2025, The Associated Press. Al |
Από τους νέους βομβαρδισμούς στην πολύπαθη Γάζα |
Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα, στο τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν τουλάχιστον 36 νεκροί και 82 τραυματίες. Ενας από τους νεκρούς ήταν και ο εκπρόσωπος Τύπου της Χαμάς στη Γάζα, Αμπντέλ Λατίφ αλ Κανούν. Ο αλ Κανούν σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στην Τζαμπάλια.
Ο νέος απολογισμός από την αρχή του πολέμου τον Οκτώβριο του 2023 έως χτες ανέφερε πάνω από 50.208 νεκρούς και 113.910 τραυματίες.
Η νότια πόλη Χαν Γιούνις ήταν από αυτές που σφυροκοπήθηκε χτες από αέρος με ιδιαίτερη σφοδρότητα.
Η ισραηλινή ΜΚΟ «Physicians for Human Rights» κατήγγειλε χτες τους συχνά φονικούς βασανισμούς Παλαιστινίων γιατρών, νοσηλευτών και διασωστών στις ισραηλινές φυλακές. Υπολόγισε πως τους τελευταίους μήνες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον τρεις γιατροί στη διάρκεια κράτησης, από βασανιστήρια, και τουλάχιστον ένας διασώστης. Αλλοι 150 Παλαιστίνιοι γιατροί και νοσηλευτές από τη Γάζα εκτιμάται πως παραμένουν φυλακισμένοι στις ισραηλινές φυλακές - κολαστήρια και υποβάλλονται καθημερινά σε βασανιστήρια και ταπεινώσεις.
Λίγες ώρες αργότερα, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος στη Γάζα ανακοίνωσε πως αγνοούνται εννιά υπάλληλοί της από την περασμένη Κυριακή 23/3.
Χτες στην Τζαμπάλια της Βόρειας Γάζας επαναλήφθηκαν για τρίτο συνεχόμενο 24ωρο οι διαδηλώσεις πλήθους εκατοντάδων αμάχων με αίτημα το σταμάτημα του πολέμου και την παραίτηση της Χαμάς από την εξουσία στη Γάζα.
Παράλληλα, χτες στη Δυτική Οχθη οι κατοχικές δυνάμεις συνέχισαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε πόλεις και χωριά, μεταξύ των οποίων η Βηθλεέμ, η Ναμπλούς και η Τζενίν. Στη διάρκεια των επιχειρήσεων αναφέρθηκαν νέες συλλήψεις περίπου 10 Παλαιστινίων.
Χτες οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού στην Κνέσετ ενέκριναν νομοσχέδιο που αυξάνει τη δυνατότητα πολιτικού ελέγχου στη σύνθεση της επιτροπής και τη διαδικασία που αφορά τον διορισμό δικαστών.
Μετά από θυελλώδη συνεδρίαση και μετά από την απόφαση των βουλευτών της αντιπολίτευσης να απόσχουν από την ψηφοφορία, εγκρίθηκε το νομοσχέδιο που αλλάζει τη σύνθεση της επιτροπής επιλογής δικαστών με 67 ψήφους υπέρ έναντι μίας κατά, κατά την τρίτη και τελευταία ανάγνωση του νομοσχεδίου. Ο νέος νόμος ωστόσο αναμένεται να αντιμετωπίσει διάφορα εμπόδια μέχρι την εφαρμογή του, η οποία δεν αρχίζει άμεσα αλλά μετά τη νέα εκλογή της 120μελούς Κνέσετ, που θα αναδειχθεί από τις επόμενες γενικές εκλογές που αναμένονται το αργότερο έως τον Οκτώβριο του 2026. Εναντίον του νέου νόμου κατατέθηκαν άμεσα σε δικαστήρια διάφορες προσφυγές κυρίως από κόμματα της αντιπολίτευσης.
Απέναντι στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο Ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης, Γιαρίβ Λεβίν, ισχυρίστηκε πως η αλλαγή του τρόπου διορισμού των δικαστών ήταν «απαραίτητος, γιατί το Ανώτατο Δικαστήριο είχε ουσιαστικά καταργήσει την Κνέσετ».
Το κατηγόρησε πως «πήρε πάνω του την εξουσία να ακυρώνει νόμους και να επιβάλλει την άποψή του στη βουλή και την κυβέρνηση», «κάτι αδιανόητο σε οποιαδήποτε άλλη δημοκρατία στον κόσμο».
Η νέα Επιτροπή Επιλογής Δικαστών θα απαρτίζεται από εννιά μέλη, εκ των οποίων ένας θα είναι δικηγόρος επιλεγμένος από την εκάστοτε κυβέρνηση και άλλος ένας επιλεγμένος από την αξιωματική αντιπολίτευση. Μεταξύ άλλων, οι πολιτικοί εκπρόσωποι (κυβέρνησης, αντιπολίτευσης) θα έχουν δικαίωμα βέτο πάνω στους διορισμούς δικαστών σε κατώτερου βαθμού δικαστήρια.
Νωρίτερα (προχτές βράδυ) νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων στη Δυτική Ιερουσαλήμ με κεντρικό αίτημα την επιστροφή 59 ομήρων από τη Γάζα.
Και κοινά ναυτικά γυμνάσια από Ιράν, Λίβανο, Ιράκ και Υεμένη
Το ασταμάτητο μπαράζ επιθέσεων του Ισραήλ αλλά και των ΗΠΑ σε χώρες της Μέσης Ανατολής προκαλεί τα νέα αντίποινα των Χούθι της Υεμένης, σε μία περίοδο κατά την οποία η ένταση κλιμακώνεται εκ νέου και ενώ οι ΗΠΑ μεταφέρουν στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και δεύτερο αεροπλανοφόρο, πέρα από το αεροπλανοφόρο «USS Harry Truman».
Οι Χούθι χτες το μεσημέρι εξαπέλυσαν δύο επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ, αναλαμβάνοντας την ευθύνη και υποστηρίζοντας πως οι στόχοι των επιθέσεων «επιτεύχθηκαν» και έγιναν στο όνομα του καταπιεσμένου παλαιστινιακού λαού. Ανέφεραν πως στόχος ήταν το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ και ένας «στρατιωτικός στόχος» στο νότιο Ισραήλ.
Παράλληλα, ανέφεραν πως συνέχισαν να χτυπούν τις αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις στην Ερυθρά Θάλασσα με επίκεντρο την αρμάδα του αεροπλανοφόρου «USS Harry Truman», αναφέροντας πως τις πραγματοποίησαν και χτες με τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων Κρουζ και με drone.
Από την άλλη, αναλυτές στο «Al Jazeera» παρατηρούσαν το ίδιο διάστημα πως από τα μέσα Μαρτίου έως σήμερα οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη έχουν πυκνώσει και είναι μεγαλύτερης κλίμακας και έντασης, καθώς πλέον στο στόχαστρο τίθενται και κατοικημένες συνοικίες πέρα από οικονομικούς και στρατιωτικούς στόχους.
Το Ισραήλ επίσης συνεχίζει να ρίχνει «λάδι στη φωτιά», κλιμακώνοντας τις αεροπορικές επιδρομές σε γειτονικές χώρες, έχοντας τις πλάτες των ΗΠΑ.
Χτες το πρωί βομβάρδισε περιοχές εντός και πέριξ της Λαττάκειας στη Συρία, χτυπώντας σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANΑ μία αποθήκη πυρομαχικών κοντά στο λιμάνι της πόλης (Αλ Αμπγιάντ) και άλλες περιοχές της Λαττάκειας. Δεν αναφέρθηκαν άμεσα θύματα, πέρα από υλικές ζημιές.
Την Τρίτη το βράδυ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανέφερε πως χτύπησε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην κεντρική Συρία σε δύο στρατιωτικές βάσεις, τις οποίες είχε βομβαρδίσει λίγες μέρες πριν.
Το περασμένο 24ωρο το Ισραήλ επανέλαβε τις αεροπορικές επιδρομές και στον γειτονικό του Λίβανο, ενθαρρυμένο από τη στάση διεθνών δυνάμεων και δη των ΗΠΑ και της Γαλλίας, που υποτίθεται πως είναι «εγγυήτριες δυνάμεις» της συμφωνίας εκεχειρίας που ξεκίνησε στις 27 Νοέμβρη 2024.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, από τις δύο ισραηλινές επιδρομές στον Νότιο Λίβανο σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ο ένας φέρεται πως ήταν διοικητής της Χεζμπολάχ.
Σύμφωνα με το λιβανέζικο δίκτυο Νaharnet, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, σεΐχης Ναΐμ Κασέμ, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης σε διάγγελμα πως η οργάνωσή του δεν πρόκειται να ανεχθεί τη συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή, αναφερόμενος στην κατοχή πέντε υψωμάτων στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ από τον ισραηλινό στρατό. Κάλεσε το Ισραήλ να απελευθερώσει τους ομήρους που έχει πάρει στη διάρκεια και μετά τον πόλεμο, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει χώρος για ομαλοποίηση σχέσεων με τον Λίβανο ή παράδοση της χώρας» στο Ισραήλ.
Νωρίτερα χτες ανακοινώθηκε πως η προσφάτως αναβληθείσα συνάντηση των υπουργών Αμυνας Συρίας (της κυβέρνησης των τζιχαντιστών), Μουρχάφ Αμπού Κάσρα και Λιβάνου, Μισέλ Μενασά, θα γινόταν εντός 24ώρου στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να συζητήσουν τις πρόσφατες αιματηρές συγκρούσεις στα σύνορα των δύο χωρών.
Σύμφωνα με το ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο «Press Tv», το περασμένο 24ωρο ξεκίνησαν κοινή άσκηση ναυτικές δυνάμεις από το Ιράν, τον Λίβανο, το Ιράκ και την Υεμένη «προς υποστήριξη των Παλαιστινίων της Γάζας».
Η κοινή ναυτική άσκηση διαδραματίζεται σε Περσικό Κόλπο και στην παράκτια περιοχή Μακράν καθώς και στην Κασπία Θάλασσα στα βόρεια και νότια χωρικά ύδατα του Ιράν, με αφορμή την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ» (Quds Day). Σύμφωνα με τον διοικητή των ναυτικών δυνάμεων των Ιρανών «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης» στα ναυτικά γυμνάσια συμμετέχουν 3.000 ελαφριά και μεγαλύτερα σκάφη.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του σταθμού, ο Ιρανός διοικητής τόνισε πως μία τέτοια «περιφερειακή συμμαχία» θα αποτελέσει «πρόκληση για το ιρανικό καθεστώς». Πρόσθεσε πως μία τέτοια κινητοποίηση δυνάμεων από τη μεριά του Ιράν δεν δείχνει μόνο τη στρατιωτική ισχύ, «είναι παράλληλα σύμβολο αντίστασης και ανδρείας των μουσουλμανικών χωρών απέναντι στους εχθρούς».
Στο φόντο αυτής της εξέλιξης, ο Καμάλ Χαρατζί, σύμβουλος του Ιρανού ανώτατου ηγέτη και Σιίτη ιερωμένου Αλί Χαμενεΐ, επανέλαβε πως το Ιράν «είναι έτοιμο για έμμεσες συνομιλίες με τις ΗΠΑ προκειμένου να εκτιμήσει (σε επίπεδο προθέσεων) την άλλη πλευρά, να παρουσιάσει τους δικούς του όρους και να πάρει την κατάλληλη απόφαση».
Την περασμένη βδομάδα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί δήλωσε με αφορμή την επιστολή που έστειλε στις 5/3 ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ στον Αλί Χαμενεΐ πως αυτή έμοιαζε περισσότερο «με απειλή» παρά με πρόσκληση σε διαπραγματεύσεις.