Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Θεατρικές διαδρομές

Το μοναδικό θεατρικό έργο του ποιητή, πεζογράφου κι φανατικού δημοτικιστή Αργύρη Εφταλιώτη, η τρίπρακτη τραγωδία «Ο Βουρκόλακας» (1894 ), ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, 120 χρόνια μετά τη συγγραφή του, στο Θέατρο «Αποθήκη» (κάθε Δευτέρα και Τρίτη), με τη Νένα Μεντή στο ρόλο της Μάνας. Πρωτοποριακό για την εποχή του έργο, επηρεασμένο από το «Τραγούδι του νεκρού αδελφού», τις παραλογές και τη δημοτική παράδοση και διαποτισμένο από το πνεύμα ενός σκοτεινού ρομαντισμού, αποτελούσε μια «απάντηση» του Εφταλιώτη στους «Βρικόλακες» του Ιψεν που είχαν παρασταθεί στην Ελλάδα μόλις ένα χρόνο νωρίτερα και στη «βορειομανία» που τότε επικρατούσε στους θεατρικούς κύκλους. Ο Γιώργος Λύρας υπογράφει τη σκηνοθεσία, η Μαργαρίτα Χατζηιωάννου τα σκηνικά, ο Απόλλων Παπαθεοχάρης τα κοστούμια. Παίζουν επίσης: Ηλιάνα Γαϊτάνη, Γιώτα Καλλίνη, Ηλίας Λάτσης, Αμαλία Νίνου, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Δημήτρης Σαμόλης.

  • Ο βραβευμένος σκηνοθέτης Τάσος Λέρτας και ο θίασος «Ιχνηλάτες» παρουσιάζουν στο θέατρο της Ημέρας το κλασσικό έργο του Ευγένιου Ο' Νιλ «Το μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα». Μία αληθινή ιστορία με εκρήξεις πολλαπλών συναισθημάτων που αγγίζουν τα βαθύτερα αίτια της κοινωνικής, αλλά και της οικογενειακής κρίσης, μέσα από προσπάθειες που καταβάλλονται για τη συνοχή της οικογένειας. Παίζουν: Βύρων Κολάσης, Νίτα Παγώνη, Οδυσσέας Σταμούλης, Ισίδωρος Σταμούλης, Εύα Γαλάνη.
  • Παράταση έως τις 5 Απρίλη (κάθε Σάββατο 19.00 και Κυριακή 21.30) παίρνει η παράσταση «Μεγάλοι δρόμοι» της νεοσύστατης ομάδας T.d.S. (Terre de semis) που βασίζεται σε διηγήματα της Λένας Κιτσοπούλου και παίζεται στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου. Σκηνοθετεί η Ειρήνη Φαναριώτη, ερμηνεύουν η ίδια, ο Αρης Λάσκος και η Μυρτώ Γράψα, σε σκηνικά του Γιάννη Αρβανίτη, επιμέλεια κίνησης της Αμάλια Μπένετ και της Χαράς Κότσαλη και μουσική σύνθεση του Φώτη Σιώτα. Αγάπη, απώλεια, σκοπός και πάντα, μπροστά και πίσω απ' όλα αυτά, ένα όνομα. Σαν ανάγκη σχεδόν. Σχέσεις απόλυτες. Προσπάθειες άκαρπες. Προς αναζήτηση του απόλυτου. Κι αν αυτό υπάρχει. Μια κίνηση, σχεδόν «χειρονομία της επιθυμίας για αθανασία».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ