ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εισβολές και δολοφονίες «ακριβείας», ως «συνήθως»

Εγκρίθηκε, παρά την αποχή των υπερορθόδοξων εβραϊκών κομμάτων, το έκτακτο νομοσχέδιο λιτότητας του Σαρόν

Σχεδόν καθημερινές έχουν γίνει οι συλλήψεις από τον ισραηλινό στρατό

Associated Press

Σχεδόν καθημερινές έχουν γίνει οι συλλήψεις από τον ισραηλινό στρατό
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΤΖΕΝΙΝ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Τις «συνήθεις» επιδρομές «ακριβείας» συνέχισε, χτες, ο ισραηλινός στρατός στη Δυτική Οχθη, επιβεβαιώνοντας ότι δεν υφίσταται πρόθεση εγκατάλειψης των παλαιστινιακών εδαφών υπό το πρόσχημα της «καταπολέμησης των τρομοκρατών». Λίγες ώρες αργότερα, έκρηξη συγκλόνιζε το προάστιο Ρισόν Λετζιόν, στο νότιο Τελ Αβίβ. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν 2 νεκρούς και αδιευκρίνιστο αριθμό τραυματιών.

Το προάστιο όπου πριν από δύο εβδομάδες σημειώθηκε επίθεση σε αίθουσα μπιλιάρδου, το Ρισόν Λετζιόν, έγινε και χτες θέατρο αιματηρής έκρηξης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, που μετέδιδε αργά χτες η ισραηλινή τηλεόραση, η έκρηξη σημειώθηκε στον κεντρικό δρόμο Ροτσάιλντ. Αν και δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί επισήμως αν πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας, εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου επέρριπτε τις ευθύνες σε Παλαιστίνιο κομάντο αυτοκτονίας και δήλωνε ότι «το Ισραήλ δε θα υποχωρήσει στην τρομοκρατία». Αρχικώς, πάντως, δεν υπήρχε καμία ανάληψη ευθύνης.

Νωρίτερα, τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυραύλους ισραηλινού ελικοπτέρου στο προσφυγικό στρατόπεδο Μπαλάτα, έξω από τη Νάμπλους. Σύμφωνα με το BBC, οι ρουκέτες έπληξαν το σπίτι του Μαχμούτ Τίτι, που, κατά το Ισραήλ, ήταν ηγετικό στέλεχος των «Ταξιαρχιών του Αλ Ακσα». Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», η επίθεση έγινε στο κοιμητήριο του καταυλισμού. Το σίγουρο είναι ότι εκτός από τον Τίτι σκοτώθηκαν άλλοι 3 Παλαιστίνιοι.

Σε δύο ξεχωριστά περιστατικά έχασαν τη ζωή τους άλλοι 2 Παλαιστίνιοι. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο ένας σκοτώθηκε, κοντά σε σημείο ελέγχου έξω από την Τζενίν, όταν εξερράγησαν τα εκρηκτικά που έφερε στο σώμα του. Ο δεύτερος, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, εκτελέστηκε εν ψυχρώ, όταν διαμαρτυρήθηκε για την καθυστέρηση σε σημείο ελέγχου που περίμενε με άλλους 20 Παλαιστινίους για να προσεγγίσουν την εργασία τους. Τέλος, εισβολές έγιναν στα χωριά Σαλφίτ, κοντά στη Νάμπλους, και Μπουρκίν, κοντά στην Τζενίν. Στο πρώτο συνελήφθησαν 20 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι 13 μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας.

Στη Ραμάλα, ο Γιάσερ Αραφάτ είχε συνάντηση με εκπροσώπους της ΕΕ, του ΟΗΕ, των ΗΠΑ και της Ρωσίας προκειμένου να τους ενημερώσει για τις μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να κάνει στο πλαίσιο της Π. Αρχής. Εντονη ήταν η αγανάκτηση των Παλαιστινίων αξιωματούχων για τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, λίγο πριν αναχωρήσει από την Ουάσιγκτον, που τόνισε ότι «ουδέποτε έτρεφε σεβασμό για τον Αραφάτ επειδή απογοήτευσε και απογοητεύει το λαό του, που υποφέρει». «Αυτές οι παρατηρήσεις όχι μόνο δε βοηθούν, αλλά καλύπτουν τα ισραηλινά εγκλήματα» δήλωνε ο Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν.

Παράλληλα, ο Πάουελ, υιοθετώντας την πρόταση Σαρόν για διεξαγωγή περιφερειακής συνόδου, υποστήριζε ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και εντός του καλοκαιριού. Ο Πάουελ απέφυγε να σχολιάσει την απροθυμία των αραβικών χωρών να συμμετάσχουν σε μια σύνοδο εφόσον η ισραηλινή ηγεσία δε δείχνει κανένα σημείο διαλλακτικότητας. Αναφερόμενος στο θέμα, ο Σύρος αντιπρόεδρος απέκλειε το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας του, ιδιαίτερα μετά από τους «όρους» που έθεσε ο Σαρόν, τονίζοντας ότι δεν «υφίσταται λόγος συμμετοχής σε μια σύνοδο που προτείνει, διοργανώνει, οριοθετεί και αποφασίζει ο Σαρόν».

Ενισχυμένος ο Σαρόν;

Με 65 ψήφους υπέρ και 26 κατά, η Κνεσέτ ενέκρινε το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Σαρόν και προβλέπει 4% μείωση στον προϋπολογισμό όλων των υπουργείων, 4% μείωση των κρατικών εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, αύξηση σε 18% του ΦΠΑ, αύξηση των έμμεσων φόρων και πάγωμα των κοινωνικών δαπανών, προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσό των 2,7 δισ. δολαρίων για να καλυφθούν οι έκτακτες στρατιωτικές ανάγκες της χώρας, χωρίς να αυξηθεί δραματικά το δημόσιο έλλειμμα. Ο ΥΠΕΞ Σ. Πέρες δήλωνε ότι «πρέπει πάση θυσία να κλείσει ο δρόμος προς μια κατάσταση πλήρους αναρχίας που θα οδηγήσει τη χώρα σε οικονομική κατάρρευση τύπου Αργεντινής».

Από την ψηφοφορία απείχαν, χωρίς να καταψηφίσουν, οι βουλευτές των υπερορθόδοξων θρησκευτικών κομμάτων, «Σας» και «Ενωμένος Τορά Ιουδαϊσμός», των οποίων οι υπουργοί και υφυπουργοί αποπέμφθηκαν από τον Σαρόν εξαιτίας της επιμονής τους να εξαιρεθούν από τα μέτρα οι θρησκευτικοί φοιτητές.

Ο Σαρόν δε φαίνεται διατεθειμένος να υπαναχωρήσει από την απόφασή του, καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες για τη συμμετοχή ενός κεντρώου κόμματος στη συγκυβέρνηση, που θα του εξασφαλίσει μια ισχνή πλειοψηφία, έστω και αν εξαρτάται περισσότερο από το Εργατικό Κόμμα. Αλλωστε, η δημοτικότητά του εμφανίζεται ενισχυμένη καθώς είναι μεγάλη η δυσφορία των απλών Ισραηλινών με τα θρησκευτικά κόμματα. Ο ίδιος δήλωνε ότι «το σχίσμα είναι οριστικό, το θέμα έκλεισε» με το χρονικό περιθώριο οριστικοποίησης της αποπομπής να λήγει αργά χτες βράδυ.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Οι Ισραηλινοί αποκλείουν ασθενείς απ' τα νοσοκομεία

Την πρωτοφανή βαρβαρότητα κατήγγειλαν Ελληνες γιατροί που επισκέφτηκαν το νοσοκομείο στη Ραμάλα

Οταν ο ισραηλινός στρατός επιβάλλει ασφυκτικό κλοιό στα παλαιστινιακά εδάφη, τότε οι απώλειες ασθενών είναι περισσότερες από τις απώλειες των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ανθρωποι, όπως οι νεφροπαθείς ή οι καρδιοπαθείς, δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις υπηρεσίες Υγείας και καταλήγουν.

Τη δραματική αυτή αποκάλυψη έκανε ο διευθυντής του νοσοκομείου στη Ραμάλα σε τρεις Ελληνες γιατρούς του Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός», που συμμετείχαν σε αποστολή της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) από 8 έως 11 του Μάη 2002 στα παλαιστινιακά εδάφη. Μάλιστα, όπως κατήγγειλαν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι γιατροί, μόλις έφτασαν στο αεροδρόμιο του Τελ-Αβίβ και πληροφόρησαν ότι τελικός προορισμός τους είναι το νοσοκομείο της Ραμάλα για να συνοδεύσουν το φαρμακευτικό υλικό που είχε φτάσει διά θαλάσσης στη Χάιφα, οι ισραηλινές αρχές αποφάσισαν αμέσως την απέλασή τους. Τελικά πέντε λεπτά πριν την επιβίβασή τους στο αεροπλάνο για την επιστροφή παρενέβη το ελληνικό προξενείο και οι τρεις γιατροί παρέμειναν στο Τελ-Αβίβ, υπό τον όρο ότι δε θα μεταβούν στη Ραμάλα.

Τελικά, όμως, οι Ελληνες γιατροί περνώντας μέσα απ' τα εξευτελιστικά μπλόκα πήγαν στη Ραμάλα και είχαν συνάντηση με το διευθυντή του νοσοκομείου, που έχει 140 κρεβάτια. Τις μέρες του μεγάλου αποκλεισμού είχαν αποκοπεί ακόμα και τα εξωτερικά ιατρεία απ' το νοσοκομείο καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα είχαν καταλάβει το δρόμο, που τα χωρίζει απ' αυτό. Το αποτέλεσμα ήταν να μην μπορούν οι γιατροί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε κανέναν τραυματισμένο, καθώς δεν μπορούσαν να φτάσουν μέχρι το νοσοκομείο.

Οπως υπογράμμισαν οι Ελληνες γιατροί, το νοσοκομείο της Ραμάλα έχει σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμο υλικό που θα μπορούσε να καλυφθεί με την αδελφοποίηση νοσοκομείων στην Αθήνα.

Στην Ελλάδα από χτες οι 2 από τους 13 Παλαιστινίους

Εφτασαν χτες στην Ελλάδα οι δύο εκ των 13 Παλαιστινίων, οι οποίοι μετά την απελευθέρωσή τους από το Ναό της Γέννησσης είχαν μεταφερθεί στην Κύπρο και τελικά «μοιράστηκαν» σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου θα διαμείνουν, άγνωστο για πόσο και υπό ποιο καθεστώς.

Για την άφιξή τους ρωτήθηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χ. Πρωτόπαππας, ο οποίος αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, παραπέμποντας για περαιτέρω ενημέρωση στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ενώ ενημέρωσε τους πολιτικούς συντάκτες ότι οι δύο Παλαιστίνιοι διαμένουν στο ξενοδοχείο «Καρέας».

Ο Χ. Πρωτόπαππας επέμενε να επαναλαμβάνει πως η διαμονή τους στην Ελλάδα έγινε στη βάση της συμφωνίας της ΕΕ και ό,τι άλλο τους αφορά θα αποτελεί αντικείμενο συνεννοήσεων σε επίπεδο ΕΕ. Ανέφερε ακόμη ότι είναι ελεύθεροι στη χώρα μας αν και βεβαίως προστατεύονται από τις ελληνικές Αρχές με τις οποίες, για τη δική τους πάντα προστασία, θα πρέπει να συνεννοούνται.

Ακόμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως υπάρχει στενή συνεργασία με τις εδώ παλαιστινιακές Αρχές για τυχόν ζητήματα που ανακύπτουν.

Σχετικά με το αν η Ελλάδα προτίθεται να φιλοξενήσει και τον 13ο Παλαιστίνιο που παραμένει στην Κύπρο, ο Χ. Πρωτόπαπας δήλωσε πως «ό,τι γίνεται, γίνεται με απόφαση των "15", ό,τι αλλάζει, θα αλλάζει μόνο με αποφάσεις των "15"». Τέλος, σε ερώτηση για το αν υπάρχει περίπτωση στο μέλλον να επιτραπεί στις οικογένειες των δύο Παλαιστινίων να έρθουν στην Ελλάδα, απάντησε: «Δεν ξέρω τι θα γίνει στο μέλλον. Γνωρίζετε ότι η παραμονή τους είναι προσωρινή και εντάσσεται στο πλαίσιο μιας πολιτικής απόφασης, την οποία έλαβε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. Εάν με ρωτήσετε τι σημαίνει χρονικά το "προσωρινή", δεν μπορώ να σας απαντήσω αυτή τη στιγμή. Και το καταλαβαίνετε πολύ καλά, γιατί είναι θέματα που έχουν να κάνουν με την επίλυση της κρίσης στην Παλαιστίνη».

Εκδήλωση αλληλεγγύης

Η Αντιπολεμική Κίνηση Δάφνης διοργανώνει το Σάββατο 25 Μάη εκδήλωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό στην Πλατεία Δημαρχείου στις 20.00. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χαιρετισμό από εκπρόσωπο της Παλαιστινιακής Αρχής, ομιλία από τον ταξίαρχο ε.α. Μιχάλη Σοφικίτη και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ