ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Μάρτη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Στο ελβετικό «ναρκοπέδιο»

Αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις στην Κούβα
Αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις στην Κούβα
Η Κούβα είναι η χώρα που υφίσταται τη μακροβιότερη και πιο σκληρή τρομοκρατική εκστρατεία στη σύγχρονη Ιστορία. Η κύρια δύναμη ώθησης των διμερών σχέσεων μεταξύ της Κούβας και των Ηνωμένων Πολιτειών, τη χώρα που έχει κηρύξει υποτίθεται τον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία, δεν είναι άλλη από την τρομοκρατική βία.

Περισσότερο από δέκα χρόνια τώρα η αποκαλούμενη «διεθνής κοινότητα» συζητά τον οικονομικό αποκλεισμό και αναρωτιέται όχι εάν αυτό «δολοφονεί» τον κουβανικό λαό ή ουσιαστικά παραβιάζει τα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματά του, αλλά εάν είναι ο καλύτερος τρόπος για την αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης της Κούβας. Και τίθεται το ζήτημα, λες και υπάρχει ουσιαστικό ερώτημα... Στην πραγματικότητα, το μοναδικό ερώτημα που έχει τεθεί είναι αυτό της Ουάσιγκτον: Ποια μέτρα θεωρούνται ικανά και αναγκαία, ούτως ώστε, εάν υιοθετηθούν, να επιτευχθεί ο στόχος, δηλαδή ο ολοκληρωτικός αφανισμός της Κούβας ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος;

Αλλά και στους διαδρόμους των Βρυξελλών το ερώτημα που έχει εγερθεί το τελευταίο διάστημα είναι το ίδιο, εάν και κατά πόσο η πολιτική των κυρώσεων ενάντια στην Κούβα θα έχει θετικά αποτελέσματα και θα οδηγήσει «σε εκδημοκρατισμό του καθεστώτος». Το ερώτημα απασχολεί και εξακολουθεί να συζητιέται με την ανάλογη σοβαρότητα των περιστάσεων. Ομως τα πραγματικά ζητήματα είναι: Ποια μπορεί να είναι τα μέτρα που θα υιοθετήσει η Ουάσιγκτον για να ανατρέψει και συνθλίψει την κουβανική επανάσταση; Ποια είναι αυτά τα μέτρα που θα λάβει ο Λευκός Οίκος για να μετατρέψει μία ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα σε αποικία και να υποτάξει ένα ελεύθερο λαό; Και ποια η θέση της ΕΕ έναντι σε όλα αυτά, ώστε να προστατέψει τα συμφέροντά της;

Associated Press

Δεδομένων λοιπόν αυτών των ερωτημάτων, μία πολύ κρίσιμη μάχη για την Κούβα ξεκίνησε τη Δευτέρα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στη Γενεύη της Ελβετίας.

Κρίσιμη και επικίνδυνη μάχη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες για πολλοστή φορά, από τις αρχές της δεκαετίας του '90, θα επιχειρήσουν να υπάρξει μια καταδικαστική απόφαση ενάντια στην Κούβα, κατά την 61η Σύνοδο, όσον αφορά στα «ανθρώπινα δικαιώματα» και φυσικά θα υπάρξει και η ανάλογη «επιχείρηση πειθούς» εκ μέρους των ΗΠΑ, «πίεση και απειλές»...

Στο επίκεντρο αυτής της «προπαγάνδας», που βαπτίστηκε διπλωματική εκστρατεία, ώστε να υπάρξει η καταδίκη την Κούβας και να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος για την εφαρμογή του σχεδίου «αλλαγή καθεστώτος», βρίσκονται η δίκη των 75 «φυλακισμένων συνείδησης» - όρος που εισήχθη από τη Διεθνή Αμνηστία και την ΕΕ κατά το 2003 - και οι πολλές σοβαρές «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που έλαβαν και εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα.

Ουδείς αναφέρει ότι οι αποκαλούμενοι «αντιφρονούντες» δικάστηκαν κανονικά για δύο εγκλήματα βάσει της κουβανικής νομοθεσίας (πρόκειται για νόμο που εισήχθη στην κουβανική νομοθεσία ως αντίδραση και άμυνα στο νόμο «Χελμς - Μπάρτον»): α) έδρασαν υπέρ των συμφερόντων μία ξένης χώρας με σκοπό να βλάψουν την ανεξαρτησία και κυριαρχία της Κούβας και β) αναζήτησαν και προσπάθησαν να αποσπάσουν πληροφορίες, ώστε να χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή του νόμου «Χελμς - Μπάρτον», του αποκλεισμού και του οικονομικού πολέμου ενάντια στον κουβανικό λαό.

Ουδείς αναφέρει ότι οι περισσότεροι εξ αυτών χρηματοδοτούνταν από το Αμερικανοκουβανικό Εθνικό Ιδρυμα (CANF), το ίδιο ίδρυμα που χρηματοδότησε σειρά μισθοφόρων οι οποίοι προέβησαν σε τρομοκρατικές ενέργειες ενάντια στην Κούβα, όπως στην ανατίναξη του κουβανικού επιβατηγού αεροσκάφους πάνω από τα νησιά Μπαρμπέιντος το 1976, που προκάλεσε το θάνατο των 73 επιβατών και του πληρώματος. Στην τρομοκρατική αυτή ενέργεια έλαβε μέρος ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες. Ο ίδιος άνθρωπος που δραπέτευσε από τη φυλακή με τη βοήθεια των Αμερικανών φίλων του, ώστε να πάρει μέρος στην επιχείρηση Κόντρας από την Ονδούρα και τελικά να έχει την ευθύνη και για άλλες βομβιστικές επιθέσεις σε ξενοδοχεία στην Αβάνα και το Βαραδέρο από τον Απρίλη έως τον Οκτώβρη του 1997.

Ουδείς αναφέρει ότι αρκετοί ήδη έχουν απελευθερωθεί.

Ουδείς γράφει έστω και μία λέξη για τους πέντε Κουβανούς που βρίσκονται φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, χωρίς να έχουν διαπράξει εγκλήματα και με συνεχείς και κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους.

Ουδείς αναφέρει ότι η Κούβα είναι το μοναδικό κράτος στον κόσμο με ιστορικό μοναδικό ως προς το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τα εξαιρετικά και παντελώς δωρεάν συστήματα Υγείας και Παιδείας, την κάλυψη όλων των βασικών αναγκών όλων των πολιτών, το διεθνισμό και την αλληλεγγύη που επιδεικνύει προς όλα τα κράτη και ειδικά τα υπό ανάπτυξη, με την αποστολή ομάδων εκπαιδευτικών και γιατρών. Είναι ενδεικτικό ότι το σύστημα κατά του αναλφαβητισμού «Si se puede» («Ναι, μπορώ») εφαρμόζεται με τρομακτική επιτυχία σε όλη τη Λατινική Αμερική, αλλά και σε αρκετές χώρες της Αφρικής. Παντελώς δωρεάν!

«Στη ζώνη του λυκόφωτος»

Οχι. Αντ' αυτού προτιμάται να προβάλλεται η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που προσπαθεί (πραγματικά σκληρά) να παρουσιάσει το «αποτρόπαιο αυταρχικό πρόσωπο του καθεστώτος Κάστρο». Βέβαια και όσοι ασχολούνται με την περίπτωση αυτή δεν αναφέρουν καν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπανούν περισσότερα από 36 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο για «υπονόμευση», όπως είχαν πράξει και στις χώρες του σοσιαλιστικού μπλοκ. Λόγος δε γίνεται για τον «ειδικό συντονιστή Αλλαγής Καθεστώτος», ούτε για το πλήρες πρόγραμμα που εκπόνησε η Παγκόσμια Τράπεζα - στην κεφαλή της οποίας θα είναι πια το «γεράκι» και πρώην υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Πολ Γούλφοβιτς - μετά από αμερικανική παραίνεση φυσικά, για τις ιδιωτικοποιήσεις και την εισαγωγή του χρηματιστηριακού κεφαλαίου... στο όνομα της «ελευθερίας και δημοκρατίας» εννοείται!

Εξάλλου, όπως παρατηρεί η βρετανική εφημερίδα «Guardian», η αμερικανική κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες έχει εντείνει ακόμη περισσότερο τις «επιθέσεις» και την «πίεση» έναντι της Κούβας. Και ενώ οι ρεπουμπλικανοί και ο Μπους κέρδισαν τις εκλογές, το εμπάργκο - ή καλύτερα ο φονικός εναγκαλισμός - διά μέσου του αποκλεισμού εντείνεται: Επιτροπή του Κογκρέσου με ρεπουμπλικανική πλειοψηφία έδωσε βήμα σε «αντιφρονούντες» μόλις την περασμένη βδομάδα και μέσω τηλεδιάσκεψης κατέθεσαν στο Κογκρέσο την «αποτρόπαια συμπεριφορά» της κουβανικής κυβέρνησης.

Ο νέος επικεφαλής της CIA, Πόρτερ Γκος, και πάλι την προηγούμενη βδομάδα, χαρακτήρισε την Κούβα (και τη Βενεζουέλα) πηγή πρόκλησης περιφερειακής αστάθειας. Νέα νομοθεσία, που τίθεται σε ισχύ αυτό το μήνα, δημιουργεί ακόμη περισσότερα «εμπόδια» για πωλήσεις αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στην Κούβα, επηρεάζοντας ακόμη και τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως ρύζι, σιτάρι, γάλα σε νιφάδες και φασόλια σόγιας, επιπρόσθετα εμπόδια σε αυτά που ήδη υπάρχουν, με τις αυστηρότερες ως απαγορευτικές διατάξεις για το διμερές εμπόριο, ακόμα και στη χορήγηση βίζας ταξιδίων.

Εντούτοις, η 61η Σύνοδος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, στη Γενεύη, αποκτά ειδική σημασία και για έναν ακόμη λόγο. Παραμονές της Συνόδου και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέο πρέσβη για τα Ηνωμένα Εθνη. Τον Τζον Μπόλτον. Εναν άνθρωπο με ενεργότατο και νευραλγικό ρόλο στον πόλεμο κατά της κυβέρνησης των Σαντινίστας με τους Κόντρας, τον υπερασπιστή του δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοτσέτ. Ο Μπόλτον μόλις το 2002 και ως υφυπουργός Εξωτερικών είχε κατηγορήσει την Κούβα για τα όπλα μαζικής καταστροφής που διαθέτει, αλλά και για εξαγωγή βιολογικών όπλων. Κατηγορία που ακόμη και ο πολύς υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, είχε απορρίψει...

Την ίδια στιγμή στο τιμόνι του αναπληρωτή επικεφαλής για θέματα Δυτικού Ημισφαιρίου είναι ο Ρότζερ Πάρδο Μάουερ, ο πρώην εκπρόσωπος τύπου των Κόντρας!

Κατά τον Αμπελάρντο Μορένο, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Κούβας, όλες αυτές οι κινήσεις αποτελούν πρόγευση μιας πιο «βίαιης επέμβασης»: «Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δημοσίως μιλούν για αλλαγή καθεστώτος. Μας κάνουν επιθέσεις ως χορηγούς τρομοκρατίας. Τώρα είμαστε "προκεχωρημένο φυλάκιο τυραννίας"»... «Δεν αποκλείουμε μία στρατιωτική επίθεση ενάντια στην Κούβα. Η αμερικανική κυβέρνηση, λοιπόν, πρέπει να προετοιμάσει την κοινή γνώμη. Ετσι, προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Εάν, λοιπόν, μία καταδικαστική απόφαση υιοθετηθεί φέτος, θα είναι μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη. Πολύ πιο επικίνδυνη από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια».


Κείμενα:
Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

«Είμαστε ένα επικίνδυνο παράδειγμα»...

Ομιλία του υπουργού Εξωτερικών της Κούβας, Φελίπε Πέρες Ρόκε, ενώπιον της 61ης Συνόδου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

«Είμαστε ένα επικίνδυνο παράδειγμα»... «γι' αυτό ο Πρόεδρος Μπους μας φοβάται», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Φελίπε Πέρες Ρόκε, στην ομιλία του, την Τετάρτη, στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της 61ης Συνόδου της. Στη Σύνοδο αυτή οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρούν, για πολλοστή φορά, να επιτύχουν μια καταδικαστική απόφαση για την Κούβα, ώστε να νομιμοποιήσουν μία ενδεχόμενη επίθεση και την προώθηση των σχεδίων ανατροπής του σοσιαλιστικού συστήματος στο Νησί της Επανάστασης.

Ο Φελίπε Πέρες Ρόκε ξεκίνησε την ομιλία του προειδοποιώντας ότι η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν μπορεί να διασωθεί από την ανυποληψία, στην οποία έχει περιπέσει, εξαιτίας του παρελθόντος της, της επιλεκτικότητας, της πολιτικοποίησης, των εκβιασμών, της πολιτικής «των δύο μέτρων και δύο σταθμών» και της υποκρισίας, εκτός εάν ένας πιο δίκαιος κόσμος αναδυθεί. Σε αυτό το σημείο, κατά την κουβανική εφημερίδα «Granma», όλη σχεδόν η αίθουσα σηκώθηκε όρθια και για ώρα χειροκροτούσε τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο και ασυνήθιστο σε ανάλογες συνεδριάσεις και Συνόδους. Και ο Ρόκε τότε πρόσθεσε ότι η Κούβα δε θεωρεί ότι είναι όνειρο θερινής νυκτός η επίτευξη ενός τέτοιου στόχου, αλλά σκοπός για αγώνα και δράση σήμερα και στο μέλλον. Εθεσε στο Σώμα μία σειρά ερωτημάτων, όπως, το γιατί η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ούτε καν ερεύνησε ποτέ τις καταγγελίες για τις πολύ σοβαρές παραβιάσεις και τα βασανιστήρια στο Γκουαντανάμο, στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, για τους πέντε Κουβανούς που βρίσκονται φυλακισμένοι σε αμερικανικές φυλακές, με μόνο έγκλημά τους να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα τους.

Υπό το πρίσμα αυτό, η Κούβα δεν πρόκειται να κάνει συμβιβασμούς ούτε θα υποκύψει σε πιέσεις, δηλώνει σαφώς ο Πέρες Ρόκε, ειδικά από τις ΗΠΑ, ενόψει των επιθετικών ελιγμών, προκειμένου να επιτύχουν μία καταδικαστική για την Κούβα απόφαση, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ φοβούνται την Κούβα, γιατί «είναι ένα επικίνδυνο παράδειγμα, ένα σύμβολο. Σύμβολο μιας δίκαιης, γεμάτης αλληλεγγύη σοσιαλιστικής κοινωνίας, όπου μόνο σε μία τέτοια κοινωνία όλοι οι πολίτες μπορούν να χαίρουν τέτοιων δικαιωμάτων».

«Ο Πρόεδρος Μπους έχει σχέδια για την Κούβα. Αλλά ο κουβανικός λαός έχει άλλα σχέδια, που κανείς δεν μπορεί να τα πάρει από εμάς. Να συνεχίσουμε να χτίζουμε μια κοινωνία ακόμη πιο δίκαιη, πιο δημοκρατική, πιο ελεύθερη, πιο πολιτισμένη. Και θα συνεχίσουμε, παρά τις απειλές εκ μέρους του Προέδρου Μπους, με επιθετικές ενέργειες και ίσως επίθεση, που μοναδικό στόχο έχει την επαναφορά του αποικιακού καθεστώτος»... «Ο κουβανικός λαός έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τη χώρα του και θα το πράξει. Και πρέπει να δηλώσω ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουμε τη δημιουργία μισθοφορικών οργανώσεων και κομμάτων που χρηματοδοτούνται και είναι στην υπηρεσία των ΗΠΑ», κατέληξε ο Ρόκε.

Η ομιλία του Πέρες Ρόκε, σύμφωνα με αναλυτές, προκάλεσε όχι μόνο αίσθηση, αλλά κυρίως αναπτέρωσε το ηθικό ειδικά των αντιπροσωπειών των υπό ανάπτυξη χωρών. «Η Κούβα είναι η φωνή εκατομμυρίων που δεν έχουν φωνή», δήλωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τη «Granma», εκπρόσωπος αφρικανικής χώρας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Ας σταματήσουμε τη νέα επίθεση των ΗΠΑ »

Ανοικτή επιστολή διανοουμένων, επιστημόνων, καλλιτεχνών από όλο τον Κόσμο

«Από τις 14 Μάρτη μέχρι τις 22 Απρίλη, κατά τη 61η Σύνοδο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, η αμερικανική κυβέρνηση για μία ακόμη φορά θα επιχειρήσει να προωθήσει μία απόφαση ενάντια στην Κούβα.

Είναι μία ποδηγετημένη και επιλεκτική αντιμετώπιση ενός ζητήματος, προκειμένου να νομιμοποιηθεί η εντατικοποίηση της πολιτικής του αποκλεισμού και οι επιθετικές ενέργειες της μεγαλύτερης δύναμης του πλανήτη ενάντια σε μία μικρή χώρα, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Η επιτροπή πρέπει να εκπροσωπεί κάθε χώρα - μέλος του ΟΗΕ και να εξασφαλίζει το σεβασμό των δικαιωμάτων, ανδρών και γυναικών, σε όλο τον κόσμο.

Είναι σημαντικό και ενδεικτικό πάντως, ότι εντός της Επιτροπής, κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων του περασμένου έτους, δεν κατέστη δυνατόν να εκτιμηθούν, ούτε καν να συζητηθούν, οι αποτρόπαιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν στις αμερικανικές φυλακές του Αμπού Γράιμπ και του Γκουαντανάμο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καν το ηθικό ανάστημα να σταθούν επάξια έναντι της Κούβας, όπου δεν υπάρχει ούτε μία υπόθεση χαμένων ανθρώπων, βασανιστήρια, εκτός δικαιοδοσίας φόνοι και όπου διεθνώς έχει αναγνωριστεί ότι παρέχονται πλήρως και εντελώς δωρεάν τα δικαιώματα της Υγείας, της Παιδείας και του Πολιτισμού σε πολύ υψηλό επίπεδο, ζηλευτό ακόμη και για τις δυτικές χώρες και παρά τον αποκλεισμό.

Απαιτούμε από τις χώρες που εκπροσωπούνται στην Επιτροπή να μην επιτρέψουν να ποδηγετηθούν, να μη νομιμοποιήσουν την επιθετικότητα της κυβέρνησης Μπους, ενόσω η παρούσα πολεμοκάπηλη πολιτική που ακολουθεί η Ουάσιγκτον καθιστά προβλέψιμη τη σταδιακή κλιμάκωση της επίθεσης, με πολύ σοβαρές συνέπειες. Καλούμε, επίσης, δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, καθηγητές, δασκάλους και λαϊκούς αγωνιστές να απευθυνθούν στις κυβερνήσεις τους και να εκφράσουν με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο, την απαίτησή τους να σταματήσει αμέσως αυτός ο επικίνδυνος ελιγμός».

Την επιστολή έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής περισσότεροι από 1.200 διανοούμενοι, επιστήμονες και καλλιτέχνες ανάμεσά τους οι νομπελίστες, Ζοζέ Σαραμάγκου από την Πορτογαλία, Αντόλφο Πέρες Εσκιβέλ από την Αργεντινή, Ριγκομπέρτα Μεντσού από τη Γουατεμάλα, Ναντίν Γκόρντιμερ από τη Νότια Αφρική, οι συγγραφείς Τάρικ Αλι από το Πακιστάν, ο Χιλιανός Λουίς Σεπούλβεδα, ο Ισπανός Μιγκέλ Ουρμπάνο, οι Μάριο Μπενεντέτι και Εντουάρδο Γκαλεάνο από την Ουρουγουάη, η Αργεντινή συγγραφέας Λουίζα Βαλενσουέλα, ο μουσικός Μανού Τσάο, ο Πορτογάλος Λουίς Ρεπρέσας, ο Λουίς Εντουάρντε Αούτε από την Ισπανία, οι Ιταλοί σκηνοθέτες Ετόρε Σκόλα και Τζιάνι Μίνα, ο Νικαραγουανός ποιητής Ερνέστο Καρδενάλ, οι Αμερικανοί ηθοποιοί Χάρι Μπελαφόντε και Ντάνι Γκλόβερ, οι Αμερικανοί διανοούμενοι Χάουαρντ Ζιν, Τζέιμς Πέτρας, ο διάσημος Βραζιλιάνος αρχιτέκτονας Οσκαρ Νιεμέγιερ, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ράμσεϊ Κλαρκ, οι Ιγνάσιο Ραμονέ, Ερικ Τουσέντ, Βολόντια Τετελμπόιμ, Ντανιέλ Μιτεράν, Ιγκόρ Φρολόφ, το Ινστιτούτο Θεάτρου «El Galpon» της Ουρουγουάης, η θεατρική ομάδα του Μεξικού MEXI-SON, η νεολαία του κινήματος της Πέμπτης Δημοκρατίας της Βενεζουέλας κ.ά.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ανάλογη πρωτοβουλία έχει ξεκινήσει και στη χώρα μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ