ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
"Υψηλό το ηθικό" του γιουγκοσλαβικού στρατού

Δηλώσεις στρατηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στην "Πολίτικα" του Βελιγραδίου για τις απώλειες του ΝΑΤΟ και την κατάσταση μετά από 35 μερόνυχτα βομβαρδισμών

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ο στρατηγός - διοικητής του Γιουγκοσλαβικού Στρατού Ντράγκολιουμπ Οϊντάμπιτς δέχτηκε τον γενικό διευθυντή της εφημερίδας "Πολίτικα" του Βελιγραδίου την Τετάρτη, δίνοντάς του στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της γιουγκοσλαβικής αεράμυνας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο στρατηγός και δημοσίευσε η "Πολίτικα" την Πέμπτη (29/4), ο στρατός της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας έχει καταρρίψει 46 ΝΑΤΟικά αεροπλάνα, 6 ελικόπτερα, 8 μη επανδρωμένα σκάφη και 182 πυραύλους.

Ο στρατός, είπε ο Οϊντάμπιτς στον Χάτζι Ντράγκαν Αντιτς, κατάφερε να διαφυλάξει κατά το δυνατόν ανθρώπινες ζωές, να διατηρήσει κρίσιμες εφεδρείες, και παρά την ξεκάθαρη στρατιωτική υπεροχή του ΝΑΤΟικού πολεμικού μηχανισμού, δεν έχει καμφθεί: "Το ηθικό μας είναι ιδιαίτερα υψηλό", είπε.

Ο στρατηγός Οϊντάμπιτς είπε επίσης ότι οι επιθέσεις κατά αμάχων που καταγράφονται στη διάρκεια των βομβαρδισμών δεν είναι "τυχαίες": εξήγησε πως "αποσκοπούν στο να πλήξουν το ηθικό του στρατού και του πληθυσμού". Κάτι όμως που "δεν έχουν καταφέρει".

ΗΠΑ
Υποστηρίζουν... απορρίπτοντας στο Κογκρέσο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Αναποφάσιστοι και μοιρασμένοι φάνηκαν για άλλη μια φορά τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, αφού από τη μια απέρριψαν οποιουδήποτε είδους επέκταση ή κλιμάκωση του "ακήρυχτου πολέμου" κατά της Γιουγκοσλαβίας, αλλά από την άλλη έδειξαν ότι στέκονται πίσω από τον Πρόεδρο στις μέχρι στιγμής επιλογές του. Η "παράδοση" κρατήθηκε και σε αυτό το σκέλος αυτού του "ακήρυχτου πολέμου", που θέλει το Κογκρέσο να αντιδρά στις προθέσεις ή αποφάσεις του εκάστοτε Προέδρου των ΗΠΑ, τουλάχιστον προσωρινά...

Το θέμα της συνεδρίασης της Τετάρτης ήταν η κρίση στη Γιουγκοσλαβία, όσον αφορά το σκέλος της αμερικανικής ανάμειξης και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Από την αρχή της συνεδρίασης οι αντιρρήσεις που εκφράστηκαν ήταν πολλές και ποικίλες, ενώ κλείνοντάς την και λίγο πριν την ψηφοφορία οι δηλώσεις του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Ντένις Χάστερτ ήταν ενδεικτικές του αποτελέσματος που έβγαλε η κάλπη. Ο Χάστερτ στις δηλώσεις του αυτές τόνισε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον θα πρέπει να δώσει καλύτερες και πιο σαφείς εξηγήσεις όσον αφορά τη στρατηγική που ακολουθεί στη Γιουγκοσλαβία. "Τολμώ να ελπίζω πως ο Πρόεδρος Κλίντον θα θεωρήσει αυτή τη συζήτηση με τις τόσο διαφορετικές απόψεις ως ένα σήμα που θα τον κάνει να εξηγήσει καλύτερα τους σκοπούς του, τις δαπάνες και τη στρατηγική του, μακροπρόθεσμα, και το γιατί είμαστε εκεί", υπογράμμισε ο Χάστερτ. Συνεπώς η "σχετική" απόρριψη των στρατηγικών επιλογών του Κλίντον ήταν αναμενόμενη από το Κογκρέσο, που αφ' ενός εξακολουθεί να παρέχει την υποστήριξή του προς το παρόν, όσον αφορά το σκέλος των αεροπορικών και πυραυλικών επιθέσεων, και αφ' ετέρου απορρίπτει κατηγορηματικά την κήρυξη πολέμου, ενώ απαιτεί την έγκριση για αποστολή χερσαίων δυνάμεων.

Κατ' αρχάς η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε, με συντριπτική πλειοψηφία, την πρόταση για κήρυξη πολέμου εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Μόνο δύο βουλευτές - ένας Δημοκρατικός και ένας Ρεπουμπλικάνος - ψήφισαν υπέρ της πρότασης ενώ 427 τάχθηκαν κατά. Και όλα αυτά γιατί η αμερικανική κυβέρνηση έχει αποφύγει έως σήμερα να χρησιμοποιήσει τη λέξη "πόλεμος" για να περιγράψει τις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία. Εξάλλου, για μία ψήφο η Βουλή δεν κατάφερε να υπερψηφίσει την πρόταση που είχαν καταθέσει Δημοκρατικοί βουλευτές για να εκφράσουν την υποστήριξη του Σώματος στη συνέχιση των βομβαρδισμών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Η πρόταση έλαβε 213 ψήφους υπέρ και άλλους τόσους κατά. Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων βουλευτών την καταψήφισε, ενώ οι Δημοκράτες τάχθηκαν υπέρ, αφού ήταν οι ίδιοι οι οποίοι είχαν φέρει στο Κογκρέσο την πρόταση ως μία συμβολική κίνηση υποστήριξης προς το πρόσωπο του Κλίντον. Για το θέμα της αποστολής των χερσαίων δυνάμεων, με ψήφους 249 υπέρ και 180 κατά, ψήφισαν την εντολή προς τον Πρόεδρο να ζητήσει πρώτα την έγκριση του Κογκρέσου για την αποστολή οποιοδήποτε "χερσαίου στοιχείου" στο Κοσσυφοπέδιο ή άλλες περιοχές της Γιουγκοσλαβίας.

Ωστόσο, το Κογκρέσο απέρριψε - με ψήφους 290 κατά και 139 υπέρ - την πρόταση από Ρεπουμπλικάνους βουλευτές να δοθεί η διαταγή να επιστρέψουν όλα τα στρατεύματα που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις πίσω στις ΗΠΑ. Επί της ουσίας το Κογκρέσο στάθηκε στη μέση, στηρίζοντας μεν τον Πρόεδρο στις μέχρι στιγμής αποφάσεις του αλλά απορρίπτοντας προς το παρόν τις ιδέες για πιθανή κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Φυσικά, ο Κλίντον αρνείται ότι πρόκειται να προχωρήσει το ΝΑΤΟ σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, όμως έχει ζητήσει προσφάτως επανειλημμένα από όλη τη χώρα να δείξει σαφή δείγμα ενότητας, "μιλώντας με μία μόνο φωνή" όσον αφορά την κλιμάκωση των επιχειρήσεων. Ενα ακόμα ζήτημα που αφορά τον "ακήρυχτο πόλεμο" εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, είναι η ψηφοφορία της Τρίτης για την έγκριση του ποσού των 12,9 δισ. δολαρίων - διπλάσιου του ποσού που είχε ζητήσει ο Κλίντον - για τις δαπάνες των επιχειρήσεων μέχρι στιγμής.

ΡΩΣΙΑ
Συμβούλιο Ασφαλείας για τα πυρηνικά

ΜΟΣΧΑ.-

Δύο μέρες μετά τη δήλωση του υπουργού Αμυνας Ιγκορ Σεργκέγεφ ότι η Ρωσία θα επανεξετάσει το στρατιωτικό της δόγμα, το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας συνήλθε υπό τον Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν σε άκρως απόρρητη συνεδρίαση, κατά την οποία συζητήθηκαν η στρατηγική πυρηνικής αποτροπής και η κατάσταση των πυρηνικών όπλων στη χώρα. Ο Γιέλτσιν, ο οποίος προήδρευσε του Συμβουλίου Ασφαλείας για πρώτη φορά από το περασμένο καλοκαίρι, τόνισε ότι τα πυρηνικά όπλα υπήρξαν "αποφασιστικός παράγοντας στη σταθερότητα όλου του κόσμου για πάνω από μισό αιώνα" και ότι παραμένουν "στοιχείο - κλειδί για τη διατήρηση της εθνικής ασφάλειας και της στρατιωτικής ισχύος της Ρωσίας". Επίσης, ο Γιέλτσιν χάραξε τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές για την πυρηνική βιομηχανία.

Από τη μεριά του, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ΡΙΑ, ότι ο Πρόεδρος Γιέλτσιν υπέγραψε δύο διατάγματα για την ανάπτυξη συστημάτων πυρηνικών όπλων και ένα τρίτο έγγραφο το οποίο χαρακτηρίζεται "άκρως απόρρητο" και ο Πούτιν αρνήθηκε να αναφερθεί στο περιεχόμενό του. Ακόμα και από τον επικεφαλής των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων ζητήθηκε κάποια στιγμή να εγκαταλείψει την αίθουσα της συνεδρίασης, ενδεικτικό της κρισιμότητας που αποδίδει το Κρεμλίνο στην εν λόγω συνάντηση. "Ολοι εδώ, περιλαμβανομένου και του Προέδρου, παίζουν το κεφάλι τους, αν διαρρεύσει κάτι", υπογράμμισε ο Γιέλτσιν στο πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ.

Σύμφωνα πάντα με τον Πούτιν, ένα από τα κείμενα αυτά αναφέρεται "όχι μόνο στις στρατηγικές δυνάμεις πυρηνικής αποτροπής, αλλά και στα τακτικά όπλα". Σημείωσε ότι η Ρωσία επιθυμεί να προχωρήσει σε πυρηνικές δοκιμές με τη διαδικασία της προσομοίωσης σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές. "Οι δοκιμές μας έμειναν πίσω, σε σχέση με άλλες μεγάλες δυνάμεις, στη διαδικασία της προσομοίωσης... Σκεφτόμαστε επίσης πώς οι ειδικοί μας θα αποκτήσουν αυτή τη δυνατότητα χωρίς να παραβιάσουν τις συμφωνίες με τα μέλη του πυρηνικού κλαμπ". Τέλος, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας υποστήριξε ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη και δε συνδέεται με την κρίση στο Κόσσοβο. Αποτελεί συνέχεια προηγούμενων συνεδριάσεων. Από τον περασμένο Ιούλη έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο δράσης για τις πυρηνικές δυνάμεις ως το 2010 και τον περασμένο Δεκέμβρη το Συμβούλιο προσέθεσε ακόμα ένα νέο έγγραφο με τις γενικές γραμμές του πυρηνικού δόγματος. "Σήμερα κάνουμε το επόμενο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση", είπε ο Γιέλτσιν.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Επιστολή του Γκίζι προς Μιλόσεβιτς

"Και πάλι σας παρακαλώ να εγκρίνετε μία ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ σύμφωνα με το χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς τη συμμετοχή των επιτιθέμενων ΝΑΤΟικών κρατών". Αυτό είναι μία από τις κεντρικές προτάσεις του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΟΔΗΣΟ, Γκρέγκορ Γκίζι, στην επιστολή που έστειλε χθες στο Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και της οποίας ολόκληρο το κείμενο δημοσιεύεται στη χθεσινή "Νόιες Ντόιτσλαντ". Ο Γκίζι είχε συνομιλήσει με τον Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι στις 14 του Απρίλη.

Στην επιστολή καταδικάζεται ο επιθετικός πόλεμος του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας με τις τεράστιες καταστροφές που προκαλεί και υπογραμμίζεται ότι αν με απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών της Γιουγκοσλαβίας και του Κοσσυφοπεδίου με συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών κλειστεί συμφωνία, πρέπει να ακολουθήσει η επιστροφή των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και εκδιωχθέντων, ειρηνικά και εγγυημένα. "Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ να αρχίσει το έργο της" κατά τον Γκίζι "μετά την αποχώρηση του γιουγκοσλαβικού στρατού και της αστυνομίας από το Κοσσυφοπέδιο" και αυτό, κατά τη γνώμη του δε σημαίνει κατοχή, αφού "θα έχει περιορισμένη χρονική διάρκεια και λόγω της κυριαρχίας του ΟΗΕ θα ήταν μία εντελώς διαφορετική αρχή λύσης απ' αυτή του ΝΑΤΟ".

Στη μακρά επιστολή του ο Γκίζι υποστηρίζει ότι και από επίσημα κείμενα του γερμανικού ΥΠΕΞ διαπιστώνει ότι υπήρχαν Κοσσοβάροι που εγκατέλειπαν οικειοθελώς το Κόσσοβο, ενώ μετά τους βομβαρδισμούς η φυγή πολλαπλασιάστηκε. Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ

Αμαχοι βλέπουν, σε απόγνωση, τα βομβαρδισμένα σπίτια τους στη Σουρντούλιτσα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ