2025, The Associated Press. Al |
Από τον δολοφονικό ισραηλινό βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Αχλι |
Οι στερήσεις και η πείνα από το απάνθρωπο εμπάργκο στην ανθρωπιστική βοήθεια που έχει επιβάλλει το Ισραήλ στη Γάζα από τις 2 Μαρτίου, μεγεθύνονται από τον τρόμο που δημιουργούν οι καθημερινές επιδρομές πάνω σε ερείπια και σε καταυλισμούς εκτοπισμένων αμάχων. Αίσθηση προκάλεσε, ανάμεσα στις επιθέσεις του τελευταίου 48ώρου, η ρίψη δύο πυραύλων σε τμήμα του νοσοκομείου Βαπτιστών Αλ Αχλί στην πόλη της Γάζας, που ήταν και το μοναδικό έως τότε σε πλήρη λειτουργία στο βόρειο τμήμα του θύλακα. Ανάμεσα στα θύματα ήταν τρεις ασθενείς που πέθαναν από έλλειψη οξυγόνου και ένα παιδί που δεν άντεξε κατά την εσπευσμένη μεταφορά του από θάλαμο του νοσοκομείου. Τη σημειολογική επιλογή του χρόνου επίθεσης στο μοναδικό χριστιανικό νοσοκομείο στη Βόρεια Γάζα επισήμανε με δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος του Γιορκ Στέφεν Κοτρέλ, χαρακτηρίζοντας «τρομερό» τον βομβαρδισμό του κτιρίου ανήμερα της Κυριακής των Βαΐων. Το ίδιο νοσοκομείο είχε βομβαρδιστεί και τον Οκτώβριο του 2023 με εκατοντάδες θύματα.
Ο βομβαρδισμός νοσοκομείων, που είναι έγκλημα πολέμου κατά το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, καταδικάστηκε στα λόγια αυτήν τη φορά μεταξύ άλλων από τους υπουργούς Εξωτερικών Γερμανίας και Βρετανίας. Ωστόσο, και οι δύο χώρες, όπως και άλλες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, στηρίζουν, ουσιαστικά, με την πολιτική στάση τους και τις συνεχιζόμενες εξαγωγές όπλων το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ.
Το χτύπημα στο νοσοκομείο Αλ Αχλί συνοδεύτηκε και από άλλες σφοδρές επιδρομές και από χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, που ολοκλήρωσαν τον λεγόμενο «Διάδρομο Μοράγκ» μεταξύ των νότιων πόλεων Χαν Γιούνις και Ράφα.
Χτες το υπουργείο Υγείας της Γάζας σε νεότερο συνολικό απολογισμό ανέφερε 50.944 νεκρούς και 116.156 τραυματίες. Σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται χιλιάδες άλλοι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια, που δεν είναι βέβαιο αν ζουν.
Πέραν των επιθέσεων του στρατού, συνεχίζονται και οι επιθέσεις των Εβραίων εποίκων κατά παλαιστινιακών περιουσιών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, ενώ ενόψει του Εβραϊκού Πάσχα που ξεκινά την Κυριακή, χτες πάνω από 750 Εβραίοι έποικοι κατέκλυσαν τον προαύλιο χώρο του τεμένους Αλ Ακσα, πραγματοποιώντας τελετουργίες και ψαλμωδίες παρότι απαγορεύεται από τη συμφωνία Ισραήλ - Ιορδανίας μετά τον πόλεμο των «Εξι Ημερών» του 1967.
Το ίδιο διάστημα εντείνεται το σκληρό παζάρι στο Κάιρο ανάμεσα σε Χαμάς και Ισραήλ, με τη μεσολάβηση Αιγυπτίων, Καταριανών και Αμερικανών μεσολαβητών.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που μετέδωσε το σαουδαραβικό δίκτυο «Al Arabiya», η τελευταία πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι η απελευθέρωση 10 - 11 ζωντανών Ισραηλινών ομήρων (μεταξύ των οποίων ο Αμερικανοεβραίος Ινταν Αλεξάντερ, βίντεο του οποίου κυκλοφόρησε προχτές η Χαμάς) με αντάλλαγμα να αφεθεί ελεύθερος σημαντικός αριθμός Παλαιστινίων κρατουμένων, παρατεταμένη εκεχειρία και αμερικανικές εγγυήσεις πως θα ξεκινήσουν συνομιλίες για την δεύτερη φάση με τελικό σκοπό τον τερματισμό του πολέμου. Η Χαμάς φέρεται πως έχει καταρχήν εγκρίνει τον αριθμό των Ισραηλινών ομήρων υπό απελευθέρωση και πως συμφωνεί να γίνει αυτή σε δύο φάσεις, σε συνδυασμό με την επανέναρξη της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Αναβλήθηκαν (κατά την ίδια πηγή) σε μία επόμενη φάση οι διαπραγματεύσεις για το εάν και πού θα εξοριστεί η ηγεσία της Χαμάς μετά τον πόλεμο.
Στο Ισραήλ πάντως συνεχίστηκαν και την Κυριακή, κατά την 555η μέρα πολέμου, οι κινητοποιήσεις χιλιάδων πολιτών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Φόρουμ των Οικογενειών Ομήρων. Οι διαδηλωτές κάλεσαν για ακόμη μία φορά την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου να απελευθερώσει γρήγορα όλους τους ομήρους. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το Φόρουμ Οικογενειών των ομήρων, καλείται η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την απελευθέρωση «άμεσα όλων των ομήρων».
Επίσης, μετά τους εκατοντάδες νυν και ε.α. εφέδρους της Πολεμικής Αεροπορίας, που επέκριναν την επαναφορά των επιθέσεων στη Γάζα από τις 18 Μαρτίου σε βάρος της απελευθέρωσης δεκάδων Ισραηλινών ομήρων, ήρθε η σειρά εκατοντάδων πρώην στελεχών και πρακτόρων της Mossad, μεταξύ των οποίων ο πρώην επικεφαλής της οργάνωσης, Ντάνι Γιάτομ, να διαμαρτυρηθούν για το ίδιο θέμα.
Πάνω από 250 πρώην στελέχη και πράκτορες της Mossad συνυπέγραψαν την επιστολή των εφέδρων της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή 13 Απριλίου, προτρέποντας την κυβέρνηση του Μπ. Νετανιάχου να δώσει προτεραιότητα άμεσα στην απελευθέρωση των ομήρων. Στηλιτεύουν τη στάση του Νετανιάχου στο θέμα, κατηγορώντας τον πως βάζει σε προτεραιότητα τα προσωπικά και τα πολιτικά του συμφέροντα έναντι της ζωής των δεκάδων ομήρων.
Αργότερα χτες βράδυ ανακοινώθηκε πως συγκεντρώθηκαν χιλιάδες υπογραφές ακαδημαϊκών και διδασκόντων στα πανεπιστήμια του Ισραήλ με αίτημα την απελευθέρωση των ομήρων και το σταμάτημα του πολέμου στη Γάζα.
Χτες η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλας ανακοίνωσε ένα πολυετές πρόγραμμα στήριξης ύψους έως 1,6 δισ. ευρώ για την προώθηση της ανάκαμψης και της ανθεκτικότητας της Παλαιστίνης. Σύμφωνα με την Κάγια Κάλας, στόχος είναι η «υποστήριξη» της ΕΕ προς τον παλαιστινιακό λαό και η δέσμευσή της για μια «διαρκή και βιώσιμη ειρήνη με βάση τη λύση των δύο κρατών».
Το πρόγραμμα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαρθρώνεται γύρω από τρεις πυλώνες και θα καλύπτει την περίοδο από το 2025 έως το 2027. Πρώτος πυλώνας είναι η υποστήριξη υπηρεσιών δημόσιας διοίκησης για τον παλαιστινιακό λαό σε επιχορηγήσεις περίπου 620 εκατ. ευρώ. Δεύτερος πυλώνας είναι η στήριξη για την ανάκαμψη και τη σταθεροποίηση της Δυτικής Οχθης και της Γάζας με τη χορήγηση που προτάθηκε να φτάνει τα 576 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις για τη στήριξη συγκεκριμένων έργων επιτόπου για την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης και ανθεκτικότητας στη Δυτική Οχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Γάζα, μόλις το επιτρέψει η κατάσταση. Τρίτος πυλώνας, η στήριξη του ιδιωτικού τομέα με δάνεια ύψους έως 400 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με τη νέα χρηματοδότηση του παλαιστινιακού ιδιωτικού τομέα και «με την επιφύλαξη της έγκρισης των διοικητικών οργάνων της ΕΤΕπ». Επί της ουσίας πρόκειται για προώθηση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων στην περιοχή.
Μάλιστα η Κάλας αναφέρθηκε στις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, σημειώνοντας πως έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του, αλλά οι τρέχουσες ενέργειές του ...ξεπερνούν την αναλογική αυτοάμυνα.
Χτες επικοινώνησαν τηλεφωνικά οι Πρόεδροι Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, συμφωνώντας για την επείγουσα ανάγκη εκεχειρίας στη Γάζα. Η επικοινωνία έγινε λίγες μέρες μετά τις επικρίσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου για τη θέση του Γάλλου Προέδρου στο παλαιστινιακό ζήτημα και την πιθανότητα να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος τον Ιούνιο.
Επιπλέον τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο και Τουρκίας, Χακάν Φιντάν. Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», που επικαλείται τουρκικές διπλωματικές πηγές, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις στη Συρία και την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.
Αλλες σχετικές πληροφορίες από την ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» που επικαλέστηκε παλαιστινιακές πηγές το βράδυ της Κυριακής ανέφεραν πως διπλωμάτες από Κατάρ και Αίγυπτο συνεργάζονται με τις ΗΠΑ, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός ομήρων που θα απελευθερωθούν και να δοθούν αμερικανικές εγγυήσεις για μόνιμη εκεχειρία που θα τερματίσει τον 18μηνο πόλεμο. Στελέχη της Χαμάς, κατά την πηγή αυτή, δεν απέκλεισαν να ολοκληρωθεί μία τέτοια συμφωνία πριν τα μέσα Μαΐου, οπότε αναμένεται το ταξίδι του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ στη Σαουδική Αραβία. Σε αυτό το στάδιο, συνεχίστηκαν την Κυριακή οι φήμες πως ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία εντείνουν τις διαβουλεύσεις (μετά και από την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Ενέργειας Κρις Ράιτ στη Σ. Αραβία) με στόχο μία συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας στον τομέα παραγωγής Ενέργειας.
Ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας σε δηλώσεις που έκανε την Κυριακή επιβεβαίωσε τις διμερείς διαπραγματεύσεις να δώσουν οι ΗΠΑ στη Σ. Αραβία τεχνογνωσία σε πυρηνική τεχνολογία και σε εμπλουτισμό ουρανίου υπό τον όρο της αποτροπής απόκτησης πυρηνικών όπλων. Ο Κρις Ράιτ, μετά τη συνάντηση που είχε στο Ριάντ με τον Σαουδάραβα ομόλογο πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, τόνισε πως οι χώρες τους βρίσκονται ήδη «στο μονοπάτι για επίτευξη συμφωνίας συνεργασίας» για την ανάπτυξη ειρηνικού πυρηνικού προγράμματος στη Σαουδική Αραβία.
Στην πραγματοποίηση ενός δεύτερου γύρου συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, στις 19 Απρίλη στη Ρώμη, συμφώνησαν το Σάββατο στο Ομάν αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και του Ιράν με επικεφαλής τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ και τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί. Ωστόσο, δεν λείπουν κάθε τόσο οι έμμεσες απειλές από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για χτύπημα στο Ιράν, σε περίοδο αυξημένης στρατιωτικής κινητικότητας αμερικανικών ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή...
Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες του Σαββάτου, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν πως είχαν «θετικές» και «εποικοδομητικές» συνομιλίες, με Ιρανούς αξιωματούχους να επισημαίνουν το βράδυ της Κυριακής στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ότι για το Ιράν ήταν «κόκκινες γραμμές» οποιεσδήποτε αναφορές σε δύο άλλα θέματα τα οποία κατά καιρούς οι ΗΠΑ ήθελαν «να διαμορφώσουν»: Το ιρανικό πυραυλικό βαλλιστικό πρόγραμμα και την ιρανική περιφερειακή γεωπολιτική επιρροή. Ο Ισμαήλ Μπαγκεΐ, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, σε σχετικές δηλώσεις του χτες τάχθηκε για άλλη μια φορά κατά των άμεσων συνομιλιών που επιθυμούσαν οι ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι αυτές δεν θα ήταν «ούτε αποτελεσματικές ούτε χρήσιμες». Ο Μπαγκεΐ επιβεβαίωσε επίσης ότι αύριο αναμένεται στην Τεχεράνη ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι, για συνάντηση με τον Ιρανό ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί και τον επικεφαλής της ιρανικής υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας, Μοχάμεντ Εσλαμί, τονίζοντας πως «η συνεχιζόμενη εμπλοκή και συνεργασία με τον IAEA είναι απαραίτητη σε μια περίοδο κατά την οποία χρειάζονται επειγόντως διπλωματικές λύσεις».
Στη συνέχεια χθες ανακοινώθηκε ότι προς το τέλος της βδομάδας ο Αραγτσί θα μεταβεί στη Μόσχα για συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, και άλλους Ρώσους αξιωματούχους. Με αυτήν την αφορμή, το ιρανικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι θα συζητηθούν στη Μόσχα και οι τελευταίες εξελίξεις μετά τις συνομιλίες Ιρανών - Αμερικανών στο Ομάν.
Το βράδυ της Κυριακής ο Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη διάρκεια πτήσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συνομιλίες στο Ομάν με το Ιράν «πήγαν πολύ καλά», προσθέτοντας πως θα αποφασίσει για το θέμα «γρήγορα».
Το βράδυ της Δευτέρας, ωστόσο, φάνηκε να ανεβάζει τους τόνους, δηλώνοντας ότι «έχουμε πρόβλημα με το Ιράν και θα το λύσω».
«Είναι σχεδόν εύκολο», είπε σιβυλλικά στη συνέχεια, για να προσθέσει πως «το Ιράν πρέπει να απαλλαγεί από την ιδέα ενός πυρηνικού όπλου», γιατί «δεν μπορούν να το έχουν». «Θέλω να γίνουν μια πλούσια, σπουδαία χώρα. Το μόνο πράγμα που χρειάζεται είναι απλό, πραγματικά απλό: Δεν μπορούν να έχουν πυρηνικό όπλο. Και πρέπει να επισπεύσουν. Γιατί είναι πολύ κοντά στο να το αποκτήσουν, και δεν θα το έχουν. Και αν πρέπει να κάνουμε κάτι πολύ σκληρό, θα το κάνουμε. Και δεν θα το κάνω αυτό για μας, αλλά για τον κόσμο. Είναι ριζοσπαστικοποιημένοι άνθρωποι και δεν μπορούν να έχουν πυρηνικό όπλο».
Ερωτηθείς δε αν μια «σκληρή απάντηση» περιλαμβάνει και πιθανή επίθεση στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, απάντησε: «Φυσικά και την περιλαμβάνει».
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επέβαλαν χτες νέες κυρώσεις σε βάρος 7 προσώπων και 2 οργανισμών στο Ιράν, ως απάντηση στις συλλήψεις Ευρωπαίων πολιτών από την Τεχεράνη, οι οποίες θεωρούνται πολιτικά υποκινούμενες. Στον κατάλογο των κυρώσεων βρίσκονται μεταξύ άλλων ο διευθυντής της φυλακής Εβίν της Τεχεράνης, Χεντογιατολάχ Φαρζάντι, καθώς επίσης δικαστές και άλλοι δικαστικοί αξιωματούχοι. Η κύρια φυλακή στην πόλη Σιράζ είναι μεταξύ των οργανισμών στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις. Σύμφωνα με το σκεπτικό, ο Φαρζάντι είναι «άμεσα υπεύθυνος για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτικών κρατουμένων, ιδίως για τον περιορισμό των δικαιωμάτων επικοινωνίας και επίσκεψης και για την αυθαίρετη εντολή απομόνωσης».
Οι εν λόγω κυρώσεις αφορούν το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων τα οποία βρίσκονται στην ΕΕ και την απαγόρευση ταξιδιών στις χώρες - μέλη της.
Τα τελευταία χρόνια στο Ιράν έχουν συλληφθεί δεκάδες πολίτες με διπλή υπηκοότητα και ξένοι, συνήθως με κατηγορίες που σχετίζονται με κατασκοπεία και «απειλή κατά της ασφάλειας». Μεταξύ αυτών βρίσκονται τουλάχιστον 20 πολίτες ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, χαιρέτισε τις κυρώσεις, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες του Ιράν «κρατική πολιτική ομηρίας».
Μετά τη νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου των Χούθι της Υεμένης κατά του Ισραήλ, την Κυριακή το απόγευμα, η οποία πυροδότησε τις σειρήνες σε Ιερουσαλήμ και Τελ Αβίβ, με τον πύραυλο να αναχαιτίζεται, οι ΗΠΑ επανέλαβαν τις αεροπορικές επιδρομές κατά των Υεμενιτών αντικαθεστωτικών Σιιτών, χτυπώντας περιοχές της πρωτεύουσας Σαναά. Οι νέες αυτές επιδρομές είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 7 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου άλλων 26. Εκπρόσωπος των Χούθι ανακοίνωσε χτες ότι κατέρριψαν άλλο ένα αμερικανικό drone MQ-9 (αξίας εκατομμυρίων δολαρίων).
Από τις 15 Μάρτη, οπότε οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τις σχεδόν καθημερινές αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές της Υεμένης υπό τον έλεγχο των Χούθι, έχουν σκοτωθεί πάνω από 120 άτομα, στην πλειοψηφία τους άμαχοι.
Την πρώτη του επίσκεψη στη Συρία αφότου ανέλαβε καθήκοντα, τον περασμένο Γενάρη, πραγματοποίησε χτες ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Ναουάφ Σαλάμ. Μεταξύ άλλων συναντήθηκε στη Δαμασκό με τον Σύρο «Πρόεδρο» των τζιχαντιστών της οργάνωσης HTS, Αχμεντ Αλ Σαράα, και ανάμεσα σε άλλα συζήτησαν το ζήτημα των εκατοντάδων Λιβανέζων αγνοουμένων που φυλακίστηκαν από τις προηγούμενες συριακές αρχές.
Ο Σαλάμ μετέβη στη συριακή πρωτεύουσα συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών, Αμυνας και Εσωτερικών του Λιβάνου. Ο προκάτοχός του, Νατζίμπ Μικάτι, ήταν από τους πρώτους ξένους ηγέτες που επισκέφτηκαν τη Συρία μετά την ανατροπή του Μπασάρ Ασαντ.
Τις εξελίξεις στη Συρία συζήτησε χτες το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Κομισιόν, Κάγια Κάλας, τόνισε ότι «συζητήθηκε το αν πρέπει να συνεχιστεί η χαλάρωση των κυρώσεων, καθώς είναι σαφές ότι για την ανοικοδόμηση της Συρίας απαιτείται πρόσβαση σε υπηρεσίες». Στη συνέχεια επεσήμανε πως «είναι επίσης σαφές ότι δεν έχουμε δει πολλά βήματα από τη νέα ηγεσία και, γι' αυτό, το μέλλον της Συρίας είναι ακόμα πολύ εύθραυστο, αλλά ταυτόχρονα και ελπιδοφόρο», για να καταλήξει λέγοντας ότι θα αξιολογήσουν τη διαδικασία και θα εργαστούν για τα επόμενα βήματα, «έχοντας φυσικά κατά νου τους όρους που πραγματικά θέλουμε να δούμε».
Την Κυριακή, πάντως, το Ιράκ υπέγραψε συμφωνία για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού πετρελαίου πετρελαίου σε συνεργασία με την ιταλική εταιρεία υπεράκτιων κατασκευών «Micoperi» και την τουρκική «Esta». Ο αγωγός θα έχει δυνατότητα μεταφοράς 2,4 εκατ. βαρελιών τη μέρα (bpd).
Νωρίτερα, το Σάββατο, ανακοινώθηκε ότι στελέχη της οργάνωσης Κούρδων μαχητών SDF συμφώνησαν με την κυβέρνηση στη Δαμασκό να επιτρέψουν την ανάπτυξη των κεντρικών δυνάμεων ασφαλείας του καθεστώτος των τζιχαντιστών γύρω από ένα στρατηγικής σημασίας φράγμα στη βόρεια Συρία. Κουρδική πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η συμφωνία μεταξύ της αυτόνομης κουρδικής διοίκησης και των αρχών της Δαμασκού, υπό την επίβλεψη του διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών, του οποίου ηγείται η Ουάσιγκτον, προβλέπει ότι το φράγμα θα παραμείνει υπό κουρδική πολιτική διοίκηση, αλλά υπό την προστασία συνεργαζόμενων δυνάμεων.
Τέλος, χτεσινό ρεπορτάζ του πρακτορείου «Reuters» μετέδωσε ότι η Σαουδική Αραβία προτίθεται να αναλάβει την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους της Συρίας.