ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
KK ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
«Είμαστε ευτυχισμένοι με το όνομά μας»

Στις 9 Γενάρη το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε να προειδοποιήσει το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) εξαιτίας του ονόματός του. Το Δικαστήριο κάλεσε το κόμμα να αλλάξει το όνομα μέσα σε 6 μήνες, αλλιώς απείλησε ότι θα το απαγορεύσει. Η απόφαση πάρθηκε με πλειοψηφία 6 ψήφων έναντι 5 (6-5) μετά από σύντομη συζήτηση. Το Συνταγματικό Δικαστήριο βάσισε την απόφαση στο άρθρο 96 του Κώδικα που αφορά τα πολιτικά κόμματα και το εκλογικό σύστημα.

Το ΠΓ του ΚΚ Τουρκίας έκανε αμέσως μία δήλωση πως το κόμμα δεν πρόκειται να αλλάξει το όνομά του. «Η απόφαση δεν αποτέλεσε έκπληξη για εμάς», έλεγε η δήλωση, «καθώς γνωρίζαμε ότι ο νόμος απαγορεύει τη λέξη "κομμουνιστικός" στο όνομα ενός πολιτικού κόμματος. Ακριβώς το αντίθετο: Ενας από τους λόγους που αποφασίσαμε να ονομαστούμε ΚΚ Τουρκίας ήταν για να αμφισβητήσουμε αυτόν τον αντιδημοκρατικό νόμο».

Το ΠΓ του ΚΚ Τουρκίας, όπως είχε αποφασιστεί προηγουμένως από την ΚΕ, ανακοίνωσε ότι θα οργανώσει δράση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο ενάντια στην υποκρισία της κυβέρνησης Ετσεβίτ. Παρ' όλα αυτά, το ΚΚ Τουρκίας θα συνεχίσει την καθημερινή πολιτική δράση του, η οποία βασίζεται σε αντιιμπεριαλιστικά καθήκοντα, και ιδιαίτερα στο καθήκον να αποτρέψει την Τουρκία να συμμετέχει ή ακόμα και να εκκινήσει έναν πόλεμο ενάντια στο Ιράκ.

Το ΚΚ Τουρκίας καλεί όλα τα αδελφά κόμματα, τους διανοούμενους και τους συνδικαλιστές να απευθύνουν διαμαρτυρία στον Πρόεδρο Αχμέτ Νεζντέκ Σεζέρ και να επικοινωνήσουν με το ΚΚΤ για έκφραση αλληλεγγύης. Η επιστολή διαμαρτυρίας υπογράφηκε και στάλθηκε στον Νεζέρ από πολλούς διανοούμενους, επιστήμονες, συνδικαλιστές, μέλη του Ευρωκοινοβουλίου και ορισμένα πολιτικά κόμματα, μεταξύ των οποίων το ΚΚ Δανίας, το ΚΚ Φινλανδίας, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2002
Κάθε πέρσι και καλύτερα για τους λαούς της Γης

Η πλειοψηφία των κατοίκων των 70 χωρών της Γης - μεταξύ αυτών της ΕΕ και της Ελλάδας - εκτιμούν ότι το 2002 θα χειροτερέψει η οικονομικής τους κατάσταση, θα αυξηθούν η ανεργία και οι απεργίες, καθώς και οι διεθνείς φιλονικίες (πολεμικές ή άλλες συγκρούσεις)

Τη γνωστή λαϊκή παροιμία «Κάθε φέτος και χειρότερα κάθε πέρσι και καλύτερα» θυμίζουν τα συμπεράσματα της παγκόσμια δειγματοληπτικής έρευνας (δημοσκόπηση) της εταιρίας «GALLUP International». Η έρευνα έγινε τηλεφωνικά σε 70 χώρες της Γης, σε 65.051 άνδρες και γυναίκες ηλικίας πάνω από 15 ετών προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις των λαών για το τι αναμένουν από τη νέα χρονιά, το 2002. Από τα στοιχεία της έρευνας αυτής - που στην Ελλάδα δημοσιοποίησε χτες η εταιρία «ICAP» - προκύπτει πως η πλειοψηφία των ερωτηθέντων προβλέπει ότι το 2002 φέρνει για τα πλατιά λαϊκά στρώματα αύξηση της ανεργίας, επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και του βιοτικού τους επίπεδου, αύξηση των απεργιακών κινητοποιήσεων αλλά και περισσότερες διεθνείς φιλονικίες (πολεμικές ή άλλες συγκρούσεις).

Από τους αναλυτικούς πίνακες της ICAP με τις 8 ερωτήσεις και τις σχετικές απαντήσεις που καταγράφηκαν, προκύπτει ότι οι εκτιμήσεις και προσδοκίες των λαών της Γης, για το έτος 2002 είναι το ίδιο δυσοίωνες όπως και στην περσινή δειγματοληπτική έρευνα. Τα σημαντικότερα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάγνωση των στοιχείων της συγκεκριμένης παγκόσμιας δημοσκόπησης εμφανίζονται στον πίνακα (πρόκειται για επεξεργασία που έκανε ο «Ρ» από τους αναλυτικούς πίνακες της «GALLUP International»). Εκτός από τη σαφή εικόνα που σχηματίζει κανείς διαβάζοντας τα ομαδοποιημένα στοιχεία του πίνακα που δημοσιεύει ο «Ρ» (για το σύνολο των 70 χωρών, και χωριστά των χωρών - μελών της ΕΕ και της Ελλάδας), προκύπτουν και τα εξής:

  • Η πλειοψηφία των πολιτών των 70 χωρών της Γης, πιστεύει ότι «το 2002 θα είναι είτε μια χρονιά με οικονομικές δυσκολίες (36%) είτε μια χρονιά ίδια με την προηγούμενη (39%)» με πιο απαισιόδοξους τους κατοίκους της Ζιμπάμπουε και περισσότερο αισιόδοξους της κατοίκους της Νιγηρίας. Στην ΕΕ το 42% θεωρεί ότι το 2002 η οικονομική τους κατάσταση θα παραμείνει ίδια με το 2001 και το 39% ότι θα υπάρξουν οικονομικές δυσκολίες, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ελλάδα είναι 36 και 46%.
  • Σχετικό με το βαθμό απασχόλησης της εργασίας και του κινδύνου απόλυσης, προκύπτει ότι «από το 55% των ερωτώμενων όλων των κρατών που απασχολούνται πλήρως (43%) είτε μερικώς (12%) οι 6 στους 10 πιστεύουν ότι η δουλιά τους είναι σταθερή, ενώ οι 3 στους 10 φοβούνται ότι θα μείνουν άνεργοι». Μεταξύ των κατοίκων της ΕΕ οι Ελληνες εμφανίζονται ως οι πιο ανασφαλείς, καθώς το 41% φοβούνται ότι θα απολυθούν και θα μείνουν άνεργοι, έναντι 20% στην ΕΕ.
  • Ανησυχητικά υψηλό παραμένει και φέτος το ποσοστό των λαών της Γης που ανησυχούν από τις διεθνείς φιλονικίες και συγκρούσεις (πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ χωρών, οι οποίες υποδαυλίζονται από τους ισχυρούς της Γης στα πλαίσια του ξαναμοιράσματος του κόσμου). Συγκεκριμένα, «το 44% των κατοίκων των 70 χωρών πιστεύει ότι το 2002 θα είναι μια χρονιά ταραγμένη με πολλές διεθνείς φιλονικίες, από 29% που ήταν πέρσι». Η Κόστα Ρίκα (67%), η Αυστρία (64%), η Ζιμπάμπουε (62%), η Δημοκρατία του Αγίου Δομίνικου (62%) και η Ισπανία (61%), ξεχωρίζουν ως οι χώρες με το υψηλότερο ποσοστό κατοίκων που «πιστεύουν πως το 2002 θα φέρει μαζί του ταραχές και συγκρούσεις». Στις χώρες - μέλη της ΕΕ, μόλις το 9% των κατοίκων πιστεύει ότι το 2002 θα είναι ήσυχη χρονιά, ενώ το 83% των κατοίκων της είναι απαισιόδοξοι καθώς το 51% πιστεύει ότι το 2002 θα χαρακτηριστεί από πολλές διεθνείς φιλονικίες ή θα είναι ίδια με τη φετινή χρονιά (32%). Οσον αφορά στην Ελλάδα, αυξάνεται το ποσοστό των κατοίκων που προβλέπει αύξηση των διεθνών συγκρούσεων από 38% πέρσι σε 48% φέτος.
ΝΙΓΗΡΙΑ
H υπόθεση της Σαφίγια πήρε αναβολή...

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-

Παράταση χρόνου έως τις 18 Μαρτίου αποφάσισε να πάρει το δικαστικό σώμα του ισλαμικού δικαστηρίου στην πολιτεία Σοκότο της Νιγηρίας, προκειμένου να εξετάσει την έφεση και τα νέα επιχειρήματα νομικής υπεράσπισης της 35χρονης Νιγηριανής Σαφίγια Χουσαΐνι Τουνγκάρ - Τούντου, που καταδικάστηκε τον περασμένο Οκτώβρη με θάνατο διά λιθοβολισμού επειδή κρίθηκε ένοχη μοιχείας.

Στη διάρκεια της χτεσινής σύντομης συνεδρίασης του ισλαμικού δικαστηρίου, συζητήθηκε η έφεση της 10μελούς νομικής υπεράσπισης της 35χρονης γυναίκας έναντι της καταδικαστικής απόφασης, κατά την οποία οι δικηγόροι απέσυραν το επιχείρημα πως το, σήμερα δύο ετών, παιδί της Σαφίγια είναι καρπός βιασμού, λέγοντας πως ήταν αποτέλεσμα σεξουαλικής επαφής με τον πρώην σύζυγό της. Μ' αυτόν τον τρόπο, η υπεράσπιση της Σαφίγια έκανε επίκληση εκείνου του κανονισμού του ισλαμικού νόμου που δε θεωρεί καρπό μοιχείας παιδί που γεννιέται από δύο πρώην συζύγους έως και επτά χρόνια μετά το διαζύγιο... Σε άλλο σημείο, η υπεράσπιση της Σαφίγια σημείωσε πως επειδή το παιδί της συνελήφθη πριν την επιβολή του ισλαμικού νόμου (Σαρία) στην πολιτεία Σοκότο (Γενάρης 2001), η εφαρμογή του ισλαμικού νόμου δεν μπορεί να γίνει αναδρομικά...

Αυτή η εξέλιξη ανέτρεψε την ίσως αναμενόμενη, από ορισμένους, απόρριψη της έφεσης, ενώ γεννά βάσιμες ελπίδες πως η 35χρονη γυναίκα θα γλιτώσει απ' το φρικτό βασανιστήριο του λιθοβολισμού έως θανάτου.

Η πολυσυζητημένη περιπέτεια της Σαφίγια, (που δυστυχώς είναι μία απ' τις εκατοντάδες χιλιάδες γυναικών που ζουν σε μία απ' τις περίπου 12 πολιτείες της Νιγηρίας όπου έχει επιβληθεί ο ισλαμικός νόμος), πήρε αυτήν την τροπή μετά τις από διεθνείς διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις διαφόρων φορέων, μεταξύ αυτών οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ομάδες ευρωβουλευτών...

ΕΕΔΔΑ
Καταδίκη των διώξεων στην Τυνησία

ΑΘΗΝΑ.-

Με ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) καταγγέλλει τις καθημερινές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τυνησία, στις οποίες προβαίνει το καθεστώς του Μπεν Αλί, σε βάρος των πατριωτικών και λαϊκών δυνάμεων, συνδικαλιστών, φοιτητών, γυναικών και γενικά μελών των μαζικών οργανώσεων.

Εκφράζει τη συμπαράστασή της στους λαϊκούς αγώνες που διεξάγονται στην Τυνησία για την απαλλαγή από το δικτατορικό καθεστώς και την ολόπλευρη αλληλεγγύη της στους διωκόμενους, στους πολιτικούς κρατούμενους, στους αγωνιστές που αναγκάζονται να ζουν σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας, σε όσους έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα, και σε όλους εκείνους που αγωνίζονται και υφίστανται κάθε είδους καταστολή από τις αστυνομικές αρχές και τις υπηρεσίες ασφαλείας του καθεστώτος Μπεν Αλί.

Καλεί τον ελληνικό λαό, τις συνδικαλιστικές και μαζικές οργανώσεις της χώρας μας να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους αγώνες του λαού της Τυνησίας, για την ελεύθερη οργανωμένη δράση, την ελεύθερη έκφραση και για μια πατρίδα δημοκρατική, με κοινωνική δικαιοσύνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ