Τρίτη 20 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αμείωτη ένταση

Κατοχικοί και συνεργάτες τους στο χώρο της έκρηξης

Associated Press

Κατοχικοί και συνεργάτες τους στο χώρο της έκρηξης
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Μπορεί το Ιράκ, ή, καλύτερα, η διορισμένη κυβέρνηση να ανακοίνωσε τους νέους πρέσβεις που θα καταλάβουν τις θέσεις σε όσες πρεσβείες ήταν κλειστές μέχρι σήμερα, προκειμένου να αποδείξει ότι το «ελεύθερο Ιράκ συγκαταλέγεται πλέον στην οικογένεια των εθνών», εντούτοις ουδεμία «ηρεμία», όσο προσδοκώμενη και αν είναι, δεν έχει και δεν πρόκειται να επιστρέψει στο Ιράκ.

Περισσότεροι από 10 είναι οι νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες από την επίθεση αυτοκτονίας έξω από αστυνομικό τμήμα της Βαγδάτης, σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές. Εννοείται, από τους πρώτους που βρέθηκαν στο σημείο της επίθεσης ήταν οι κατοχικές δυνάμεις και ο συνταγματάρχης Μπιλ Σλέιτερ δήλωσε ότι πιθανώς η επίθεση σημειώθηκε με βυτιοφόρο φορτωμένο καύσιμα. Επίσης, ένα άτομο τραυματίστηκε από επίθεση με ρουκέτα στην πράσινη ζώνη της ιρακινής πρωτεύουσας. Η ρουκέτα εκτοξεύτηκε εναντίον πυροσβεστικού σταθμού στην περιοχή Αλ Σαλίγια.

Στο μεταξύ, ένας από τους γενικούς διευθυντές του ιρακινού υπουργείου Αμυνας, ο Ισάμ Τζάσεμ Καντχέμ, δολοφονήθηκε το βράδυ της Κυριακής από αγνώστους στη συνοικία Σαΐντια στη Βαγδάτη, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ραντχί Μπαντρ.

Οι επιθέσεις έλαβαν χώρα την ώρα που οι Φιλιππίνες άρχισαν την απόσυρση των στρατευμάτων τους από το Ιράκ, μετά το σχετικό αίτημα που διατυπώθηκε από την πλευρά των ανταρτών που κρατούσαν όμηρο ένα Φιλιππινέζο. Την απόφαση της Μανίλα κατήγγειλαν οι ΗΠΑ και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Χοσιγιάρ Ζεμπαρί. Ηδη, ο επικεφαλής των στρατευμάτων των Φιλιππίνων στο Ιράκ επαναπατρίστηκε χθες το πρωί, ενώ μέχρι αργά είχε ολοκληρωθεί και η αποχώρηση των στρατευμάτων των Φιλιππίνων με πρώτο σταθμό το Κουβέιτ.

Στο μεταξύ, στην Ιορδανία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ο Ιρακινός διορισμένος πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι, στη σκιά της επικήρυξης εναντίον του, που ανακοίνωσε οργάνωση που φέρεται να είναι «συνδεδεμένη» με τον Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι.

Τέλος, δεκατέσσερα άτομα σκοτώθηκαν το πρωί της Κυριακής, κατά τη διάρκεια επιδρομής αμερικανικών ελικοπτέρων εναντίον κατοικίας στη Φαλούτζα, στο κεντρικό Ιράκ. Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση του Ιράκ επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι πραγματοποιήθηκαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον κατοικιών στη Φαλούτζα, και στόχος ήταν ο Αλ Ζαρκάουι. Σύμφωνα με τον Αχμέντ Γκανέμ, γιατρό στο γενικό νοσοκομείο της Φαλούτζα, μεταξύ των νεκρών από το βομβαρδισμό ήταν γυναίκες και παιδιά.

Παράλληλα, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Reuters ότι οι βομβαρδισμοί ακολούθησαν τις συγκρούσεις Αμερικανών στρατιωτών με Ιρακινούς ενόπλους στην περιοχή. Υποστήριξαν, επίσης, ότι η κατοικία που βομβαρδίστηκε ανήκε σε οικογένεια Ιρακινών. O Ιρακινός πρωθυπουργός έδωσε τη συγκατάθεσή του για την πραγματοποίηση αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών στη Φαλούτζα, κατά το Γαλλικό Πρακτορείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ