Τρίτη 20 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
Οι αυτοκτονίες «φονικότερες» των μαχών!

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.- Οι αυτοκτονίες, και όχι οι ένοπλες συγκρούσεις στις επιχειρήσεις καταστολής της παλαιστινιακής εξέγερσης και οι ενέργειες Παλαιστινίων ενόπλων, υπήρξαν το κορυφαίο αίτιο θανάτων στον ισραηλινό στρατό το 2003, αποκάλυψε την Παρασκευή η ισραηλινή εφημερίδα Μα'αρίβ. Η εφημερίδα, επικαλούμενη εσωτερική έκθεση του στρατού, αναφέρει ότι το 2003 ο αριθμός των ισραηλινών στρατιωτικών που αυτοκτόνησαν ήταν 43, ενώ 30 έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις, σχετιζόμενες με τη νέα Ιντιφάντα. Το ποσοστό είναι αυξημένο - σε σύγκριση με το 2002 - κατά 30%.

Τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2004 χαρακτηρίζονται «ακόμη ανησυχητικότερα»: Οι αυτοκτονίες στρατιωτικών έφθασαν τις 15. Το υπουργείο Αμύνης «αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση», ομοίως το επιτελείο. Ο στρατός διαψεύδει τη συσχέτιση των «ακροτήτων» σε βάρος των Παλαιστίνιων με το φαινόμενο των αυτοκτονιών. Ομως, ακτιβιστές του ισραηλινού κινήματος ειρήνης θεωρούν τη θέση του στρουθοκαμηλισμό, με δεδομένες τις «τραυματικές εμπειρίες» των στρατιωτών από ψυχολογικής και ηθικής πλευράς.

Οι διαταγές που τους ζητείται να εκτελέσουν αφορούν σφαγές αμάχων - άμαχοι είναι κατά πλειοψηφία οι τουλάχιστον 3.400 Παλαιστίνιοι που έχουν σκοτωθεί από το 2000, περιλαμβανομένων 640 παιδιών - βομβαρδισμούς και κατεδαφίσεις προσφυγικών κ.ο.κ. Την ίδια ώρα, οι δεκάδες αρνητές εντός των ενόπλων δυνάμεων αντιμετωπίζονται ως «προδότες» και «φιλαράκια της Χαμάς»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ