Τρίτη 19 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέα επεισόδια στο παζάρι του Βrexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η απόφαση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου, να μην επιτρέψει νέα ψηφοφορία αύριο, Τετάρτη 20 του μήνα, επί του σχεδίου συμφωνίας Ηνωμένου Βασιλείου - ΕΕ για Brexit εκτός και εάν αυτό «αλλάξει ουσιαστικά» είναι η νέα εξέλιξη στο ...«σίριαλ» στη Βρετανία.

«Ουσιαστικά, για να είναι κάτι διαφορετικό, πρέπει να είναι εξ ορισμού διαφορετικό. Οχι μόνο όσον αφορά τη διατύπωση αλλά διαφορετικό στην ουσία του κι αυτό στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης με άλλους, εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου», εξήγησε ο Μπέρκοου. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τ. Μέι, ενδεχομένως να επιχειρήσει νέα παζάρια με το βορειοϊρλανδικό μικρό κόμμα DUP που στηρίζει κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση μειοψηφίας των Βρετανών Συντηρητικών αλλά αντιτίθεται σε όρους της συμφωνίας με την ΕΕ που αναφέρονται στα σύνορα μεταξύ Β. Ιρλανδίας (τμήματος της Βρετανίας) και Ιρλανδίας, που παραμένει στην ΕΕ. Η ΕΕ πάντως δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει νέες διαπραγματεύσεις για το Brexit, αλλά προφανώς προβληματίζεται για τις επιπτώσεις μιας «άτακτης αποχώρησης». Ετσι, στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη 21 και την Παρασκευή 22/3 η Μέι μπορεί να ζητήσει μία ολιγόμηνη καθυστέρηση στην έναρξη του Brexit (που έληγε στις 29 Μάρτη). Γι' αυτό όμως θα πρέπει να επικαλεστεί «σοβαρούς λόγους», με σενάρια να κάνουν λόγο για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ή και ένα δεύτερο δημοψήφισμα, μολονότι η ίδια το έχει έως τώρα απορρίψει αλλά δεν το αποκλείει ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών. Εάν τελικώς ζητηθεί πολύμηνη παράταση και δοθεί, τότε η Βρετανία θα πρέπει να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές.

Η σύνθετη κατάσταση με το Brexit δείχνει τις ενδοαστικές αντιθέσεις στη Βρετανία, με διαφορετικά συμφέροντα μερίδων του κεφαλαίου, τον ανταγωνισμό στην ΕΕ με άλλες αστικές τάξεις. Ο μόνος χαμένος, όποια και αν είναι η κατάληξη του παζαριού, είναι τα λαϊκά στρώματα, αφού είναι δεδομένη η αντεργατική φιλομονοπωλιακή πολιτική, που βιώνουν στο πετσί τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ