ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάρτη 2002
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΑΜΕ
Για την οργάνωση των αγώνων

Το Σάββατο 6 Απρίλη στο «Νήαρ Ηστ» στην Καισαριανή

Τρία χρόνια μετά την ίδρυσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο προχωρά στη 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψή του. Το Σάββατο 6 Απρίλη στο κλειστό γήπεδο «Νήαρ Ηστ» στην Καισαριανή 2.000 συνδικαλιστικά στελέχη, εκλεγμένα σε ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, σωματεία και στις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις θα συζητήσουν για την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα συμβάλλοντας στην παραπέρα ανάπτυξη των αγώνων.

Στη 2η Συνδιάσκεψη θα παραβρεθούν 17 αντιπροσωπείες από αγωνιστικές συνδικαλιστικές οργανώσεις της Ευρώπης. Σε ένα δημοκρατικό και δημόσιο διάλογο τα 2.000 συνδικαλιστικά στελέχη θα κάνουν τον απολογισμό δράσης της τρίχρονης πορείας του ΠΑΜΕ, θα καταθέσουν τον προβληματισμό τους για την κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Παράλληλα, θα συζητήσουν και θ' αποφασίσουν τις προτεραιότητες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για το επόμενο διάστημα.

Οι εργασίες της συνδιάσκεψης θα ξεκινήσουν στις 10 το πρωί και θα είναι ανοιχτές για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ
Δε δεσμεύονται ούτε για τα όσα ισχύουν...

Νέες επικίνδυνες λογικές στο σύστημα χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης, εισάγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διά του αρμόδιου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη. Με χτεσινές δηλώσεις του ο τελευταίος, κάνει λόγο για «νέο σύστημα χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης με ιδιαίτερη έμφαση στο ΙΚΑ» δημιουργώντας έτσι ευλόγα ερωτηματικά για το τι θα ισχύει και τι δε θα ισχύει με το «νέο σύστημα χρηματοδότησης», αφού, η σκόπιμα ασαφής υπουργική δήλωση τα αφήνει όλα ανοιχτά... Μετά το «φιάσκο» της «δέσμευσης» - η οποία αποδείχτηκε τελικά απάτη - για χρηματοδότηση του ΙΚΑ με 430 δισ. δραχμές το 2003, είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση ελίσσεται και επανεξετάζει τις τακτικές της κινήσεις από δυσμενέστερες θέσεις, αφού έχει υποχωρήσει ο πρώτος ενθουσιασμός για την «καθολική αποδοχή των μέτρων». Ηδη πληθαίνουν τα εργατικά κέντρα και οι ομοσπονδίες που συμμετέχουν στην απεργία στις 3 Απρίλη, η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ προχωρεί και αυτή σε απεργιακή κινητοποίηση, ενώ η ηγεσία της ΓΣΕΕ κράτα καιροσκοπική στάση... Από την πλευρά του ο Ν. Χριστοδουλάκης, υπόσχεται ολοκληρωμένες προτάσεις χρηματοδότησης του ασφαλιστικού, όμως στο τέλος Απρίλη... Ο τελευταίος δεν απέφυγε και πάλι τις βαρύγδουπες φράσεις, όπως την πρόθεση της κυβέρνησης να υποβάλει «μια πλήρη συγκροτημένη και αξιόπιστη πρόταση, η οποία θα αποτυπωθεί σε μια εθνική ασφαλιστική συμφωνία και σε ένα μακροχρόνιο συμβόλαιο...». Αλλά και απειλές πως «χωρίς ασφαλιστική σιγουριά» ούτε ο εργασιακός χώρος, αλλά ούτε οι επενδύσεις και η οικονομία θα έχουν αξιοπιστία και βεβαιότητα.

Οι δηλώσεις Χριστοδουλάκη έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε, τελικά μόνο με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τη διοίκηση του ΙΚΑ, και με θέμα ακριβώς τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος. Στη συνάντηση δεν παραβρέθηκε η ηγεσία της ΓΣΕΕ, η οποία - προσηλωμένη πάντα στις αρχές του κοινωνικού διαλόγου της απάτης και των προ-ειλημμένων κυβερνητικών αποφάσεων - σταθμίζει τη νέα κατάσταση, μετά τις πρώτες μαχητικές αντιδράσεις των εργαζόμενων... Από την άποψη αυτή η συνέχιση των λαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στις κυβερνητικές προθέσεις διάλυσης της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και η επιτυχία της απεργίας στις 3 Απρίλη, αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα και ο βαθμός επιτυχίας τους θα βαρύνει αποφασιστικά για τις μελλοντικές εξελίξεις.

Ο πληροφορίες θέλουν το Ν. Χριστοδουλάκη στη χθεσινή συνάντηση να κρατάει και πάλι κλειστά τα χαρτιά του για το μοναδικό θέμα, αυτό της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος. Ακόμα και οι δηλωμένοι φίλοι του, όπως η ηγεσίες του ΣΕΒ και της ΓΣΕΒΕΕ εκδήλωσαν τη δυσφορία τους για την τακτική του υπουργού. Ετσι ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ο. Κυριακόπουλος έκανε λόγο για μακρύ δρόμο συζητήσεων, καθώς «οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι δεν έχουν όλα τα στοιχεία στα χέρια τους, ώστε να αξιολογήσουν τις λύσεις που προτείνονται». Δυσφορία, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ, καθώς ο υπουργός δεν ήταν πρόθυμος να τους διαβεβαιώσει αν συνεχίζουν να ισχύουν παλαιότερες δεσμεύσεις του υπουργείου Εργασίας (υπουργός Τ. Γιαννίτσης), οι οποίες είχαν κριθεί ευνοϊκές για τον κλάδο.

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΔΕΔΥ
Απεργία στις 11 Απρίλη

Ζωτικής σημασίας η μαζικότητα, αλλά και η πίεση των δημοσίων υπαλλήλων προς την πλειοψηφία για κλιμάκωση και συνολική απόρριψη των κυβερνητικών μέτρων στη βάση της πρότασης των ταξικών δυνάμεων

Κρίσιμο ζήτημα για την κλιμάκωση του αγώνα και τη διαμόρφωση ενός ουσιαστικού διεκδικητικού πλαισίου για την απόκρουση των αντιασφαλιστικών επιλογών της κυβέρνησης, αποτελεί η μαζική συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην 24ωρη απεργία που αποφάσισε για τις 11 Απρίλη η πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου χτες. Η προοπτική των κινητοποιήσεων, αλλά και η στάση της ΑΔΕΔΥ απέναντι στην κυβερνητική πολιτική εξαρτάται από τους ίδιους τους εργαζόμενους, καθώς ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» αναζητούν τα «συν» και τα «πλην» στις κυβερνητικές προτάσεις και συνδέουν την τελική θέση τους με τις προτάσεις της κυβέρνησης για το νέο μισθολόγιο!!!

Ξεκάθαρη ήταν χτες η στάση της Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης (ΤΑΔΗΣΥ), η οποία πρότεινε δυο 24ωρες απεργίες στις 3 και στις 16 Απρίλη και ένα πλαίσιο διεκδίκησης που απορρίπτει: τις κυβερνητικές προτάσεις, τον «κοινωνικό διάλογο» της απάτης, τους αντιασφαλιστικούς νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και οδηγεί σε διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Η ΠΑΣΚ, εκφραζόμενη μέσω του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρου, πρότεινε εξαρχής απεργία στις 11 Απρίλη και ένα πλαίσιο που εξαρτά την αντίθεση της οργάνωσης στο Ασφαλιστικό από τις εξελίξεις στο νέο μισθολόγιο.

Τις προτάσεις της κυβέρνησης τις αντιμετώπισε με τη λογική του «ισοζυγίου». Ανέπτυξε δηλαδή τη λογική ότι κάποιες βλάπτουν τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων και ότι άλλες είναι θετικές, ενώ γενικά είναι «οριακά» τα θετικά και αρνητικά. Φυσικά αυτές τις τελευταίες μέρες «εξαφανίστηκαν» από τις θέσεις της ΑΔΕΔΥ τα αιτήματα για κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ, για ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις, για κατάργηση των διακρίσεων σε βάρος των νέων, μετά το 1992, ασφαλισμένων, για τους οποίους ζητούσε εξομοίωση με τους παλαιότερους ασφαλισμένους. Αιτήματα που αρχικά είχαν τεθεί ως προαπαιτούμενα για να συνεχίσει η ΑΔΕΔΥ τον «κοινωνικό διάλογο»!!!

Με επιμονή, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ αρνήθηκε και την κήρυξη απεργίας στις 16 Απρίλη, κάτι που θα ευνοούσε πιθανή κοινή κινητοποίηση και με τη ΓΣΕΕ, εάν προχωρήσει σε ανάλογη απόφαση η διοίκησή της που συνεδριάζει στις 4 Απρίλη. Φραστικά, την ανάγκη συμπόρευσης με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα την έθεσαν όλες οι άλλες παρατάξεις, υπονομεύοντάς τη στην πράξη, αρνούμενες τον απεργιακό συντονισμό στις 3 Απρίλη. Ο Σ. Παπασπύρος χαρακτήρισε ουσιαστικά πλήγμα στην αυτονομία της ΓΣΕΕ οποιαδήποτε πρόσκληση για συντονισμό!

Η «Αυτόνομη Παρέμβαση» πρότεινε αρχικά απεργία στις 18 Απρίλη, ενώ συμφώνησε με το πλαίσιο διεκδίκησης, αρκεί η πλειοψηφία να υιοθετούσε την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΔΕΔΥ στις 19 Μάρτη. Στη συνέχεια συμφώνησε για απεργία στις 11 Απρίλη, ζητώντας εξουσιοδότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής για συντονισμό με τη ΓΣΕΕ, εάν προέκυπτε ανάλογη απόφαση. Η ΔΑΚΕ συμπορεύτηκε πλήρως με την ΠΑΣΚ, προτείνοντας ωστόσο η απεργία στις 11 Απρίλη να μπορεί να μετατεθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή αργότερα, εάν η ΓΣΕΕ αποφάσιζε κι αυτή απεργία. Οι «Αγωνιστικές Συσπειρώσεις» ψήφισαν τη δική τους πρόταση, για απεργία στις 11 Απρίλη και μια δεύτερη απεργία μαζί με τη ΓΣΕΕ και ένα πλαίσιο απόρριψης των κυβερνητικών προτάσεων, παλιών και νέων.

Αγώνας για νέα δικαιώματα

Οι σύμβουλοι της ΤΑΔΗΣΥ κατέθεσαν μια ολοκληρωμένη πρόταση - πλαίσιο, με την οποία αποδείκνυαν μέτρο το μέτρο γιατί οι κυβερνητικές προτάσεις θίγουν όλους τους δημόσιους υπάλληλους. Επισήμαναν ακόμη ότι οι εργαζόμενοι και το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων βρίσκονται απέναντι σε μια καλά οργανωμένη επίθεση που στοχεύει στη δημιουργία ενός αντιλαϊκού, βάρβαρου συστήματος Ασφάλισης, όπου η Υγεία, οι συντάξεις, η Πρόνοια, θα αντιμετωπίζονται ως εμπόρευμα.

Συγκεκριμένες προτάσεις έκαναν οι ταξικές δυνάμεις και για τις διεκδικήσεις που αυτή την ώρα πρέπει να υπάρξουν, για τα όρια ηλικίας, το ύψος των συντάξεων, τα βαρέα και ανθυγιεινά, την περιουσία των ταμείων, τους μισθούς και τα ωράρια εργασίας.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα που πρότεινε η ΤΑΔΗΣΥ προέβλεπε:

- 24ωρη απεργία στις 3 Απρίλη και απεργιακές συγκεντρώσεις σ' όλες τις πόλεις.

- 24ωρη απεργία στις 16 του Απρίλη. Απεργιακές συγκεντρώσεις και Γενικές Συνελεύσεις σ' όλα τα πρωτοβάθμια για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα.

- Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την καλύτερη οργάνωση και επιτυχία του αγώνα.

Οι καθηγητές

Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας στις 11 Απρίλη αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία αργά χτες το απόγευμα η γενική συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ, που συνήλθε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Το διεκδικητικό πλαίσιο της απεργίας προτάσσει το Ασφαλιστικό, καθώς οι εκπρόσωποι των καθηγητών από όλη τη χώρα καταδίκασαν τα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά και το διάλογο που έχει στηθεί για το ποια δικαιώματα θα εκχωρήσουν οι εργαζόμενοι.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Αποχωρήστε απ' το δήθεν «διάλογο»

Εκκληση προς τις τριτοβάθμιες οργανώσεις ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ να αποχωρήσουν από το «παζάρι του δήθεν κοινωνικού διαλόγου», απηύθυνε η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΔΥΕ), μετά από ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου της. Το ψήφισμα του τακτικού συνεδρίου της ΟΔΥΕ αναφέρει ότι η Ομοσπονδία «απαιτεί από τις ηγεσίες της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΣΕΕ να αποχωρήσουν τώρα από το παζάρι του δήθεν "κοινωνικού" διαλόγου. Διάλογος που έχει σαν σκοπό τη διαπραγμάτευση των ήδη κεκτημένων δικαιωμάτων μας και όχι τη λύση και την προώθησή τους που επαγγέλλεται η κυβέρνηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ