Σάββατο 30 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ
Δε δεσμεύονται ούτε για τα όσα ισχύουν...

Νέες επικίνδυνες λογικές στο σύστημα χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης, εισάγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διά του αρμόδιου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη. Με χτεσινές δηλώσεις του ο τελευταίος, κάνει λόγο για «νέο σύστημα χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης με ιδιαίτερη έμφαση στο ΙΚΑ» δημιουργώντας έτσι ευλόγα ερωτηματικά για το τι θα ισχύει και τι δε θα ισχύει με το «νέο σύστημα χρηματοδότησης», αφού, η σκόπιμα ασαφής υπουργική δήλωση τα αφήνει όλα ανοιχτά... Μετά το «φιάσκο» της «δέσμευσης» - η οποία αποδείχτηκε τελικά απάτη - για χρηματοδότηση του ΙΚΑ με 430 δισ. δραχμές το 2003, είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση ελίσσεται και επανεξετάζει τις τακτικές της κινήσεις από δυσμενέστερες θέσεις, αφού έχει υποχωρήσει ο πρώτος ενθουσιασμός για την «καθολική αποδοχή των μέτρων». Ηδη πληθαίνουν τα εργατικά κέντρα και οι ομοσπονδίες που συμμετέχουν στην απεργία στις 3 Απρίλη, η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ προχωρεί και αυτή σε απεργιακή κινητοποίηση, ενώ η ηγεσία της ΓΣΕΕ κράτα καιροσκοπική στάση... Από την πλευρά του ο Ν. Χριστοδουλάκης, υπόσχεται ολοκληρωμένες προτάσεις χρηματοδότησης του ασφαλιστικού, όμως στο τέλος Απρίλη... Ο τελευταίος δεν απέφυγε και πάλι τις βαρύγδουπες φράσεις, όπως την πρόθεση της κυβέρνησης να υποβάλει «μια πλήρη συγκροτημένη και αξιόπιστη πρόταση, η οποία θα αποτυπωθεί σε μια εθνική ασφαλιστική συμφωνία και σε ένα μακροχρόνιο συμβόλαιο...». Αλλά και απειλές πως «χωρίς ασφαλιστική σιγουριά» ούτε ο εργασιακός χώρος, αλλά ούτε οι επενδύσεις και η οικονομία θα έχουν αξιοπιστία και βεβαιότητα.

Οι δηλώσεις Χριστοδουλάκη έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε, τελικά μόνο με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τη διοίκηση του ΙΚΑ, και με θέμα ακριβώς τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος. Στη συνάντηση δεν παραβρέθηκε η ηγεσία της ΓΣΕΕ, η οποία - προσηλωμένη πάντα στις αρχές του κοινωνικού διαλόγου της απάτης και των προ-ειλημμένων κυβερνητικών αποφάσεων - σταθμίζει τη νέα κατάσταση, μετά τις πρώτες μαχητικές αντιδράσεις των εργαζόμενων... Από την άποψη αυτή η συνέχιση των λαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στις κυβερνητικές προθέσεις διάλυσης της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης και η επιτυχία της απεργίας στις 3 Απρίλη, αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα και ο βαθμός επιτυχίας τους θα βαρύνει αποφασιστικά για τις μελλοντικές εξελίξεις.

Ο πληροφορίες θέλουν το Ν. Χριστοδουλάκη στη χθεσινή συνάντηση να κρατάει και πάλι κλειστά τα χαρτιά του για το μοναδικό θέμα, αυτό της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος. Ακόμα και οι δηλωμένοι φίλοι του, όπως η ηγεσίες του ΣΕΒ και της ΓΣΕΒΕΕ εκδήλωσαν τη δυσφορία τους για την τακτική του υπουργού. Ετσι ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ο. Κυριακόπουλος έκανε λόγο για μακρύ δρόμο συζητήσεων, καθώς «οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι δεν έχουν όλα τα στοιχεία στα χέρια τους, ώστε να αξιολογήσουν τις λύσεις που προτείνονται». Δυσφορία, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ, καθώς ο υπουργός δεν ήταν πρόθυμος να τους διαβεβαιώσει αν συνεχίζουν να ισχύουν παλαιότερες δεσμεύσεις του υπουργείου Εργασίας (υπουργός Τ. Γιαννίτσης), οι οποίες είχαν κριθεί ευνοϊκές για τον κλάδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ