Πέμπτη 6 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Στο Πεκίνο η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών

Σήμερα είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν οι επίσημες επαφές της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, στην Κίνα, οι οποίες σύμφωνα με το πρόγραμμα θα διαρκέσουν ως την Κυριακή.

Χτεσινή ανάλυση στη «Λαϊκή Ημερησία» της Κίνας εμφάνιζε την Γέλεν, «συγκριτικά με συναδέλφους της στην Ουάσιγκτον, να έχει μια σχετικά ρεαλιστική συμπεριφορά προς την Κίνα. Στο παρελθόν εξέφρασε αντίθεση με την "αποσύνδεση" από την Κίνα και υποστήριξε την καθιέρωση "απαραίτητων" και "εποικοδομητικών" οικονομικών σχέσεων με την Κίνα (...) Το αν η επίσκεψη Γέλεν μπορεί να πετύχει ρεαλιστικά αποτελέσματα έχει συμβολική σημασία: Για το αν η Ουάσιγκτον εστιάζει στον "ανταγωνισμό" ή τη συνεργασία θα αποτελέσει σημαντική ένδειξη το ότι η λογική συνεχίζει να διακρίνει την πολιτική της Ουάσιγκτον για την Κίνα».

Παρά τα παζάρια που εντείνονται μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου - πριν από την επίσκεψη της Γέλεν το Πεκίνο επισκέφθηκε πρόσφατα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν - η ένταση του μεταξύ τους ανταγωνισμού αποτυπώνεται σε όλα τα πεδία.

Χαρακτηριστικά, λίγο πριν φτάσει στην Κίνα η Αμερικανίδα υπουργός, το Πεκίνο ανακοίνωσε την επιβολή ελέγχου εξαγωγών σε δύο σπάνια μέταλλα τα οποία χρησιμοποιούνται εκτεταμένα στη βιομηχανία των ημιαγωγών και σε άλλες σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές.

Χτες, εξάλλου, η Κίνα επέκρινε πάλι σε έντονους τόνους τις ΗΠΑ, για τις νέες πωλήσεις όπλων που σχεδιάζουν προς την Ταϊβάν. «Οι ΗΠΑ αψηφούν τις κυριότερες ανησυχίες της Κίνας, επεμβαίνουν βίαια στις εσωτερικές της υποθέσεις κι αυξάνουν εσκεμμένα τις εντάσεις στο Στενό της Ταϊβάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας, Ταν Κεφέι.

Υπενθυμίζεται ότι αυτές τις μέρες είχε προγραμματιστεί να επισκεφτεί το Πεκίνο και ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, αλλά προχτές εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε πως «ενημερωθήκαμε από τους Κινέζους ομολόγους ότι οι προβλεπόμενες ημερομηνίες την επόμενη εβδομάδα δεν είναι πλέον δυνατές και πρέπει τώρα να κοιτάξουμε για εναλλακτικές».

Σχολιάζοντας την αναβολή της επίσκεψης Μπορέλ, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, δήλωσε πως «προσκαλούμε τον ύπατο εκπρόσωπο Μπορέλ να επισκεφθεί την Κίνα την καλύτερη δυνατή στιγμή και για τις δύο πλευρές. Επιθυμούμε να διατηρήσουμε την επικοινωνία με την ΕΕ για το θέμα».

Στο μεταξύ, Κίνα και Ονδούρα άρχισαν την Τρίτη διαπραγματεύσεις με σκοπό να καταλήξουν σε «συμφωνία εμπορίου μεγάλη και δίκαιη», η οποία «θα παίρνει υπόψη τις ασυμμετρίες, τις ευαισθησίες και τις αναπτυξιακές ανάγκες της Ονδούρας», σύμφωνα με ανακοίνωση της ονδουριανής κυβέρνησης. Η Ονδούρα είναι η πέμπτη χώρα της Κεντρικής Αμερικής που - από το 2007 - πήρε την απόφαση να διακόψει τις σχέσεις με την Ταϊπέι και να συνάψει σχέσεις με το Πεκίνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ