ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Λουτρό αίματος και αμερικανικές «επισκέψεις»

Διαδηλώσεις για τα 5 χρόνια ιμπεριαλιστικής επέμβασης

Από χτεσινή διαδήλωση στη Σεούλ της Νότιας Κορέας

Associated Press

Από χτεσινή διαδήλωση στη Σεούλ της Νότιας Κορέας
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Διαδοχικές επισκέψεις στην ιρακινή πρωτεύουσα πραγματοποίησαν ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την αμερικανική Προεδρία, γερουσιαστής Τζον Μακέιν, και ο νυν αντιπρόεδρος, Ντικ Τσένι.Οι διαβεβαιώσεις και των δύο για «συνέχιση της υποστήριξης των ΗΠΑ στο δύσκολο έργο του Ιράκ και διατήρηση μεγάλου αριθμού Αμερικανών στρατιωτών», όμως, περιθωριοποιήθηκαν από την αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας που συγκλόνισε, χτες, την Καρμπάλα.

Περισσότεροι από 39 νεκροί και 56 τραυματίες είχαν καταμετρηθεί, μέχρι χτες το βράδυ, στην ιερή πόλη των σιιτών Καρμπάλα, μετά από επίθεση αυτοκτονίας που έγινε στην περίμετρο του τεμένους του ιμάμη Αλί (που φρουρείται αυστηρά) πιθανότατα από γυναίκα καμικάζι. Ο στόχος της επίθεσης δεν είναι σαφής. Η πλειοψηφία, όμως, των θυμάτων είναι σιίτες προσκυνητές, μεταξύ των οποίων και Ιρανοί. Επίσης, την ώρα που έφθανε ο Τσένι στη Βαγδάτη, άλλες τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν που στοίχισαν τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους, ενώ δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση βορείως της πρωτεύουσας.

Κατά τ' άλλα, την Κυριακή, εκπρόσωπος των Τουρκομάνων στο Κιρκούκ κατήγγειλε ότι τα μεγάλα κουρδικά κόμματα έχουν προωθήσει περίπου 500.000 Κούρδους στη διαφιλονικούμενη πολυπολιτισμική πόλη του Κιρκούκ, προειδοποιώντας για κίνδυνο συγκρούσεων μεταξύ των αραβικών και των κουρδικών σωμάτων ασφαλείας. Σήμερα και αύριο, πάντως, ο πρωθυπουργός Μάλικι συγκαλεί άλλη μια συνάντηση «εθνικής συμφιλίωσης».

Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

Χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν σε διαδηλώσεις σε Λονδίνο και Γλασκόβη, αλλά και στη Σεούλ της Νότιας Κορέας ζητώντας άμεσο τερματισμό της κατοχής στο Ιράκ αλλά και στο Αφγανιστάν. Σήμερα, ανάλογη διαδήλωση προγραμματίζεται στο Τελ Αβίβ, από το ΚΚ Ισραήλ, μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία. Οι διαδηλώσεις συμπίπτουν με την «επετειακή» έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, που σημειώνει ότι πέντε χρόνια μετά την εισβολή, το Ιράκ έχει ανύπαρκτο υγειονομικό, υδροδοτικό και ηλεκτροδοτικό σύστημα και τα προβλήματα επιβίωσης, λόγω της έλλειψης ασφάλειας, φαρμάκων, τροφίμων και πόσιμου νερού, είναι τεράστια.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιμένει εποικιστικά το Ισραήλ

Επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στο Ισραήλ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Ιστορική τριήμερη επίσκεψη άρχισε, την Κυριακή, στο Ισραήλ, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, συνοδευόμενη από υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία υπουργών, επιχειρηματιών και επιστημόνων. Η Μέρκελ έγινε δεκτή στο αεροδρόμιο από τον πρωθυπουργό Ολμέρτ και τον Πρόεδρο Πέρες, ενώ απέτισε φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος, δηλώνοντας ότι η «Γερμανία έχει συναίσθηση της αυξημένης ευθύνης που τη βαρύνει για τη διαφύλαξη του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ».

Χτες βράδυ, στην Ιερουσαλήμ, πραγματοποιήθηκε μια κοινή συνεδρίαση Γερμανών και Ισραηλινών υπουργών, ενώ σήμερα η Μέρκελ θα είναι η πρώτη Γερμανίδα Καγκελάριος που θα εκφωνήσει ομιλία στην Κνέσσετ. Ηδη, από τις πρώτες συναντήσεις, οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία ενίσχυσης της στρατιωτικής τους συνεργασίας, αλλά και της συνεργασίας τους στον πολιτισμό και στο περιβάλλον, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και πολλές άλλες σημαντικότατες οικονομικές συμφωνίες.

Κατά τα άλλα, χτες το απόγευμα, επαναλήφθηκαν μετά από πολυήμερη διακοπή οι συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων με επικεφαλής την υπουργό Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι, και τον διαπραγματευτή Αχμάντ Κορέι. Εντούτοις, το κλίμα ήταν μάλλον βαρύ, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωνε, χτες, ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει την ανοικοδόμηση εποικισμών, πέριξ της Ιερουσαλήμ, στις περιοχές που προτίθεται να διατηρήσει μετά από μια ενδεχόμενη συμφωνία. Η είδηση προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στην παλαιστινιακή πλευρά και αποτελεί πλήγμα για τον Πρόεδρο Αμπάς, τον οποίο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν εξαιρετικά αδύναμο έναντι των επικριτών του, κυρίως από τη «Χαμάς».

Ολα αυτά έγιναν ενώ την Κυριακή ισραηλινά αεροσκάφη επέδραμαν στη βόρεια Γάζα και σκότωσαν άλλους τρεις μαχητές της ισλαμιστικής «Τζιχάντ».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΑΓΑ.-- Χιλιάδες διαδηλωτές πορεύτηκαν το περασμένο Σάββατο στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πράγα ενάντια στην εγκατάσταση του συστήματος ραντάρ της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην Τσεχία, αλλά και ενάντια στον πόλεμο στο Ιράκ, στη συνέχιση της στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν καθώς και σε μια πιθανή επίθεση στο Ιράν. Τη διαμαρτυρία διοργάνωσε η κοινωνική οργάνωση «Οχι στις Βάσεις», στην οποία συμμετέχει το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας και η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας.

ΜΟΣΧΑ.-- Διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα, πραγματοποιούν από χτες ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς και η υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις. Θα έχουν συναντήσεις με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Τα θέματα που θα συζητήσουν αφορούν τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην Τσεχία και την Πολωνία, κάτι για το οποίο αντιδρά έντονα η Ρωσία.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου διατηρούν οι βουλευτές της «συντηρητικής» πτέρυγας του ισλαμικού ιρανικού καθεστώτος. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ ενισχύεται καθώς μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται πολλοί σκληροί επικριτές του, όπως ο πρώην διαπραγματευτής για το πυρηνικό πρόγραμμα Αλί Λαριτζάνι, που αναμένεται να είναι Πρόεδρος της Βουλής. Οι «συντηρητικοί» συγκεντρώνουν 113 έδρες (οι 70 υπέρ Αχμαντινετζάντ, οι 43 επικριτές του).

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τέσσερις ΝΑΤΟικοί στρατιώτες των δυνάμεων κατοχής του Αφγανιστάν σκοτώθηκαν χτες σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον αυτοκινητοπομπής της Isaf στην επαρχία Χελμάντ και ακόμα τέσσερις τραυματίστηκαν.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Πραγματοποιήθηκε χτες η πρώτη συνεδρίαση της Πακιστανικής Βουλής, που αναδείχτηκε από τις εκλογές της 18ης Φλεβάρη, και σήμερα αναμένεται η εκλογή του προέδρου και του αντιπροέδρου της Εθνοσυνέλευσης, από το Κόμμα του Λαού του Πακιστάν. Στο μεταξύ, τουλάχιστον 16 είναι οι νεκροί από πύραυλο ο οποίος έπληξε χωριό στο βορειοδυτικό Πακιστάν, στη ζώνη των φυλών, ενώ σε έκρηξη το Σάββατο σε ιταλικό εστιατόριο στο Ισλαμαμπάντ έχασε τη ζωή της μία γυναίκα και τραυματίστηκαν ακόμα εννέα θαμώνες.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Εκτενές πρόγραμμα αποκατάστασης της ειρήνης στην Κένυα μετά το κύμα μετεκλογικής βίας, παρουσίασαν χτες στους 40 πρέσβεις δυτικών και ασιατικών χωρών ο Κενυάτης Πρόεδρος Μουάι Κιμπάκι και ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης Ράιλα Οντίνγκα. Στο μεταξύ, η συνδυασμένη επιχείρηση στρατού και αστυνομίας κατά της δράσης της οργάνωσης «SLDF» στο όρος Ελγκον της δυτικής Κένυας προκαλεί αντιδράσεις καθώς εντείνονται οι πληροφορίες πως έχει προκαλέσει το θάνατο δεκάδων αμάχων, εκατοντάδων συλληφθέντων και κύμα 9.000 προσφύγων.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εισαγγελική παρέμβαση

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ενταση και αστάθεια φαίνεται να προκαλεί στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας η κίνηση του εισαγγελέα εφετών να προσφύγει στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, στρεφόμενος εναντίον του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), με την κατηγορία ότι υπονομεύει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους ωθώντας την Τουρκία στον ισλαμισμό. Ο κατήγορος ζητά την απομάκρυνση 71 στελεχών του ΑΚΡ από την ηγεσία της χώρας και στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων, μεταξύ αυτών και του Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ και του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και να τεθεί εκτός νόμου το ΑΚΡ.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι το ΑΚΡ, που είναι το κόμμα των επιχειρηματιών και των χρηματο- οικονομικών κύκλων, θα επιβιώσει της έντασης...

Η πρώτη απόφαση του Δικαστηρίου, για το αν θα τεθεί εκτός νόμου το ΑΚΡ, αναμένεται εντός δέκα ημερών, ενώ την κίνηση καταδίκασαν η ΕΕ, η Γερμανία και η Ενωση Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (TUSIAD), ενώ ο Ρ. Ερντογάν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με αφορμή την προσφυγή.

ΘΙΒΕΤ
Αιματηρά επεισόδια στις διαδηλώσεις

Κύμα διαδηλώσεων έχει ξεσπάσει στο Θιβέτ, υπό την καθοδήγηση των μοναχών και του Δαλάι Λάμα, με αίτημα την ανακήρυξή του σε ανεξάρτητο κράτος, αποσχισμένο από την Κίνα, όπου ανήκει σήμερα. Οι Θιβετιανοί αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων ξέσπασαν και αιματηρά επεισόδια μεταξύ του κόσμου και των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, που βρίσκονταν εκεί, με πληροφορίες να υποστηρίζουν ότι σημειώθηκαν χιλιάδες συλλήψεις και υπήρχαν εκατοντάδες νεκροί.

Χτες στις 6 μ.μ. ώρα Ελλάδας, έληξε τελεσίγραφο των κινεζικών αρχών, που ζητούσαν από τους διαδηλωτές να παραδοθούν, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

Την ανησυχία τους για τις εξελίξεις διαβίβασαν στην Κίνα, η Ολλανδία, ο Καναδάς, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, που ζητούν κάποιες χώρες, δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης, καθώς θα βλάψει σημαντικά τον αθλητισμό.

Στο μεταξύ η Κίνα διέταξε την απομάκρυνση όλων των ξένων (και των δημοσιογράφων) από το Θιβέτ και απέκλεισε την περιοχή για λόγους ασφαλείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ