ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
«Κατασκευασμένη πλάνη», λέει ο Μιλόσεβιτς, η έκθεση των «ερευνητών»...

Associated Press

ΧΑΓΗ.-

Αντιμέτωπος με τον επικεφαλής της ομάδας των Αμερικανών «ερευνητών», Πάτρικ Μπολ, ήρθε χτες το πρωί στο δικαστήριο της Χάγης ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, κατακεραύνωσε ως κατασκευασμένη πλάνη την «εγκυρότητα» των στοιχείων της σχετικής έκθεσης που τάχα καταδεικνύουν πως οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που εγκατέλειπαν το Κοσσυφοπέδιο την άνοιξη του '99 δεν το έκαναν από φόβο μη φονευτούν από τις βόμβες του ΝΑΤΟ αλλά εξαιτίας της «βίας» των σερβικών δυνάμεων.

Η έκθεση αυτή, είπε ο Μιλόσεβιτς, που κάνει λόγο για «συστηματική εκστρατεία εκτελέσεων και απελάσεων» Αλβανών Κοσσοβάρων στηρίχτηκε εξολοκλήρου σε «κατασκευασμένα» έγγραφα και δεν είναι, ούτε στο ελάχιστο, αντικειμενική.

«Νομίζω ότι παραπλανηθήκατε» είπε ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, απευθυνόμενος προς τον Μπολ. «Αμφιβάλλω εάν παραπλανήθηκα» απάντησε ο Αμερικανός «ερευνητής». «Τα γνωρίζετε όλα κύριε Μπολ, εκτός από το με ποιο τρόπο τα έγγραφα αυτά βρέθηκαν και ποιος τα κατασκεύασε» παρατήρησε καταλήγοντας ο Μιλόσεβιτς.

Η κατάθεση του Πάντι Ασντάουν...

Μετά την αντεξέταση του επικεφαλής της ομάδας των Αμερικανών «ερευνητών», ήρθε η ώρα κατάθεσης του Βρετανού Πάντι Ασντάουν, πρώην ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών και πρώην απεσταλμένου της βρετανικής κυβέρνησης επί πρωθυπουργίας Τζον Μέιτζορ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Κατά την έναρξη της κατάθεσής του, ο Ασντάουν διηγήθηκε συζήτηση που είχε με τον πρώην Πρόεδρο της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν, ο οποίος καθόταν δίπλα του σε δείπνο, το Μάιο του '93, στο Λονδίνο.

«Κάποια στιγμή του ζήτησα να σχεδιάσει ένα χάρτη που θα έδειχνε πώς βλέπει το μέλλον της Γιουγκοσλαβίας» διηγήθηκε ο Ασντάουν. Ο πρώην Πρόεδρος της Κροατίας σχεδίασε τότε, σύμφωνα με τον Π. Ασντάουν, στον κατάλογο εδεσμάτων του επίσημου δείπνου ένα χάρτη της Γιουγκοσλαβίας, η οποία ήταν χωρισμένη σε δύο μέρη, στη μία πλευρά βρισκόταν μια «Μεγάλη Κροατία» και στην άλλη μια «Μεγάλη Σερβία» χωρίς να υπάρχει κανένας χώρος ανάμεσα στις δύο για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και τους μουσουλμάνους.

Αντίγραφο του σχεδίου αυτού που είχε κάνει ο Τούτζμαν στο μενού, στο οποίο υπήρχαν και σημειώσεις του Ασντάουν, παρουσιάστηκε στο ΔΠΔ από μηχανή προβολής... Ο Ασντάουν επιχείρησε μ' αυτή τη μάλλον ανεπιτυχή ιστορία (που άλλωστε είχε για πρωταγωνιστή τον ακροδεξιό πρώην ηγέτη των Κροατών) να αποδείξει τάχα τις φιλοδοξίες του Μιλόσεβιτς για το σχηματισμό μίας «Μεγάλης Σερβίας».

Αξίζει, πάντως για την «ιστορία», να αναφερθεί πως λίγο μετά την απόφαση του Πάντι Ασντάουν να προσέλθει στο δικαστήριο της Χάγης ως μάρτυρας κατηγορίας κατά του Μιλόσεβιτς, διορίστηκε ανώτατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Βοσνία μέχρι το 2004, αντικαθιστώντας τον απερχόμενο Αυστριακό Βόλφγκανγκ Πέτριτς.

ΙΝΔΙΑ
Εκρηκτικό κλίμα

Μέλη εργατικών συνδικάτων διαδηλώνουν στη Δυτική Βεγγάλη. «Ο θεός δε χρειάζεται ανθρώπους που πολεμούν γι' αυτόν», γράφει η πικέτα

Associated Press

Μέλη εργατικών συνδικάτων διαδηλώνουν στη Δυτική Βεγγάλη. «Ο θεός δε χρειάζεται ανθρώπους που πολεμούν γι' αυτόν», γράφει η πικέτα
ΑΓΙΟΝΤΧΑ-ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

«Θα προσευχηθούμε... ακόμα κι αν η κυβέρνηση μας πυροβολήσει». Μαχάντ Παραμχάνς, 92 ετών, υπεύθυνος των ινδουιστών διαδηλωτών στην Αγιόντχα.

Χιλιάδες φανατικοί έχουν συγκεντρωθεί στην Αγιόντχα, τόπο που αποτελεί την αφορμή μιας πικρής αντιπαράθεσης ινδουιστών και μουσουλμάνων, και διαμηνύουν ότι «θα διαδηλώσουν όπως κι αν έχει» υπέρ της ανέγερσης ινδουιστικού ναού στη θέση μουσουλμανικού τεμένους. Το είχαν διαμηνύσει ήδη εντός ωρών μετά την προχτεσινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που έκρινε παράνομη την εκδήλωση, αφού αυτή είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ένα νέο ξέσπασμα βίας σαν κι αυτό στο Γκουτζαράτ, που είχε κοστίσει κάπου 700 ζωές κι ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές στην επαρχία.

«Θα κάνουμε puja (προσευχή) ακόμη κι αν μας πυροβολήσουν», είπε στο «Ρόιτερς» ο 92χρονος Ραμτσάντρα Ντας Παραμχάνς, εκ των ηγετών του κινήματος για την ανέγερση ινδουιστικού ναού στη θέση του κατεδαφισμένου τεμένους. Ο Πραβίν Τογκάντια, γενικός γραμματέας της σκληροπυρηνικής οργάνωσης Βίσουα Χιντού Παρισάντ (Παγκόσμιο Συμβούλιο Ινδουιστών, VHP), σήμερα το πρωί θα ηγηθεί πορείας προς το σημείο, το οποίο θεωρείται πως είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε ο ινδουιστής ισόθεος βασιλιάς Ραμ, κουβαλώντας μία «σίλα» (λαξευμένη πέτρα).

Η κατεδάφιση του τεμένους που βρισκόταν στο σημείο αυτό, το 1992, προκάλεσε τέτοιο κύμα ταραχών σε ολόκληρη την Ινδία, που πάνω από 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ο Ινδός πρωθυπουργός, Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, διαμήνυσε ότι θα διατηρηθεί «η τάξη» στη χώρα και έχει στείλει 8.000 στρατιώτες και αστυνομικούς στην περιοχή.

Χτες, σε μια εξέλιξη που οι αρχές είπαν ότι «δε σχετίζεται» με τη θρησκευτική ένταση, σημειώθηκε έκρηξη σε τρένο με 2 νεκρούς και 25 τραυματίες. Το τρένο διέσχιζε την επαρχία Πουντζάμπ και μετέφερε κυρίως εργάτες. Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.

Η ινδική Αριστερά προειδοποιεί εδώ και καιρό για τις ολέθριες συνέπειες της καλλιέργειας του θρησκευτικού μίσους και χτες μέλη συνδικάτων διαδήλωσαν στη Δυτική Βεγγάλη εναντίον της καμπάνιας των ινδουιστικών οργανώσεων στην Αγιόντχα.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΚΕΡΜΠΙ
«Θεαματική κακοδικία» καταγγέλλει παρατηρητής του ΟΗΕ

Απορρίφθηκε η αίτηση έφεσης του ενός από τους δύο Λίβυους που είχαν πρωτοδίκως κριθεί ένοχοι για την πολύνεκρη έκρηξη στο αεροσκάφος της «Παναμέρικαν» το 1988

ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ.-

Απέρριψε το πενταμελές σκοτσέζικο δικαστήριο την αίτηση έφεσης που είχαν καταθέσει οι συνήγοροι του ενός από τους δύο Λίβυους που καταδικάστηκαν, το Γενάρη του 2001, σε ισόβια ως ένοχοι για την έκρηξη σε αεροσκάφος της «Παναμέρικαν», το 1988, πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας, που προκάλεσε το θάνατο στους 259 επιβαίνοντες και σε 11 ανθρώπους στο έδαφος.

Η υπεράσπιση του Αμπντέλ Μπάσετ αλ Μεγκράχι παρουσίασε σειρά στοιχείων που θέτουν υπό αμφισβήτηση την αρχική εκδοχή και αποδεικνύουν ότι πιθανότερος χώρος τοποθέτησης του εκρηκτικού μηχανισμού είναι το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, με το οποίο δεν είχαν καμία επαφή οι δύο Λίβυοι. Η απόφαση του σκοτσέζικου εφετείου προκάλεσε την ικανοποίηση της Ουάσιγκτον, που τόνισε ότι «η ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας δεν οδηγεί σε τερματισμό των κυρώσεων κατά της Λιβύης που θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Η Λιβύη μίλησε για «πολιτική απόφαση υπό πίεση της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου».

Ανατροπή, όμως, των δεδομένων προκάλεσε η αντίδραση ενός από τους 5 παρατηρητές του ΟΗΕ, του καθηγητή Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Ινσμπουργκ της Αυστρίας, Χανς Κόκλερ, ο οποίος μίλησε για «θεαματική κακοδικία σε βάρος του αλ Μεγκράχι». Ο Κόκλερ, ο οποίος τόνισε ότι νιώθει πλέον αναγκασμένος να καταθέσει σχετική έκθεση στον ΓΓ του ΟΗΕ και εκτίμησε ότι και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του συμμερίζονται τις απόψεις του, δήλωσε ότι «δεν είχε πειστεί ούτε στην πρώτη δίκη, αλλά πλέον η κατάσταση είναι κραυγαλέα, ιδιαίτερα λόγω του ομοφώνου της απόφασης, που δε στηρίζεται παρά σε εντελώς άσχετα μεταξύ τους περιστασιακά στοιχεία». Εκπρόσωπος της σκοτσέζικης δικαιοσύνης έσπευσε να εκτιμήσει ότι ο καθηγητής Κόκλερ «δεν κατανόησε ορθώς τις αρχές της σκοτσέζικης νομοθεσίας».

ΑΛΓΕΡΙΑ
Αιματηρή επέμβαση της αστυνομίας κατά διαδηλωτών

ΑΛΓΕΡΙ.-

Με γκλομπ, δακρυγόνα, αλλά και πυρά στον αέρα διέλυσε η αλγερινή αστυνομία χιλιάδες διαδηλωτές του, κυρίως βερβερικού, Μετώπου Σοσιαλιστικών Δυνάμεων που πραγματοποίησαν, χτες, συγκέντρωση στο κέντρο της αλγερινής πρωτεύουσας. Βασικό αίτημα των συγκεντρωμένων ήταν «περισσότερη ελευθερία έκφρασης, σεβασμός των δικαιωμάτων του πολίτη και του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι».

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε παρά την απαγόρευση συγκεντρώσεων που έχει επιβάλει ο Πρόεδρος Μπουτεφλίκα, από τον περασμένο Ιούλη, οπότε οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν αιματοκυλήσει διαδήλωση εκατοντάδων χιλιάδων Αλγερινών με ανάλογα αιτήματα. Σύμφωνα με τους διοργανωτές εκατοντάδες διαδηλωτές τραυματίστηκαν και άλλοι τόσοι συνελήφθησαν, ανάμεσα στους οποίους και αρκετοί βουλευτές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ