ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2022
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΦΚΑ
Προετοιμασία για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης

24ωρη απεργία σήμερα στον Οργανισμό ενάντια στο νομοσχέδιο

Στην Ολομέλεια της Βουλής αρχίζει σήμερα η συζήτηση του νομοθετικού εκτρώματος του υπουργείου Εργασίας με τον τίτλο «Εκσυγχρονισμός του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις για την Κοινωνική Ασφάλιση», με προγραμματισμό να ψηφιστεί αύριο.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή, και μεταφέροντας το αίτημα των εργαζομένων και των σωματείων τους, απαίτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, καθώς αποτελεί προετοιμασία για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης. Μεταφέρει στο πιάτο των επιχειρηματικών ομίλων την τεράστια περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, που είναι κόπος και ιδρώτας των εργαζομένων, καλλιεργεί τον «κοινωνικό αυτοματισμό» σε βάρος των εργαζομένων του ΕΦΚΑ.

Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει την πρόσληψη «golden boys» στις θέσεις των γενικών διευθυντών, που θα είναι ειδικευμένοι στην προώθηση της ιδιωτικοποίησης. Δημιουργεί ανώνυμη εταιρεία στην οποία θα μεταφερθεί η ακίνητη περιουσία των ταμείων, που ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ, προς «αξιοποίηση». Δημιουργεί Μονάδα Εσωτερικών Υποθέσεων και προβλέπει τη λειτουργία πειθαρχικών συμβουλίων, προσπαθώντας έτσι να στοχοποιήσει τους εργαζόμενους ως υπεύθυνους για την καθυστέρηση στην καταβολή των συντάξεων, συνολικά για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι, αλλά και για να καλλιεργήσει την τρομοκρατία ώστε να προχωρήσουν πιο εύκολα τα αντεργατικά σχέδια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το νομοσχέδιο εμφανίστηκε ως υπερασπιστής των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, με την εισηγήτριά του Μ. Ξενογιαννακοπούλου να χρεώνει στην κυβέρνηση της ΝΔ την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης. Βέβαια ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει στα χνάρια του, αναφέροντας χαρακτηριστικά τον νόμο 4430/2016 (της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), που προέβλεπε για την ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων «εκχώρηση σε τράπεζες και εταιρείες real estate». Είπε δε προς τον ΣΥΡΙΖΑ ότι το καθεστώς αυτό υπήρχε από το 2007 και όχι μόνο δεν το κατάργησε, αλλά «το βελτιώσατε».

Να αποσυρθεί!

Την απαίτηση για απόσυρση του νομοσχεδίου επανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, σημειώνοντας ότι είναι ενταγμένο στις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και της ΕΕ και ότι οι αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση «δεν είναι απλά κάποιες μεταβολές ή αλλαγές που αφορούν οργανωτικά χαρακτηριστικά. Εντάσσονται στον σχεδιασμό που υπάρχει εδώ και χρόνια. Βρίσκονται στον πυρήνα όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, που είναι η πλήρης απαλλαγή του κράτους από το κομμάτι της Κοινωνικής Ασφάλισης».

«Οι αλλαγές αυτές», πρόσθεσε, «δεν έχουν ως προτεραιότητα τους ασφαλισμένους, τα δικαιώματά τους. Δεν υπάρχει ο καημός για τις συντάξεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων που δήθεν προβάλλεται». Απόδειξη γι' αυτό - συνέχισε - είναι η γλώσσα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση. «Οι όροι της αγοράς που υπάρχουν στο νομοσχέδιο, όπως management, real estate, επενδύσεις και άλλα. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την Κοινωνική Ασφάλιση; Αυτά είναι ζητήματα ιδιωτικής αγοράς. Είναι ζητήματα της λογικής των κερδών. Αυτή η στρατηγική απαιτεί και το αντίστοιχο στελεχιακό δυναμικό που θα υλοποιήσει και τις προσαρμογές. Γι' αυτό και η παύση των σημερινών γενικών διευθυντών και η τοποθέτηση στη θέση τους των golden boys, με παχυλούς μισθούς και με το μοναδικό προσόν της υλοποίησης της μετάβασης του ΕΦΚΑ σε ασφαλιστική εταιρεία, με όλα τα χαρακτηριστικά βέβαια της ιδιωτικής ασφάλισης».

Τόνισε ότι είναι συνειδητή επιλογή η καθυστέρηση των συντάξεων από τις κυβερνήσεις, και σήμερα αξιοποιείται για «να εμπεδωθεί στη συνείδηση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων ότι οι εργαζόμενοι είναι η πηγή του κάθε κακού», ενώ πρόσθεσε ότι «ούτε ο σημερινός ΕΦΚΑ ούτε αυτός που δημιουργείτε υπηρετεί τους ασφαλισμένους. Υπηρετεί τους στόχους μετατροπής του ΕΦΚΑ σε ασφαλιστική εταιρεία».

24ωρη απεργία στον ΕΦΚΑ σήμερα

24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ ύστερα από απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), της ΠΟΣΕ ΙΚΑ και των πρωτοβάθμιων σωματείων του χώρου, ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια της απεργίας - την οποία στηρίζει και η ΑΔΕΔΥ - οι εργαζόμενοι οργανώνουν και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας στις 11 π.μ.

H ΠΟΠΟΚΠ χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ένα ακόμα βήμα ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης, και καλεί εργαζόμενους και συνταξιούχους σε «ενιαίο μέτωπο και αγώνα υπεράσπισης της μεγαλύτερης κατάκτησης των εργαζομένων, που είναι η Κοινωνική Ασφάλιση».

Το νομοσχέδιο καταγγέλλει και ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων (ΣΥΑΤ).

Σημειώνεται ότι χτες συνδικαλιστές από πρωτοβάθμια σωματεία του χώρου έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΕΦΚΑ, δηλώνοντας πως οι εργαζόμενοι «δεν θα επιτρέψουμε την περαιτέρω υπονόμευση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, που κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες των εργαζομένων. Δεν θα επιτρέψουμε το ξεπούλημα και την ιδιωτικοποίησή της».

Σε απεργιακή συγκέντρωση σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. έξω από το κεντρικό κατάστημα του ΙΚΑ στην Αριστοτέλους, καλεί η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα ΙΚΑ».

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΙΕΤΙΕΣ
Πρόκληση ο «χαρτοπόλεμος» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τους δεκάδες αντεργατικούς νόμους τους

Σε έναν προκλητικό για τους εργαζόμενους «χαρτοπόλεμο» ανακοινώσεων επιδόθηκαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, μπας και κουκουλώσουν τις ευθύνες τους για τους μισθούς που παραμένουν στα Τάρταρα, με αφορμή την απορριπτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την προσφυγή του ΣΕΒ σχετικά με την καταβολή των τριετιών στον κατώτατο μισθό.

Θυμίζουμε ότι προχτές το ΣτΕ απέρριψε για τυπικούς λόγους την αίτηση που είχαν υποβάλει ο ΣΕΒ και άλλες εργοδοτικές ενώσεις και με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας της 18ης Φλεβάρη 2019, με την οποία δίνονταν οδηγίες για την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού (650 ευρώ μεικτά), με τον συνυπολογισμό των τριετιών που είχαν συμπληρωθεί μέχρι τον Φλεβάρη του 2012. Στην πραγματικότητα δηλαδή η αυτονόητη αυτή απόφαση του ΣτΕ, που πάρθηκε ύστερα από 32 ολόκληρους μήνες που η εγκύκλιος προσβλήθηκε από τους βιομηχάνους, απεφάνθη ότι η τελευταία είναι καθαρά «ερμηνευτική», επομένως δεν μπορεί να την προσβάλει. Προσθέτει μάλιστα ότι οι υποδείξεις της «δεν είναι καθεαυτές δεσμευτικές για τους αποδέκτες και δεν αποτελούν νομική δέσμευση γι' αυτούς». Ετσι, όσοι εργαζόμενοι είχαν κατοχυρώσει τουλάχιστον μία τριετία μέχρι το 2012 μπορούν να παίρνουν κανονικά τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις στον μισθό τους.

Την απόφαση αυτή για τις τριετίες έσπευσε να εκμεταλλευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με την Ε. Αχτσιόγλου να ισχυρίζεται ότι η απόφαση του ΣτΕ «συνιστά μία σημαντική δικαίωση των προσπαθειών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του κόσμου της μισθωτής εργασίας». Παίρνοντας την «πάσα», το υπουργείο Εργασίας απάντησε χτες ότι και η κυβέρνηση της ΝΔ «είχε παρέμβει από το 2019 στο ΣτΕ υπέρ της επίδικης εγκυκλίου, τασσόμενη εναντίον της προσφυγής των εργοδοτικών ενώσεων». Και ότι «η θέση αυτή επαναλήφθηκε πρόσφατα σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με αφορμή την απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού».

Με αντεγκλήσεις όπως οι παραπάνω, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρούν να ξεπλύνουν τις ευθύνες τους για την κατάντια του κατώτατου μισθού, ο οποίος, δέκα ολόκληρα χρόνια μετά την απαράδεκτη και αντεργατική ΠΥΣ αρ. 6 του 2012, βρίσκεται στα 663 ευρώ μεικτά, αντί των 751 ευρώ που ήταν τότε! Το δε νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν και τα δύο κόμματα δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να αμφισβητούν όχι μόνο τις τριετίες, αλλά και μια σειρά από επιδόματα (π.χ. γάμου).

Τι δεν λένε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ή τι επιχειρούν να κρύψουν μέσα και από τον χτεσινό τους «χαρτοπόλεμο»; Οτι αυτό το νομοθετικό πλαίσιο που χτίζεται από το 2012, και όλες οι κυβερνήσεις από τότε το κρατούν σαν «κόρη οφθαλμού» για λογαριασμό της εργοδοσίας, προβλέπει ότι ο κατώτατος μισθός αποφασίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση και όχι ως αποτέλεσμα συλλογικών διαπραγματεύσεων. Και μάλιστα ότι η βασική αρχή που καθορίζει το ύψος του είναι η «παραγωγικότητα», η «ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων» και συνολικά η κατάσταση της οικονομίας.

Ειδικά για τις τριετίες, μνημονιακός νόμος (που παρέμεινε ενεργός και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ) προβλέπει το πάγωμά τους, δηλαδή ο χρόνος προϋπηρεσίας των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό έχει πάψει να υπολογίζεται μετά τον Φλεβάρη του 2012. Αρα η συζήτηση με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ αφορά μόνο τους εργαζόμενους που είχαν μία τουλάχιστον τριετία μέχρι το 2012. Και, δέκα ολόκληρα χρόνια μετά (δηλαδή τρεις τριετίες και πλέον), οι νέοι εργαζόμενοι ή όσοι μέχρι τότε δεν είχαν καμία τριετία, εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί, δεν λαμβάνουν καμία προσαύξηση στον μισθό τους. Ο χρόνος εργασίας και άρα προϋπηρεσίας έχει «παγώσει» για όλους αυτούς το 2012, με αποτέλεσμα οι αποδοχές τους να μετρούν πραγματικές απώλειες πάνω από 30%.

Αυτήν την αθλιότητα, την οποία διατήρησαν μέχρι σήμερα ανέγγιχτη και είναι συνυπεύθυνοι γι' αυτήν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιούν οι εργοδότες για να επιβάλλουν ακόμα χειρότερους όρους εργασίας και αμοιβής, την ώρα που η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις εξανεμίζουν το εισόδημα των εργαζομένων.

Τελικά, οι μόνοι που δικαιώνονται είναι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους που παλεύουν για το ξήλωμα των αντεργατικών νόμων που συμπιέζουν από διάφορες μεριές τον μισθό τους, για ΣΣΕ με αυξήσεις και κατοχύρωση εργασιακών δικαιωμάτων.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Νέα κινητοποίηση την Παρασκευή ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων

Στις 9 π.μ. στα δικαστήρια, όπου εκδικάζονται μετά τη χτεσινή αναβολή τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η εργοδοσία του καζίνο Ρίου

Την Παρασκευή 18 Φλεβάρη θα συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα κατά του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Δημήτρη Μαρμούτα, και του προέδρου του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αχαΐας, Βασίλη Βασιλείου, που κατέθεσε εναντίον τους η εργοδοσία του καζίνο του Ρίου, στην προσπάθειά της να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να παρεμποδίσει κάθε μελλοντική κινητοποίηση.

Πρόκειται για μια ακόμα κατάπτυστη εργοδοτική δίωξη, που στρέφεται μάλιστα και κατά του απολυμένου συνδικαλιστή Βασίλη Βασιλείου, με τη διοίκηση της επιχείρησης, εκμεταλλευόμενη και το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο, να επιδιώκει, όπως και με την απόλυση, την επικράτηση «σιγής νεκροταφείου» στον χώρο δουλειάς. Σε έναν χώρο όπου επικρατούν σωρεία προβλημάτων εδώ και χρόνια, όπως η απληρωσιά και η μη επικόλληση ενσήμων, ζητήματα για τα οποία οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις, απαιτώντας ταυτόχρονα την επίλυσή τους, όπως και την επιστροφή του συναδέλφου τους στη δουλειά.

Η συγκεκριμένη δίωξη επρόκειτο να συζητηθεί χτες. Εξω από την αίθουσα των δικαστηρίων πραγματοποιούνταν μαχητική συγκέντρωση συνδικάτων και εργαζομένων της Πάτρας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις διώξεις συνδικαλιστών, σημειώνοντας ότι η τρομοκρατία δεν πρόκειται να πιάσει τόπο όση προσπάθεια και αν κάνει η εργοδοσία.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι παρέμβαση υπέρ της εργοδοσίας έκανε χτες η πλειοψηφία του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων στο καζίνο του Ρίου.

«Στη φάμπρικα των διώξεων απαντάμε με οργάνωση και αγώνα. Η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης δεν θα περάσει», τόνισε το Εργατικό Κέντρο, που καλεί σε νέα συγκέντρωση στα δικαστήρια την Παρασκευή στις 9 π.μ.

Δίπλα στους συνδικαλιστές, στα σωματεία και τους εργαζόμενους, εκφράζοντας τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της, βρέθηκε αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Πάτρας, αποτελούμενη από τους αντιδημάρχους Τάκη Πετρόπουλο, Αναστασία Τογιοπούλου, Μιχάλη Αναστασίου και Βίβιαν Σαμούρη, και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτη Μελά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ