ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Γενάρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Μέρα μνήμης του Β. Ι. Λένιν

Από τη χτεσινή εκδήλωση στο Μαυσωλείο του Λένιν
Από τη χτεσινή εκδήλωση στο Μαυσωλείο του Λένιν
ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).--

Η Ρωσία τίμησε χτες τη μνήμη του Λένιν. Πριν από 79 χρόνια, στις 21 Γενάρη 1924, έπαψε να χτυπάει η καρδιά του ηγέτη του παγκόσμιου προλεταριάτου, του δημιουργού του Κομμουνιστικού Κόμματος και του πρώτου στον κόσμο κράτους των εργατών και αγροτών, Βλαντίμιρ Ιλίτς Λένιν. Παρά το γεγονός ότι στη Ρωσία, ήδη, πάνω από 10 χρόνια μετά την αντεπαναστατική ανατροπή, διεξάγεται εντατική εκστρατεία αμαύρωσης του Λένιν και του λενινισμού, στο Μαυσωλείο του, στην Κόκκινη Πλατεία, εξακολουθούν να πηγαίνουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Ετσι και στις 21 Γενάρη 2003, από νωρίς το πρωί, στο Μαυσωλείο εκατοντάδες άνθρωποι ήρθαν να αποτίσουν φόρο τιμής και σεβασμού στον μεγάλο ηγέτη. Στεφάνια και λουλούδια κατέθεσαν εκπρόσωποι του ΚΚΡΟ, του ΚΕΚΡ - ΕΚΚ, του Κόμματος της Ενωσης Ρωσίας - Λευκορωσίας, της «Εργαζόμενης Ρωσίας», του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος Μπολσεβίκων, άλλων κομμάτων και κινημάτων. Στη μεγάλη φάλαγγα που προχωρούσε αργά προς την Κόκκινη Πλατεία ήταν και πολλοί ξένοι, τουρίστες. Με την ευκαιρία, ο «Ρ» απευθύνθηκε με σύντομες συνεντεύξεις, θέτοντας το ερώτημα: «Γιατί ήρθατε σήμερα στον Λένιν;»

Ζαντουγκάν Ζαμπότοβιτς Καζίεφ, γραμματέας Κομματικής Οργάνωσης του ΚΚΡΟ: Για μας, τους κομμουνιστές, αυτή η μέρα είναι ιδιαίτερη. Αν και είναι πένθιμη, θλιβερή. Τιμούμε τη μνήμη του ηγέτη του παγκόσμιου προλεταριάτου. Συγχρόνως όμως, σκεφτόμαστε πώς να βοηθήσουμε τη χώρα, το λαό, σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Βλαντίμιρ Σεργκέγεβιτς Βολκόφ, γραμματέας Κομματικής Οργάνωσης του ΚΚΡΟ: Ηρθα να υποκλιθώ μπροστά σ' έναν μεγάλο άνθρωπο. Μεγάλο! Τέτοιοι άνθρωποι γεννιούνται μια φορά στα 100, ή και στα 1.000 χρόνια. Για μένα, είναι υπόδειγμα και από την άποψη ότι είναι μεγάλος γιος της Ρωσίας.

Βαλεντίνα Μάρκοβνα Μίτινα, βετεράνος του κόμματος, του πολέμου και της δουλιάς: Είμαι περήφανη, γιατί γεννήθηκα στην πρώτη Χώρα των Σοβιέτ, όπου, υπό την καθοδήγηση του λενινιστικού κόμματος, νίκησε ο εργαζόμενος λαός. Γεννήθηκα πέντε χρόνια μετά την Οχτωβριανή Επανάσταση και είμαι συνομήλικη με τη Σοβιετική Ενωση. Και θα ήθελα να ξαναγίνω κοπελίτσα για να αγωνιστώ πάλι για την αγαπημένη Σοβιετική Ενωση, για να υπερασπιστούμε τα κομμουνιστικά μας ιδανικά, για την υπόθεση που χάρη της ο Βλαντίμιρ Ιλίτς θυσίασε τη ζωή του, ώστε στις γραμμές των μαχητών για το σοσιαλισμό, τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της χώρας μας, να μπουν φρέσκες, νέες δυνάμεις. Τώρα, σε όλο τον κόσμο, δυναμώνει το κίνημα του εργαζόμενου λαού ενάντια στην ιμπεριαλιστική παγκοσμιοποίηση, ενάντια στις πιέσεις των ΗΠΑ και ελπίζω ότι θα νικήσουν οι τίμιοι άνθρωποι του πλανήτη.

Στην τεράστια σειρά ανθρώπων ξεχώριζαν δυο νεαρές κοπέλες, που δεν έμοιαζαν για Μοσχοβίτισσες.

- Από πού είστε; ρωτήσαμε.

«Από τη Νότια Κορέα. Εμένα με λένε Ιν Κιουν και τη φίλη μου Σον Ζον. Η φίλη μου επιστρέφει σε λίγο στην πατρίδα και αποφασίσαμε να έρθουμε στο μαυσωλείο».

- Ξέρετε εσείς τι είναι ο Λένιν;

«Φυσικά, ξέρουμε. Ο Λένιν είναι το σύμβολο της επανάστασης της Ρωσίας», απάντησε η Ιν Κιουν.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
«Διακορεατικές» συνομιλίες στη σκιά της επίσκεψης Μπόλτον...

ΣΕΟΥΛ.-- Υπουργικού επιπέδου συνομιλίες άρχισαν χτες στη Σεούλ μεταξύ αντιπροσωπειών απ' τη Νότια Κορέα και τη ΛΔ Κορέας. Το ίδιο 24ωρο, ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον πραγματοποιούσε επίσκεψη στη Σεούλ, με σκοπό να προωθήσει τις πιέσεις που ασκεί διεθνώς έναντι της Πιόνγιανγκ η κυβέρνηση του Προέδρου Τζ. Ου. Μπους, με αιχμή του δόρατος το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα...

Η βορειοκορεατική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Κιμ Ριόνγκ Σονγκ, φτάνοντας στη Σεούλ δήλωσε: «Ας συνεργαστούμε για να φθάσουμε μαζί στο λόφο της επανένωσης σύντομα»... Σε άλλο σημείο εξήγησε πως κατά την άποψη της κυβέρνησής του οι συνομιλίες των δύο πλευρών θα πρέπει να εστιαστούν στην επίλυση των «εσωτερικών τους διαφορών» και όχι στις αμερικανικές αιτιάσεις περί του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος. Ο Κιμ αναφερόταν στα βασικά θέματα της ατζέντας συνομιλιών αμφοτέρων χωρών που ξεκίνησαν χτες στη Σεούλ και που περιλαμβάνουν προγράμματα οικοδόμησης του διακορεατικού σιδηροδρόμου, οδικών αξόνων, αλλά και εκδηλώσεις, με στόχο τη συμφιλίωση των λαών της Κορεατικής Χερσονήσου...

Ο επικεφαλής της νοτιοκορεατικής αντιπροσωπείας, Τζεόνγκ Σε-γχιουν, υπουργός Ενοποίησης, δήλωσε απ' την πλευρά του: «Καθώς συμβαδίζουμε, αρκετά προβλήματα προβάλλουν αίφνης... Πρέπει να τα επιλύσουμε με σοφία, για να άρουμε τις ανησυχίες των λαών μας. Ας κάνουμε αυτές τις συνομιλίες ένα διεθνές καλοδεχούμενο απ' όλους γεγονός...».

Νωρίτερα, είχε φθάσει στη Σεούλ ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επιχειρώντας όχι μόνον να πείσει τις νοτιοκορεατικές αρχές πως οι αιτιάσεις της κυβέρνησης Μπους έναντι της Πιόνγιανγκ είναι «δικαιολογημένες», αλλά και ότι το θέμα με το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα «θα πρέπει να φθάσει» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ... Ο ίδιος πάντως ερωτηθείς από δημοσιογράφους απέφυγε να δηλώσει εάν η κυβέρνηση Τζ. Ου. Μπους επιδιώκει - σε πρώτο επίπεδο... - την επιβολή διεθνών πιέσεων σε βάρος της ΛΔ Κορέας. Ενας απ' τους πρώτους ανθρώπους που έσπευσε να συναντήσει ο Μπόλτον ήταν ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Αμυνας Λι Γιουν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του νοτιοκορεατικού υπουργείου Αμυνας, οι δύο πλευρές «συμμερίστηκαν την άποψη πως η αμερικανο-νοτιοκορεατική συμμαχία είναι σημαντική για την επίλυση του βορειοκορεατικού πυρηνικού ζητήματος»...

ΙΣΠΑΝΙΑ
Νέο ναυάγιο δεξαμενόπλοιου

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Πριν κλείσουν οι πληγές που άνοιξε το «Πρεστίζ», στην Ισπανία, νέο ναυάγιο έγινε την Τρίτη, στις νότιες ακτές της χώρας, κοντά στο Γιβραλτάρ. Πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο «Spanburker IV», που μετέφερε 1.000 τόνους αργού πετρελαίου και ανήκει στην ισπανική εταιρία «Ciresa».

Σωστικά συνεργεία έσπευσαν στην περιοχή και κατάφεραν να διασώσουν δύο μέλη του πληρώματος, ενώ αγνοείται ο κυβερνήτης. Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να μην υπάρξει διαρροή στη θάλασσα. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαρροή έχει ήδη ξεκινήσει και έχουν σχηματιστεί πετρελαιοκηλίδες...

ΜΕΞΙΚΟ
Στη Χάγη κατά ΗΠΑ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Οργή κατά των ΗΠΑ προέκυψε εντός των κόλπων της μεξικανικής κυβέρνησης, με αφορμή την αναμονή εκτελέσεως Μεξικανών πολιτών που είναι έγκλειστοι σε αμερικανικές φυλακές. Επισήμως, λοιπόν, η χώρα προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ), αξιώνοντας τη μη επιβολή της εσχάτων των ποινών σε δεκάδες Μεξικανούς πολίτες που κρατούνται σε δέκα διαφορετικές πολιτείες, κατόπιν εντολής του Διεθνούς Δικαστηρίου και την επανάληψη της δίκης τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά την προσφυγή του, το Μεξικό ισχυρίζεται ότι η Ουάσιγκτον παραβίασε τα δικαιώματα 51 κρατουμένων, αρνούμενη να τους επιτρέψει την επαφή με αξιωματούχους του μεξικανικού προξενείου, σύμφωνα με όσα προϋποθέτει σχετική συμφωνία που υπογράφτηκε στη Βιέννη το 1963, καθώς όπως επισημαίνει το βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC, τόσο το Μεξικό, όσο και οι ΗΠΑ επικύρωσαν τη συμφωνία του '63 που τους υποχρεώνει να ενημερώνουν τους κρατούμενους ότι έχουν το δικαίωμα αναζήτησης στήριξης από αξιωματούχους του προξενείου τους αφότου συλληφθούν.

Δεν είναι πρώτη φορά που δημιουργείται ένταση, ακόμη και ρήξη, μεταξύ των δύο χωρών και με αυτό το θέμα, αφού στο πρόσφατο παρελθόν το Μεξικό έχει εκφράσει πολλάκις την αντίθεσή του με την επιβολή της εσχάτης των ποινών.

Η προσφυγή στο ICJ έρχεται, μάλιστα, σε μία στιγμή που η συζήτηση επί της επιβολής της θανατικής ποινής βρίσκεται στο προσκήνιο μετά την κατάργησή της στο Ιλινόις, με απόφαση του κυβερνήτη της πολιτείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ