Πέμπτη 6 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΟΒΟ
Νέες επαφές της ΕΕ σε Πρίστινα και Βελιγράδι

Νέες συναντήσεις σε Πρίστινα και Βελιγράδι είχε ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ Μ. Λάιτσακ, με φόντο το αδιέξοδο που παραμένει στην πορεία «εξομάλυνσης» των διμερών σχέσεων Σερβίας - Κοσόβου.

Μετά την πρόσφατη νέα όξυνση στο βόρειο Κόσοβο και με την ανησυχία των Βρυξελλών να μεγαλώνει για πιθανές νέες δυσκολίες στην ευρωατλαντική πορεία συνολικότερα των Δυτικών Βαλκανίων, η ΕΕ προχώρησε σε μια σειρά κυρώσεις απέναντι στην Πρίστινα: Από 1η Ιούλη διέκοψε όλες τις επαφές σε επίπεδο Επιτροπών, ανέστειλε επιδοτήσεις στο πλαίσιο προγραμμάτων όπως το IPA, αλλά και χρηματοδοτήσεις έργων υποδομής από «πακέτο» που προβλέπεται για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Μετά τις συναντήσεις που είχε στην Πρίστινα με την Πρόεδρο του προτεκτοράτου Β. Οσμάνι και τον πρωθυπουργό Αλ. Κούρτι, ο Λάιτσακ είπε ότι η πολιτική ηγεσία του Κοσόβου έδειξε να κατανοεί την ανάγκη αποκλιμάκωσης, με τη διεξαγωγή νέων δημοτικών εκλογών στους τέσσερις δήμους του βόρειου Κοσόβου όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία.

Αναφερόμενος στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν, μίλησε για δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση και είπε ότι αντίστοιχα μέτρα μπορεί να ληφθούν και απέναντι στο Βελιγράδι, «αν γίνει αντιληπτό ότι δεν ενεργεί σύμφωνα με τα αιτήματα της ΕΕ (...) Επιθυμία μου είναι να μην υπάρξουν κυρώσεις και τα δύο μέρη να βρεθούν στις Βρυξέλλες, ώστε να διαπραγματευτούν πώς θα εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα».

Χτες ο Λάιτσακ συνάντησε στο Βελιγράδι τον Σέρβο Πρόεδρο Αλ. Βούτσιτς, ο οποίος δήλωσε: «Προειδοποίησα ότι ο σερβικός λαός σε Κόσοβο και Μετόχια είναι εκτεθειμένος στα πιο σοβαρά βάσανα και στις πιο σοβαρές διώξεις την τελευταία 15ετία (...) Κάλεσα τη διεθνή κοινότητα να εμπλακεί πιο συγκεκριμένα».

Στο μεταξύ, ενόψει της άφιξης του Αλβανού πρωθυπουργού Ε. Ράμα στην Πρίστινα, ο Κούρτι είπε ότι θα συναντηθεί μαζί του μόνο «στο πλαίσιο μιας πλήρους συνάντησης ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις, όχι έξω από αυτό», εκφράζοντας δυσαρέσκεια για το ότι πριν δυο βδομάδες ο Ράμα ακύρωσε συνάντηση όπου επρόκειτο να υπογραφούν 13 διμερείς συμφωνίες, «ορισμένες από τις οποίες έμειναν στο συρτάρι», όπως είπε ο Κούρτι.

Ο Ράμα είχε ακυρώσει τη συνάντηση εκφράζοντας δυσαρέσκεια για την έλλειψη προόδου στις σχέσεις Σερβίας - Κοσόβου, καθώς και ανησυχία για την «ολοένα και μεγαλύτερη επιδείνωση των σχέσεων του Κοσόβου με το σύνολο της ευρωατλαντικής κοινότητας».

Ο Αλβανός πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Πρίστινα στο πλαίσιο ευρύτερης βαλκανικής περιοδείας του, ενόψει της Συνόδου για τη «Διαδικασία του Βερολίνου», την οποία θα φιλοξενήσουν τα Τίρανα τον Οκτώβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες επαφές Λάιτσακ για την επανέναρξη συνομιλιών (2023-11-08 00:00:00.0)
Επανέρχονται σενάρια για ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Πρίστινα (2023-06-15 00:00:00.0)
Νέος γύρος παρεμβάσεων από ΗΠΑ - ΕΕ σε Βελιγράδι και Πρίστινα (2023-01-20 00:00:00.0)
Εκρυθμη η κατάσταση στα σύνορα Σερβίας - Κοσόβου (2022-12-14 00:00:00.0)
Θέλει ενεργότερο ρόλο στην «εξομάλυνση των σχέσεων» Σερβίας - Κοσόβου (2022-09-01 00:00:00.0)
Μεγαλώνει η συγκέντρωση δυνάμεων στα σύνορα (2021-09-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ