Πέμπτη 6 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προσχέδιο προϋπολογισμού με περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες

Ενώ αυξάνονται οι δαπάνες για «άμυνα», ψηφιοποίηση, «πράσινες» επενδύσεις και Ενέργεια

Προσχέδιο του γερμανικού προϋπολογισμού με περικοπές για τον λαό, κυρίως σε κοινωνικά επιδόματα, πέρασε χθες από το υπουργικό συμβούλιο της συγκυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών (SPD) - Πρασίνων - Φιλελευθέρων (FDP), με στόχο να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στο γερμανικό κοινοβούλιο και με την τελική ψηφοφορία να αναμένεται τον Δεκέμβρη.

Στόχος του προϋπολογισμού της Γερμανίας, της ισχυρότερης καπιταλιστικής οικονομίας της ΕΕ και ενός από τα μεγαλύτερα εξαγωγικά κράτη του κόσμου, είναι η «εξοικονόμηση κρατικών πόρων» - καθώς επανέρχονται οι «σφιχτοί» δημοσιονομικοί στόχοι - και την ίδια ώρα η αύξηση των δαπανών για την «άμυνα» και την «ασφάλεια», με φόντο την ένταση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην Ανατολική Ευρώπη. Την ώρα δε που μειώνονται κοινωνικές δαπάνες, αυξάνονται οι δαπάνες σε τομείς που έχει ανάγκη το κεφαλαίο.

Αναλυτικότερα, το προσχέδιο περιλαμβάνει περίπου 445 δισ. ευρώ για κρατικές δαπάνες, ενώ για το νέο κρατικό χρέος στόχος είναι να μην ξεπεράσει τα 16,6 δισ. ευρώ.

Μία από τις προτεραιότητες της γερμανικής κυβέρνησης είναι να επανέλθει η τήρηση του συνταγματικού κανόνα του χρεόφρενου, με άλλα λόγια του κανόνα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, που θέτει φραγμό στη διαρκή δημιουργία νέων χρεών και ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια είχε ανασταλεί για δημοσιονομικούς λόγους, λόγω της οικονομικής κρίσης κατά την πανδημία.

Σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογσμού, το 2024 οι δαπάνες θα πρέπει να ιεραρχηθούν αυστηρά και να γίνει άμεση «εξοικονόμηση» κρατικών πόρων από περικοπές επιδομάτων. Ως παράδειγμα αναφέρεται το γονικό επίδομα που προορίζεται για την κάλυψη εξόδων ανατροφής τέκνων για ζευγάρια με εισοδήματα που ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ ετησίως. Μέχρι πρότινος το όριο αυτό ανερχόταν στα 300.000 ευρώ κοινό οικογενειακό εισόδημα.

Από εκεί και πέρα, στο «στόχαστρο» του γερμανικού προϋπολογισμού μπαίνει και σειρά άλλων κοινωνικών επιδομάτων που έχουν να κάνουν με την περίθαλψη ή την πρόνοια.

Στην πρώτη γραμμή του προϋπολογισμού για το 2024 συνεχίζουν να βρίσκονται πάντως, βάσει του προσχεδίου, η «άμυνα» και η «ασφάλεια».

Ετσι, το υπουργείο Αμυνας εξαιρείται από το σχέδιο περικοπών, οι οποίες ουσιαστικά πλήττουν «κοινωνικά» υπουργεία, με κυριότερο το υπουργείο Οικογένειας.

Αλλοι τομείς που δεν αναμένεται να πληγούν από τις σχεδιαζόμενες περικοπές, πέραν της «άμυνας», έχουν να χάνουν με την ψηφιακή - «πράσινη» οικονομία και τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), η εξοικονόμηση των κοινωνικών πόρων από τη γερμανική συγκυβέρνηση έχει να κάνει στην πραγματικότητα «με τη μεταφορά του βάρους στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης».

Στο μεταξύ, ο Στ. Κέρτσελ από την Ομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων χαρακτήρισε - για λογαριασμό των επιχειρηματικών και τραπεζικών ομίλων - το «χρεόφρενο, φρένο στο μέλλον», ζητώντας μάλιστα μικρότερη δημοσιονομική πειθαρχία για περισσότερες επενδύσεις σε δημόσιες συγκοινωνίες, υποδομές και ψηφιοποίηση.

«Στην Κίνα και στις ΗΠΑ εκατοντάδες δισεκατομμύρια επενδύονται στο μέλλον. Αν η Γερμανία επιβραδύνει τώρα την ανάπτυξη, θα μείνει πίσω» στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, ανέφερε ο «συνδικαλιστής»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ