Τρίτη 19 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Σε δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Σλοβακία (ο δεύτερος γίνεται στις 30 Μάρτη), με την νεοφιλελεύθερη Σουζάνα Τσαπούτοβα, που στήριξαν διάφορα δεξιά κόμματα, να έρχεται πρώτη με 40,57% και δεύτερος ο εμφανιζόμενος ως «ανεξάρτητος» σοσιαλδημοκράτης Μάρος Σέφκοβιτς, που είναι και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Ενέργεια, με 18,66%. Ακολουθούν ο «ανεξάρτητος» δικαστής Στέφαν Χάραμπιν με 14,34%, ο ακροδεξιός εθνικιστής νεοναζί Μάριαν Κότλεμπα με 10,39%, ο «ανεξάρτητος» συντηρητικός Φράνκισεκ Μικλόσκο 5,72%, ο Μπέλα Μπούγιαρ από το φιλοουγγρικό κόμμα «Γέφυρα» με 3,10%, ο ακροδεξιός Μίλαν Κράινιακ με 2,77%, ο «ανεξάρτητος» Εντουάρντ Χμέλαρ με 2,74% και ορισμένοι άλλοι υποψήφιοι με μικρότερα ποσοστά. Η αποχή στις εκλογές έφτασε το 51,26%.

Η 45χρονη δικηγόρος Σ. Τσαπούτοβα, που έχει το προβάδισμα στον δεύτερο γύρο, σήκωσε τα ζητήματα της διαφθοράς απέναντι στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του «Smer-SD», που χωρίς να είναι μέλος του, στηρίζει τον Μ. Σέφκοβιτς. Προφανώς και οι διαφορές των δύο διεκδικητών αστών πολιτικών είναι στα δευτερεύοντα, αφού στα βασικά, τη συμμετοχή στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τη συνέχιση της φιλομονοπωλιακής πολιτικής και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, υπάρχει πλήρης ταύτιση.

Το ΚΚ Σλοβακίας χαρακτήρισε τις συγκεκριμένες εκλογές αντιδημοκρατικές, καταγγέλλοντας ότι οι όροι συμμετοχής σε αυτές ήταν άνισοι και τα κυρίαρχα ΜΜΕ, που στην πλειοψηφία ανήκουν σε ξένες επιχειρήσεις, πρόβαλαν τους δικούς τους υποψηφίους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ