ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΟΥ
Καταδικασμένος όποιος καταγγέλλει την αυθαιρεσία!

Σε τέσσερις μήνες φυλάκιση καταδικάστηκε χτες ο συνδικαλιστής Σωτήρης Ραφτόπουλος, επειδή διαμαρτυρήθηκε για τον ξυλοδαρμό Αλβανού λαθρομετανάστη

Πριν πέντε χρόνια ένας πολίτης διαμαρτυρήθηκε όταν τέσσερις αστυνομικοί που είχαν συλλάβει έναν Αλβανό λαθρομετανάστη τον χτυπούσαν στο κέντρο της Αθήνας και τον οδήγησαν στο Δ αστυνομικό τμήμα δεμένο πίσω από τη σχάρα μοτοσικλέτας. Ο πολίτης πήγε στο τμήμα να καταγγείλει την αυθαιρεσία και βρέθηκε "τυλιγμένος σε μια κόλλα χαρτί". Αντίσταση κατά της αρχής, απειλή και εξύβριση η "πληρωμή" του, επειδή δε γύρισε αλλού το κεφάλι του...

Χτες ο Σωτήρης Ραφτόπουλος,αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, καταδικάστηκε, κατά πλειοψηφία, σε τέσσερις μήνες για εξύβριση των αστυνομικών από το Τριμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Το περιστατικό είχε συμβεί στις 25 Αυγούστου του 1994. Στις οκτώ το πρωί ο Σ. Ραφτόπουλος στη γωνία Σατωβριάνδου και Γ Σεπτεμβρίου, είδε τέσσερις αστυνομικούς να συλλαμβάνουν έναν Αλβανό λαθρομετανάστη. Του φόρεσαν χειροπέδες και τον χτυπούσαν. Οταν διαμαρτυρήθηκε, πήρε την απάντηση: "Τι θες ρε εδώ πέρα; Τι σε νοιάζει; Είσαι Ελληνας εσύ ρε;". Στη συνέχεια ο συνδικαλιστής πήγε στο Δ αστυνομικό τμήμα για να διαμαρτυρηθεί. Την ώρα που έμπαινε σε αυτό, είδε μια μοτοσικλέτα της ΕΛΑΣ να κυλάει αργά στην οδό Σωκράτους, στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και πίσω στη σχάρα της να είναι δεμένος με χειροπέδες ο κρατούμενος.

Ηταν περίοδος μαζικών απελάσεων Αλβανών μεταναστών σε απάντηση των διώξεων που ασκούσε η κυβέρνηση του Σ. Μπερίσα σε βάρος της ελληνικής μειονότητας. Επικαλούμενοι αυτά τα γεγονότα ο υποδιοικητής του αστυνομικού τμήματος και οι υφιστάμενοί του ειρωνεύτηκαν τον Σ. Ραφτόπουλο και ο αξιωματικός διέταξε τους υφισταμένους του να κάνουν δυο καταθέσεις ότι εξυβρίστηκαν και συνέλαβαν τον συνδικαλιστή. Σ' αυτές τις καταθέσεις στηρίχτηκε η χτεσινή καταδίκη του...

"Η απόφαση αυτή δίνει τη δυνατότητα στα αστυνομικά όργανα να αυθαιρετούν και να παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς να έχουν το φόβο της τιμωρίας", μας είπε χτες ο αντιπρόεδρος της ΠΟΣ. "Κι όταν κάποιος πολίτης διαμαρτυρηθεί γι' αυτή τη συμπεριφορά να καταδικάζεται. Στέλνουν μήνυμα ότι πρέπει να γυρίζουμε το κεφάλι στην αντίθετη πλευρά ό,τι κι αν συμβαίνει μπροστά μας".

Σύμπτωση; Προχτές, πέντε χρόνια μετά το πρώτο περιστατικό, συνέβη κάτι ανάλογο με θύμα αυτή τη φορά το δικηγόρο Γ. Κουλουρούδη που συνελήφθη διότι διαμαρτυρήθηκε για τη σύλληψη τριών νέων. Οι τελευταίοι πιάστηκαν προχτές μέσα από ένα σωρό ανθρώπων που έτρεχαν να αποφύγουν τον κλεφτοπόλεμο κουκουλοφόρων και ΜΑΤ. Ο δικηγόρος διαμαρτυρήθηκε στους αστυνομικούς γιατί έπιαναν παιδιά στο σωρό, ενώ μπροστά στα μάτια τους οι κουκουλοφόροι συνέχιζαν ανενόχλητοι. Τον τύλιξαν κι αυτόν σε μια κόλλα χαρτί και παραπέμπεται σε δίκη.

Διευκρινίσεις για ένα βιβλίο

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "ΔΙΟΓΕΝΗΣ" το βιβλίο του Γιάννη Αγγέλου με τίτλο "Οι Κομμουνιστές" (Μνήμες και Μαρτυρίες". Γνωστός μου ο συναγωνιστής, σαν αγωνιστής και συγγραφέας. Σέβομαι τους αγώνες του. Εκτιμώ τις μαρτυρίες και την προσπάθειά του να περιγράψει τα δρώμενα στις αρχές της δεκαετίας του 1950, πέρα από τις όποιες διαφωνίες μου και δεν είναι λίγες. Δε θα ασχοληθώ βέβαια στο σημείωμα τούτο, με καμία από αυτές. Αν αποφάσισα να ασχοληθώ με τη συγγραφή αυτή του Γ. Αγγέλου, είναι γιατί σε δύο τρία σημεία αναφέρεται στο όνομά μου. Συγκεκριμένα στη σελίδα 164, που γράφει για τον Ενιαίο Λαϊκό Αγώνα (ΕΛΑ) και τους Γ. Δαμασκηνό και τριάδα Σωτηράκου, διευκρινίζει: "... σαν δικηγόροι έχουν επαφές με τις φυλακές "Αβέρωφ" και ιδιαίτερα με τον Ν. Κεπέση, που πιστεύει στο Ζαχαριάδη". Το θέμα Ζαχαριάδη που ο (Γ.Α.) τον αντιπαραθέτει με τον Πλουμπίδη είναι μεγάλο και το παραλείπω εντελώς.

Θέλω όμως να διευκρινίσω:

  • Η δημιουργία της ΕΔΑ ήταν γραμμή του Κόμματος με ΓΓ της ΚΕ τον Ν. Ζαχαριάδη. Αυτό αναφέρεται και στο βιβλίο του Λ. Ελευθερίου, "Συζητώντας με τον Ζαχαριάδη". Το λέει όμως ο Γ. Αγγέλου, όταν στις εκλογές του 1952 ο Ζαχαριάδης έδωσε εντολή στον Πλουμπίδη να πάρει δραστήριο μέρος. Εξάλλου σαν υπεύθυνος των φυλακών Αβέρωφ μέχρι τις 17/9/51, όταν με μετέφεραν στις φυλακές Αμφισσας, γιατί κήρυξα απεργία πείνας, σα συμπαράσταση στην απεργία πείνας του Μ. Γλέζου, είχα επαφή με τον Πλουμπίδη, με σημειώματα. Ενα από τα σημειώματα του ήταν και κείνο του Ζαχαριάδη, προς το Μανώλη Γλέζο, που απεργούσε.

Η απεργία πείνας έγραφε περίπου ο Ν. Ζαχαριάδης, είναι μια μορφή πάλης. Δεν την κάνουμε για να πεθάνουμε, αλλά για να διεκδικήσουμε πιο αποτελεσματικά τη λύση των αιτημάτων μας. Η απεργία πείνας έγινε για να απολυθεί από τις φυλακές με την εκλογή του σα βουλευτής στην Αθήνα.

  • Σε άλλο σημείο ο Γ. Αγγέλου, με χαρακτηρίζει σαν αντιφατικό επειδή, ισχυρίζεται, πως, αφού ήμουν αντίθετος με την ΕΔΑ, δέχτηκα να βγω βουλευτής με το ψηφοδέλτιό της... Δεν υπάρχει αναληθέστερος από αυτόν τον ισχυρισμό. Ο Ενιαίος Λαϊκός Αγώνας, που εισηγήθηκα στο τριμελές Κομματικό Γραφείο της φυλακής (Ν. Κεπέσης, Παντ. Κιουρτσής, Δ. Μουρατίδης) ήταν ένα μέσο πίεσης στην ηγεσία της ΕΔΑ, που αντιδρούσε στην απόφαση του ΚΚΕ, να περιληφθεί ο Ν. Μπελογιάννης στο ψηφοδέλτιό της στην Αθήνα. Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της "Ελεύθερης Ελλάδας" πίεζε καθημερινά για τον Ν. Μπελογιάννη και για τον υποφαινόμενο. Και όταν τελικά με παραίτηση του Μηνά Γαλέου, υπέρ εμού με περιέλαβαν στο ψηφοδέλτιο Πειραιά, η πίεση συνεχίστηκε μόνο για τον Ν. Μπελογιάννη. Ο ΕΛΑ - σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση του Κομματικού Γραφείου της φυλακής - σ' αυτό απέβλεπε. Το πώς και γιατί ο ΕΛΑ φαίνεται ότι πήρε μέρος στις εκλογές είναι ανεξήγητο για μένα...

Δε συζήτησα ύστερα από την απελευθέρωσή μου με τον αξέχαστο σ. Δαμασκηνό, ούτε με τον Σαραντάκο. Ωστόσο δεν τους θεωρώ "ικανούς" να παραβίασαν την απόφασή μας. Δεν αποκλείω προβοκάτσια, για να αφαιρεθούν οι πάνω από τέσσερις χιλιάδες ψήφοι του ΕΛΑ από την ΕΔΑ.

  • Με κατηγορεί ο Γ. Αγγέλου σαν υπεύθυνο της φυλακής Αβέρωφ για τον ΕΛΑ. Ενώ όμως αναφέρεται στη σωτηρία των 8 πολιτικών κρατουμένων στις 11/9/51, δε λέει τίποτε για το ρόλο μου αυτό, που αναφέρομαι στο βιβλίο μου "Θα νικήσουμε" (Σ. Εποχή σελ. 231 - 246).
  • Υπήρχε αυτό μου το βιβλίο και ζούσα, ζω ακόμη. Ο Γ. Αγγέλου γιατί δεν ήρθε να με ρωτήσει για τον ΕΛΑ. Οι υπεύθυνοι συγγραφείς, έχουν χρέος να ερευνούν, πριν γράψουν, ο,τιδήποτε.Πολύ περισσότερο σε βάρος συναγωνιστή και συναδέλφου. Και τον μεν Κωτσάκη, κάτι τον ρώτησε στο Παρθένι για κάτι άλλο, εμένα όμως ούτε στο Παρθένι Λέρου, ούτε εδώ, που με έβλεπε σε εκδηλώσεις της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, θέλησε να με ρωτήσει. Γιατί αλήθεια;

Νίκανδρος Μ. ΚΕΠΕΣΗΣ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ
Αξιοπιστία και ασυμβίβαστα...

Από τον δημοσιογράφο Παν. Βενάρδο,μέλος του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου (ΠΠΣ) της ΕΣΗΕΑ, πήραμε επιστολή, με την οποία, αναφερόμενος στο δημοσίευμα της εφημερίδας μας με τίτλο "Αποφάσεις αναξιοπιστίας" (κριτική στην απόφαση του ΠΠΣ, με την οποία αποφαίνεται πως δεν υπάρχει τίποτα ελεγκτέο στην περίπτωση των αθλητικών συντακτών, οι οποίοι διορίστηκαν στις λεγόμενες επιτροπές του Κρατικού ΟΠΑΠ για την αξιολόγηση και σύνθεση του ΠΡΟ - ΠΟ), θεωρεί πως "δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα, όπως τα παρουσιάζει ο συντάκτης σας Γ. Ζ. Και, μάλιστα, με τόση αφοριστική βεβαιότητα".

Ο Π. Βενάρδος υποστηρίζει πως δε διαπιστώθηκε αργομισθία ή ασυμβίβαστο για τους αθλητικούς συντάκτες που απασχολούνταν στον ΟΠΑΠ και, ταυτόχρονα, κάλυπταν το ρεπορτάζ στη ΓΓΑ και τον ΟΠΑΠ. Και, έτσι - προσθέτει - το ΠΠΣ αποφάσισε κατά πλειοψηφία (4-1) την απαλλαγή των εγκαλουμένων. Ο ίδιος περιορίζεται στη "νομιμότητα" του διορισμού τους - αφού, όπως λέει, οι επιτροπές αυτές λειτουργούν από το 1982 και προβλέπεται συμμετοχή δημοσιογράφων "επ' αμοιβή" από το νόμο - παρακάμπτοντας, όμως, το ουσιαστικό πρόβλημα δεοντολογίας που υπάρχει. Ετσι, το ΠΠΣ αποφάνθηκε πως δεν υπάρχει καμιά παράβαση από την παράλληλη αυτή απασχόληση (!). Αλλά ούτε και πρόβλημα αργομισθίας ή ασυμβίβαστου αποδείχτηκε κατά τον γράφοντα... Μ' αυτές τις παραδοχές, είναι φυσικό ο Π. Βενάρδος να υποστηρίζει πως "ούτε αναξιόπιστη ήταν συνεπώς η απόφαση, ούτε "σκανδαλώδης", ούτε αποτέλεσμα "πιέσεων" και "απειλών". Αλλά ούτε και "ερωτηματικά" πρέπει να προκαλεί σ' εκείνους τουλάχιστον που θέλουν να προσεγγίσουν το θέμα χωρίς σκοπιμότητες, με την απαιτούμενη υπευθυνότητα και σοβαρότητα"...

Πέραν αυτών, από τη μεριά μας θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

Είναι δικαίωμα, βεβαίως, του Π. Βενάρδου - όπως και της πλειοψηφίας του ΠΠΣ της ΕΣΗΕΑ - να θεωρούν ότι δεν υπάρχει καμιά παράβαση "από την παράλληλη αυτή απασχόληση". Ας μας επιτρέψει, όμως, να έχουμε διαφορετική γνώμη. Πολύ περισσότερο, που γνωρίζουμε ότι ακόμη και σχετικές προτάσεις έχουν υπάρξει κατά καιρούς, π. χ. να απασχολούνται περιοδικά όλοι οι αθλητικοί συντάκτες στη βάση καταλόγου της ΕΣΗΕΑ ή του ΠΣΑΤ. Οσο για τη "νομιμότητα των αμοιβών" δε σημαίνει ότι δεν είναι ασυμβίβαστο από άποψη δεοντολογίας όπως κάθε καλόπιστος μπορεί να διαπιστώσει κατά τη γνώμη μας (παρά τη διαφορετική γνώμη της πλειοψηφίας του ΠΠΣ). Και, βεβαίως, δε λέει τίποτα το γεγονός πως ήταν σε γνώση της Ενωσης εδώ και χρόνια η κατάσταση αυτή, όπως δεν αναιρεί τις όποιες ευθύνες. Οσο για το αν υπήρχε πρόβλημα αργομισθίας, που η πλειοψηφία του ΠΠΣ δε διαπίστωσε, νομίζουμε πως αρκεί η μαρτυρία που υπάρχει και μέσα στην απόφασή τους ότι οι παραπάνω πληρώνονταν με αρκετά ποσά για μια αναγκαία απασχόληση 15, μόλις, λεπτών της ώρας, εβδομαδιαίως!

Μ' αυτά και με άλλα που περιλαμβάνονται στην απόφαση, ο καθένας δικαιούται να αναρωτιέται και για την "αξιοπιστία" της απόφασης και αν υπάρχουν σκοπιμότητες. Κατά τα λοιπά, θα συμφωνήσουμε πως, πράγματι, "είναι νοσηρό φαινόμενο, μεταξύ πολλών άλλων, η πολλαπλή απασχόληση δημοσιογράφων - και όχι μόνο του αθλητικού ρεπορτάζ - οι οποίοι κατέχουν θέσεις σε γραφεία Τύπου και υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων, οργανισμών, τραπεζών και επιχειρήσεων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καλύπτοντας, ταυτόχρονα, ίδιο ή συναφές ρεπορτάζ για τα μέσα που εργάζονται...". Αλλά "αυτής της μορφής άμεσες ή έμμεσες εξαρτήσεις" κάθε άλλο παρά αποθαρρύνονται με τέτοιες αποφάσεις της πλειοψηφίας του ΠΠΣ.

Γι' αυτό θα λέγαμε "κρείττον σιγάν"...

Εκδοση για την ηρωίνη

Την έκδοση του Ελίας Νταλί στο Ισραήλ πρότεινε χτες στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας Αθ. Ανδρεουλάκος.Ο Ισραηλινός υπήκοος, που κρατείται στη χώρα μας, κατηγορείται για διακίνηση μεγάλης ποσότητας ηρωίνης κατά το χρονικό διάστημα 1995 - 1998.

Στον Αρειο Πάγο συζητήθηκε χτες η έφεση του Ε. Νταλί εναντίον βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Πειραιά, το οποίο γνωμοδότησε υπέρ της έκδοσής του. Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε χτες στο δικαστήριο ότι η έκδοσή του ζητείται για πολιτικούς και φυλετικούς λόγους. Αντίθετα, ο αντεισαγγελέας υποστήριξε ότι από το σύνολο των στοιχείων δεν προκύπτει ότι ο σκοπός τη δίωξης είναι προσχηματικός και χαρακτήρισε αβάσιμο τον ισχυρισμό για δίωξη λόγω φυλετικών λόγων.

Τελευταίο μεροκάματο

Τραγικό θάνατο βρήκε χτες ο 22χρονος Βορειοηπειρώτης Αλκης Βασιλείου, όταν το ανυψωτικό μηχάνημα, που οδηγούσε, ανατράπηκε με αποτέλεσμα να τον πλακώσει. Το εργατικό δυστύχημα έγινε χτες το απόγευμα στο χώρο της εταιρίας "Γυψοπλάκ" στην οδό Πειραιώς 236, στον Ταύρο. Τον νεαρό βρήκαν καταπλακωμένο δυο εργάτες που εργάζονται στην ίδια εταιρία και ειδοποίησαν την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τον απεγκλωβισμό του. Οι ίδιοι, όμως, όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές, δεν είδαν πώς έγινε το ατύχημα. Προανάκριση κάνει το τοπικό αστυνομικό τμήμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ