Τρίτη 19 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ - ΜΟΖΑΜΒΙΚΗ - ΜΑΠΟΥΤΟ
Εκατοντάδες οι νεκροί από τον τυφώνα «Ιντάι»

Εικόνες σχεδόν ολικής καταστροφής αντίκρισαν οι επιζώντες από τον φονικό κυκλώνα «Ιντάι»

IFRC Climate Centre

Εικόνες σχεδόν ολικής καταστροφής αντίκρισαν οι επιζώντες από τον φονικό κυκλώνα «Ιντάι»
ΜΑΠΟΥΤΟ - ΧΑΡΑΡΕ.--

«Ολα δείχνουν ότι έχουμε πάνω από χίλιους νεκρούς. Ολόκληρα χωριά εξαφανίστηκαν, ενώ τα πτώματα επιπλέουν στα νερά των ποταμών...», είπε χτες το απόγευμα ο Πρόεδρος της Μοζαμβίκης Φιλίπ Νιούσι στο δημόσιο ραδιόφωνο της χώρας του, έχοντας λίγη ώρα πριν πετάξει με ελικόπτερο πάνω από δεκάδες χωριά και κωμοπόλεις που χτυπήθηκαν το Σαββατοκύριακο από τον ισχυρό κυκλώνα «Ιντάι», που κινήθηκε με ταχύτητα 170 χλμ. την ώρα.

Ο Μοζαμβικιανός Πρόεδρος τόνισε ότι οι αγνοούμενοι είναι εκατοντάδες και οι άστεγοι πλημμυροπαθείς πολλές χιλιάδες. Εκτίμησε πως θα χρειαστεί καιρός μέχρι να αποκατασταθούν οι στοιχειώδεις υπηρεσίες, όπως ηλεκτροδότηση, τηλεπικοινωνίες κ.ά., καθώς έχουν πληγεί πολλές επαρχιακές πόλεις και χωριά, μεταξύ τους η πόλη Μπέιρα (με πληθυσμό περίπου 500.000), που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη της Μοζαμβίκης και διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Εξίσου καταστροφικό ήταν το πέρασμα του κυκλώνα «Ιντάι» το Σαββατοκύριακο και σε Μαλάουι και Ζιμπάμπουε, όπου και εκεί οι νεκροί και οι αγνοούμενοι ανέρχονται σε εκατοντάδες και οι άστεγοι σε πολλές χιλιάδες. Οι λαοί όλων αυτών των χωρών δεν ήταν θύματα μόνο των καιρικών φαινομένων, αλλά και της παντελούς έλλειψης πρόβλεψης και έγκαιρης προειδοποίησης από τις κρατικές αρχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ