ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«FILS DE GRÈCE»: H νέα ταινία του Δ. Γρηγοράτου

Από τις 12 Μάρτη προβάλλεται στους κινηματογράφους

Στις 12 Μάρτη ξεκινά να προβάλλεται στις αίθουσες η νέα ταινία του Διονύση Γρηγοράτου. Το «FILS DE GRΕCE» είναι μια ταινία σύνθεσης, μυθοπλασίας και «δραματοποιημένου» αρχειακού υλικού, με ηθοποιούς αλλά και πρόσωπα που έχουν βιώσει τα γεγονότα. Τα πρόσωπα είναι υπαρκτά εξασφαλίζοντας την αυθεντικότητα, αφού πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα, αλλά και επινοημένα (ηθοποιοί). Το επιλεγμένο αρχειακό υλικό ενσωματώνεται στην ταινία και προωθεί τη δράση - π.χ. η μυθιστορηματική παρουσία του Paul Eluard στα βουνά της Ελλάδας το 1949 - αλληλοσυμπληρούμενο με σκηνές αναπαράστασης και με σημαντικά πολιτικά πρόσωπα που βίωσαν τα γεγονότα (πέραν των πρωταγωνιστών), με τη μορφή συνοδευτικών βίντεο σε blogs (όχι συνεντεύξεις). Η ταινία παρακολουθεί στην Αθήνα του 2008 μία νεαρή που αναζητάει να μάθει περισσότερα για το «Παιδομάζωμα» ή «Παιδοσώσιμο» γενικά, αλλά και για την περιπέτεια της γιαγιάς της, η οποία ήταν πολιτική πρόσφυγας στην πρώην Σοβιετική Ενωση, και βρίσκεται σε κώμα ή σε «συνειδητή» κατάσταση να κοιμάται και να μη μιλάει!

Οπως είχε δηλώσει ο Δ. Γρηγοράτος σε συνέντευξή του στον «Ριζοσπάστη» «η ταινία εξελίσσεται από το παρελθόν μέχρι σήμερα, αλλά παρακολουθείται από το σήμερα μέχρι πίσω. Στο πλάι της ηρωίδας θα μπουν στην Ιστορία ακόμα και οι θεατές που δε γνωρίζουν το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός. Θα μάθουν μαζί της».

Στο «FILS DE GRΕCE» πρωταγωνιστούν η Τζένη Σταυροπούλου και ο Πέτρος Γιασεμής, πρόσωπα που έχουν βιώσει τα γεγονότα όπως η Ολυμπία Γελοδάρη (χορογράφος, πρακτική εξάσκηση στα Μπολσόι, επικεφαλής στην Οπερα της Οδησσού, Λυρική Σκηνή), ο Γιώργος Παΐζιος (Παιδοπολίτης και ονομαστός εναερίτης της ΔΕΗ). Συμπρωταγωνιστούν: Γιάννης Θωμάς, Αντώνης Βλησίδης, Βίκυ Σταύρακα, Αλεξάντερ Γιέλονοβ, Παύλος Ορκόπουλος.

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Βαλέρας. Μοντάζ: Γιάννης Τσιουλάκης. Μουσική (τσέλο): Georg Mertens. Συνεργάτες Σκηνοθέτη: Νίκος Αξαρλής, Φάνης Δαλέζιος, Αντιγόνη Μητσιμπούνα - Δαβάκη. Τιμητική αναφορά στον Μάνο Ζαχαρία, τον Γιώργο Σεβαστίκογλου και τον Απόστολο Μουσούρη, που κατέγραψαν το γεγονός στην εποχή του.

Σενάριο - Σκηνοθεσία: Διονύσης Γρηγοράτος

Παραγωγή: Κωνσταντίνος Δ. Γρηγοράτος

Παρουσίαση βιβλίου για τον Μπ. Μπρεχτ

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας πραγματοποίησε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Κεντρωτή «Η Βαβυλωνιακή σύγχυση των λέξεων και άλλα 499 ποιήματα», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Gutenberg». Πρόκειται για μια ανθολογία 500 ποιημάτων του Μπέρτολτ Μπρεχτ, γνωστών, αλλά και άγνωστων στο ελληνικό κοινό, σε μετάφραση του Γιώργου Κεντρωτή, καθηγητή Θεωρίας και Πράξης της Μετάφρασης στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Την εκδήλωσε άνοιξε ο Νίκος Παπαδημητρίου, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο οποίος προλόγισε το βιβλίο και το έργο του Γιώργου Κεντρωτή.

Ο Γιώργος Κεντρωτής μίλησε αναλυτικά για τον Μπέρτολτ Μπρεχτ και το έργο του, κάνοντας εκτενή αναφορά, μεταξύ άλλων, και στα ερωτικά, σατιρικά και παιδικά ποιήματα που περιέχονται στη συλλογή.

«Ο Μπρεχτ δεν περιφρονούσε τίποτα που να έχει σχέση με τον άνθρωπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι του άρεσε να χρησιμοποιεί εικόνες και μεταφορές από κήπους, όμως αυτό που αγαπούσε πάνω απ' όλα στον κήπο δεν ήταν τα ωραία άνθη, αλλά τα ζιζάνια και το χορτάρι. Τίποτε το ανθρώπινο δεν του είναι ξένο, απλά έχει το θάρρος να το γράψει. Γι' αυτόν το λόγο δεν ωραιοποίησε τίποτα, ούτε έμενε μόνο στην καταγγελία. Γιατί, για να αλλάξεις κάτι, πρέπει πρώτα να το γνωρίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κεντρωτής.

Αναφερόμενος στην προβολή του έργου του Μπρεχτ από την αστική τάξη, σχολίασε: «Σε όσους "αγαπάνε" το έργο του Μπρεχτ χωρίς να συμφωνούν με την ιδεολογία και την πολιτική του, μια παράκληση: "Ο Μπρεχτ είναι γωνιώδης και αιχμηρός, μην τον στρογγυλεύετε!"».

Στη συνέχεια, ο Γιώργος Κεντρωτής αναφέρθηκε αναλυτικά στο εγχείρημα της μετάφρασης της ποίησης του Μπρεχτ και στους λόγους που τον οδήγησαν να μεταφράσει ποιήματά του. Στην παρούσα έκδοση ακολουθείται αυστηρά η σειρά της έκδοσης των Απάντων, ενώ επιλέχτηκαν εκείνα τα ποιήματα που, κατά τη γνώμη του μεταφραστή - ανθολόγου, είναι καταλληλότερα για το ελληνικό κοινό.

Θεατρικές διαδρομές

Το μοναδικό θεατρικό έργο του ποιητή, πεζογράφου κι φανατικού δημοτικιστή Αργύρη Εφταλιώτη, η τρίπρακτη τραγωδία «Ο Βουρκόλακας» (1894 ), ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, 120 χρόνια μετά τη συγγραφή του, στο Θέατρο «Αποθήκη» (κάθε Δευτέρα και Τρίτη), με τη Νένα Μεντή στο ρόλο της Μάνας. Πρωτοποριακό για την εποχή του έργο, επηρεασμένο από το «Τραγούδι του νεκρού αδελφού», τις παραλογές και τη δημοτική παράδοση και διαποτισμένο από το πνεύμα ενός σκοτεινού ρομαντισμού, αποτελούσε μια «απάντηση» του Εφταλιώτη στους «Βρικόλακες» του Ιψεν που είχαν παρασταθεί στην Ελλάδα μόλις ένα χρόνο νωρίτερα και στη «βορειομανία» που τότε επικρατούσε στους θεατρικούς κύκλους. Ο Γιώργος Λύρας υπογράφει τη σκηνοθεσία, η Μαργαρίτα Χατζηιωάννου τα σκηνικά, ο Απόλλων Παπαθεοχάρης τα κοστούμια. Παίζουν επίσης: Ηλιάνα Γαϊτάνη, Γιώτα Καλλίνη, Ηλίας Λάτσης, Αμαλία Νίνου, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Δημήτρης Σαμόλης.

  • Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Τάσος Λέρτας και ο θίασος «Ιχνηλάτες» παρουσιάζουν στο θέατρο της Ημέρας το κλασσικό έργο του Ευγένιου Ο' Νιλ «Το μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα». Μία αληθινή ιστορία με εκρήξεις πολλαπλών συναισθημάτων που αγγίζουν τα βαθύτερα αίτια της κοινωνικής, αλλά και της οικογενειακής κρίσης, μέσα από προσπάθειες που καταβάλλονται για τη συνοχή της οικογένειας. Παίζουν: Βύρων Κολάσης, Νίτα Παγώνη, Οδυσσέας Σταμούλης, Ισίδωρος Σταμούλης, Εύα Γαλάνη.
  • Παράταση έως τις 5 Απρίλη (κάθε Σάββατο 19.00 και Κυριακή 21.30) παίρνει η παράσταση «Μεγάλοι δρόμοι» της νεοσύστατης ομάδας T.d.S. (Terre de semis) που βασίζεται σε διηγήματα της Λένας Κιτσοπούλου και παίζεται στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου. Σκηνοθετεί η Ειρήνη Φαναριώτη, ερμηνεύουν η ίδια, ο Αρης Λάσκος και η Μυρτώ Γράψα, σε σκηνικά του Γιάννη Αρβανίτη, επιμέλεια κίνησης της Αμάλια Μπένετ και της Χαράς Κότσαλη και μουσική σύνθεση του Φώτη Σιώτα. Αγάπη, απώλεια, σκοπός και πάντα, μπροστά και πίσω απ' όλα αυτά, ένα όνομα. Σαν ανάγκη σχεδόν. Σχέσεις απόλυτες. Προσπάθειες άκαρπες. Προς αναζήτηση του απόλυτου. Κι αν αυτό υπάρχει. Μια κίνηση, σχεδόν «χειρονομία της επιθυμίας για αθανασία».
Σήμερα η κηδεία του Τάσου Ρούσσου

Πέθανε, σε ηλικία 81 ετών ο φιλόλογος και μεταφραστής, επί χρόνια στέλεχος του Εθνικού Θεάτρου και διευθυντής της Δραματικής Σχολής, Τάσος Ρούσσος. Η κηδεία του θα γίνει, σήμερα, στις 15.00, στο νεκροταφείο Καισαριανής.

O Τάσος Ρούσσος εργάστηκε ως καθηγητής στην ιδιωτική και τη δημόσια μέση εκπαίδευση. Το 1965 προσλήφθηκε ως υπάλληλος στο Eθνικό Θέατρο, από όπου αποχώρησε με σύνταξη το 1986. Aπό το 1978 δίδαξε Nεοελληνική Λογοτεχνία στη Δραματική Σχολή του Eθνικού Θεάτρου και διετέλεσε διευθυντής της, από το 1989 μέχρι την αποχώρησή του, τον Σεπτέμβρη του 2007. Χρημάτισε πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Καλλιτεχνικής Eπιτροπής του Eθνικού Θεάτρου και αντιπρόεδρος του Eλληνικού Φεστιβάλ.

Aσχολήθηκε με τη λογοτεχνία (ποίηση, πεζογραφία, μετάφραση). Εργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, πολωνικά, ρουμανικά, ισπανικά, εσθονικά και σλοβενικά. Μετέφρασε και συμπλήρωσε την αποσπασματική σωζόμενη τραγωδία του Ευριπίδη Yψιπύλη, η οποία, μεταφρασμένη στα αγγλικά από τον Aθανάσιο Aναγνωστόπουλο, παρουσιάστηκε σε αναλόγιο στη Βοστόνη το 2001 και στο Φεστιβάλ Eπιδαύρου σε παγκόσμια πρεμιέρα το 2002. Πλήθος μεταφράσεών του από το αρχαίο δράμα, καθώς και από το κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο έχουν παιχτεί από το Eθνικό Θέατρο και από διάφορους θιάσους. H νουβέλα του Τα χειρόγραφα του Μανουέλ Σαλίνας, σε δικό του λιμπρέτο και μουσική Περικλή Κούκου, ανέβηκε από το Φεστιβάλ Aθηνών και αργότερα από τη Λυρική Σκηνή.

Τα βραβεία «Οσκαρ» του 2014

Με οικοδεσπότη τον ηθοποιό Νιλ Πάτρικ Χάρις πραγματοποιήθηκε στις 22 Φλεβάρη, η 87η τελετή βράβευσης της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, των καλύτερων ταινιών της χρονιάς που πέρασε. Τα διεθνώς γνωστά ως κινηματογραφικά βραβεία «Οσκαρ» απονεμήθηκαν στις κάτωθι ταινίες και καλλιτέχνες: Καλύτερη Ταινία «Birdman ή Η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας». Καλύτερη Σκηνοθεσία Αλεχάντρο Ινιάριτου για την ταινία «Birdman». Καλύτερος ηθοποιός στον Α΄Ανδρικό Ρόλο Εντι Ρεντμέιν για την «Θεωρία των Πάντων». Καλύτερη ηθοποιός στον Α' Γυναικείο Ρόλο Τζουλιάν Μουρ στην ταινία «Still Alice» (που ακόμα δεν προβλήθηκε στην Ελλάδα). Καλύτερος ηθοποιός στον Β' Ανδρικό Ρόλο Τζ. Κ. Σίμονς για την ταινία «Χωρίς μέτρο», ενώ Καλύτερη ηθοποιός στον Β' Γυναικείο Ρόλο Πατρίσια Αρκέτ για την ταινία «Μεγαλώνοντας». Τέλος, το βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας του 2014 απέσπασε η πολωνική «Ida» του Πάβελ Παβλικόφσκι...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ