ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Μάρτη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συγκεντρώσεις και εν αναμονή κυβερνητικός ανασχηματισμός

Από τη διαδήλωση την Κυριακή στην Ουάσιγκτον ενάντια στην επέμβαση στη Βενεζουέλα
Από τη διαδήλωση την Κυριακή στην Ουάσιγκτον ενάντια στην επέμβαση στη Βενεζουέλα
Με συγκεντρώσεις που οργάνωσε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας και η αντιπολίτευση του αυτοανακηρυχθέντος Προέδρου - μαριονέτα, Χουάν Γκουαϊδό, συνεχίστηκε το Σαββατοκύριακο η αντιπαράθεση. Η κυβέρνηση και οι υποστηριχτές της βγήκαν στους δρόμους του Καράκας και άλλων πόλεων για να γιορτάσουν τη «νίκη» ενάντια στην επίθεση στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας με την εμπλοκή των ΗΠΑ, που ξεπεράστηκε μετά από πολυήμερο μπλακάουτ, ενώ ο Γκουαϊδό ανήγγειλε από την πόλη Βάργκας ότι ξεκινάει περιοδεία σε όλη τη χώρα με την επωνυμία «Επιχείρηση ελευθερία», που θα καταλήξει «στον τερματισμό της κατάχρησης εξουσίας από τον δικτάτορα Μαδούρο». Ο Γκουαϊδό έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και συμμάχων τους που θέλουν να βάλουν πάλι στο χέρι τον τεράστιο ορυκτό πλούτο της χώρας, στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα (που κέρδισαν θέσεις στα 20 χρόνια σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης στη χώρα). Δεν είναι τυχαίο ότι στη συγκέντρωσή του υπήρχαν συνθήματα για επέμβαση. Να σημειωθεί πως την Κυριακή με πρωτοβουλία αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων έγινε συγκέντρωση στην Ουάσιγκτον ενάντια στην επέμβαση στη Βενεζουέλα.

Από την άλλη, ο γνωστός Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής της αντικουβανικής μαφίας του Μαϊάμι, Μάρκο Ρούμπιο, επικαλούμενος και συνομιλία του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντ. Τραμπ, προανήγγειλε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «τις επόμενες μέρες η Βενεζουέλα θα είναι ελεύθερη».

Το Σαββατοκύριακο ωστόσο ολοκληρώθηκαν ασκήσεις του στρατού της Βενεζουέλας σε πολλές περιοχές και για την προστασία εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, ενώ η αντιπρόεδρος της χώρας, Ντέλσι Ροντρίγκες, ενημέρωσε ότι ο Πρόεδρος, Ν. Μαδούρο, ζήτησε από τους υπουργούς του να τεθούν σε διαθεσιμότητα γιατί ετοιμάζει «μία σε βάθος αναδιάρθρωση της κυβέρνησης, προκειμένου η χώρα να προστατευθεί από οποιαδήποτε απειλή». Οπως είπε ο Βενεζουελανός Πρόεδρος, «θα είναι μια κυβέρνηση που θα είμαι καθημερινά στο δρόμο με το λαό». Πάντως χτες αναφέρθηκε νέο περιστατικό με έκρηξη σε ηλεκτρικό υποσταθμό, στην επαρχία Μιράντα, που προκάλεσε διακοπή του ρεύματος για κάποιες ώρες σε κάποιες περιοχές, χωρίς να έχουν γίνει γνωστά τα αίτια.

Σημαντική επίσης θεωρείται η σημερινή συνάντηση που αναμένεται να έχουν στη Ρώμη ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα, Ελιοτ Εϊμπραμς (παλιά «καραβάνα», στέλεχος της CIA επί κυβέρνησης Ρίγκαν που ενίσχυε τους εγκληματίες Κόντρας στη Νικαράγουα τη δεκαετία του '90) και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ, που θα συζητήσουν για τις εξελίξεις στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής, υποτίθεται στην αναζήτηση ενός συμβιβασμού ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

ΝΑΤΟ - ΕΕ
Νέες πιέσεις για την Κριμαία

ΜΟΣΧΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Να επιστρέψει την Κριμαία στην Ουκρανία κάλεσε χτες τη Ρωσία το ΝΑΤΟ, με αφορμή την πέμπτη επέτειο από την ενσωμάτωση της χερσονήσου στη Ρωσία το 2014. Η «παράνομη και παράτυπη προσάρτηση της Κριμαίας» παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, όπου καταδικάζονται επίσης η αύξηση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας, η κατασκευή της γέφυρας της Κριμαίας και η σύλληψη των Ουκρανών ναυτών στον Πορθμό του Κερτς τον Νοέμβρη του 2018.

«Οσο δεν υπάρξουν σαφείς, εποικοδομητικές αλλαγές στη συμπεριφορά της Ρωσίας που να μαρτυρούν ότι τηρείται το διεθνές δίκαιο (...) η Ρωσία και το ΝΑΤΟ δεν μπορούν να επιστρέψουν στις προηγούμενες σχέσεις τους», προειδοποιεί το ΝΑΤΟ.

Επίσης η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, υπογράμμισε ότι «η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στη μη αναγνώριση της Κριμαίας (σ.σ. ως περιοχή της Ρωσίας) μεταξύ άλλων και με περιοριστικά μέτρα».

Στο πλαίσιο της επετείου ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, βρέθηκε στην Κριμαία, όπου εγκαινίασε τη λειτουργία δυο θερμοηλεκτρικών σταθμών. Ο Πούτιν υπογράμμισε πως η Κριμαία θα παραμείνει ρωσική και «οι οικονομικές κυρώσεις, οι πολιτικές πιέσεις και οι στρατιωτικές απειλές είναι ανώφελες». Ο ίδιος ανακοίνωσε πως έχει προσκαλέσει τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να εγκαινιάσει το κεντρικό τζαμί στην Κριμαία στα τέλη του 2019.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Χιλιάδες Σουδανοί πραγματοποίησαν μέσα στο τελευταίο 48ωρο νέες κινητοποιήσεις, όπως κάνουν εδώ και τέσσερις μήνες, στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, και άλλες πόλεις της χώρας, με κεντρικό αίτημα την παραίτηση του Προέδρου Ομάρ Μπασίρ, τη διεξαγωγή εκλογών και τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της ακρίβειας. Την Κυριακή δεκάδες οικογένειες συγκεντρώθηκαν έξω από το «στρατηγείο» των σουδανικών μυστικών υπηρεσιών στο Χαρτούμ, ζητώντας την απελευθέρωση συγγενών τους που συνελήφθησαν στη διάρκεια κινητοποιήσεων. Στο Σουδάν, πάντως, βρίσκεται από την Κυριακή ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών, συναντώντας κυβερνητικούς αξιωματούχους και στελέχη της αντιπολίτευσης. Μεταξύ αυτών είναι και ο Ελληνοαμερικανός Γκας Μπιλιράκις, που είναι Ρεπουμπλικάνος βουλευτής από τη Φλόριντα.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Εκατοντάδες άνθρωποι απέτισαν προχτές φόρο τιμής στους επιβάτες του «Μπόινγκ 737 MAX8», στον μεγαλύτερο καθεδρικό ναό της Αντίς Αμπέμπα, μια βδομάδα μετά το αεροπορικό δυστύχημα που προκάλεσε τον θάνατο 157 ανθρώπων. Κάποια πρώτα στοιχεία από τις έρευνες ανάλυσης των δεδομένων στα μαύρα κουτιά του αεροπλάνου δείχνουν «σαφείς ομοιότητες» με εκείνα που αναλύθηκαν από τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους «Μπόινγκ 737 ΜΑΧ8» της εταιρείας «Lion Air», που είχε συντριβεί πριν πέντε μήνες στην Ινδονησία, προκαλώντας τότε το θάνατο 189 ανθρώπων.

ΚΑΪΡΟ - ΜΟΣΧΑ.-- Πληροφορίες της ρωσικής εφημερίδας «Kommersant», που επικαλείται ανώτατα διευθυντικά στελέχη της ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας, ανέφεραν χτες ότι η Αίγυπτος θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα πρώτα ρωσικά μαχητικά τύπου «Su-35», από τα 20 που παρήγγειλε στο τέλος του περασμένου Δεκέμβρη, τη διετία 2020-2021.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Σε δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Σλοβακία (ο δεύτερος γίνεται στις 30 Μάρτη), με την νεοφιλελεύθερη Σουζάνα Τσαπούτοβα, που στήριξαν διάφορα δεξιά κόμματα, να έρχεται πρώτη με 40,57% και δεύτερος ο εμφανιζόμενος ως «ανεξάρτητος» σοσιαλδημοκράτης Μάρος Σέφκοβιτς, που είναι και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Ενέργεια, με 18,66%. Ακολουθούν ο «ανεξάρτητος» δικαστής Στέφαν Χάραμπιν με 14,34%, ο ακροδεξιός εθνικιστής νεοναζί Μάριαν Κότλεμπα με 10,39%, ο «ανεξάρτητος» συντηρητικός Φράνκισεκ Μικλόσκο 5,72%, ο Μπέλα Μπούγιαρ από το φιλοουγγρικό κόμμα «Γέφυρα» με 3,10%, ο ακροδεξιός Μίλαν Κράινιακ με 2,77%, ο «ανεξάρτητος» Εντουάρντ Χμέλαρ με 2,74% και ορισμένοι άλλοι υποψήφιοι με μικρότερα ποσοστά. Η αποχή στις εκλογές έφτασε το 51,26%.

Η 45χρονη δικηγόρος Σ. Τσαπούτοβα, που έχει το προβάδισμα στον δεύτερο γύρο, σήκωσε τα ζητήματα της διαφθοράς απέναντι στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του «Smer-SD», που χωρίς να είναι μέλος του, στηρίζει τον Μ. Σέφκοβιτς. Προφανώς και οι διαφορές των δύο διεκδικητών αστών πολιτικών είναι στα δευτερεύοντα, αφού στα βασικά, τη συμμετοχή στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τη συνέχιση της φιλομονοπωλιακής πολιτικής και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, υπάρχει πλήρης ταύτιση.

Το ΚΚ Σλοβακίας χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες εκλογές αντιδημοκρατικές, καταγγέλλοντας ότι οι όροι συμμετοχής σε αυτές ήταν άνισοι και τα κυρίαρχα ΜΜΕ, που στην πλειοψηφία ανήκουν σε ξένες επιχειρήσεις, πρόβαλαν τους δικούς τους υποψηφίους.

ΓΑΛΛΙΑ
Νέα μέτρα κατά των διαδηλώσεων

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρντ Φιλίπ, μίλησε για «ανεπάρκεια» και «δυσλειτουργία», ασκώντας κριτική στον τρόπο με τον οποίο οι δυνάμεις ασφαλείας χειρίστηκαν την κατάσταση το Σαββατοκύριακο, κατά την «αντιμετώπιση» νέων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, που έγιναν σε Παρίσι και αλλού. Τις διαμαρτυρίες οργάνωσαν τα «Κίτρινα Γιλέκα» και ακόμα μια φορά αυτές αξιοποιήθηκαν από γνωστούς μηχανισμούς, που μέσα από διάφορα επεισόδια τροφοδότησαν τη συζήτηση περί ταραχών και ελλείμματος στην τήρηση της τάξης.

Ο Φιλίπ δήλωσε ότι υπέβαλε νέες προτάσεις στον Πρόεδρο Εμ. Μακρόν και ήταν πιθανό ακόμα και χτες το βράδυ να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις. Συνεργάτες του Μακρόν δήλωναν ανώνυμα σε ΜΜΕ ότι εξετάζονταν νέοι περιορισμοί στην πραγματοποίηση διαδηλώσεων, ενώ ήδη ο νέος «αντιτρομοκρατικός νόμος» διεύρυνε πολλαπλά τα περιθώρια για την επιβολή πλείστων εμποδίων σε λαϊκές και εργατικές κινητοποιήσεις. Αργότερα, έγινε γνωστό ότι (σε πρώτη φάση;) θα απαγορευτεί τις επόμενες μέρες η διοργάνωση διαδηλώσεων σε Παρίσι και κάποιες άλλες πόλεις που θεωρείται ότι «έχουν επηρεαστεί» πολύ από «ταραχές».

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, καταδίκασε το «ξέσπασμα βίας και βανδαλισμών» στη Γαλλία, δηλώνοντας ότι το Βερολίνο στηρίζει την προσπάθεια που κάνει το Παρίσι «να διασφαλίσει τη δημόσια ασφάλεια και τάξη».

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ
Σύντομα ανακοινώσεις για τις επόμενες κινήσεις

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Η υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, Τσόι Σον Χούι, δήλωσε ότι ο ηγέτης της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν σύντομα θα κάνει ανακοινώσεις για τις επόμενες κινήσεις, εκφράζοντας την απογοήτευση της Πιονγιάνγκ για την πρόσφατη (δεύτερη) Σύνοδο με την Ουάσιγκτον, που κατέληξε χωρίς συγκεκριμένη συμφωνία.

Η Τσόι μίλησε για «εκκεντρική» διαπραγματευτική θέση των ΗΠΑ που προκάλεσε αμηχανία στον Βορειοκορεάτη ηγέτη και ισχυρίστηκε ότι ενώ ο Τραμπ έδειξε μεγαλύτερη προθυμία στις συνομιλίες, τη στάση της Ουάσιγκτον επηρέασαν αρνητικά οι απαιτήσεις των Μ. Πομπέο και Τζ. Μπόλτον (του ΥΠΕΞ και του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας), επιμένοντας ότι «οι προσωπικές σχέσεις ανάμεσα στους δύο ανώτατους ηγέτες και η (μεταξύ τους) χημεία ακόμα είναι μυστηριωδώς υπέροχη».

Η ίδια πρόσθεσε ότι «αυτή η στάση των ΗΠΑ που μοιάζει με γκάνγκστερ θα θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία (των συνομιλιών)» και συμπλήρωσε: «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις των ΗΠΑ», όπως διατυπώθηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο, «ούτε έχουμε την πρόθεση να διεξαγάγουμε διαπραγματεύσεις αυτού του είδους». Μεταξύ άλλων, είπε ότι «οι ΗΠΑ πέταξαν μια χρυσή ευκαιρία (...) δεν είμαι σίγουρη γιατί τήρησαν αυτήν τη διαφορετική στάση. Εμείς ποτέ δεν ζητήσαμε την πλήρη κατάργηση των κυρώσεων». Η Τσόι δήλωσε τα παραπάνω σε έκτακτη συνάντηση με δημοσιογράφους και σε ερωτήματα για το ενδεχόμενο νέων βαλλιστικών δοκιμών απέφυγε να απαντήσει με σαφήνεια, παραπέμποντας σε επόμενες ανακοινώσεις του Κιμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ