Σάββατο 30 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Στις 3 Απρίλη το επόμενο ραντεβού

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν μέσα στη βδομάδα, διεκδικώντας οικονομικά και θεσμικά αιτήματα, είναι οι εργαζόμενοι στους δήμους, μετά και από τη χτεσινή άκαρπη συνάντηση που είχαν με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Β. Βαλασόπουλο.

Μετά από τη χθεσινή, καθολική σχεδόν, συμμετοχή τους στη 48ωρη απεργία που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ ΟΤΑ), οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται για την καλύτερη προετοιμασία νέων κινητοποιήσεων στις 3 και 4 Απρίλη, με αιχμή το Συνταξιοδοτικό και το Ασφαλιστικό. Στην κατεύθυνση αυτή, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων στους ΟΤΑ καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να ενώσουν τη φωνή τους με τους άλλους εργαζόμενους, για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης. Με δεδομένη, λοιπόν, και την απροθυμία του υπουργείου Εσωτερικών να ασχοληθεί με το ασφαλιστικό ζήτημα, το επόμενο ραντεβού των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση θα είναι στο υπουργείο Εργασίας.

Χθες οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας τους, στην πλατεία Καραϊσκάκη και από εκεί πορεύτηκαν προς το υπουργείο Εσωτερικών. Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον Β. Βαλασόπουλο, ο οποίος διαμήνυσε στους εργαζόμενους πως η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει στην εισοδηματική της πολιτική και να ικανοποιήσει το αίτημά τους για ουσιαστικές αυξήσεις. Συγκεκριμένα, η ΠΟΕ ΟΤΑ ζητά οι κατώτατες αποδοχές να ανέρχονται στις 320.000 δραχμές. Επίσης η ηγεσία του υπουργείου «παίρνει πίσω» προηγούμενη δέσμευσή της - που πήρε και τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης - να διπλασιάσει το εφάπαξ προς τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου, από 1,5 σε 3 εκατομμύρια δραχμές. Σε ό,τι αφορά στα έξοδα κίνησης, ο Β. Βαλασόπουλος είπε ότι θα αυξηθούν από 40.000 σε 60.000 δραχμές και θα καταβληθούν τμηματικά την 1η Γενάρη και την 1η Ιούλη. Οι εργαζόμενοι ζητούν τα διάφορα επιδόματα να ενσωματωθούν στο μισθό τους.

Σχετικά με τη μονιμοποίηση των εκτάκτων, ο Β. Βαλασόπουλος επανέλαβε την κυβερνητική ανακοίνωση πως θα πριμοδοτηθούν σε νέες εξετάσεις όσοι ήδη εργάζονται και καλύπτουν πάγιες ανάγκες, ενώ καμία δέσμευση δεν έλαβε σχετικά με το αίτημα των εργαζομένων να μη λειτουργούν δημοτικές επιχειρήσεις σε οργανωμένες υπηρεσίες των δήμων.

Αντιπροσωπεία της ΠΟΕ ΟΤΑ πορεύτηκε στη συνέχεια στη Βουλή, όπου κατέθεσαν στα κόμματα το ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Συγκέντρωση στο αμαξοστάσιο και πορεία προς το υπουργείο πραγματοποίησαν και οι εργαζόμενοι του Δήμου Αθηναίων, που είναι μέλη της ΠΟΠ ΟΤΑ.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, αλλά και άλλων περιφερειακών δήμων, πραγματοποίησαν χθες και οι εργαζόμενοι της συμπρωτεύουσας. Με ψήφισμά τους, απορρίπτουν την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των ΟΤΑ και τα μέτρα για το Συνταξιοδοτικό - Ασφαλιστικό. Καλούν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ να οργανώσουν την αντίδραση των εργαζομένων για τη διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ