ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΙΡΑΝ
Ενίσχυση στρατιωτικών και εμπορικών σχέσεων

Από τη συνάντηση του Β.Πούτιν με τον Μ. Χαταμί

Associated Press

Από τη συνάντηση του Β.Πούτιν με τον Μ. Χαταμί
ΜΟΣΧΑ.-

Την πρόθεσή τους να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία σε όλους τους τομείς, εξέφρασαν σε όλους τους δυνατούς τόνους κατά τη συνάντησή τους, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ιρανός ομόλογός του Μοχαμάντ Χαταμί, ο οποίος πραγματοποιεί τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα. Οι δύο άνδρες δήλωσαν σαφέστατα ότι θα προχωρήσουν στη συνεργασία τους στην κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ιράν αλλά και στην αγορά, από την Τεχεράνη, ρωσικών όπλων, ενώ, παρά τις επιμέρους διαφωνίες τους, συμφώνησαν ότι στην εκμετάλλευση των πετρελαίων της Κασπίας, δε «χωρά καμία ξένη παρουσία πλην των παράκτιων της Κασπίας χωρών», διαφωνώντας με την κατασκευή του πετρελαϊκού αγωγού Μπακού - Τζεϊχάν μέσω Τουρκίας.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ιρανού ηγέτη στη Ρωσία τα τελευταία 40 χρόνια. Ο Ιρανός Πρόεδρος συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Καμάλ Χαραζί, Αμυνας Αλί Σαμχανί και Πετρελαίου Μπιτζάν Ναμντάρ - Ζανγκενέχ. Στο επίκεντρο των συζητήσεων των δυο Προέδρων ήταν η διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας στον οικονομικό, εμπορικό, τεχνικό και στρατιωτικό τομέα, καθώς και τα πετρέλαια της Κασπίας. Οι δυο Πρόεδροι υπέγραψαν Σύμφωνο ενίσχυσης των αμοιβαίων σχέσεων και των αρχών συνεργασίας τους, στο οποίο, αν και δε συμπεριλαμβάνεται τίποτε συγκεκριμένο περί αγοραπωλησίας όπλων, ανοίγονται οι δρόμοι για επιμέρους συμφωνίες.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ήταν σαφής στις δηλώσεις του επιβεβαιώνοντας τη συνέχιση της στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας με το Ιράν. Τόνισε ότι το Ιράν έχει δικαίωμα να ενισχύσει την άμυνα και την ασφάλειά του ενώ υπογράμμισε ότι η κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα έχει «αποκλειστικό στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών και ουδεμία σχέση έχει με κατασκευή πυρηνικών όπλων». «Η ενίσχυση της συνεργασίας με το Ιράν συμφέρει οικονομικά τη Ρωσία, κατέληξε ο Πούτιν, αλλά και πολιτικά γιατί προωθεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή». Επιπλέον, ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε ότι «ο χαρακτήρας των σχέσεων Ιράν - Ρωσίας, δεν μπορεί να αφορά καμία άλλη χώρα, πλην των δύο ενδιαφερομένων» απαντώντας, χωρίς σαφή αναφορά, στις γνωστές εντεινόμενες πιέσεις των ΗΠΑ για αναστολή των πωλήσεων όπλων προς το Ιράν.

Οι δυο Πρόεδροι υπέγραψαν επίσης κοινή Διακήρυξη για το καθεστώς της Κασπίας Θάλασσας. Αν και η τελική απόφαση για την Κασπία δε θα ληφθεί παρά μόνο μετά τη σύμφωνη γνώμη και των πέντε παράκτιων χωρών (Ρωσία, Ιράν, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν, Καζαχστάν), οι Πούτιν και Χαταμί υπερθεμάτισαν κατά της όποιας ανάμειξης ξένων παραγόντων στο θέμα, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις ΗΠΑ, τις οποίες, όμως, ούτε μία στιγμή δεν ανέφεραν ανοιχτά.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Πρωθυπουργός με «ημερομηνία λήξης»...

ΤΟΚΙΟ.-

Παράταση ζωής μερικών βδομάδων στον πρωθυπουργικό θώκο της Ιαπωνίας φαίνεται πως πέτυχε ο Γιοσίρο Μόρι κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε το Σαββατοκύριακο στο Τόκιο με ανώτερα, γηραιά, στελέχη της κυβερνώσας παράταξης των «Φιλελεύθερων Δημοκρατών». Ετσι, φαίνεται πως η από καιρό φημολογούμενη παραίτηση Μόρι θα έρθει τελικώς λίγο πριν την έναρξη του συνεδρίου των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για την εκλογή νέου προέδρου της παράταξης, το οποίο θα διεξαχθεί τον ερχόμενο μήνα και όχι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη όπως κανονικά προβλεπόταν...

«Τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως πρόκειται για μία ντε φάκτο παραίτηση. Ούτε εγώ, ούτε τα πέντε στελέχη του κόμματος το εκλάβαμε ως δήλωση της πρόθεσής μου να παραιτηθώ», υποστήριξε ο Μόρι ανακοινώνοντας το Σάββατο την πρόωρη πραγματοποίηση του συνεδρίου για την εκλογή νέου ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Ο ίδιος πάντως επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις εμφανιζόμενος πως συνεχίζει «κανονικά» την άσκηση των καθηκόντων του, δηλώνοντας «αποφασισμένος» να θέσει σε εφαρμογή τον προϋπολογισμό για το νέο οικονομικό έτος που αρχίζει την 1η Απρίλη.

Η εξέλιξη αυτή, δε σημειώνεται μόνον σε μία περίοδο που τα άρθρα των περισσότερων ιαπωνικών εφημερίδων φέρουν - σχεδόν σε... καθημερινή βάση - τον Γιοσίρο Μόρι υπό παραίτηση, αλλά και ενώ πληθαίνουν τα σημάδια της λιμνάζουσας ιαπωνικής οικονομίας... Οχι μόνον λόγω της καθοδικής πορείας του δείκτη Νικέι στις τελευταίες συνεδριάσεις του χρηματιστηρίου του Τόκιο, αλλά και λόγω της εντεινόμενης ανεργίας.

Ετσι, η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών Κιίτσι Μιγιαζάουα, πως οι ρυθμοί της ετήσιας οικονομικής ανάπτυξης ξεπέρασαν τον προβλεπόμενο στόχο του 1,2% φθάνοντας τελικώς στο 3,2% ελάχιστα έκαναν τους παράγοντες της ιαπωνικής οικονομίας να χαμογελάσουν...

Πάντως, πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως η «παράταση» της παραμονής του Μόρι στον πρωθυπουργικό θώκο της Ιαπωνίας αποφασίστηκε από τα ανώτερα στελέχη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για λόγους γοήτρου, αλλά και για την κάλυψη σημαντικών πρωθυπουργικών ταξιδιών στο εξωτερικό με χαρακτηριστικότερη την προγραμματισμένη επίσκεψη του Γιοσίρο Μόρι στην Ουάσιγκτον στις 19 του Μάρτη.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ζήτημα ημερών το «νέο» οικονομικό πρόγραμμα

ΑΓΚΥΡΑ.- Μέσα στη βδομάδα θα είναι έτοιμο το «νέο» οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης της Τουρκίας που καταρτίζει ο νέος «τσάρος»Κεμάλ Ντερβίς, προκειμένου να «αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών» στην οικονομία της χώρας, δήλωσε χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ, όπως μεταδίδει το «Associated Press».

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Ντερβίς μελετά το ενδεχόμενο να επιβάλει ένα νέο τρόπο ελέγχου των συναλλαγματικών ισοτιμιών - παρά την παταγώδη αποτυχία του προηγούμενου... - με βάση το μάρκο και το δολάριο. Η τουρκική ηγεσία έχει διαβουλεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς και την Παγκόσμια Τράπεζα, τους δύο διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς από τους οποίους η Αγκυρα ζητεί (νέα) δανειοδότηση.

Στο επίκεντρο του «νέου προγράμματος» βρίσκεται η αναμόρφωση του τραπεζικού τομέα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Το ελεγκτικό όργανο των τραπεζών θα έχει, υπό το νέο σχέδιο, την αρμοδιότητα να «κλείνει» τις τράπεζες εκείνες που είναι χρεωμένες. Επίσης με το νέο πρόγραμμα ελπίζεται ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, μελετώνται τρόποι μείωσής του, αφού μετά την κρίση και την υποτίμηση της τουρκικής λίρας αναμένεται να κλείσει για το 2001 στο 45-50%.

Με βάση τα παραπάνω προκύπτει το ερώτημα πού ακριβώς βρίσκεται το «νέο» στοιχείο, πέρα από την αναπροσαρμογή στις νέες συνθήκες του οικονομικού προγράμματος της Τουρκίας - αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΗΠΑ - ΚΟΥΒΕΪΤ
Νεκροί στρατιώτες... κατά λάθος

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.-

Αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος «κατά λάθος» στόχευσε ομάδα στρατιωτών που συμμετείχαν στα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ - Κουβέιτ, με αποτέλεσμα, τουλάχιστον, 5 άνθρωποι να σκοτωθούν και δεκάδες να τραυματιστούν.

Οπως έγινε γνωστό από αξιωματούχους του αμερικανικού Πενταγώνου, το αμερικανικό «F-18», που απογειώθηκε από το αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν», για άγνωστο, μέχρι χτες βράδυ, λόγο στόχευσε λάθος στόχο. Οι συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το γεγονός δεν είχαν αποσαφηνιστεί, ενώ οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για 5 νεκρούς, εκ των οποίων οι 4 ήταν Αμερικανοί στρατιώτες, και αρκετούς τραυματίες, των οποίων ο αριθμός και η κατάσταση δε διευκρινιζόταν. Πάντως, οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου διαβεβαίωναν ότι στο συμβάν δεν εμπλέκονταν πολίτες!

Στο ατύχημα αναφέρθηκε, διακόπτοντας ομιλία του στη Φλώριδα, και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους, ο οποίος έσπευσε να υπενθυμίσει στους παρευρισκομένους «πόσο δύσκολο είναι να υπηρετεί κανείς τη θητεία του προς όφελος της πατρίδας»!

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Συγκρούσεις FARC - πεζοναυτών

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Σφοδρές μάχες αναφέρθηκαν το Σάββατο στην περιοχή Κερεμάλ της Κολομβίας, περίπου 50 χλμ. νότια και δυτικά της πρωτεύουσας της χώρας, όταν, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το «Agence France - Presse», άνδρες των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) επιτέθηκαν σε σταθμό τηλεπικοινωνιών και συγκρούστηκαν με μονάδα πεζοναυτών που βρισκόταν στην περιοχή.

Το Σώμα Πεζοναυτών ανακοίνωσε ότι είχε δώδεκα νεκρούς, κάνοντας λόγο ακόμη για είκοσι επτά νεκρούς αντάρτες και έναν νεκρό πολίτη. Η FARC ωστόσο αμφισβήτησε τον ισχυρισμό, κάνοντας λόγο για τέσσερις αντάρτες νεκρούς έναντι 26 πεζοναυτών.

Παράλληλα με την επίθεση διπλωμάτες από 26 κράτη πραγματοποιούσαν συνάντηση με εκπροσώπους της FARC στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη του Λος Πόθος, καταλήγοντας σε μια ανακοίνωση «υποστήριξης μίας πολιτικής λύσης των συγκρούσεων στην Κολομβία μέσω διαπραγματεύσεων». Συγκροτήθηκε ακόμη μία «επιτροπή καλών υπηρεσιών» με τη συμμετοχή 10 χωρών, η οποία θα παρακολουθεί την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας. Η σύγκρουση απασχολεί έντονα την αμερικανική ηγεσία, η οποία έχει επενδύσει αρκετά δισ. δολάρια στη νίκη της κυβερνητικής πλευράς διαμέσου του «Σχεδίου Κολομβία»...

ΜΕΞΙΚΟ - ΠΟΡΕΙΑ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ
«Ηρθε η ώρα των Ινδιάνων»

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

«Ελευθερία, δημοκρατία, δικαιοσύνη, αυτά συνεχίζουμε να ζητάμε». Με αυτά τα λόγια, ο υποδιοικητής Μάρκος έκλεισε την ομιλία του, στο κέντρο της μεξικανικής πρωτεύουσας, όπου δεκάδες χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν για να υποδεχτούν με λουλούδια και συνθήματα το καραβάνι των Ζαπατίστας, που ολοκλήρωσε μετά από 15 ημέρες την πορεία του.

Οι ηγέτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού των Ζαπατίστας, αλλά και τα μέλη και οι υποστηρικτές του, εγκαταστάθηκαν στα Πανεπιστήμια της Πόλης, σε πρόχειρες κατασκηνώσεις, όπου ήδη από χτες άρχισαν οι πρώτες συνομιλίες με την κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με το νομοσχέδιο για τα Δικαιώματα των Ιθαγενών (εκλογικές διαδικασίας, εκπαίδευση, ΜΜΕ κλπ.), που επανέφερε σε ισχύ ο Πρόεδρος Βιντέντε Φοξ. Ο γερουσιαστής Κάρλος Ρόχας, επικεφαλής της επιτροπής, δήλωνε ότι απομένουν αρκετές λεπτομέρειες προς συζήτηση με την ηγεσία του ΕΑΣ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το περιεχόμενο του νομοσχεδίου «δε θα αποτελέσει ένα προηγούμενο που θα θέτει σε κίνδυνο την ενότητα της χώρας».

Το νομοσχέδιο βασίζεται στο κείμενο συμφωνίας που είχε υπογραφεί, μετά από πολυήμερες συνομιλίες στην επαρχία των Τσιάπας το 1996, το οποίο, στη συνέχεια, αποσύρθηκε από τον τότε Πρόεδρο Ζεντίγιο, για «λόγους υπόσκαψης της εθνικής ενότητας». Η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι το πρώτο από τα υπόλοιπα 6 αιτήματα των Ζαπατίστας που έχουν τεθεί ως προϋπόθεση για υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας. Οι συζητήσεις για το νομοσχέδιο αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι και ένα μήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ