ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Ιούνη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΧΡΕΪΝ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Η υποκρισία και οι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστών σε βάρος των λαών

ΜΑΝΑΜΑ.--

Σήμερα και αύριο πραγματοποιείται στο Μπαχρέιν η λεγόμενη Διάσκεψη για την «ειρήνη και την ευημερία», υπό την αιγίδα των ΗΠΑ με προσκεκλημένους συμμάχους τους στην περιοχή (Σ. Αραβία, Αίγυπτο, Μαρόκο, Ιορδανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και επίσης αντιπροσωπείες από την ΕΕ, το ΔΝΤ κ.ά.). Πρόκειται ουσιαστικά για το οικονομικό σκέλος του λεγόμενου «ειρηνευτικού σχεδίου», που στην πραγματικότητα διαιωνίζει την ισραηλινή κατοχή, του κράτους - θύτη που οι ΗΠΑ στηρίζουν ποικιλόμορφα. Και βέβαια, πρόκειται για το κράτος που η ελληνική αστική τάξη και οι πολιτικοί εκπρόσωποί της, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και άλλοι, έχουν αναγάγει σε «στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας».

Οι Αμερικανοί προσπαθούν να «πουλήσουν» το αφήγημα των «οικονομικών ευκαιριών που μπορεί να δημιουργήσει για τους Παλαιστίνιους η προσέλκυση επενδύσεων ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μία περίοδο δέκα ετών». Βεβαίως, ακόμα και αν αυτό γινόταν, δεν θα ήταν σε όφελος των λαών αλλά συγκεκριμένων καπιταλιστών και ομίλων. Επίσης, κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι λείπει το βασικό ζήτημα του τερματισμού της κατοχής. Γι' αυτό το γεγονός η παλαιστινιακή ηγεσία μποϊκοτάρει την εν λόγω συνάντηση.

«Εχουμε ανάγκη οικονομικής υποστήριξης, πόρων και βοήθειας, αλλά πριν απ' όλα χρειάζεται πολιτική λύση», δήλωσε ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς, προβλέποντας ότι η διάσκεψή της είναι καταδικασμένη να αποτύχει. «Αρχίστε από την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, από τον τερματισμό της αρπαγής της γης μας από το Ισραήλ, των πόρων μας και των χρημάτων μας, δώστε μας την ελευθερία κίνησης και τον έλεγχο των συνόρων μας, του εναέριου χώρου μας, των χωρικών μας υδάτων... και στη συνέχεια φροντίστε να στήσετε μία δυναμική και εύρωστη οικονομία για εμάς, ως ελεύθερο και κυρίαρχο λαό», είπε από την πλευρά της η Χανάν Ασράουι, σύμβουλος του Παλαιστίνιου Προέδρου.

Την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προκλητικά στηρίζουν την ισραηλινή κατοχή, μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, που αναγνωρίζουν ως πρωτεύουσα του Ισραήλ στην πολύπαθη Γάζα και τη Δυτική Οχθη, η κατάσταση για τον Παλαιστινιακό λαό είναι αβίωτη. Η ανεργία είναι στο 52% και 30% αντίστοιχα (με βάση τα επίσημα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας) και συντριπτική πλειοψηφία επιβιώνει με ελάχιστους πόρους και τις δωρεές διαφόρων δυνάμεων, που για τις δικές τους σκοπιμότητες και συμφέροντα στο όνομα της θρησκείας εμφανίζονται ως ...φιλάνθρωποι.

ΙΣΡΑΗΛ - ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Τριμερής συνάντηση ασφαλείας

Από τη συνάντηση Μπόλτον - Νετανιάχου πριν από την τριμερή

Copyright 2019 The Associated

Από τη συνάντηση Μπόλτον - Νετανιάχου πριν από την τριμερή
Τριμερής συνάντηση των συμβούλων ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ, και του Ισραήλ, Μέιρ Μπεν - Σαμπάτ, έγινε - για πρώτη φορά - χτες στην Ιερουσαλήμ, με επίκεντρο των συνομιλιών το Ιράν και τη Συρία.

Προσπαθώντας να αποδώσει τους οξυμένους ανταγωνισμούς στη Μέση Ανατολή στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε στον Πατρούσεφ ότι «το Ισραήλ θα κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει ότι το Ιράν δεν κατέχει πυρηνικά». Ο δε Ρώσος σύμβουλος σημείωσε ότι η τριμερής συνάντηση θα επικεντρωθεί στην «περιφερειακή κατάσταση, ιδιαίτερα στη Συρία», ότι η Ρωσία «δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια του Ισραήλ» και ότι «το Ισραήλ μάς υποστηρίζει σε διάφορα κανάλια, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ».

Μεταξύ των ζητημάτων που θα συζητηθούν με τον Μπόλτον, συνέχισε ο Πατρούσεφ, είναι και «οι ιδέες για το πώς να φτάσουμε στην ειρήνη στην περιοχή σας. Και μόλις καταλήξουμε σε συμφωνία, πρέπει να συμπεριλάβουμε και άλλα κράτη της περιοχής σε αυτό το σχήμα».

ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Σύνθετα παζάρια και αντιπαραθέσεις

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΤΙΡΑΝΑ.--

Τις δυσκολίες που συναντά το παζάρι ανάμεσα στη Σερβία και το ευρωΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου αναδεικνύει η δήλωση που έκανε ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι αναβλήθηκε με ευθύνη της κοσοβάρικης ηγεσίας η προγραμματισμένη για την 1η Ιούλη σύνοδος για το ζήτημα αυτό, που είχε προγραμματιστεί με πρωτοβουλία της Γαλλίας και της Γερμανίας στο Παρίσι.

Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι οι Αλβανοί του Κοσόβου αρνήθηκαν να άρουν τους δασμούς για τα σερβικά εμπορεύματα, καθιστώντας αδύνατη τη συνέχιση του διαλόγου. Εκτίμησε μάλιστα, δείχνοντας και τις διαστάσεις της αντιπαράθεσης που αφορά και ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, ότι «η υπονόμευση της γερμανο-γαλλικής πρωτοβουλίας από την πλευρά της Πρίστινας γίνεται με στόχο να βγει η διαδικασία επίλυσης του ζητήματος του Κοσόβου από το στενό ευρωπαϊκό πλαίσιο και να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι ΗΠΑ».

Πάντως, η Σερβία μαζί με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία πραγματοποιούν και πάλι για πέμπτη φορά κοινή στρατιωτική άσκηση με την ονομασία «Σλοβενική αδελφότητα». Η άσκηση ξεκίνησε στις 14 Ιούνη και θα ολοκληρωθεί στις 27 Ιούνη, διεξάγεται στο έδαφος της Σερβίας, με σενάριο που περιλαμβάνει επιχειρήσεις επέμβασης και ανακατάληψης στόχων από μονάδες Ειδικών Δυνάμεων με την υποστήριξη αεροπορίας. Τμήμα της άσκησης έγινε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Κόβιν, έξω από το Βελιγράδι, όπου Ρώσοι και Σέρβοι καταδρομείς εξουδετέρωσαν ομάδα τρομοκρατών που είχε τον έλεγχο του αεροδρομίου. «Αυτή η άσκηση δεν είναι απλώς μία στρατιωτική άσκηση, είναι η συνεργασία αδερφικών λαών μεταξύ των οποίων υπάρχουν αλληλοκατανόηση, αλληλοσεβασμός και αγάπη. Η Σερβία έχει φίλους και ποτέ δεν θα επαναληφθεί εκείνη η φοβερή στιγμή στην Ιστορία μας, όπως το 1999 (σ.σ. ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί), όταν βρεθήκαμε εντελώς μόνοι. Δεν είμαστε πλέον μόνοι», είπε με νόημα ο Σέρβος υπουργός Αμυνας, Αλεξάνταρ Βούλιν. Ο αναπληρωτής αρχηγός του Επιτελείου Αερομεταφερόμενων Μονάδων Επέμβασης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στρατηγός Αλεξέι Βασίλιεβιτς Ναούμετς, που επίσης παρακολούθησε την άσκηση, δήλωσε ότι «η στρατιωτική συνεργασία στο πλαίσιο της "Σλοβενικής αδελφότητας" γίνεται πλέον παράδοση και στοχεύει στην προετοιμασία και εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων των τριών χωρών για την υπεράσπιση της πατρίδας».

Αντιπαραθέσεις σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

Στην Αλβανία ταυτόχρονα συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τις τοπικές εκλογές στις 30 Ιούνη, ανάμεσα στην κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Εντι Ράμα και την αντιπολίτευση του Δημοκρατικού Κόμματος του Λουζμίλ Μπασά καθώς και του Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ενσωμάτωση (LSI) από όπου προέρχεται ο Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα. Την Κυριακή στο Αργυρόκαστρο, ο πρωθυπουργός Ράμα, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά (ένα επιχείρημα που αξιοποιείται στην ενδοαστική σύγκρουση) βρέθηκε αντιμέτωπος με διαδηλωτές αυτών των κομμάτων, που προσπάθησαν να μπλοκάρουν το δρόμο προς τη λίμνη Βίρο. Υπήρξαν ένταση και συγκρούσεις με την αστυνομία, που τους απέτρεψε να προσεγγίσουν την κυβερνητική συγκέντρωση. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε στην Πρεμετή.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, υπέβαλε την πρόταση στο Κοινοβούλιο με τους νέους υπουργούς, μεταξύ των οποίων είναι και ο αλβανικής καταγωγής Χούσνι Ισμαΐλι, ο οποίος προορίζεται για το υπουργείο Πολιτισμού. Ωστόσο αντιδράσεις έχουν προκληθεί και γιατί δεν έχει σχέση με τον πολιτισμό (ο ίδιος είναι γιατρός) αλλά κυρίως γιατί εμφανίζει στο ενημερωτικό για το βιογραφικό του τη «μακεδονική γλώσσα» ως ξένη γλώσσα. Βεβαίως, αν και ο βασικός λόγος της υπογραφής, με την ελληνική κυβέρνηση, της συμφωνίας των Πρεσπών ήταν η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, τα σπέρματα του αλυτρωτισμού συνυπάρχουν με τα περί «μακεδονικής γλώσσας και υπηκοότητας», κάτι που αξιοποιούν οι αστοί πολιτικοί ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής.

Στη Γαλλία ο Ρώσος πρωθυπουργός

ΧΑΒΡΗ.--

Επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία έκανε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον οποίο μάλιστα ο Γάλλος ομόλογός του, Εντουάρντ Φιλίπ, υποδέχτηκε στη Χάβρη, ένα από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά λιμάνια, που βρίσκεται στις γαλλικές ακτές του Ατλαντικού.

Ο Μεντβέντεφ είπε ότι οι διμερείς συνομιλίες εστίασαν «στη διμερή συνεργασία, που δεν μπορεί να εξεταστεί εκτός του πλαισίου των σχέσεων ΕΕ - Ρωσίας», σχολιάζοντας ότι «παρά τη γεμάτη προκλήσεις περίοδο για τις σχέσεις με την ΕΕ είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι οι δεσμοί μεταξύ Ρωσίας - Γαλλίας συνεχίζουν να αναπτύσσονται». «Συμφωνήσαμε» - συνέχισε - «ότι είναι απαραίτητο να δρούμε πιο ενεργά, να εξετάσουμε νέες ευκαιρίες, είναι απαραίτητο να βρεθούν τρόποι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα σχήματα συνεργασίας».

Από τη μεριά του ο Ε. Φιλίπ εκτίμησε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι σήμερα κάτι προσωρινό και ότι πρόκειται για μέτρα που μπορούν να αρθούν ανά πάσα στιγμή, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο «Ιτάρ - Τας» ανέφερε ότι «γνωρίζουμε γιατί αυτές επιβλήθηκαν. Οπως και η Ρωσία γνωρίζει. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε ευκαιρία για να αναπτύξουμε με διαφορετικό τρόπο τις σχέσεις μας», αναγνωρίζοντας βέβαια ότι «υπάρχουν θέματα στα οποία έχουμε μεγάλες διαφορές».

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συνεργασίας, ανακοινώθηκε ότι το Σεπτέμβρη θα συναντηθούν οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, είχε υπογραμμίσει ότι «η Ευρώπη, μέσα σε αυτήν την πολυμερή τάξη (πραγμάτων) που εγώ υπερασπίζομαι, χρειάζεται να οικοδομήσει μια νέα γραμματική εμπιστοσύνης και ασφάλειας με τη Ρωσία και (αυτή) να μην περνά αποκλειστικά από το ΝΑΤΟ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ