Τρίτη 15 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα δολοφονία Παλαιστινίου «ρίχνει νερό» στον κύκλο της βίας

Τερματισμό των κατεδαφίσεων σπιτιών στα αυτόνομα εδάφη ανακοίνωσε, υπό πιέσεις, η ισραηλινή ηγεσία

Πολυήμερη περιοδεία άρχισε στην περιοχή ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, εκπροσωπώντας την προεδρία της ΕΕ

Παλαιστίνια συγκρατείται από ισραηλινούς στρατιώτες ενώ γκρεμίζεται το σπίτι της

Associated Press

Παλαιστίνια συγκρατείται από ισραηλινούς στρατιώτες ενώ γκρεμίζεται το σπίτι της
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ - ΡΑΦΑ.--

Προς νέα όξυνση της βίας βαίνει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά και από τη χτεσινή δολοφονία σημαίνοντος στελέχους της «Φατάχ» στην Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης. Η δολοφονία του νεαρού Ραέντ Κάρμι, που φέρεται να ήταν ο τοπικός επικεφαλής της οργάνωσης «Ταξιαρχίες του Αλ Ακσά», οδήγησε στην άμεση άρση της εκεχειρίας που είχε ανακοινώσει η οργάνωση την 1η Γενάρη και στη, λίγη ώρα μετά, δολοφονία ενός εποίκου στα περίχωρα της πόλης.

Ενα τηλεφώνημα από άγνωστη πηγή ήταν αρκετό για να εξέλθει ο Ραέντ Κάρμι από το σπίτι του στην Τουλκαρέμ και να σκοτωθεί λίγα δευτερόλεπτα αργότερα από εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στο φράχτη του. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι πρόκειται για επαναφορά της μεθόδου των δολοφονιών ακριβείας από το Ισραήλ, καθώς ο Κάρμι βρισκόταν στις πρώτες θέσεις της λίστας καταζητουμένων του ισραηλινού στρατού, που του επέρριπτε την ευθύνη για 9 δολοφονίες Ισραηλινών.

Ο Κάρμι ήταν μέλος της «Φατάχ», που πρόσκειται στον Γιάσερ Αραφάτ, και φέρεται να ηγούνταν της τοπικής οργάνωσης «Ταξιαρχιών του Αλ Ακσά». Είχε γλιτώσει από άλλη μια δολοφονική επίθεση, το Σεπτέμβρη, όταν ισραηλινές ρουκέτες έπληξαν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε, αφήνοντας νεκρούς τους δύο άλλους επιβάτες. Ο ισραηλινός στρατός επισήμως δεν έκανε σχόλιο, όμως, ισραηλινές πηγές ασφαλείας παραδέχονταν, στο BBC, ότι ευθύνονται για τη δολοφονία του Κάρμι, που προκάλεσε την οργή των κατοίκων της Τουλκαρέμ. Ο Ισραηλινός υπουργός Μεταφορών, Εφρέμ Σνεχ, απέφυγε να αναλάβει την ευθύνη, αλλά υποστήριξε ότι ο Κάρμι σχεδίαζε και άλλες επιθέσεις «και πέθανε με τον τρόπο που ζούσε».

Το αίμα του Ρ.Κάρμι στον τόπο της δολοφονίας

Associated Press

Το αίμα του Ρ.Κάρμι στον τόπο της δολοφονίας
Λίγες ώρες αργότερα, ένας έποικος έπεφτε νεκρός και ένας δεύτερος τραυματιζόταν από τα πυρά αγνώστων, κοντά στον εποικισμό Σαβέι Σχομρόν, γειτονικό της Τουλκαρέμ. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Ταξιαρχίες του Αλ Ακσά», που γνωστοποίησε και την άρση της μονομερούς εκεχειρίας που είχε ανακοινώσει στις αρχές του μήνα. Στην ίδια περιοχή, χτες το πρωί, άγνωστοι Παλαιστίνιοι είχαν ανοίξει πυρ κατά ισραηλινού οδοφράγματος, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 3 Ισραηλινοί στρατιώτες.

Υπό το υπάρχον κλίμα, αβέβαιες παραμένουν οι προοπτικές της περιοδείας που άρχισε, χτες, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, προεδρεύων της ΕΕ, Ζοζέ Πικέ, που αναμένεται να συναντηθεί με την Ισραηλινή, την Παλαιστινιακή, την Ιορδανική, την Αιγυπτιακή, τη Συριακή και τη Λιβανική ηγεσία. Για πολλούς, η περιοδεία Πικέ αποτελεί συνέχιση της διαμεσολαβητικής προσπάθειας του Αμερικανού απεσταλμένου Αντονι Ζίνι, που αναχώρησε την περασμένη εβδομάδα από την περιοχή, πριν από τη νέα «υποτροπή» βίας.

Πριν την αναχώρησή του από τη Μαδρίτη, ο Πικέ έδωσε «μια γεύση» του κλίματος, τονίζοντας ότι «οι κατεδαφίσεις σπιτιών και οι δολοφονίες Παλαιστινίων αξιωματούχων δε δικαιολογούνται από κανένα επιχείρημα». Την ίδια στιγμή, ο Σύνδεσμός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αποτελείται από Γάλλους διανοουμένους, κοινοποίησε έκκληση υπό τον τίτλο «πάει πολύ!», όπου επαναλαμβάνεται κατηγορηματικά ότι «ο παλαιστινιακός λαός έχει δικαίωμα να ζήσει σε ένα πραγματικό κράτος».

Τέλος των κατεδαφίσεων... με κατεδαφίσεις

Τον τερματισμό των κατεδαφίσεων παλαιστινιακών σπιτιών στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζα ανακοίνωσε, χθες, η ισραηλινή ηγεσία καθώς πλήθυναν οι διεθνείς επικρίσεις, αλλά και οι φωνές διαμαρτυρίας εντός Ισραήλ. Την Κυριακή, και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Τελ Αβίβ Ισραηλινών φιλειρηνιστών, λήφθηκε η σχετική απόφαση σε σύσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού με τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών. Χτες, ο Σιμόν Πέρες δήλωνε ότι «η μέθοδος των κατεδαφίσεων αποδείχτηκε ότι δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει, για την ασφάλεια του Ισραήλ».

Πάντως, μέχρι τη λήψη της απόφασης, κατεδαφίστηκαν περισσότερα από 50 σπίτια στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας, που, παρά τις ισραηλινές αιτιάσεις, φαίνεται ότι άφησαν άστεγους δεκάδες Παλαιστινίους. Χτες, την ώρα της ανακοίνωσης, ο ισραηλινός στρατός κατεδάφιζε «παράνομα» παλαιστινιακά σπίτια στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και συνελάμβανε, τουλάχιστον, 2 Ισραηλινούς φιλειρηνιστές που προσπάθησαν να εμποδίσουν τις κατεδαφίσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η γενοκτονία σε Γάζα και Δυτική Οχθη (2024-10-05 00:00:00.0)
Ενταση μετά τη δολοφονία Ιορδανού δικαστή (2014-03-12 00:00:00.0)
Νέα αναβολή και ένταση (2005-10-11 00:00:00.0)
«Τρέμει» η εκεχειρία (2005-05-04 00:00:00.0)
Επικίνδυνες εξελίξεις στη Γάζα (2004-07-20 00:00:00.0)
Αλλον στόχευε, άλλους δολοφόνησε ο ισραηλινός στρατός (2001-09-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ