Παρασκευή 15 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
«Κατασκευασμένη πλάνη», λέει ο Μιλόσεβιτς, η έκθεση των «ερευνητών»...

Associated Press

ΧΑΓΗ.-

Αντιμέτωπος με τον επικεφαλής της ομάδας των Αμερικανών «ερευνητών», Πάτρικ Μπολ, ήρθε χτες το πρωί στο δικαστήριο της Χάγης ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, κατακεραύνωσε ως κατασκευασμένη πλάνη την «εγκυρότητα» των στοιχείων της σχετικής έκθεσης που τάχα καταδεικνύουν πως οι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που εγκατέλειπαν το Κοσσυφοπέδιο την άνοιξη του '99 δεν το έκαναν από φόβο μη φονευτούν από τις βόμβες του ΝΑΤΟ αλλά εξαιτίας της «βίας» των σερβικών δυνάμεων.

Η έκθεση αυτή, είπε ο Μιλόσεβιτς, που κάνει λόγο για «συστηματική εκστρατεία εκτελέσεων και απελάσεων» Αλβανών Κοσσοβάρων στηρίχτηκε εξολοκλήρου σε «κατασκευασμένα» έγγραφα και δεν είναι, ούτε στο ελάχιστο, αντικειμενική.

«Νομίζω ότι παραπλανηθήκατε» είπε ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, απευθυνόμενος προς τον Μπολ. «Αμφιβάλλω εάν παραπλανήθηκα» απάντησε ο Αμερικανός «ερευνητής». «Τα γνωρίζετε όλα κύριε Μπολ, εκτός από το με ποιο τρόπο τα έγγραφα αυτά βρέθηκαν και ποιος τα κατασκεύασε» παρατήρησε καταλήγοντας ο Μιλόσεβιτς.

Η κατάθεση του Πάντι Ασντάουν...

Μετά την αντεξέταση του επικεφαλής της ομάδας των Αμερικανών «ερευνητών», ήρθε η ώρα κατάθεσης του Βρετανού Πάντι Ασντάουν, πρώην ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών και πρώην απεσταλμένου της βρετανικής κυβέρνησης επί πρωθυπουργίας Τζον Μέιτζορ στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

Κατά την έναρξη της κατάθεσής του, ο Ασντάουν διηγήθηκε συζήτηση που είχε με τον πρώην Πρόεδρο της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν, ο οποίος καθόταν δίπλα του σε δείπνο, το Μάιο του '93, στο Λονδίνο.

«Κάποια στιγμή του ζήτησα να σχεδιάσει ένα χάρτη που θα έδειχνε πώς βλέπει το μέλλον της Γιουγκοσλαβίας» διηγήθηκε ο Ασντάουν. Ο πρώην Πρόεδρος της Κροατίας σχεδίασε τότε, σύμφωνα με τον Π. Ασντάουν, στον κατάλογο εδεσμάτων του επίσημου δείπνου ένα χάρτη της Γιουγκοσλαβίας, η οποία ήταν χωρισμένη σε δύο μέρη, στη μία πλευρά βρισκόταν μια «Μεγάλη Κροατία» και στην άλλη μια «Μεγάλη Σερβία» χωρίς να υπάρχει κανένας χώρος ανάμεσα στις δύο για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και τους μουσουλμάνους.

Αντίγραφο του σχεδίου αυτού που είχε κάνει ο Τούτζμαν στο μενού, στο οποίο υπήρχαν και σημειώσεις του Ασντάουν, παρουσιάστηκε στο ΔΠΔ από μηχανή προβολής... Ο Ασντάουν επιχείρησε μ' αυτή τη μάλλον ανεπιτυχή ιστορία (που άλλωστε είχε για πρωταγωνιστή τον ακροδεξιό πρώην ηγέτη των Κροατών) να αποδείξει τάχα τις φιλοδοξίες του Μιλόσεβιτς για το σχηματισμό μίας «Μεγάλης Σερβίας».

Αξίζει, πάντως για την «ιστορία», να αναφερθεί πως λίγο μετά την απόφαση του Πάντι Ασντάουν να προσέλθει στο δικαστήριο της Χάγης ως μάρτυρας κατηγορίας κατά του Μιλόσεβιτς, διορίστηκε ανώτατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Βοσνία μέχρι το 2004, αντικαθιστώντας τον απερχόμενο Αυστριακό Βόλφγκανγκ Πέτριτς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ