Τρίτη 18 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εισαγγελική παρέμβαση

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ενταση και αστάθεια φαίνεται να προκαλεί στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας η κίνηση του εισαγγελέα εφετών να προσφύγει στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, στρεφόμενος εναντίον του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), με την κατηγορία ότι υπονομεύει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους ωθώντας την Τουρκία στον ισλαμισμό. Ο κατήγορος ζητά την απομάκρυνση 71 στελεχών του ΑΚΡ από την ηγεσία της χώρας και στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων, μεταξύ αυτών και του Προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ και του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και να τεθεί εκτός νόμου το ΑΚΡ.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι το ΑΚΡ, που είναι το κόμμα των επιχειρηματιών και των χρηματο- οικονομικών κύκλων, θα επιβιώσει της έντασης...

Η πρώτη απόφαση του Δικαστηρίου, για το αν θα τεθεί εκτός νόμου το ΑΚΡ, αναμένεται εντός δέκα ημερών, ενώ την κίνηση καταδίκασαν η ΕΕ, η Γερμανία και η Ενωση Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (TUSIAD), ενώ ο Ρ. Ερντογάν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με αφορμή την προσφυγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ