Τρίτη 13 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΙΡΑΝ
Ενίσχυση στρατιωτικών και εμπορικών σχέσεων

Από τη συνάντηση του Β.Πούτιν με τον Μ. Χαταμί

Associated Press

Από τη συνάντηση του Β.Πούτιν με τον Μ. Χαταμί
ΜΟΣΧΑ.-

Την πρόθεσή τους να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία σε όλους τους τομείς, εξέφρασαν σε όλους τους δυνατούς τόνους κατά τη συνάντησή τους, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ιρανός ομόλογός του Μοχαμάντ Χαταμί, ο οποίος πραγματοποιεί τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα. Οι δύο άνδρες δήλωσαν σαφέστατα ότι θα προχωρήσουν στη συνεργασία τους στην κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ιράν αλλά και στην αγορά, από την Τεχεράνη, ρωσικών όπλων, ενώ, παρά τις επιμέρους διαφωνίες τους, συμφώνησαν ότι στην εκμετάλλευση των πετρελαίων της Κασπίας, δε «χωρά καμία ξένη παρουσία πλην των παράκτιων της Κασπίας χωρών», διαφωνώντας με την κατασκευή του πετρελαϊκού αγωγού Μπακού - Τζεϊχάν μέσω Τουρκίας.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ιρανού ηγέτη στη Ρωσία τα τελευταία 40 χρόνια. Ο Ιρανός Πρόεδρος συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Καμάλ Χαραζί, Αμυνας Αλί Σαμχανί και Πετρελαίου Μπιτζάν Ναμντάρ - Ζανγκενέχ. Στο επίκεντρο των συζητήσεων των δυο Προέδρων ήταν η διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας στον οικονομικό, εμπορικό, τεχνικό και στρατιωτικό τομέα, καθώς και τα πετρέλαια της Κασπίας. Οι δυο Πρόεδροι υπέγραψαν Σύμφωνο ενίσχυσης των αμοιβαίων σχέσεων και των αρχών συνεργασίας τους, στο οποίο, αν και δε συμπεριλαμβάνεται τίποτε συγκεκριμένο περί αγοραπωλησίας όπλων, ανοίγονται οι δρόμοι για επιμέρους συμφωνίες.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ήταν σαφής στις δηλώσεις του επιβεβαιώνοντας τη συνέχιση της στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας με το Ιράν. Τόνισε ότι το Ιράν έχει δικαίωμα να ενισχύσει την άμυνα και την ασφάλειά του ενώ υπογράμμισε ότι η κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα έχει «αποκλειστικό στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών και ουδεμία σχέση έχει με κατασκευή πυρηνικών όπλων». «Η ενίσχυση της συνεργασίας με το Ιράν συμφέρει οικονομικά τη Ρωσία, κατέληξε ο Πούτιν, αλλά και πολιτικά γιατί προωθεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή». Επιπλέον, ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε ότι «ο χαρακτήρας των σχέσεων Ιράν - Ρωσίας, δεν μπορεί να αφορά καμία άλλη χώρα, πλην των δύο ενδιαφερομένων» απαντώντας, χωρίς σαφή αναφορά, στις γνωστές εντεινόμενες πιέσεις των ΗΠΑ για αναστολή των πωλήσεων όπλων προς το Ιράν.

Οι δυο Πρόεδροι υπέγραψαν επίσης κοινή Διακήρυξη για το καθεστώς της Κασπίας Θάλασσας. Αν και η τελική απόφαση για την Κασπία δε θα ληφθεί παρά μόνο μετά τη σύμφωνη γνώμη και των πέντε παράκτιων χωρών (Ρωσία, Ιράν, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν, Καζαχστάν), οι Πούτιν και Χαταμί υπερθεμάτισαν κατά της όποιας ανάμειξης ξένων παραγόντων στο θέμα, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις ΗΠΑ, τις οποίες, όμως, ούτε μία στιγμή δεν ανέφεραν ανοιχτά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ