Τρίτη 20 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Επικίνδυνες εξελίξεις στη Γάζα

ΡΑΜΑΛΑ - ΓΑΖΑ - ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ - ΡΑΦΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.- Επιχειρώντας να ελέγξει τη βίαιη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των παλαιστινιακών οργανώσεων, ο Γιάσερ Αραφάτ καθαίρεσε χθες τον ανιψιό του, Μούσα Αραφάτ, από τη θέση του επικεφαλής ασφαλείας στη Γάζα, επαναφέροντας στη θέση τον Αμπντέλ Ράζεκ αλ - Ματζέιντα.

Ο Αραφάτ βρέθηκε αντιμέτωπος τις τελευταίες 4 μέρες με μια «εξέγερση» εντός Φάταχ, ειδικότερα από πλευράς των Ταξιαρχιών του αλ Ακσα που θεωρούν τον Μούσα Αραφάτ «σύμβολο διαφθοράς» και αντέδρασαν με απαγωγές, διαδηλώσεις και πυρπολήσεις αστυνομικών τμημάτων το Σαββατοκύριακο, με τους τραυματίες μόνο το βράδυ της Κυριακής να ξεπερνούν τους 18 από ανταλλαγές πυρών. Η κατάσταση χαρακτηριζόταν «χαοτική» στη Γάζα και η προσπάθεια Αραφάτ να περιστείλει τις ταραχές δεν είναι διόλου βέβαιο ότι θα αποδώσει. Η απειλή κλιμάκωσης ξεσπάσματος ενός αδελφοκτόνου εμφυλίου - ενδεχόμενο για το οποίο ο Αριέλ Σαρόν, που ετοιμάζεται να εφαρμόσει εντός μηνών το σχέδιο «μονομερούς αποχώρησης» και συνεχίζει την κατασκευή του Τείχους που παραβιάζει κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου, θα «πέταγε τη σκούφια του» - παραμένει.

Ο Αχμέντ Κορέι, που είχε παραιτηθεί την Παρασκευή λόγω των διορισμών ασφαλείας, τηρούσε χθες αμφιλεγόμενη στάση. Δήλωσε ότι «εμμένει» στην παραίτηση, παζαρεύοντας όμως παράλληλα - για να παραμείνει στο θώκο - παραχωρήσεις από πλευράς Αραφάτ στο θέμα των διορισμών ασφαλείας, και ισχυριζόμενος ταυτόχρονα ότι «δεν αμφισβητεί» τον ηγέτη της ΟΑΠ και πρόεδρο της παλαιστινιακής αρχής. Οι συζητήσεις για την «διαχείριση της κρίσης» συνεχίζονταν χθες βράδυ.

Ενώ οι διαφορές για τα πρόσωπα, τα πόστα, τη νομή της ισχνής εξουσίας της ακρωτηριασμένης από την κατοχή Παλαιστινιακής Αρχής και την καταγγελλόμενη διαφθορά παρέλυαν την παλαιστινιακή πλευρά, ο στρατιωτικός μηχανισμός του Αριέλ Σαρόν συνέχιζε τις επιθέσεις του. Στο χωριό Σαΐντα, κοντά στην Τουλκάρεμ, δύο νεαροί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά και χειροβομβίδες, ενώ θωρακισμένα και μπουλντόζες προχώρησαν σε κατεδαφίσεις. Αλλοι δύο Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους ένα 4χρονο παιδί, σκοτώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας από πυρά ελεύθερων σκοπευτών στο τμήμα Ζουρούμπ του προσφυγικού στρατοπέδου της Ράφα. Την Κυριακή, Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν εκτελέσει εξ επαφής εν ψυχρώ με 10 σφαίρες ακτιβιστή ειρηνιστικής οργάνωσης (!). Χθες το απόγευμα αναφέρθηκαν από αέρος πλήγματα σε στρατόπεδο προσφύγων κοντά στην πόλη της Γάζας, με στόχο τον ηγέτη της οργάνωσης Επιτροπή Λαϊκής Αντίστασης, χωρίς να υπάρξουν θύματα, κατά τις πρώτες πληροφορίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ