Σάββατο 30 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τέσσερις νεκροί εργάτες σε τρεις μέρες!!!

Τη ζωή τεσσάρων ακόμα εργατών θυσίασε το μεγάλο κεφάλαιο στο βωμό του κέρδους. Από την Τρίτη 26 Μάρτη μέχρι και την Πέμπτη 28 Μάρτη, τέσσερις εργάτες αντάλλαξαν τη ζωή τους για το μεροκάματο. Οι συνεχείς θάνατοι καταδεικνύουν την τεράστια έλλειψη, αν όχι παντελή, μέτρων ασφάλειας και υγιεινής, που επικρατούν στο σύνολο σχεδόν των εργασιακών χώρων. Μια έλλειψη, που οφείλεται στη σκόπιμη από το μεγάλο κεφάλαιο μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης, με κύριο στόχο την αύξηση των κερδών τους. Συνεργός των εργοδοτών, το ίδιο το κράτος, είτε ως εργοδότης, είτε ως μηχανισμός ελέγχου τήρησης των μέτρων ασφαλείας, που φροντίζει να κλείνει τα μάτια του μπροστά στο έγκλημα.

Το χρονικό του θανάτου

Τρίτη 26 Μάρτη: Ο 35χρονος οικοδόμος Κότσι Αστρίτ αφήνει την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στο εργοτάξιο - κάτεργο του Ολυμπιακού Χωριού σε δύο. Ο Κότσι Αστρίτ δούλευε στη Β` Εργολαβία του Ολυμπιακού Χωριού και είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά, ύστερα από πτώση την Τετάρτη 13 Μάρτη και όταν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ξεκαλούπωνε την εξωτερική πλευρά κολόνας, πατώντας ουσιαστικά στον αέρα.

Τετάρτη 27 Μάρτη: Ο 44χρονος τορναδόρος και μηχανοδηγός Σπύρος Παπασαρής βρίσκει τραγικό θάνατο στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Το θανατηφόρο περιστατικό σημειώνεται στις 11.30 το πρωί, στο μηχανουργικό τμήμα του ναυπηγείου της ΝΑΥΣΙ. Ο μεταλλεργάτης μαζί με άλλους συναδέλφους του έκανε δοκιμές, πρεσάροντας αέρα σε υδραυλική κατασκευή (μπουκάλα), με την οποία ανοίγουν τα καπάκια των αμπαριών των πλοίων. Καθώς βρισκόταν μπροστά στο στόμιο της κατασκευής, εκσφενδονίστηκε το έμβολό της, βάρους περίπου 500 κιλών, τον χτύπησε στο θώρακα και τον εκτίναξε σε απόσταση περίπου 20 μέτρων. Ο Σ. Παπασαρής ξεψυχά κατά τη μεταφορά του με ασθενοφόρο στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Ο γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Κ. Φάκαρος επισημαίνει: «Τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά. Ομως, αυτό που έγινε για μια ακόμα φορά καθαρό είναι πόσο επικίνδυνο είναι το επάγγελμά μας και πόσο εγκληματικά είναι τα μέτρα της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, που πάει να καταργήσει τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η ειδικότητα του μηχανουργού, όπως ήταν του συναδέλφου, δεν ανήκει στα βαριά και ανθυγιεινά».

Την ίδια μέρα, 25χρονος σκοτώνεται από ηλεκτροπληξία στο Μαραθώνα στις 11 το πρωί. Τα στοιχεία του εργαζόμενου παραμένουν άγνωστα. Να σημειωθεί ότι είναι η πολλοστή φορά, που ο «Ρ» αντιμετωπίζει πρόβλημα ενημέρωσης από τους υπευθύνους του ΚΕΠΕΚ Ανατολικής Αττικής.

Πέμπτη 28 Μάρτη: Ο 54χρονος Κυριαζάκης Γιώργος, που εργαζόταν σε συνεργείο συντήρησης (ομάδα γραμμής) των σιδηροδρομικών γραμμών του ΟΣΕ στη γραμμή Θεσσαλονίκης - Αλεξανδρούπολης, παρασύρεται από μηχάνημα συντήρησης της γραμμής (μπουρέζα) και σκοτώνεται. Ο Σ. Ραυτόπουλος, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, μας λέει: «Τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε έξι νεκρούς και έναν ανάπηρο συνάδελφο από παρόμοια περιστατικά. Η κατάστατη αυτή οφείλεται στην πλήρη κατάργηση των μέτρων ασφαλείας. Οι ομάδες γραμμής δεν προστατεύονται πλέον, λόγω του λιγοστού προσωπικού που υπάρχει. Υπεύθυνη γι' αυτήν την κατάσταση είναι η διοίκηση του ΟΣΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν θα περάσει η τρομοκρατία! (2024-03-07 00:00:00.0)
«Να μη θυσιαστεί άλλος εργαζόμενος» (2005-11-24 00:00:00.0)
Το θανατικό των Ολυμπιακών έργων (2004-08-10 00:00:00.0)
Οι εκατομμυριούχοι και οι νεκροί (2003-08-17 00:00:00.0)
Σκοτώθηκε εργάτης του ΟΣΕ (2001-06-20 00:00:00.0)
Θάνατος από υπερβάλλοντα ζήλο... (1999-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ