Τρίτη 15 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2002
Κάθε πέρσι και καλύτερα για τους λαούς της Γης

Η πλειοψηφία των κατοίκων των 70 χωρών της Γης - μεταξύ αυτών της ΕΕ και της Ελλάδας - εκτιμούν ότι το 2002 θα χειροτερέψει η οικονομικής τους κατάσταση, θα αυξηθούν η ανεργία και οι απεργίες, καθώς και οι διεθνείς φιλονικίες (πολεμικές ή άλλες συγκρούσεις)

Τη γνωστή λαϊκή παροιμία «Κάθε φέτος και χειρότερα κάθε πέρσι και καλύτερα» θυμίζουν τα συμπεράσματα της παγκόσμια δειγματοληπτικής έρευνας (δημοσκόπηση) της εταιρίας «GALLUP International». Η έρευνα έγινε τηλεφωνικά σε 70 χώρες της Γης, σε 65.051 άνδρες και γυναίκες ηλικίας πάνω από 15 ετών προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις των λαών για το τι αναμένουν από τη νέα χρονιά, το 2002. Από τα στοιχεία της έρευνας αυτής - που στην Ελλάδα δημοσιοποίησε χτες η εταιρία «ICAP» - προκύπτει πως η πλειοψηφία των ερωτηθέντων προβλέπει ότι το 2002 φέρνει για τα πλατιά λαϊκά στρώματα αύξηση της ανεργίας, επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης και του βιοτικού τους επίπεδου, αύξηση των απεργιακών κινητοποιήσεων αλλά και περισσότερες διεθνείς φιλονικίες (πολεμικές ή άλλες συγκρούσεις).

Από τους αναλυτικούς πίνακες της ICAP με τις 8 ερωτήσεις και τις σχετικές απαντήσεις που καταγράφηκαν, προκύπτει ότι οι εκτιμήσεις και προσδοκίες των λαών της Γης, για το έτος 2002 είναι το ίδιο δυσοίωνες όπως και στην περσινή δειγματοληπτική έρευνα. Τα σημαντικότερα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάγνωση των στοιχείων της συγκεκριμένης παγκόσμιας δημοσκόπησης εμφανίζονται στον πίνακα (πρόκειται για επεξεργασία που έκανε ο «Ρ» από τους αναλυτικούς πίνακες της «GALLUP International»). Εκτός από τη σαφή εικόνα που σχηματίζει κανείς διαβάζοντας τα ομαδοποιημένα στοιχεία του πίνακα που δημοσιεύει ο «Ρ» (για το σύνολο των 70 χωρών, και χωριστά των χωρών - μελών της ΕΕ και της Ελλάδας), προκύπτουν και τα εξής:

  • Η πλειοψηφία των πολιτών των 70 χωρών της Γης, πιστεύει ότι «το 2002 θα είναι είτε μια χρονιά με οικονομικές δυσκολίες (36%) είτε μια χρονιά ίδια με την προηγούμενη (39%)» με πιο απαισιόδοξους τους κατοίκους της Ζιμπάμπουε και περισσότερο αισιόδοξους της κατοίκους της Νιγηρίας. Στην ΕΕ το 42% θεωρεί ότι το 2002 η οικονομική τους κατάσταση θα παραμείνει ίδια με το 2001 και το 39% ότι θα υπάρξουν οικονομικές δυσκολίες, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ελλάδα είναι 36 και 46%.
  • Σχετικό με το βαθμό απασχόλησης της εργασίας και του κινδύνου απόλυσης, προκύπτει ότι «από το 55% των ερωτώμενων όλων των κρατών που απασχολούνται πλήρως (43%) είτε μερικώς (12%) οι 6 στους 10 πιστεύουν ότι η δουλιά τους είναι σταθερή, ενώ οι 3 στους 10 φοβούνται ότι θα μείνουν άνεργοι». Μεταξύ των κατοίκων της ΕΕ οι Ελληνες εμφανίζονται ως οι πιο ανασφαλείς, καθώς το 41% φοβούνται ότι θα απολυθούν και θα μείνουν άνεργοι, έναντι 20% στην ΕΕ.
  • Ανησυχητικά υψηλό παραμένει και φέτος το ποσοστό των λαών της Γης που ανησυχούν από τις διεθνείς φιλονικίες και συγκρούσεις (πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ χωρών, οι οποίες υποδαυλίζονται από τους ισχυρούς της Γης στα πλαίσια του ξαναμοιράσματος του κόσμου). Συγκεκριμένα, «το 44% των κατοίκων των 70 χωρών πιστεύει ότι το 2002 θα είναι μια χρονιά ταραγμένη με πολλές διεθνείς φιλονικίες, από 29% που ήταν πέρσι». Η Κόστα Ρίκα (67%), η Αυστρία (64%), η Ζιμπάμπουε (62%), η Δημοκρατία του Αγίου Δομίνικου (62%) και η Ισπανία (61%), ξεχωρίζουν ως οι χώρες με το υψηλότερο ποσοστό κατοίκων που «πιστεύουν πως το 2002 θα φέρει μαζί του ταραχές και συγκρούσεις». Στις χώρες - μέλη της ΕΕ, μόλις το 9% των κατοίκων πιστεύει ότι το 2002 θα είναι ήσυχη χρονιά, ενώ το 83% των κατοίκων της είναι απαισιόδοξοι καθώς το 51% πιστεύει ότι το 2002 θα χαρακτηριστεί από πολλές διεθνείς φιλονικίες ή θα είναι ίδια με τη φετινή χρονιά (32%). Οσον αφορά στην Ελλάδα, αυξάνεται το ποσοστό των κατοίκων που προβλέπει αύξηση των διεθνών συγκρούσεων από 38% πέρσι σε 48% φέτος.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ