Τρίτη 25 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Σύνθετα παζάρια και αντιπαραθέσεις

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΤΙΡΑΝΑ.--

Τις δυσκολίες που συναντά το παζάρι ανάμεσα στη Σερβία και το ευρωΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου αναδεικνύει η δήλωση που έκανε ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι αναβλήθηκε με ευθύνη της κοσοβάρικης ηγεσίας η προγραμματισμένη για την 1η Ιούλη σύνοδος για το ζήτημα αυτό, που είχε προγραμματιστεί με πρωτοβουλία της Γαλλίας και της Γερμανίας στο Παρίσι.

Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι οι Αλβανοί του Κοσόβου αρνήθηκαν να άρουν τους δασμούς για τα σερβικά εμπορεύματα, καθιστώντας αδύνατη τη συνέχιση του διαλόγου. Εκτίμησε μάλιστα, δείχνοντας και τις διαστάσεις της αντιπαράθεσης που αφορά και ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, ότι «η υπονόμευση της γερμανο-γαλλικής πρωτοβουλίας από την πλευρά της Πρίστινας γίνεται με στόχο να βγει η διαδικασία επίλυσης του ζητήματος του Κοσόβου από το στενό ευρωπαϊκό πλαίσιο και να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι ΗΠΑ».

Πάντως, η Σερβία μαζί με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία πραγματοποιούν και πάλι για πέμπτη φορά κοινή στρατιωτική άσκηση με την ονομασία «Σλοβενική αδελφότητα». Η άσκηση ξεκίνησε στις 14 Ιούνη και θα ολοκληρωθεί στις 27 Ιούνη, διεξάγεται στο έδαφος της Σερβίας, με σενάριο που περιλαμβάνει επιχειρήσεις επέμβασης και ανακατάληψης στόχων από μονάδες Ειδικών Δυνάμεων με την υποστήριξη αεροπορίας. Τμήμα της άσκησης έγινε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Κόβιν, έξω από το Βελιγράδι, όπου Ρώσοι και Σέρβοι καταδρομείς εξουδετέρωσαν ομάδα τρομοκρατών που είχε τον έλεγχο του αεροδρομίου. «Αυτή η άσκηση δεν είναι απλώς μία στρατιωτική άσκηση, είναι η συνεργασία αδερφικών λαών μεταξύ των οποίων υπάρχουν αλληλοκατανόηση, αλληλοσεβασμός και αγάπη. Η Σερβία έχει φίλους και ποτέ δεν θα επαναληφθεί εκείνη η φοβερή στιγμή στην Ιστορία μας, όπως το 1999 (σ.σ. ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί), όταν βρεθήκαμε εντελώς μόνοι. Δεν είμαστε πλέον μόνοι», είπε με νόημα ο Σέρβος υπουργός Αμυνας, Αλεξάνταρ Βούλιν. Ο αναπληρωτής αρχηγός του Επιτελείου Αερομεταφερόμενων Μονάδων Επέμβασης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στρατηγός Αλεξέι Βασίλιεβιτς Ναούμετς, που επίσης παρακολούθησε την άσκηση, δήλωσε ότι «η στρατιωτική συνεργασία στο πλαίσιο της "Σλοβενικής αδελφότητας" γίνεται πλέον παράδοση και στοχεύει στην προετοιμασία και εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων των τριών χωρών για την υπεράσπιση της πατρίδας».

Αντιπαραθέσεις σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

Στην Αλβανία ταυτόχρονα συνεχίζεται η αντιπαράθεση για τις τοπικές εκλογές στις 30 Ιούνη, ανάμεσα στην κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Εντι Ράμα και την αντιπολίτευση του Δημοκρατικού Κόμματος του Λουζμίλ Μπασά καθώς και του Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ενσωμάτωση (LSI) από όπου προέρχεται ο Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα. Την Κυριακή στο Αργυρόκαστρο, ο πρωθυπουργός Ράμα, ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά (ένα επιχείρημα που αξιοποιείται στην ενδοαστική σύγκρουση) βρέθηκε αντιμέτωπος με διαδηλωτές αυτών των κομμάτων, που προσπάθησαν να μπλοκάρουν το δρόμο προς τη λίμνη Βίρο. Υπήρξαν ένταση και συγκρούσεις με την αστυνομία, που τους απέτρεψε να προσεγγίσουν την κυβερνητική συγκέντρωση. Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε στην Πρεμετή.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, υπέβαλε την πρόταση στο Κοινοβούλιο με τους νέους υπουργούς, μεταξύ των οποίων είναι και ο αλβανικής καταγωγής Χούσνι Ισμαΐλι, ο οποίος προορίζεται για το υπουργείο Πολιτισμού. Ωστόσο αντιδράσεις έχουν προκληθεί και γιατί δεν έχει σχέση με τον πολιτισμό (ο ίδιος είναι γιατρός) αλλά κυρίως γιατί εμφανίζει στο ενημερωτικό για το βιογραφικό του τη «μακεδονική γλώσσα» ως ξένη γλώσσα. Βεβαίως, αν και ο βασικός λόγος της υπογραφής, με την ελληνική κυβέρνηση, της συμφωνίας των Πρεσπών ήταν η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, τα σπέρματα του αλυτρωτισμού συνυπάρχουν με τα περί «μακεδονικής γλώσσας και υπηκοότητας», κάτι που αξιοποιούν οι αστοί πολιτικοί ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες επαφές της ΕΕ σε Πρίστινα και Βελιγράδι (2023-07-06 00:00:00.0)
Μεγαλώνει η συγκέντρωση δυνάμεων στα σύνορα (2021-09-28 00:00:00.0)
Ακύρωσε τη συμμετοχή της σε κοινή άσκηση με Ρωσία - Λευκορωσία (2020-09-11 00:00:00.0)
Ξεκινούν παζάρια για νέα κυβέρνηση (2019-10-08 00:00:00.0)
Πιέσεις ΗΠΑ - ΕΕ και παρέμβαση Κίνας (2019-04-09 00:00:00.0)
Προς κοινή ομάδα εργασίας για το «φαγοπότι» στα μεγάλα έργα (2015-02-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ