όχι», ενώ κατακρίνει τις δηλώσεις μελών της κυβέρνησης ότι ο κόσμος δεν κατανόησε τη Συνθήκη γι' αυτό την καταψήφισε. «Ο λαός κατάλαβε πάρα πολύ καλά τι επρόκειτο να συμβεί και η απάντησή του ήταν ξεκάθαρη. Αντιθέτως, υπήρξε προσπάθεια εξαπάτησής του και κατόρθωσε να αντεπεξέλθει γι' αυτό απέρριψε και τη Συνθήκη», συμπλήρωσε ο Γκάρλαντ και κατέληξε στην έκκληση για άμεση και οριστική αποχώρηση της Ιρλανδίας από τα ειρηνευτικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ, στα οποία η χώρα συμμετέχει, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι πρώτα θα καταφύγει σε δημοψήφισμα για την επικύρωση της συμμετοχής τους.

Βέβαια, οι δηλώσεις αυτές είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί μέσα στην Ιρλανδία. Ωστόσο, για άλλη μία φορά, η ΕΕ επιδεικνύει την αλαζονεία της σε σχέση με τη θέληση των λαών, παρά την «εφίδρωση αγωνίας» που τη χαρακτηρίζει με την αρνητική έκβαση, γι' αυτήν του δημοψηφίσματος.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ο βομβαρδισμός δηλώσεων για την αναγκαιότητα της διεύρυνσης της ΕΕ, αλλά και η επίτευξή της στο ελάχιστο χρονικό διάστημα, παραμερίζοντας το «σκόπελο της Ιρλανδίας».

Καταρχήν, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών «απέκλεισαν» χτες στο Λουξεμβούργο, σε κοινό κείμενό τους, οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης της Νίκαιας μετά τη νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Ιρλανδία. Οι υπουργοί υιοθέτησαν τα συμπεράσματα της συνόδου τους, στα οποία «εκφράζουν τη λύπη τους» για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά «αποκλείουν οποιαδήποτε επανεξέταση του κειμένου που υπογράφηκε στη Νίκαια». «Η διαδικασία της επικύρωσης θα συνεχιστεί στη βάση αυτού του κειμένου και βάσει του συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος», δήλωσαν οι υπουργοί και παράλληλα, «εξέφρασαν τη διάθεσή τους να συμβάλουν με όλους τους δυνατούς τρόπους για να βοηθήσουν την ιρλανδική κυβέρνηση να βρει μια διέξοδο, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες που αντανακλά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, χωρίς να ανοίξει και πάλι το κείμενο της συνθήκης της Νίκαιας».

Τέλος, και ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Σουντόιτσε Τσάιτουνγκ» πως η ΕΕ πρέπει, στη σύνοδο του Γκέτεμποργκ να δώσει στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες «ένα σαφέστερο μήνυμα», μετά το «όχι» των Ιρλανδών στη συνθήκη της Νίκαιας. «Στη Νίκαια η ΕΕ εξήγησε πως πρέπει μέχρι το τέλος του 2002 να είναι έτοιμη να δεχτεί νέα μέλη, ώστε να μπορέσουν οι χώρες αυτές να συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές το 2004. Τώρα η ΕΕ πρέπει να κάνει ένα βήμα προς τα μπροστά και να εκφράσει τη θέλησή της να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2002 οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις πιο προχωρημένες χώρες», πρόσθεσε ο Φερχόιγκεν και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα γίνουν σεβαστές οι προθεσμίες σχετικά με τη διεύρυνση, παρά το «όχι» των Ιρλανδών.

ΙΡΑΝ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Επικράτηση με πολλά «αλλά» για τον Χαταμί

Ιρανές που εκλέχτηκαν με τον Μ. Χαταμί στην Ιρανική Βουλή

Associated Press

Ιρανές που εκλέχτηκαν με τον Μ. Χαταμί στην Ιρανική Βουλή
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Εντυπωσιακή και πολυσήμαντη είναι η εκλογική νίκη του Μοχάμαντ Χαταμί, αφού τα αριθμητικά αποτελέσματα αποτυπώνουν ανάγλυφα την επιθυμία του ιρανικού λαού για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και την απογοήτευσή του από τις, μέχρι σήμερα, «επιδόσεις» του νικητή των εκλογών. Αν κάποιος είναι απόλυτα χαμένος από τις προεδρικές εκλογές στο Ιράν είναι οι «σκληροπυρηνικοί» του θρησκευτικού καθεστώτος, των οποίων η αντίδραση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν και φαίνεται ότι ανέμεναν τον καταποντισμό και γι' αυτό δεν υποστήριξαν ανοιχτά κανέναν από τους 8 συντηρητικούς αντιπάλους του Χαταμί.

Το 77% των ψήφων συγκέντρωσε ο Μοχάμαντ Χαταμί, αφήνοντας σε πολύ μεγάλη απόσταση πίσω του τον μοναδικό συντηρητικό υποψήφιο που κατάφερε να συγκεντρώσει ένα αξιοπρεπές ποσοστό, τον πρώην υπουργό Εργασίας Αχμάντ Ταβάκολι, με 16%. Τα ποσοστά των υπολοίπων 8 αντιπάλων του Χαταμί κυμαίνονται από 0,1% έως 2,8%. Τον Ιρανό Πρόεδρο επέλεξαν 21,6 εκατομμύρια ψηφοφόροι από τους 28,15 που συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Ο βασικός στόχος του Χαταμί και των συνεργατών του φαίνεται ότι επιτεύχθηκε, δηλαδή η εξασφάλιση μεγάλης διαφοράς από τον δεύτερο υποψήφιο, αλλά και η αύξηση των ψήφων σε σύγκριση με αυτούς που είχε κερδίσει στις προεδρικές του 1997, και είχαν μόλις ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια.

Εντούτοις, η εκλογική νίκη του Χαταμί απέχει μακράν από το να είναι θρίαμβος. Και αυτό εξαιτίας της μεγάλης αποχής. Συγκεκριμένα, η συμμετοχή στις εκλογές μειώθηκε κατά 10%, (μείον 1 εκατομμύριο ψήφοι) παρά την καταγραφή 5 εκατομμυρίων νέων ψηφοφόρων. Το 1/3, όμως, του εκλογικού σώματος (14 εκατομμύρια) δεν προσήλθαν στις κάλπες, ενώ τα άκυρα ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο. Για τους αναλυτές, η αποχή και τα άκυρα κρύβουν ένα διπλό μήνυμα για τον Χαταμί, το οποίο δεν είναι απαραίτητα θετικό.

Εκτιμάται ότι οι συγκεκριμένοι Ιρανοί στηρίζουν τις μεταρρυθμίσεις, επέλεξαν, όμως, τον τρόπο αυτό για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους και την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Χαταμί. Και αυτό γιατί ο Ιρανός Πρόεδρος, ασχέτως δηλώσεων, δεν άφησε καν να εννοηθεί κάποια πρόθεση συνολικής ρήξης με το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν, προϋπόθεση αναγκαία για όλο και περισσότερους Ιρανούς, της επίτευξης έστω και ελαχίστων βημάτων προόδου. Υπενθυμίζεται ότι ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης ελέγχει τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία, το στρατό και τα σώματα ασφαλείας.

Παρά τη σαφήνεια του μηνύματος, ο Χαταμί, μέσα από τις πρώτες δηλώσεις του, δεν έδειξε να αλλάζει τακτική. «Είναι αναγκαίο σήμερα και αύριο να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε το σύστημα δημοκρατίας και τα λαϊκά δικαιώματα, μέσα στα όρια του νόμου και υπό το φως της θρησκείας».

Από την άλλη πλευρά, οι «σκληροί» του ιρανικού καθεστώτος, με επικεφαλής τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, απέφυγαν τα σχόλια. Ενδεικτικό, ίσως, είναι, πάντως, ότι ομάδες της ακροδεξιάς παρακρατικής οργάνωσης Ανσάρ Χεζμπολάχ επιτέθηκαν σε οπαδούς του Χαταμί που πανηγύριζαν στους δρόμους της Τεχεράνης, τραυματίζοντας άγνωστο αριθμό ανθρώπων, ενώ έγιναν και 30 συλλήψεις οπαδών του Προέδρου, χωρίς να διευκρινιστεί ο λόγος. Την ικανοποίησή τους για την επανεκλογή Χαταμί εξέφρασαν οι ΗΠΑ.

Δ. ΡΕΠΠΑΣ
ΑντιΚΚΕδισμός μέσω... Ιρλανδίας!

Μόνο το ΚΚΕ θέτει θέμα άρνησης της ΕΕ και διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την πορεία της χώρας στην ΕΕ και το κάνει «για λόγους τους οποίους όλοι αντιλαμβανόμαστε, προκειμένου να καταγράψει τις δυνάμεις του, ως η άλλη πλευρά, για να κατηγορεί όλα τα άλλα πολιτικά κόμματα, ότι "ανήκουν κάτω από την ομπρέλα της ίδιας πολιτικής". Αυτό είναι ένα θέμα πολιτικής τακτικής, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας, τα οποία επιβάλλουν η Ελλάδα να είναι παρούσα στους μεγάλους Οργανισμούς, πολύ περισσότερο στην ΕΕ»!

Το παραπάνω λογύδριο είναι η απάντηση την οποία έδωσε χτες ο Δ. Ρέππας σε ένα πολύ απλό ερώτημα: Γιατί η ελληνική κυβέρνηση - σε αντίθεση με ό,τι έχει συμβεί στις μισές χώρες της ΕΕ και πρόσφατα στην Ιρλανδία - δε δίνει τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό να εκφράσει τις απόψεις του για την ΕΕ. Αυτή ήταν η ερώτηση, αλλά ο κύριος εκπρόσωπος, πιστός στο είδος της «δημοκρατίας» που υπηρετεί το κόμμα του και η κυβέρνησή του, επέλεξε τον... αντιΚουΚουΕδισμό. Λογική από μια άποψη η τακτική του κ. Ρέππα. Αλλωστε, ο καλύτερος τρόπος για να δηλώνεις ταπεινός υπηρέτης των πολυεθνικών της ΕΕ είναι, όταν φιμώνεις το λαό, ταυτόχρονα να επιτίθεσαι στο ΚΚΕ...

Ωστόσο, μέσα στον αντιΚΚΕ οίστρο του, ο κ. Ρέππας δεν απέφυγε την αντίφαση: «Πιστεύουμε ότι δεν τίθεται στην κοινή γνώμη οποιοδήποτε τέτοιο θέμα αμφιβολίας, ανησυχίας, αντίρρησης ή αμφισβήτησης της πορείας της χώρας μας εντός της ΕΕ... Ο ελληνικός λαός - συμπλήρωσε - χαιρετίζει αυτή την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην πατρίδα μας και ουδείς επιθυμεί επιστροφή στο παρελθόν»...

Αν όμως είναι τόσο σίγουρος ο κ. Ρέππας για όλα αυτά, αν είναι τόσο σίγουροι όσοι «κινούνται κάτω από την ομπρέλα της ίδιας πολιτικής», γιατί δεν επιτρέπουν στον ελληνικό λαό να τους στείλει τα... «χαιρετίσματά του»;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ