ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2010 - Κυριακή 19 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Οι πρόθυμοι «διαφωνούντες» συνομιλητές της κυβέρνησης

Ο νέος νόμος - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που προωθεί η κυβέρνηση και η στάση, οι προτάσεις και ο ρόλος της πλειοψηφίας της ΠΟΣΔΕΠ και των πρυτάνεων

Σήμερα απαιτείται ένα ξεκάθαρο «ΟΧΙ» στις αναδιαρθρώσεις της κυβέρνησης και στο διάλογο - απάτη
Σήμερα απαιτείται ένα ξεκάθαρο «ΟΧΙ» στις αναδιαρθρώσεις της κυβέρνησης και στο διάλογο - απάτη
Οι αναφορές στη «διασφάλιση» και το «σεβασμό» του «δημόσιου χαρακτήρα» των πανεπιστημίων δε λείπουν ποτέ απ' τις ανακοινώσεις της πλειοψηφίας της ΠΟΣΔΕΠ και των συνόδων πρυτάνεων. Είναι κάτι σαν «γενικές αρχές» απ' το παρελθόν που «πρέπει» να μπαίνουν για «ιστορικούς λόγους». Τις «γενικές αρχές» αυτές, όμως, τις έχουν καταπατήσει, εδώ και χρόνια, με τις πράξεις και τις αποφάσεις τους. Εχουν συναινέσει στις αναδιαρθρώσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των ιδρυμάτων, παρουσία των επιχειρήσεων στις σχολές, μέσω προγραμμάτων κλπ.) και έχουν στρώσει το έδαφος για το νέο νόμο - πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση, με στόχο να γκρεμίσει ό,τι έχει απομείνει απ' το δημόσιο χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Τώρα, εμφανίζονται ως τάχα «διαφωνούντες» με τα κυβερνητικά σχέδια, ενώ οι προτάσεις που καταθέτουν έχουν τον ίδιο πυρήνα και την ίδια κατεύθυνση: Παραπέρα σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά, η οποία θα επιτευχθεί με τη λεγόμενη «αυτοτέλεια» των ιδρυμάτων.

Συμφωνούν επί της ουσίας

Με την προώθηση της «αυτοτέλειας» και του «αυτοδιοίκητου» του Πανεπιστημίου όλα τα άλλα θα έρθουν ...μόνα τους. Τι εννοούν, όμως, «αυτοδιοίκητο» πανεπιστήμιο; Οταν θέλουν να μην εκτεθούν πολύ, τότε μεταφράζουν την αυτοτέλεια του Πανεπιστημίου μόνο σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι υπερασπίζονται την ελευθερία διακίνησης των ιδεών μέσα στα ιδρύματα. Αυτό, βέβαια εξασφαλίζεται - όσο είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί - απ' το άσυλο, το οποίο, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, οι ίδιες δυνάμεις επιδιώκουν να το «διαχειριστούν» και να το καταργήσουν στην πράξη. Το «παιχνίδι», όμως, βρίσκεται αλλού. Στόχος είναι το οικονομικό «αυτοδιοίκητο» και η δυνατότητα του Πανεπιστημίου να έχει άμεση επικοινωνία με τις επιχειρήσεις σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων, αλλά και λειτουργίας του ως επιχείρησης. Μια επιχείρηση που θα μπορεί να κάνει «μπίζνες» χωρίς περιορισμούς.

Μια σύγκριση των προτάσεων του υπουργείου Παιδείας, των πρυτάνεων (από την τελευταία σύνοδό τους στο Λαύριο) και της πλειοψηφίας της ΠΟΣΔΕΠ (από τη σχετική απόφαση της πλειοψηφίας της Διοικούσας Επιτροπής) για τα παραπάνω θέματα είναι αποκαλυπτική:

Πανεπιστήμιο ΑΕ

Υπουργείο Παιδείας: Τα ιδρύματα θα έχουν την ευθύνη για τη διαχείριση των οικονομικών τους, με τη δυνατότητα απευθείας σύνδεσης και χρηματοδότησης από τις επιχειρήσεις. Η κρατική χρηματοδότηση θα γίνεται με βάση προγραμματικές συμφωνίες με κριτήρια ανταγωνιστικότητας (προσέλκυση εξωτερικών πόρων και χορηγιών, βαθμός αξιοποίησης πόρων του Ιδρύματος, αποδοτικότητα διαχείρισης επιπλέον εσόδων, αριθμός απλών συμμετοχών σε διεθνή ανταγωνιστικά προγράμματα έρευνας της ΕΕ κ.ά.).

Πλειοψηφία της ΠΟΣΔΕΠ: Υπερασπίζεται την οικονομική «αυτοδιοίκηση» του Πανεπιστημίου και συμφωνεί απόλυτα με τα κριτήρια ανταγωνιστικότητας στη χρηματοδότηση, υποστηρίζοντας: «Η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό λαμβάνει υπόψη τις διαφορετικές πραγματικότητες των ΑΕΙ (ως προς τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τις ανάγκες σε εξοπλισμό, το ανθρώπινο δυναμικό, την ύπαρξη περιουσίας κ.ά.) και την αξιολόγηση, και διακρίνεται σε δύο τμήματα». Θεωρεί ότι η χρηματοδότηση πρέπει να γίνεται και «κατά ένα μέρος με βάση την αξιολόγηση του ιδρύματος (είτε ως επιβράβευση αριστείας, είτε ως ενίσχυση για την κάλυψη αδυναμιών που δεν οφείλονται στο Ιδρυμα)».

Πρυτάνεις: «Η ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των Πανεπιστημίων απαιτεί τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού πλαισίου διαχείρισης και αξιοποίησης της περιουσίας του, καθώς και τη δημιουργία νέου νομικού πλαισίου για την ευέλικτη λειτουργία των διοικητικών και οικονομικών μηχανισμών του». Με λίγα λόγια, και οι πρυτάνεις ζητάνε οικονομική αυτοτέλεια και ευελιξία για να μπορούν τα Πανεπιστήμια ελεύθερα να γίνουν ένα «κομμάτι» της αγοράς. Μάλιστα, στη συνέντευξη Τύπου, που παρουσίασαν τις προτάσεις τους, άρχισαν σιγά - σιγά να παίρνουν πίσω και τα περί «απόσυρσης» των προτάσεων του υπουργείου. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που δόθηκε όταν ρωτήθηκαν για το τι θα κάνουν αν «επιμείνει» το υπουργείο στις προτάσεις του, αν θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις κλπ.: Η σύνοδος πρυτάνεων, είπε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο για να καλέσει σε κινητοποιήσεις...

Διοίκηση απ' την αγορά «επίσημα ή «ανεπίσημα»

Υπουργείο Παιδείας: Τα Πανεπιστήμια θα διοικούνται από Συμβούλια, τα μέλη των οποίων μπορεί να μην ανήκουν στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Η έγκριση του προϋπολογισμού και της προγραμματικής συμφωνίας με το κράτος, η ευθύνη για τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, η επιλογή και η παύση του πρύτανη και του προέδρου, που θα επιλέγεται μετά από διεθνή πρόσκληση, θα είναι ευθύνη των Συμβουλίων.

Πλειοψηφία της ΠΟΣΔΕΠ: Η πλειοψηφία της ΠΟΣΔΕΠ, ενώ ...διαφωνεί με τις προτάσεις του υπουργείου, προτείνει το ίδιο μοντέλο, σε άλλη έκδοση, με την ίδια λογική και τα ίδια αποτελέσματα, δηλαδή τη σύνδεση με την αγορά και τη διοίκηση από μάνατζερ. Συγκεκριμένα, προτείνει «η Σύγκλητος πρέπει να παραμείνει το ανώτατο ακαδημαϊκό όργανο και όργανο διοίκησης», αλλά «οι διαχειριστικές αρμοδιότητες της Συγκλήτου πρέπει να μεταφερθούν σε αναβαθμισμένες υπηρεσίες του ιδρύματος, υπό την εποπτεία του πρυτανικού συμβουλίου». Θα υπάρχουν δηλαδή παράλληλα όργανα για τη διαχείριση των οικονομικών. Επίσης, προτείνει «Συμβούλιο στρατηγικού σχεδιασμού και κοινωνικής λογοδοσίας του ιδρύματος» με «συμβουλευτικές αρμοδιότητες» και «εξωτερικά μέλη».

Πρυτάνεις: Στη σύνοδο έγινε συγκερασμός απόψεων (πάντα στην κατεύθυνση του οικονομικά «αυτοδιοίκητου» πανεπιστημίου) και στο σχετικό κείμενο αναφέρεται ότι «η διοίκηση των ιδρυμάτων πρέπει να ασκείται αποκλειστικά από αιρετά πανεπιστημιακά όργανα», με ανώτατο όργανο τη Σύγκλητο κ.ά. Οι πρυτάνεις, όμως, σκόπιμα δε δήλωσαν την αντίθεσή τους στην παρουσία των μάνατζερ μέσα στα Πανεπιστήμια. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχουν, ήδη, σε πολλά πανεπιστήμια της χώρας, αφού το επιτρέπει, ήδη, ο τελευταίος νόμος - πλαίσιο που ισχύει σήμερα! Αν οι μάνατζερ της αγοράς θα έχουν θεσμοθετημένη ή ...συμβουλευτική θέση, λίγο ενδιαφέρει τις επιχειρήσεις. Οι πρυτάνεις έχουν αναδείξει έντονα το θέμα της διοίκησης όχι για να υπερασπίσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά γιατί θέλουν τις αναδιαρθρώσεις με «ακαδημαϊκό» προσωπείο.


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ


ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΕΛΜΕ
Σημαντικές πρωτιές των δυνάμεων του ΠΑΜΕ

Την πρωτιά κατέκτησαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε μια σειρά ΕΛΜΕ όπου διεξάγονται αυτή την περίοδο οι αρχαιρεσίες για τα ΔΣ. Παράλληλα, όσο προχωρούν οι εκλογές σε όλο και περισσότερα πρωτοβάθμια σωματεία των καθηγητών διαγράφεται ως τάση η πτώση των δυνάμεων της ΠΑΣΚ, αλλά και της ΔΑΚΕ και η διακριτή άνοδος τόσο σε ψήφους όσο και σε ποσοστά των δυνάμεων του ΠΑΜΕ.

Στην ΕΛΜΕ Πειραιά, που είναι μάλιστα και μια από τις μεγάλες ΕΛΜΕ της χώρας, η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ, δηλαδή το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ, από δεύτερη δύναμη που ήταν αναδείχθηκε πρώτη, συγκεντρώνοντας 252 ψήφους και ποσοστό 29,92%. Από τους 873 ψηφίσαντες (31 ήταν τα άκυρα - λευκά), οι υπόλοιπες παρατάξεις έλαβαν: ΔΑΚΕ 166 ψήφους και 19,71% (από 231 ψήφους και 21,9% που είχε πέρσι), «Παρεμβάσεις» 128 ψήφους και 15,2%, ΠΑΣΚ 127 ψήφους και 15,08% (από 271 ψήφους και 25,7% που είχε πέρσι), «Αγωνιστικές Κινήσεις» 108 ψήφους και 12,84%, «Αγωνιστική Συνεργασία» (ΣΥΝ) 61 ψήφους και 7,24%.

Πρωτιά του ΠΑΜΕ σημειώθηκε και στην Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, όπου το ψηφοδέλτιο της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ στους 692 ψηφίσαντες (32 άκυρα - λευκά) συγκέντρωσε 287 ψήφους και ποσοστό 43,5%! Οι άλλες δυνάμεις έλαβαν: ΔΑΚΕ 131 ψήφους και 19,8% (από 259 ψήφους και 28,7% που είχε πέρσι), ΠΑΣΚ 120 ψήφους και 18,2% (από 238 ψήφους και 26,4% που είχε πέρσι), «Αγωνιστική Πρωτοβουλία» (ΣΥΝ) 91 ψήφους και 13,8% και «Αντεπίθεση Εκπαιδευτικών» (καταγράφεται στα λοιπά) 31 ψήφους και 4,7%.

Στη Γ' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής το ΠΑΜΕ διατήρησε την πρώτη θέση αυξάνοντας τη διαφορά της από τις υπόλοιπες δυνάμεις. Το ψηφοδέλτιο της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ έλαβε 195 ψήφους και ποσοστό 30,6%. Ψήφισαν 661, άκυρα - λευκά 24 και οι υπόλοιπες δυνάμεις έλαβαν: ΔΑΚΕ 132 ψήφους και ποσοστό 20,7%, «Παρεμβάσεις» 128 ψήφους και 20,1%, ΠΑΣΚ 110 ψήφους και 17,3% (από 194 ψήφους και 24,55% που είχε πέρσι), «Πρωτοβουλία» (ΣΥΝ) 72 ψήφους και 11,3%.

Σταθερά υψηλά τα ποσοστά των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και οι πρωτιές στα σωματεία των Ιονίων νήσων. Συγκεκριμένα: Στην ΕΛΜΕ Κέρκυρας, η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ με 224 ψήφους κατέγραψε ποσοστό 42,2% και διατήρησε την πρωτιά. Στην ΕΛΜΕ Ζακύνθου, η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ επίσης διατήρησε την πρωτιά με 73 ψήφους και ποσοστό 39,7%, όπως και στην ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης που συγκέντρωσε 77 ψήφους και ποσοστό 38,3%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ