ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
ΝΑΤΟ και Κίνα ανταλλάσσουν «προειδοποιήσεις» και «συστάσεις»

Η βρετανική φρεγάτα «HMS Richmond», που ανήκει στην ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου «HMS Queen Elizabeth», διέσχισε τα Στενά της Ταϊβάν και πηγαίνει στο Βιετνάμ
Η βρετανική φρεγάτα «HMS Richmond», που ανήκει στην ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου «HMS Queen Elizabeth», διέσχισε τα Στενά της Ταϊβάν και πηγαίνει στο Βιετνάμ
Τις έντονες ενστάσεις που έχει η Κίνα στις συμμαχίες που προωθεί και ενισχύει η Δύση απέναντί της μετέφερε ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, στη διαδικτυακή συνάντηση που είχε προχτές με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, με φόντο τη συγκρότηση της νέας συνεργασίας ΗΠΑ - Βρετανίας - Αυστραλίας (AUKUS) και την πρώτη διά ζώσης Σύνοδο Κορυφής του Quad (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ινδία).

«Δεν υπάρχει καμία ανάγκη στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού να δημιουργηθεί νέο στρατιωτικό μπλοκ ούτε πρέπει να υπάρξει αντιπαράθεση μεταξύ των ισχυρών χωρών ή άλλων "μικρών κύκλων" που θα διαμορφωθούν με στόχο την πρόκληση νέου Ψυχρού Πολέμου», σημείωσε ο Γουάνγκ Γι, όπως μετέδωσε η κινεζική εφημερίδα «Λαϊκή Ημερησία».

Ο ίδιος είπε ότι «το ΝΑΤΟ πρέπει να αφοσιωθεί στη γεωγραφική περιοχή από όπου ξεκίνησε και να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο για την περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη». Κατά τ' άλλα, ο Γουάνγκ Γι εξέφρασε τη βούληση της Κίνας «να συνεχίσει τον διάλογο με το ΝΑΤΟ στη βάση της ισοτιμίας και του αμοιβαίου σεβασμού», ενώ είπε ότι «το "κλειδί" στην προώθηση των δεσμών είναι η υιοθέτηση σωστών αντιλήψεων της μίας πλευράς για την άλλη».

Από τη μεριά του, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι οι δύο πλευρές «αντάλλαξαν απόψεις για τις σημερινές προκλήσεις για τη διεθνή ασφάλεια» και ότι παρατήρησε «τις προοπτικές για περαιτέρω δέσμευση των δύο πλευρών σε κοινές προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή». Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αφού ισχυρίστηκε πως «το ΝΑΤΟ δεν θεωρεί την Κίνα αντίπαλό του» - σε αντίθεση με τον απροκάλυπτο τέτοιο προσανατολισμό σε όλες τις τελευταίες αποφάσεις της λυκοσυμμαχίας - κάλεσε το Πεκίνο «να τηρήσει τις διεθνείς του δεσμεύσεις και να δράσει υπεύθυνα στο διεθνές σύστημα», ενώ «έθεσε τις ανησυχίες του ΝΑΤΟ για τις επιθετικές πολιτικές της Κίνας, με την επέκταση του πυρηνικού της οπλοστασίου και την έλλειψη διαφάνειας για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού της». Την κάλεσε δε «να εμπλακεί ουσιαστικά στον διάλογο, στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και σε μέτρα διαφάνειας για το δόγμα και τις δυνατότητές της ως προς τη χρήση πυρηνικών», για να καταλήξει ότι «η αμοιβαία διαφάνεια και ο διάλογος για τον έλεγχο των εξοπλισμών θα ωφελούσαν και τις δύο πλευρές».

Οι δύο άνδρες συζήτησαν και για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, με τον Στόλτενμπεργκ να επισημαίνει τη σημασία «μιας διεθνώς συντονισμένης προσέγγισης, μαζί με τις χώρες της περιοχής, ώστε οι Ταλιμπάν να λογοδοτήσουν για τις δεσμεύσεις τους ως προς την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Σύμφωνα με το «Associated Press», ο Γουάνγκ Γι περιέγραψε τους Ταλιμπάν ως «μια κεντρική στρατιωτική και πολιτική δύναμη στο Αφγανιστάν» που «αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην ειρήνη, στη συμφιλίωση και την ανοικοδόμηση».

«Στρατηγική επικοινωνία» Κίνας - ΕΕ

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, και ενώ εξελίξεις όπως η συγκρότηση της AUKUS επανέφεραν στο προσκήνιο αντιθέσεις και εντός του βορειοατλαντικού άξονα, πραγματοποιήθηκε χτες με τηλεδιάσκεψη ο 11ος γύρος επαφών του Στρατηγικού Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου Κίνας - ΕΕ, με τη συμμετοχή του Κινέζου ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, και του επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ.

Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Χούα Τσουνουίνγκ, σχολίασε σχετικά ότι «με φόντο την αυξανόμενη αστάθεια και αβεβαιότητα στις διεθνείς καταστάσεις, είναι απαραίτητο για την Κίνα και την ΕΕ να έχουν στρατηγική επικοινωνία και να ενισχύουν τον συντονισμό και τη συνεργασία».

Στην ανακοίνωση της ΕΕ για τη συνάντηση αναφέρεται ότι συζητήθηκαν οι σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, διεθνή και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένων του Αφγανιστάν, της Μιανμάρ και του Ινδο-Ειρηνικού, όπως και τα ζητήματα της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής. Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, ο Μπορέλ επισήμανε ότι «παρότι οι διαφωνίες παραμένουν, η ΕΕ και η Κίνα χρειάζεται να συνεχίσουν να εργάζονται έντονα από κοινού σε μια σειρά από σημαντικούς τομείς». Επανέλαβε δε ότι η στρατηγική της ΕΕ για τον Ινδο-Ειρηνικό έχει προσέγγιση συνεργασίας χωρίς αποκλεισμούς.

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει στο Πίτσμπουργκ το πρώτο Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ - ΗΠΑ, που συγκροτήθηκε τον Ιούνη.

Συνεχίζονται «επεισόδια» και στρατιωτικές κινήσεις στον Ειρηνικό

Ολα αυτά ενώ μια σειρά από «επεισόδια» βεβαιώνουν ότι το θερμόμετρο σε όλο τον Ειρηνικό είναι στο «κόκκινο»: Η βρετανική φρεγάτα «HMS Richmond», που ανήκει στην ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου «HMS Queen Elizabeth», διέσχισε τα Στενά της Ταϊβάν, δύο χρόνια από την τελευταία φορά που έγινε κάτι τέτοιο. Βρετανική ανάρτηση αναφέρει ότι μετά από μία «περίοδο εργασίας με τους εταίρους και συμμάχους μας στην Ανατολική Σινική Θάλασσα», τώρα «διαπλέουμε πλέον τα Στενά της Ταϊβάν για να επισκεφθούμε το Βιετνάμ και το Λαϊκό Ναυτικό του Βιετνάμ».

Πολύ βορειότερα, στην ίδια περιφέρεια, το Εθνικό Κέντρο Αμυντικής Διαχείρισης της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανακοίνωσε ότι τρία ρωσικά μαχητικά «Su-35S» συνόδευσαν αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος «B-52H» που είχε πλησιάσει στα σύνορα του ρωσικού FIR, πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, τονίζοντας ότι «παραβιάσεις των κρατικών συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και επικίνδυνες προσεγγίσεις αεροσκαφών στον αέρα δεν επιτρέπονται».

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Νέα εκτόξευση πυραύλου αλλά και συζήτηση «προϋποθέσεων» για επαφές

Σε νέα εκτόξευση πυραύλου «αγνώστου τύπου» προχώρησε χτες η Βόρεια Κορέα, προς τα ανοιχτά των ανατολικών ακτών της, όπως ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας. Το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας εκτίμησε ότι ίσως πρόκειται για βαλλιστικό πύραυλο.

Μέσα στον τελευταίο μήνα έχουν προηγηθεί κι άλλες εκτοξεύσεις, μεταξύ άλλων και νέου τύπου πυραύλου «Κρουζ» με μεγάλο βεληνεκές - όπως και εκτόξευση νέου βαλλιστικού πυραύλου από τη Νότια Κορέα - που αναζωπύρωσαν τις συζητήσεις για την κατάσταση στη Χερσόνησο.

Ο Βορειοκορεάτης πρέσβης στον ΟΗΕ Κιμ Σονγκ δήλωσε στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού ότι «κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα», ζητώντας από τις ΗΠΑ να βάλουν τέλος στην «εχθρική πολιτική» τους.

Την ίδια στιγμή, σχολιάζοντας τη δήλωση του Νοτιοκορεάτη Προέδρου Μουν Τζε Ιν ότι είναι καιρός να λήξει και επίσημα ο πόλεμος στην Κορεατική Χερσόνησο, η Κιμ Γιο Τζονγκ, αδελφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και υψηλόβαθμο στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών, δήλωσε: «Ενα αναγκαστικό χαμόγελο, η ανάγνωση μιας δήλωσης για τη λήξη του πολέμου και η λήψη φωτογραφιών θα ήταν ουσιαστικά στοιχεία για ορισμένους, αλλά δεν θα αλλάξουν τίποτα, δεδομένων των σοβαρών αντιφάσεων και των εχθροπραξιών». Πρόσθεσε ότι «πρέπει να σταματήσουν οι συμπεριφορές δύο μέτρων και δύο σταθμών, οι παράλογες προκαταλήψεις, οι κακές συνήθειες και η εχθρική στάση να δικαιολογεί κανείς τις δικές του πράξεις ενώ ενοχοποιεί τη δική μας άσκηση του δικαιώματος στην άμυνα (...) Οταν υπάρξουν αυτές οι προϋποθέσεις, θα είναι πιθανό να κάτσουμε και να συζητήσουμε, και να κηρύξουμε τη σημαντική λήξη του πολέμου, να συζητήσουμε τις σχέσεις βορρά - νότου και το μέλλον της Χερσονήσου».

ΗΠΑ
Δοκιμή νέου υπερηχητικού όπλου

Σε νέα κούρσα εξοπλισμών με οπλικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας οδηγεί η ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Η αμερικανική πολεμική βιομηχανία «Raytheon», που συνεργάζεται στενά με το Πεντάγωνο, επιβεβαίωσε τη δοκιμή νέου υπερηχητικού όπλου, με δυνατότητα ταχύτητας πενταπλάσιας αυτής του ήχου.

Πρόκειται για την πρώτη δοκιμή όπλου αυτού του είδους από το 2013, και καταγράφεται λίγους μήνες αφότου οι Ρώσοι πραγματοποίησαν τον Ιούλη επιτυχή δοκιμή νέου υπερηχητικού πυραύλου «Zircon», τύπου «Κρουζ».

ΚΙΝΑ
Σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο Ενέργειας

Προβλήματα στο δίκτυο Ενέργειας καταγράφονται στην Κίνα, ειδικά στις βιομηχανικές ζώνες στα βορειοανατολικά. Σύμφωνα με δυτικά ΜΜΕ τα προβλήματα συνδέονται με μειωμένες προμήθειες άνθρακα, την αυστηροποίηση των ορίων εκπομπής άνθρακα, τη μεγάλη ζήτηση σε πολλούς κλάδους και την αύξηση στις τιμές του άνθρακα.

Το πρακτορείο «Reuters» μετέδωσε ότι στην επαρχία Ζιλίν (με 25 εκατομμύρια κατοίκους), μία από τις δέκα σε όλη τη χώρα που αναγκάστηκαν να «κατανείμουν» τη χρήση Ενέργειας, ο κυβερνήτης Χαν Ζουν είπε πως χρειάζονται «διάφορα κανάλια» για να διασφαλιστούν τα απαραίτητα αποθέματα άνθρακα και πρότεινε η χώρα να αυξήσει τις εισαγωγές από Ρωσία, Ινδονησία και Μογγολία.

Υπάρχουν αναφορές για διακοπές μέχρι και στη λειτουργία φωτεινών σηματοδοτών, ανελκυστήρων κατοικιών και του δικτύου κινητής τηλεφωνίας 3G. Προβλήματα δημιουργούνται μέχρι και στη λειτουργία παραγωγικών μονάδων κολοσσών όπως η «Apple» και η «Tesla».

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας «Goldman Sachs» εκτίμησε ότι το 44% της βιομηχανικής δραστηριότητας στην Κίνα έχει χτυπηθεί από ενεργειακές ελλείψεις, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πτώση μέχρι και 1% στο ΑΕΠ του γ' τριμήνου του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, αλλά και 2% στο δ'. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι μειώνει τις προβλέψεις του αναφορικά με τον ρυθμό ανάπτυξης του κινεζικού ΑΕΠ για το 2021 συνολικά, από 8,2% στο 7,8%.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εξετάζεται εμπλοκή και του στρατού στη μεταφορά καυσίμων

Συνεχίστηκαν για μία ακόμα μέρα χτες οι μεγάλες ελλείψεις καυσίμων στα πρατήρια της Βρετανίας, ως αποτέλεσμα σημαντικών ελλείψεων που καταγράφονται στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Με τη βρετανική κυβέρνηση να στρέφεται στην αξιοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, το BBC μετέδωσε ότι μέχρι και 150 στρατιώτες οδηγοί βυτιοφόρων βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας για να μεταφέρουν - μετά από ολιγοήμερη σχετική εκπαίδευση - καύσιμα στα πρατήρια. Ο αριθμός αυτός όμως είναι πολύ μικρός μπροστά στις τεράστιες ελλείψεις, καθώς συνολικά στην εφοδιαστική αλυσίδα γίνεται λόγος για έλλειψη 100.000 επαγγελματιών οδηγών φορτηγών και βυτιοφόρων...

Σε κάθε περίπτωση, προτού αναλάβουν στρατιώτες να οδηγήσουν βυτιοφόρα καυσίμων, θα έχουν ειδική εκπαίδευση, ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν στην αντιμετώπιση ζητημάτων που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς, μιλώντας στο δίκτυο «Sky», κάλεσε τους οδηγούς να μην προβαίνουν σε «αγορές πανικού» στα πρατήρια, ενώ ο πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Λιανικής, Μπράιαν Μάντερσον, διέκρινε χτες μία μικρή αποκλιμάκωση των ελλείψεων σε καύσιμα σε σχέση με το Σαββατοκύριακο, λέγοντας πως παρά τις ουρές και τις ελλείψεις, έχει αρχίσει σιγά - σιγά να αποκαθίσταται η προμήθεια καυσίμων σε αρκετά πρατήρια, λόγω «μείωσης της ακραίας ζήτησης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ