ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΓΥΝΑΙΚΑ
Η εργάτρια το 18ο αιώνα

Αποσπάσματα από την μπροσούρα «Για το γυναικείο ζήτημα», με έργα των Κ. Μαρξ, Φρ. Ενγκελς, Β. Ι. Λένιν

Η άσβεστη δίψα του κεφαλαίου να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του αποτυπώνεται χαρακτηριστικά στις συνθήκες ζωής και δουλιάς εργατριών σε φάμπρικες του 18ου αιώνα, τις οποίες περιγράφουν συχνά στο έργο τους οι κλασικοί του μαρξισμού - λενινισμού. Ας το παρακολουθήσουμε:

Στη φάμπρικα, λίγες ώρες πριν γεννήσουν...

«Η επίδραση που ασκεί η εργοστασιακή δουλιά στο γυναικείο οργανισμό είναι επίσης πολύ ιδιόμορφη. Οι βλάβες που προκαλεί στον οργανισμό της γυναίκας η παρατεταμένη εργάσιμη μέρα, είναι σοβαρότερες απ' ό,τι στους άντρες: Η παραμόρφωση της λεκάνης, σαν αποτέλεσμα εν μέρει της αντικανονικής στάσης και της ανώμαλης ανάπτυξης των ίδιων των οστών της λεκάνης, και εν μέρει σα συνέπεια της στρέβλωσης του κάτω μέρους της σπονδυλικής στήλης, προκαλείται συχνά απ' αυτή την αιτία...

Το ότι οι εργάτριες που δουλεύουν σε εργοστάσια γεννούν δυσκολότερα από τις άλλες γυναίκες, όπως και το ότι έχουν συχνότερα αποβολές, βεβαιώνεται από πολλές μαμές και μαιευτήρες (βλ. σχετικά δρ. Χόκινς, ντοκουμέντα, σελ. 11,13). Εξάλλου, οι εργάτριες υποφέρουν από τη χαρακτηριστική για όλους τους εργαζόμενους σε φάμπρικες γενική εξασθένιση του οργανισμού. Κι όμως όταν είναι έγκυες εργάζονται στη φάμπρικα ως τη στιγμή που θα γεννήσουν, πράγμα απόλυτα κατανοητό (σ.σ. όπως οι ίδιες το αποδέχονται), γιατί φοβούνται πως αν αφήσουν νωρίτερα τη δουλιά υπάρχει κίνδυνος να πάρουν άλλες τη θέση τους και στις ίδιες να μη δοθούν μεροκάματα γι' αυτό το χρονικό διάστημα. Συμβαίνει πολύ συχνά να δουλεύει η γυναίκα ως το βράδυ και την άλλη μέρα το πρωί να γεννήσει, ή και να γεννήσει στην ίδια τη φάμπρικα, ανάμεσα στις μηχανές. Κι αν οι κύριοι αστοί δε βλέπουν σ' αυτό τίποτε το παράξενο, οι γυναίκες τους ίσως να συμφωνήσουν μαζί μου πως το να αναγκάζεται μια έγκυα γυναίκα να εργάζεται καθημερινά, ως τη μέρα που θα γεννήσει, 12-13 ώρες (παλιότερα εργάζονταν περισσότερο), όρθια και συχνά σκύβοντας, είναι βαναυσότητα και αληθινή βαρβαρότητα. Αλλά δεν πρόκειται μόνο γι' αυτό. Οι γυναίκες είναι ευχαριστημένες αν τους επιτραπεί να μην εργάζονται για δυο βδομάδες μετά τον τοκετό, χρονικό διάστημα που το θεωρούν αρκετό. Πολλές, σε μια βδομάδα κιόλας, ή ακόμα σε 3-4 μέρες μετά τον τοκετό, επιστρέφουν στη φάμπρικα για να μοχθήσουν μια ολόκληρη εργάσιμη μέρα. Ακουσα κάποτε έναν εργοστασιάρχη να ρωτάει τον επιστάτη: Η τάδε δεν ήρθε ακόμα; - Οχι. - Πάει καιρός που γέννησε; - Μία βδομάδα. - Μα τότε μπορούσε να γυρίσει προ πολλού. Σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν πρέπει να μένει σπίτι περισσότερο από τρεις μέρες. Ολα τούτα είναι απόλυτα κατανοητά. Ο φόβος της απόλυσης κι ο τρόμος της ανεργίας υποχρεώνουν την εργάτρια να πάει στη φάμπρικα, παρά την αδυναμία που νιώθει και τους πόνους που δοκιμάζει. Τα συμφέροντα του εργοστασιάρχη δεν επιτρέπουν να κάθονται οι εργάτες στο σπίτι λόγω αρρώστιας. Οι εργάτες δεν πρέπει να αρρωσταίνουν, οι εργάτριες δεν μπορούν να μένουν στο κρεβάτι ύστερα από τον τοκετό, γιατί αλλιώς ο εργοστασιάρχης θα πρέπει να σταματήσει τις μηχανές, ή να σπάσει το φωτεινό μυαλό του για να βρει κάποια προσωρινή διέξοδο από την κατάσταση. Και για να το αποφύγει αυτό διώχνει από τη δουλιά τους εργάτες που επιτρέπουν στον εαυτό τους να αρρωστήσουν» (Κ. Μαρξ και Φ. Ενγκελς, «Απαντα», ρωσ. έκδ., τόμ. 2, σελ. 389-390).

...και λίγες μέρες μετά

«Συχνά, οι γυναίκες επιστρέφουν στη φάμπρικα τρεις - τέσσερις μέρες μετά τον τοκετό, αφήνοντας, φυσικά, το μωρό στο σπίτι. Τις ελεύθερες ώρες τρέχουν βιαστικά στο σπίτι να θηλάσουν το μωρό τους και να φάνε κάτι στο πόδι κι οι ίδιες. Τι θήλασμα είναι αυτό, μπορεί εύκολα να το καταλάβει κανένας. Ο λόρδος Εσλι αναφέρει τις σχετικές μαρτυρίες μερικών εργατριών:

"Η Μ. Γ., είκοσι χρονών, έχει δύο παιδιά. Το ένα είναι ακόμη βρέφος και η φροντίδα του έχει ανατεθεί στο μεγαλύτερο. Εκείνη φεύγει για τη φάμπρικα το πρωί, λίγο μετά τις έξι, και γυρίζει στις οκτώ το βράδυ. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το γάλα στάζει από το στήθος της, έτσι που της μουσκεύει το φόρεμα.

Η Γ. Β. έχει τρία παιδιά. Φεύγει από το σπίτι στις πέντε το πρωί τη Δευτέρα και γυρίζει μόλις το Σάββατο στις εφτά η ώρα το βράδυ. Κι όταν γυρίσει πια έχει τόσους μπελάδες με τα παιδιά της, που δεν μπορεί να πλαγιάσει πριν από τις τρεις μετά τα μεσάνυχτα. Συχνά φτάνει στο σπίτι μουσκίδι στη βροχή και είναι υποχρεωμένη να δουλεύει σ' αυτή την κατάσταση. "Πονούσαν φοβερά τα στήθη μου", λέει, "και ήμουνα μουσκεμένη από το γάλα που έτρεχε"..."» (Κ. Μαρξ και Φ. Ενγκελς, «Απαντα», τόμ. 2, σελ. 372-381).

Σήμερα η κατάσταση μπορεί να είναι διακριτά βελτιωμένη - κάτω από την πίεση σκληρών ταξικών αγώνων - ωστόσο, δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες: Μόνο παλεύοντας για ν' αλλάξει ο αρνητικός σήμερα συσχετισμός δύναμης, ν' αναπτυχθεί το εργατικό κίνημα σε ταξική κατεύθυνση, οι εργαζόμενοι μπορούν να δώσουν προοπτική στους αγώνες τους, να ανακόψουν την αντεργατική λαίλαπα της πλουτοκρατίας, που απειλεί να σαρώσει κάθε δικαίωμα και κατάκτηση, έως ότου με την πολιτική πάλη απαλλαγούν οριστικά από το σύστημα της εκμετάλλευσης, ανατρέποντας τον καπιταλισμό.


Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Η μαύρη σκύλα και οι καρακερατάδες!

Η «άλλη διάσταση», εκμεταλλευόμενη μια σκοτεινή πρόσβαση στο λογισμικό της «Ericsson», που ήταν τοποθετημένο στο κεντρικό της «Vodafone», υπέκλεψε τις συνομιλίες που είχε η Κοντολίζα Ράις από την Αμερική, αλλά και κατά την πτήση της προς την Αθήνα, με τους εδώ ανθρώπους της. Πριν σας αποκαλύψω το περιεχόμενο των συνομιλιών, οφείλω να σας γνωρίσω το χαρακτήρα αυτής της κυρίας. Μια γνωριμία χρήσιμη, για να ξέρουμε με τι άνθρωπο έχουμε να κάνουμε.

Η κ. Ράις είναι αυτό που λέμε σκύλα! Μη σας ξεγελάνε τα χαμόγελα με την κ. Μπακογιάννη. Και οι δυο τα δόντια τους δείχνουν! Τις μασέλες τους, για την ακρίβεια. Είναι σκύλα, σας λέω! Ιδιαίτερα όταν μιλάει στους υποτακτικούς της. Σηκώνει το τηλέφωνο και διατάζει: ανάφερε! Εκείνος, ο υποτακτικός, λέει όνομα και ειδικότητα. «Καρακερατάς», για παράδειγμα, «δημοσιογράφος. Τα σέβη μου». «Ακου, ρε, Καρακερατά», μπαίνει στο ψητό η σκύλα, «θα βγεις και θα πεις "ζήτω ο πόλεμος"»! «Μα», αμύνεται ο Καρακερατάς υποτακτικός. «Σκάσε», φωνάζει η σκύλα.

Και σκάει ο Καρακερατάς, ο υποτακτικός! Ο κάθε Καρακερατάς! Ο κάθε υποτακτικός. Και γεμίζει η Ελλάδα Καρακερατάδες. Και υποτακτικούς. Ενώ το 90% του λαού φωνάζει «κάτω ο πόλεμος», βγαίνουν οι Καρακερατάδες, να μας πείσουν για το αντίθετο! Ο ένας μιλάει για «συμβατικές υποχρεώσεις», ο άλλος για το «αντιδημοκρατικό καθεστώς του Ιράν», ο τρίτος για τα «ανταλλάγματα» που θα πάρει η χώρα μας από τις «παραχωρήσεις» και τις «διευκολύνσεις» που θα προσφέρει!

Τι λέτε, ρε, Καρακερατάδες! Υπάρχει δικαιολογία στον επιθετικό πόλεμο; Μπορείς να μιλάς για «ανταλλάγματα», όταν ξέρεις πως τα αεροπλάνα που φεύγουν από τη Σούδα λιώνουν κορμιά, καταστρέφουν κόπους και ιδρώτα εκατομμυρίων ανθρώπων; Τι λέτε, ρε, υποτακτικοί! Ρε σπιούνοι! Εχει υπογράψει η χώρα μας «συμβατικές υποχρεώσεις», οι οποίες την αναγκάζουν να συναινεί στην τρέλα και στη σύφιλη του κάθε ξεπουλημένου Αμερικάνου Προέδρου; Εχετε ενημερώσει το λαό γι' αυτήν την προδοσία;

Αλλά ας γυρίσουμε στη σκύλα. Ξέροντας με τι ξεπουλημένα κορμιά έχει να κάνει, με τι γενίτσαρους, συνεχίζει να τους χέζει πατόκορφα! «Ακου, ρε, Καρακερατά, μέχρι να φτάσω στην Αθήνα πρέπει να στρώσεις το χαλί, που πάνω του θα περπατήσω. Το θέλω παχύ, φαρδύ, καθαρό και καλοστρωμένο! Μη δω στο διάβα μου διαδηλώσεις. Πνίξε τους διαδηλωτές στα δακρυγόνα. Αν χρειαστεί, βάρα και στο ψαχνό. Ολοι πρέπει να καταλάβουν πως έρχεται η σκύλα».

Και τρέχουν οι κάθε λογής και ειδικότητας Καρακερατάδες και κάνουν την Αθήνα Γκουαντάναμο! Αλλοι βγαίνουν στις τηλεοράσεις, άλλοι στα ραδιόφωνα, άλλοι στις εφημερίδες και άλλοι σε πιο επίκαιρα - και κυβερνητικά - πόστα και βαράνε. Βαράνε για να κρατήσουν τη σκύλα μακριά από την οργή. Και επειδή είναι χέστηδες και υποτακτικοί, γίνονται βασιλικότεροι του βασιλέως. Περικυκλώνουν την Αθήνα, όπως έκαναν οι Γερμανοί στα γνωστά φασιστικά μπλόκα! Καταλύουν το Σύνταγμα. Αναστέλλουν τα πολιτικά και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Κανένας Ελληνας έξω από το σπίτι, όσο θα είναι η σκύλα στην Αθήνα! Απαγορεύεται η κυκλοφορία. Κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος. Επικρατεί φασισμός!

Και έρχεται η σκύλα, νύχτα όπως τα φαντάσματα! Και μέσα στο σπίτι μας αρχίζει να μας βρίζει! Και εμείς, όχι εμείς, οι Καρακερατάδες, χαμογελάνε σαν χάνοι. Και αποθρασύνεται το μαύρο κοράκι. Και αρχίζει να μοιράζει τα υπάρχοντά μας! Τα δικά μας υπάρχοντα. Αυτό στην Τουρκία, αυτό στο ΝΑΤΟ, αυτό στην ΕΕ, αυτό στον αμερικάνικο στόλο! Αυτό στις πολυεθνικές. Αυτό στη ΒΡ, αυτό στη «Motor Oil», αυτό στη SHELL...

Στάλα φιλότιμο οι Καρακερατάδες! Δε μιλάω για πατριωτισμό, αυτό είναι ευγενέστερο συναίσθημα. Συναίσθημα, που κανένας υποτακτικός δεν μπορεί να νιώσει! Στάλα φιλότιμο, λοιπόν! Την ουρά κάτω από τα σκέλια και στις δεκαπέντε στο ταμείο για το μισθό! Γιατί ο μισθός πέφτει! Κανένας κερατάς, και ιδιαίτερα Καρακερατάς, δε δουλεύει για την ψυχή της μάνας του! Δουλεύει για τη βίλα του, για τη μερσεντές, για τις διακοπές στη Μύκονο, για τα ιδιωτικά κολέγια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για το «ανώτερο βιοτικό επίπεδο», για το «επίπεδο» που ξεπερνάει τους συμβατικούς μισθούς! Τους μισθούς που παίρνεις δουλεύοντας τίμια!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ