Τρίτη 15 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αλλαγή πλεύσης
  • Οι ΗΠΑ αλλάζουν προσανατολισμό στον «πόλεμο» και κάνουν λόγο για μία 6ετία και πλέον
  • Αλλοι 30 αιχμάλωτοι στο Γκουαντανάμο, που προετοιμάζεται να δεχτεί μέχρι και 2.000 κρατούμενους

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να σφυροκοπούν εχθρικές θέσεις στο Ανατολικό Αφγανιστάν, παρά την κατακραυγή και την οργή που συσσωρεύεται στις τάξεις των Αφγανών συμμάχων τους. Την ίδια ώρα, άλλοι τριάντα αιχμάλωτοι Ταλιμπάν και μέλη της Αλ Κάιντα μεταφέρονταν στη νέα φυλακή τους, στην αμερικανική ναυτική βάση του Γκουαντανάμο, στην Κούβα, όπου θα κρατηθούν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες και χωρίς δικαιώματα, αφού δε θεωρούνται «αιχμάλωτοι πολέμου».

Τα αμερικανικά αεροσκάφη συνεχίζουν τον ανελέητο βομβαρδισμό των σπηλαίων στο Ανατολικό Αφγανιστάν, καθώς το Πεντάγωνο εκτιμά ότι στην περιοχή που πλήττεται γίνεται η ανασύνταξη των Ταλιμπάν και των μαχητών της Αλ Κάιντα, που επιχειρούν να διαφύγουν στο Πακιστάν. Μετά το σφοδρό βομβαρδισμό της περιοχής Ζαουάρ Κίλι το βράδυ της Κυριακής, τα αμερικανικά αεροσκάφη επέστρεψαν χτες εξαπολύοντας νέες επιθέσεις. Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις που διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό του Οσάμα μπιν Λάντεν και του μουλά Ομάρ, αλλά, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος» (ΑΙΡ), φαίνεται πως διστάζουν να μπουν στις σπηλιές όπου πιστεύεται πως έχουν καταφύγει οι Ταλιμπάν και τα μέλη της Αλ Κάιντα.

Πάντως, σύμφωνα με τους «The Times», η «ανικανότητα» αυτή των αμερικανικών δυνάμεων να συλλάβουν τους δύο πλέον καταζητούμενους, τον Μπιν Λάντεν, αλλά και τον μουλά Ομάρ, έχει προκαλέσει μία αλλαγή πλεύσης και «οι Αμερικανοί σιωπηλώς αλλάζουν το στόχο της εκστρατείας προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης του πολέμου, ώστε να μην επιστρέψουν στο τρομοκρατικό της Αλ Κάιντα να συνεχίσει τη δράση του». Το δημοσίευμα αυτό συνάδει με ανάλογο της - και πάλι βρετανικής -εφημερίδας «Telegraph», που μεταφέρει τις δηλώσεις αξιωματούχων του Πενταγώνου που τονίζουν ότι ο «παγκόσμιος πόλεμος» κατά της τρομοκρατίας θα διαρκέσει τουλάχιστον 6 συναπτά έτη και μάλιστα οι αξιωματούχοι στο Πεντάγωνο έχουν λάβει εντολές ώστε να καταρτίσουν νέους προϋπολογισμούς και να θέσουν νέα σχέδια ώστε «ο αγώνας κατά της Αλ Κάιντα, αλλά και άλλων διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων να ολοκληρωθεί επιτυχώς μέχρι το 2008 ή ίσως και αργότερα». Ειδικά υπό το πρίσμα, όπως σημειώνει η «Τέλεγκραφ», ότι ο υπουργός Αμύνης Ντόναλντ Ράμσφελντ πέτυχε την προεδρική έγκριση για τη μεγάλη αύξηση στα κονδύλια που προορίζονται για τις στρατιωτικές δαπάνες.

Χειρότερα και από ζώα!

Συνάμα τριάντα ακόμα αιχμάλωτοι - κρατούμενοι Ταλιμπάν και μέλη της Αλ Κάιντα αναχώρησαν την Κυριακή από το Αφγανιστάν, φρουρούμενοι από ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, με προορισμό την αμερικανική βάση Γκουαντανάμο της Κούβας, ανακοινώθηκε από την κεντρική αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στη Φλώριδα. Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, οι 30 αιχμάλωτοι επιβιβάστηκαν αλυσοδεμένοι σε μεταγωγικό αεροσκάφος στην αμερικανική βάση του Κανταχάρ και έφτασαν χτες στον προορισμό τους μετά από 25 περίπου ώρες με ένα ενδιάμεσο σταθμό σε μία άλλη αμερικανική βάση, όπου θα «συντροφέψουν» την πρώτη ομάδα 20 αιχμαλώτων που έφτασε την Παρασκευή.

Ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει γνωστά για τους αιχμαλώτους που αποστέλλονται στις υπό οικοδόμηση φυλακές υψίστης ασφαλείας του Γκουαντανάμο, που προορίζονται να «φιλοξενήσουν» περίπου 2.000 κρατούμενους. Ανάμεσα σε αυτούς, σύμφωνα με το βρετανικό Φόρεϊν Οφις, είναι και ένας Βρετανός πολίτης. Αντιθέτως, οι «Τάιμς» αναφέρουν ότι ανάμεσα στους 50 πια κρατούμενους, συγκαταλέγονται τουλάχιστον έξι Βρετανοί μουσουλμάνοι, ενώ στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι μεταξύ των αιχμαλώτων υπάρχουν ακόμα δύο Γάλλοι και ένας Αυστραλός.

Τέλος, πολλές οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει τη μεταχείριση που επιφυλάσσουν οι Αμερικανοί στους κρατούμενους, τους οποίους αποφεύγουν να χαρακτηρίσουν ως αιχμαλώτους και τους έχουν κλεισμένους σε συρμάτινα κλουβιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ