ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Διχασμένο το εκλογικό σώμα...

Με διαφορά δύο ποσοστιαίων μονάδων από το αντίπαλο εκλογικό μπλοκ προηγείται ο συνασπισμός του Μίλο Τζουγκάνοβιτς, που επιδιώκει την ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου...

Οι Βρυξέλλες συνιστούν στο Μαυροβούνιο «σοβαρό διάλογο με τη Σερβία για ένα κοινό μέλλον»...

Ο Μ.Τζουγκάνοβιτς χαιρετά τους οπαδούς του με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

Associated Press

Ο Μ.Τζουγκάνοβιτς χαιρετά τους οπαδούς του με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων
ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-

Στην πρόταση της πραγματοποίησης ενός πλατύ διαλόγου μεταξύ Ποντγκόριτσα -Βελιγραδίου επικεντρώθηκαν μέσα στο τελευταίο 24ωρο όλες οι έξωθεν «πιέσεις» έναντι του προέδρου του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουγκάνοβιτς, που πρωτοστατεί στις προσπάθειες για ανεξαρτητοποίηση του μικρότερου εταίρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Η αδυναμία του εκλογικού συνασπισμού του Τζουγκάνοβιτς (Η Νίκη είναι του Μαυροβουνίου) να πετύχει μια σαρωτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής και το καταγεγραμμένο εκλογικό γεγονός της διαφοράς των δύο ποσοστιαίων μονάδων που τον χωρίζουν από το βασικό του αντίπαλο, Πρέντραγκ Μπουλάτοβιτς (που ηγείται του εκλογικού μπλοκ «Μαζί για τη Γιουγκοσλαβία») στενεύουν για τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου τα περιθώρια μιας γενικότερης αποδοχής και συναίνεσης γύρω από τον διακηρυγμένο στόχο που έχει θέσει: τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος τον ερχόμενο Ιούνη με αίτημα την ανεξαρτητοποίηση ή όχι του Μαυροβουνίου...

Από τεχνικής, λοιπόν, άποψης ο Τζουγκάνοβιτς μπορεί να προωθήσει το στόχο του δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας, καθώς όπως ανακοινώθηκε από χτες ο τετρακομματικός εκλογικός συνασπισμός του οποίου ηγείται θα συνεργαστεί με το «Φιλελεύθερο Κόμμα» (εκλογικό ποσοστό 9%) για το σχηματισμό κυβέρνησης... Εντούτοις, από πολιτικής πλευράς, μία τέτοια προσπάθεια θα στερούνταν την ευρεία συναίνεση της κοινωνίας του Μαυροβουνίου και τη λογικοφανή υποστήριξη της Δύσης, η οποία, αν και δημοσίως απεύχεται την ανεξαρτητοποίηση της Ποντγκόριτσα, εντούτοις φαίνεται πως ευνοεί αυτήν ακριβώς την εξέλιξη υπό την «προϋπόθεση» πως θα δρομολογηθεί στην τροχιά ενός «καλή τη πίστει διαλόγου» με το Βελιγράδι...

Πάντως, εάν κρίνουμε από τις πρώτες αντιδράσεις του Τζουγκάνοβιτς, ο ίδιος δε φαίνεται να πτοείται από το όχι και τόσο «βολικό» γι' αυτόν αποτέλεσμα των καλπών. Ο εκπρόσωπός του, Μίοντραγκ Βούκοβιτς δήλωσε πως ο Τζουγκάνοβις θα σχηματίσει νέο εκλογικό συνασπισμό με το Φιλελεύθερο Κόμμα και πως «μαζί θα πιέσουν για ένα δημοψήφισμα με αίτημα την ανεξαρτησία το νωρίτερο έως τον προσεχή Ιούνη». Επιπλέον, ο Τζουγκάνοβιτς παραχωρώντας συνέντευξη στην πολωνική εφημερίδα «Γκαζέτα Βιμπόρσκα» την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, υποστήριξε τις θέσεις του λέγοντας:«Η Γιουγκοσλαβία δεν υπάρχει αλλά είναι μια τεχνητή οντότητα. Η Σερβία και το Μαυροβούνιο έχουν διαφορετικά νομίσματα, δύο ανεξάρτητους στρατούς, δύο εξωτερικές και τελωνειακές πολιτικές... Αντίθετα με ό,τι σκέπτονται οι Δυτικοί πολιτικοί, το στάτους κβο στα Βαλκάνια δεν αποτελεί εγγύηση για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Αντίθετα, αποτελεί πηγή απογοήτευσης και εντάσεων»...

Οπαδοί του «Μαζί για τη Γιουγκοσλαβία» πανηγυρίζουν για το υψηλό ποσοστό του κόμματός τους

Associated Press

Οπαδοί του «Μαζί για τη Γιουγκοσλαβία» πανηγυρίζουν για το υψηλό ποσοστό του κόμματός τους
Ο Πρέντραγκ Μπουλάτοβις, από την πλευρά του, σχολίασε πως τα εκλογικά αποτελέσματα «σημαίνουν μία ντε φάκτο νίκη για το συνασπισμό δυνάμεων "Μαζί για τη Γιουγκοσλαβία"».

Την ίδια ώρα, στο Βελιγράδι, αξιωματούχοι της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης συνιστούσαν στις πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν τον Μίλο Τζουγκάνοβιτς να ξανασκεφτούν το αίτημα περί απόσχισης του Μαυροβουνίου.

Ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εσωτερικών, Ζόραν Ζίβκοβιτς, αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα δήλωσε ότι η κάλπη φωτογράφισε ένα εκλογικό σώμα διχασμένο «σχεδόν σε δύο ισοδύναμα μέρη». Ετσι, ο Ζίβκοβιτς εκτίμησε πως οι εκλογές δεν έδωσαν τελικώς απάντηση στο ερώτημα εάν ο πληθυσμός του Μαυροβουνίου θέλει την απόσχιση ή ένα κοινό κράτος με τη Σερβία... Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Ζάρκο Κόρατς και ο πρόεδρος του γιουγκοσλαβικού Κοινοβουλίου, Ντράγκολιουμπ Μιτσούνοβιτς, εκτίμησαν με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα πως «η Γιουγκοσλαβία θα επιβιώσει».

Τα εκλογικά αποτελέσματα

Αν και τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα, εντούτοις η καταμέτρηση του 98,8% των ψήφων έως χτες το απόγευμα διαμόρφωνε ένα ποσοστό της τάξης του 42% για το εκλογικό μπλοκ του Τζουγκάνοβιτς («Η νίκη είναι του Μαυροβουνίου») ήτοι 35 έδρες στο 77μελές Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου και ποσοστό 40,67% για το αντιπολιτευόμενο εκλογικό μπλοκ με επικεφαλής τον Πρέντραγκ Μπουλάτοβιτς («Μαζί για τη Γιουγκοσλαβία») 33 έδρες στο Κοινοβούλιο. Οσο για το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων, αυτό ξεπέρασε κάθε προηγούμενο αφού έφτασε πάνω από το 80%...

Σύμφωνα, πάντως, με στοιχεία που είχαν δώσει νωρίτερα χτες οι δύο μη κυβερνητικές οργανώσεις, («CESID» και η «CEMI»), η κατανομή των εδρών στη νέα Βουλή φαίνεται να διαμορφώνεται ως εξής:

- «Η νίκη είναι του Μαυροβουνίου» 35 έδρες

Μαζί για τη Γιουγκοσλαβία» 33 έδρες

-«Φιλελεύθερη Ενωση» 6 έδρες

-«Δημοκρατική Ενωση Αλβανών» 2 έδρες

Δημοκρατική Ενωση Μαυροβουνίου» 1 έδρα

Το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρώην πρωθυπουργού της Γιουγκοσλαβίας Μόμιρ Μπουλάτοβιτς δε φαινόταν, σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία, να εξασφαλίζει το πλαφόν του 3 % που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή. Εντούτοις, μια τέτοια εξέλιξη δεν αποκλείεται... Εάν τελικώς το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα καταφέρει να συγκεντρώσει το 3 % εκτιμάται πως θα εξασφαλίσει δύο έδρες.

Διεθνείς αντιδράσεις

«Βρείτε τα μέσω διαλόγου», φάνηκαν να λένε στις πολιτικές δυνάμεις του Μαυροβουνίου και δη στον Πρόεδρο Μίλο Τζουγκάνοβιτς οι περισσότεροι ξένοι αξιωματούχοι.

Ο Γκίραρντ Στούντμαν, εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη) κληθείς να σχολιάσει τα εκλογικά αποτελέσματα στο Μαυροβούνιο εκτίμησε πως αυτά σκιαγραφούν μία «διχασμένη κοινωνία» και μία διόλου σαφή εντολή στη νέα κυβέρνηση της Ποντγκόριτσα για τη δρομολόγηση ενός δημοψηφίσματος για την απόσχιση του Μαυροβουνίου από την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.«Βλέπω πως ο πληθυσμός είναι διχασμένος. Υπ' αυτές τις συνθήκες δε θα ήταν καθόλου σοφό ένα δημοψήφισμα», κατέληξε ο Στούντμαν.

Στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, επανέλαβε τη γνωστή θέση της Ενωσης πως, δηλαδή, «αντιτίθεται σε οποιαδήποτε μονομερή βήματα που θα μπορούσαν να οπισθοδρομήσουν τη σταθερότητα στην περιοχή».

Η Αν Λιντ, υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ συνέστησε στο Μαυροβούνιο να αρχίσει «σοβαρές συνομιλίες με τη Σερβία για ένα κοινό μέλλον», προσθέτοντας:«Τα εκλογικά αποτελέσματα στο Μαυροβούνιο δε δίνουν καθαρή εντολή για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία»...

Αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης σχολίασε πως η διαφορά των κομμάτων μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών στο Μαυροβούνιο είναι «πολύ μικρή», εκτιμώντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι «να διασφαλιστεί η ειρήνη και η δημοκρατία στην περιοχή». Και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ κατέληξε λέγοντας:«Η Βρετανία θέλει να καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί μια διευθέτηση στον πλαίσιο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας υπέρ της ειρήνης και της δημοκρατίας»... Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, χαιρέτισε «την ειρηνική και ομαλή πορεία διεξαγωγής των εκλογών» συνιστώντας, ωστόσο, στους εταίρους της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας να «αρχίσουν άμεσα σοβαρές συζητήσεις για το κοινό τους μέλλον».

ΛΕΤΟΝΙΑ
Κινητοποιήσεις των φοιτητών

ΡΙΓΑ.-

Φοιτητές από διάφορα ΑΕΙ της Λετονίας πραγματοποίησαν τη Δευτέρα, 23 του Απρίλη, πικετοφορία μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης στο κέντρο της πρωτεύουσας Ρίγα. Διαμαρτύρονται για την πολιτική των αρχών στον τομέα της παιδείας. Οι διαδηλωτές διεκδικούν την αύξηση της χρηματοδότησης της παιδείας, την ανανέωση του επιστημονικού και εκπαιδευτικού προσωπικού των ΑΕΙ, τη μείωση της πληρωμής για τις σπουδές, καθώς και την εγγύηση για την τακτοποίηση σε δουλιά μετά τη λήψη του πτυχίου.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Φοιτητών Λετονίας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι στόχος της πικετοφορίας είναι να «προσελκύσει την προσοχή των αρχών και της κοινής γνώμης στην κατάσταση στην εκπαίδευση, η οποία είναι κρίσιμη και μάλιστα απειλητική». Αν η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο δε θα λάβουν πραγματικά μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης στον τομέα της παιδείας, οι φοιτητές θα καταφύγουν και σε άλλα μέσα πάλης και διαμαρτυρίας, μεταξύ τους και η απεργία.

ΡΩΣΙΑ - ΒΟΡΕΙΟΣ ΚΑΥΚΑΣΟΣ
Εκρήξεις σε νεκροταφείο

ΜΟΣΧΑ.-

Δύο νεκροί και τέσσερις τραυματίες είναι ο απολογισμός τριών εκρήξεων (βόμβες θαμμένες στη γη σε ορισμένη απόσταση η μια από την άλλη) στη διάρκεια ταφής στο νεκροταφείο της πόλης Εσεντουκί, στην περιοχή Σταυρούπολης, κοντά στα σύνορα με την Τσετσενία, μετέδωσε το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι», επικαλούμενο τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας. Μια γυναίκα σκοτώθηκε επιτόπου και ένας άντρας υπέκυψε στα τραύματά του όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της πόλης. Από τους τραυματίες, ο ένας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποιος ευθύνεται για τις εκρήξεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, που αναφέρει το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι, οι εκρήξεις είχαν καλά προετοιμαστεί και οι αστυνομικές αρχές δεν αποκλείουν ότι θύματα των εκρήξεων έπρεπε να είναι συγκεκριμένα άτομα. «Ολοι οι παθόντες είναι μέλη δυο οικογενειών», δήλωσε αξιωματούχος της τοπικής Υπηρεσίας Ασφαλείας και πρόσθεσε: «Για την ώρα δεν μπορούμε να πούμε τι έκαναν αυτοί οι άνθρωποι και ποιος ήθελε να ξεκαθαρίσει λογαριασμούς μαζί τους, αλλά τώρα επεξεργαζόμαστε την εκδοχή της κατά παραγγελία δολοφονίας». Σημειώνεται ότι στην ίδια πόλη, στις 24 του Μάρτη, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου είχαν σκοτωθεί 23 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί περισσότεροι από 140.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ