Τρίτη 13 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Στο δεύτερο γύρο «τα σπουδαία»

ΠΑΡΙΣΙ.-

Διαψεύστηκαν, τελικά, οι δημοσκοπήσεις που ήθελαν πολλούς από τους δήμους της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένου του σημαντικού Δήμου του Παρισιού, να «αλλάζουν χέρια», ήδη, από τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών. Αντίθετα με τις «προβλέψεις», στη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων αναμένεται ο δεύτερος γύρος της Κυριακής για να αναδειχτούν οι νέοι τοπικοί άρχοντες, ενώ σε εθνικό επίπεδο τα «κομμάτια» της διασπασμένης Δεξιάς και ο ευρύς συνασπισμός υπό το Σοσιαλιστικό Κόμμα εξήλθαν, σχεδόν, «ισοδύναμοι» από τις κάλπες, μην αφήνοντας περιθώριο για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2002.

Μετά από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις ο υποψήφιος δήμαρχος των Σοσιαλιστών για το Παρίσι, Μπερτράντ Ντελανοέ, εξασφάλισε, εκτός από την υποστήριξη των, ήδη, συμμετεχόντων στο ψηφοδέλτιό του (ΚΚ Γαλλίας, Ριζοσπαστική Αριστερά και Κίνημα Πολιτών) και αυτήν των Πρασίνων. Ο Ντελανοέ, στον πρώτο γύρο, εξασφάλισε το 31,31% των ψήφων και ο υποψήφιος των Πρασίνων το 12,3%. Στην «αντίπερα όχθη» ο Φιλίπ Σεγκέν, «επίσημος» υποψήφιος του δεξιού συνασπισμού των Γκωλικών και των Νεοφιλελευθέρων, εξασφάλισε το 25,74% και ο απερχόμενος δήμαρχος, Ζαν Τιμπερί, ο οποίος επέμεινε στην υποψηφιότητά του παρά τη διαγραφή του από το Γκωλικό Κόμμα, το 13,92%. Αν και υπήρχαν κάποιες πρώτες ενδείξεις για συνεργασία, στο δεύτερο γύρο, και ανάμεσα στους δύο υποψηφίους της Δεξιάς, τίποτε δεν είχε ανακοινωθεί μέχρι χτες το απόγευμα, λίγες ώρες πριν από τη λήξη της σχετικής νομικής προθεσμίας. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστιάστηκε στο Παρίσι, καθώς για πρώτη φορά μετά από τη Γαλλική Κομμούνα, το 1871, η δημαρχία τείνει να χαθεί από τα χέρια της Δεξιάς.

Μάλλον αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου και για τους κυβερνητικούς παράγοντες που διεκδίκησαν την παραμονή τους στη δημαρχία (επιτρέπεται από το γαλλικό νόμο). Ετσι, λίγες είναι οι πιθανότητες εκλογής της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας (Σοσιαλιστικό Κόμμα), Ελιζαμπέτ Γκιγκού, στην Αβινιόν και του υπουργού Μεταφορών (ΚΚ Γαλλίας), Ζαν Κλοντ Γκισό, στο Μπεζιέ.

Ενώ η «αγωνία» για τα τελικά αποτελέσματα παρατάθηκε για μία ακόμη βδομάδα, η κατάσταση φαίνεται ότι ξεκαθαρίζει για την ακροδεξιά. Αντίθετα με τις προηγούμενες εκλογικές μάχες, η ακροδεξιά είναι, σχεδόν, βέβαιο ότι χάνει τη δημαρχία και των 6 πόλεων που κατείχε έως σήμερα, ενώ σε κανένα δήμο τα ποσοστά της δεν εμφανίζονται εντυπωσιακά και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διαδραματίσει και πάλι «ρυθμιστικό ρόλο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ