ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούλη 1999
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απλή διατύπωση

Μια εξαιρετική ταινία, μια ταινία για λίγους όμως, προβάλλει σήμερα η ΕΤ - 1 στις 23.30. Πρόκειται για την ταινία του Τζουζέπε Τορνατόρε "Απλή διατύπωση",που προβλήθηκε, δυστυχώς χωρίς επιτυχία, το 1996 στις αίθουσες των κινηματογράφων. Είναι μια αλληγορική, γοητευτική ιστορία, που μας μεταφέρει στην "αίθουσα μεταγωγών", εκεί που πάνε όσοι τέλειωσαν τη θητεία πάνω στη ...γη, αλλά δεν έχει ακόμα αποφασιστεί πού θα πάνε... Είναι νύχτα με καταιγίδα και δυο αστυνομικοί σταματούν έναν άνδρα για εξακρίβωση στοιχείων. Μα, εκείνος είναι γυμνός, δεν έχει τίποτε πάνω του, δεν έχει ταυτότητα και δεν μπορεί να αποδείξει ούτε ποιος είναι, ούτε ποιος ...ήταν τέλος πάντων. Τον οδηγούν στο "τμήμα", στο τμήμα που είναι στο μέσο του "πουθενά", ένα παλιό ετοιμόρροπο κτίριο που στάζει συνεχώς νερά. Ο αστυνόμος αναγνωρίζει τον άνδρα. Είναι ο συγγραφέας που αγαπά, είναι ο δημιουργός εξαιρετικών βιβλίων και που μάλιστα το τελευταίο του το διαβάζει εκείνη τη στιγμή και το έχει στο συρτάρι του. Σχεδόν απολογείται για την ανάρμοστη συμπεριφορά των δυο αστυνομικών, που τον συνέλαβαν, που μοιάζουν σαν τους αρχάγγελους... Ο συγγραφέας είναι έτοιμος να φύγει, αλλά ο αστυνομικός του ζητά μερικές απαντήσεις σε μικρά ερωτηματικά... Ξαφνικά, όμως, ξαναγίνεται ανακριτής και θέλει επίμονα να μάθει τι έκανε εκείνο το πρωί ο συγγραφέας, το πρωί, που βρέθηκε το πτώμα μιας γυναίκας στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Εκείνος δε θυμάται. Προσπαθεί. Κουρέλια από μνήμες τού έρχονται στο νου, αποσπασματικά, ασθματικά σχεδόν, και κάνει μια απεγνωσμένη προσπάθεια να ανακαλέσει στη μνήμη του την τελευταία του στιγμή της ζωής του. Είναι τρομοκρατημένος, καταλαβαίνει ότι κατηγορείται, χωρίς να γνωρίζει για ποιο ακριβώς πράγμα. Και έπειτα πάει πιο πίσω. Ξέφτια από αναμνήσεις, τίποτε περισσότερο. Από το παράθυρο βλέπει τους "αρχάγγελους" να κουβαλούν σε ένα τσουβάλι το "πτώμα"... Αυτή είναι μια συγκλονιστική σκηνή της ταινίας. Γιατί το "πτώμα" είναι οι αναμνήσεις, οι "φωτογραφίες" μιας ολόκληρης ζωής, οι "αμαρτίες" ενός εγωιστή, ενός ατάλαντου, που στην ουσία έκλεψε τη δουλιά ενός άλλου και πρόδωσε ό,τι αγάπησε και οποιον τον αγάπησε.. Ο συγγραφέας, ο άνδρας που μέχρι πριν από λίγες ώρες ήταν ζωντανός, αρχίζει να απολογείται. Ναι, διέπραξε εγκλήματα. Ηθικά εγκλήματα και μετανοεί ειλικρινά, μετά θάνατο, όμως. Ανάμεσα σε εκείνον και τον αστυνόμο, αναπτύσσεται μια υπέροχη σχέση και όταν έρχεται η ώρα να ..."αφεθεί ελεύθερος", παρακαλεί να του δοθεί η άδεια να πάρει μαζί του τις "φωτογραφίες", το "σώμα του εγκλήματος", τις αναμνήσεις του, να τις πάρει μαζί του στον άλλο κόσμο, επιθυμεί, αλλά αυτό δεν επιτρέπεται. Οι πεθαμένοι δεν κουβαλάνε μνήμες και αυτό είναι το μοναδικό τους κέρδος, τελικά. Η σκηνοθεσία άρτια, το σενάριο πρωτότυπο και αριστουργηματικό, η ατμόσφαιρα εξαιρετική και οι ερμηνείες καταπληκτικές. Ο Ζεράρ Ντεπαρτιέ εξαιρετικός στο ρόλο του, με λόγο και κίνηση θεατρική. Ο Ρομάν Πολάνσκι, αγνώριστος στην κυριολεξία, ερμηνεύει τον καλύτερο ρόλο της καριέρας του.

Σουδάν και συνθέσεις

Ενα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ αγγλικής παραγωγής του 1998 με τίτλο: "Σουδάν, τα βασίλεια του Νείλου",παρουσιάζεται από τη ΝΕΤ αύριο Κυριακή στις 13.00. Ανεβαίνοντας αντίθετα στο ρεύμα του Νείλου, μετά το φράγμα του Ασουάν, ο ποταμός διασχίζει το Σουδάν, τη μεγαλύτερη χώρα της αφρικανικής ηπείρου. Το Σουδάν βρίσκεται σε στρατηγική θέση γιατί ενώνει τη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα με τη Σαχάρα. Αυτή η χώρα έχει γνωρίσει την άνοδο και την πτώση πολλών ισχυρών βασιλείων και εκλεπτυσμένων πολιτισμών. Το κλειδί για να ανακαλύψουμε την ιστορία του βρίσκεται στους αρχαιολογικούς θησαυρούς, όχι μόνο σ' αυτούς που είναι ορατοί αλλά και στους άλλους που βρίσκονται θαμμένοι βαθιά μέσα στην άμμο. Σήμερα οι αρχαιολόγοι απ' όλον τον κόσμο κάνουν ανασκαφές ρίχνοντας φως στο παρελθόν και αποκαλύπτοντας τον τρόπο ζωής και τον πολιτισμό των κοινωνιών που κατοίκησαν εκεί από τη Νεολιθική Εποχή. Ο φακός της εκπομπής καταγράφει σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μας ξεναγεί στα πολύ μικρά ευρήματα, ακολουθώντας το μονοπάτι του Φρέντερικ Καγιό, που το ταξίδι του στα 1820 τράβηξε το ενδιαφέρον των ξένων στο Σουδάν, μια χώρα που σκίαζε τη δόξα της Αιγύπτου για πολλά χρόνια.

Επίσης, τη Δευτέρα στις 23.00 από τη ΝΕΤ θα προβληθεί μια σειρά έξι ντοκιμαντέρ με τίτλο: "Οι τόποι των τραγουδιών".Εξι Ελληνες συνθέτες και στιχουργοί παρουσιάζουν το έργο τους, παλιό και καινούριο, ταξιδεύοντας στον τόπο καταγωγής ή τον αγαπημένο χώρο έμπνευσης τους, δίνοντάς μας την ευκαιρία μιας προσωπικής ματιάς στον άνθρωπο και το χώρο καταγράφοντας την ατμόσφαιρα του κάθε τόπου, όπου οι εικόνες δίνουν μορφή στη μουσική και τα λόγια των τραγουδιών του κάθε φιλοξενούμενου.

Ο Ζεράρ Ντεπαρτιέ σε μια σκηνή από την ταινία "Απλή διατύπωση"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ