ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Φλεβάρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Στο στόχαστρο η συνείδηση των νέων

Διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας από φοιτητικούς συλλόγους ενάντια στην απαγόρευση της ΚΕΝ Τσεχίας
Διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας από φοιτητικούς συλλόγους ενάντια στην απαγόρευση της ΚΕΝ Τσεχίας
Συνεχίζοντας την προσπάθεια καταγραφής μιας σειράς αντικομμουνιστικών επιθέσεων και ενεργειών στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, δημοσιεύουμε σήμερα χαρακτηριστικές αποφάσεις των Κοινοβουλίων αυτών των χωρών, που προωθούν τον αντικομμουνισμό και ποινικοποιούν τη δράση των κομμουνιστικών κομμάτων.

Αποφάσεις Κοινοβουλίων

Το Κοινοβούλιο της Αλβανίας, τον περασμένο Νοέμβρη, υιοθέτησε απόφαση που καταδικάζει τα εγκλήματα του πρώην «κομμουνιστικού καθεστώτος του Χότζα και ζήτησε να "ανοίξουν τα αρχεία της κομμουνιστικής περιόδου", ενώ, σύμφωνα με την απόφαση, ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας όπου ηγήθηκε το ΚΚ Αλβανίας την περίοδο 1941-45 δεν ήταν πάλη απελευθέρωσης, αλλά εμφύλιος πόλεμος...».

Λίγο νωρίτερα, τον Ιούλη, το Κοινοβούλιο της Κροατίας υιοθετεί παρόμοια απόφαση καταδίκης των εγκλημάτων από το κομμουνιστικό καθεστώς. Αλλά και στην Πολωνία τον Ιούλη υιοθετήθηκε νομοσχέδιο από το Κοινοβούλιο για το άνοιγμα των αρχείων της μυστικής αστυνομίας, ενώ ενέκρινε και νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει την απόλυση οποιουδήποτε από το δημόσιο τομέα είχε συνεργαστεί με τις μυστικές υπηρεσίες, κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την απόλυση εκατοντάδων χιλιάδων Πολωνών. Παρόμοια απόφαση έχει πάρει και το Κοινοβούλιο της Σλοβακίας το Σεπτέμβρη του 2006, όπως και το Κοινοβούλιο της Ρουμανίας, τον περασμένο Απρίλη, όπου εκτός από τους πρώην κομμουνιστές, στο στόχαστρο βρέθηκαν και τα πρώην μέλη του Ρουμανικού Εργατικού Κόμματος και της Ενωσης Νέων Εργατών.

Εικόνα από τις προσπάθειες αντεπανάστασης στην Ουγγαρία το 1956
Εικόνα από τις προσπάθειες αντεπανάστασης στην Ουγγαρία το 1956
Στην Τσεχία, πριν ένα χρόνο, η Γερουσία ψήφισε υπέρ του σχεδίου απόφασης για την καταδίκη των εγκλημάτων του κομμουνισμού, ενώ το Νοέμβρη συζήτησε για τα σχέδιά της να δημιουργήσει ειδική επιτροπή για να ερευνήσει τη νομιμότητα του ΚΚ Βοημίας Μοραβίας.

Η κυβέρνηση της Εσθονίας, τον περασμένο Νοέμβρη, ενέκρινε νομοσχέδιο (και υπογράφτηκε πρόσφατα και από τον υπηρέτη της ιμπεριαλιστικής πολιτικής, Πρόεδρο της χώρας, Τόομας Χέντρικ Ιλβες), με το οποίο οι αρχές θα ξηλώνουν στο εξής μνημεία που κατά την εκτίμησή τους «αναμοχλεύουν τα μίση, αποτελούν απειλή για την κοινωνική τάξη και επαινούν κράτη που κατέκτησαν την Εσθονία», δηλαδή τα σοβιετικά μνημεία, την ίδια στιγμή που τιμούν τους συνεργάτες των ναζί. Επίσης, έφερε σχέδιο νόμου για την απαγόρευση των σοβιετικών συμβόλων (σφυροδρέπανο, κόκκινο αστέρι) ως σύμβολα «δυνάμεων κατοχής» που εξισώνει με τα φασιστικά, ενώ προτείνεται και η τιμωρία με τρίχρονη φυλάκιση και πρόστιμο έως 3.200 ευρώ στους... παραβάτες!

Στη Λετονία η αντιδραστική πλειοψηφία του Κοινοβουλίου της χώρας απέρριψε για μια ακόμα φορά το Δεκέμβρη του 2005 την απαίτηση των αριστερών ομάδων του Κοινοβουλίου να δοθούν στους βετεράνους αντιφασίστες τα ίδια προνόμια με αυτά που έχουν δοθεί σε όσους συμμετείχαν στις μονάδες των Ες Ες.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας αποφάσισε να αποκλείσει από τις εκλογές το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ) και άλλα 15 κόμματα, ενώ αποφασίστηκε επίσης η απαγόρευση κάθε εκλογικής συνεργασίας κομμάτων. Παράλληλα, στην προσπάθεια επιβολής του θεοκρατικού σκοταδισμού στα ρωσικά σχολεία, πρόσφατα ο πατριάρχης Αλέξιος ΙΙ τάχθηκε ενάντια στη διδασκαλία της «Θεωρίας της Εξέλιξης» του Δαρβίνου και ζήτησε να διδάσκονται οι «βάσεις της θρησκείας» από κληρικούς και θεολόγους. Στα ίδια πλαίσια εντάσσεται και η προσφυγή της μαθήτριας Μαρίας Σράιμπερ και του πατέρα της Κιρίλ, που θα εξεταστεί στα μέσα του Φλεβάρη από δικαστήριο της Αγίας Πετρούπολης, οι οποίοι ζητούν να απαγορευτεί στα σχολεία η διδασκαλία της «Θεωρίας της Εξέλιξης» του Δαρβίνου επειδή τη θεωρούν ...«σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Στην Ουκρανία υιοθετήθηκε νόμος από το Κοινοβούλιο, με τον οποίο η μεγάλη πείνα της περιόδου 1932-33 αποτέλεσε γενοκτονία ενάντια στον ουκρανικό λαό, προχωρώντας ένα βήμα ακόμα στη διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων. Ο Ουκρανός Πρόεδρος, μάλιστα, είχε ζητήσει να χαρακτηριστεί «γενοκτονία από τη Σοβιετική Ενωση», η οποία «σκόπιμα προκάλεσε την πείνα, ώστε να αναγκάσει την αγροτιά να δεχτεί τη σοσιαλιστική προοπτική», ζητώντας μάλιστα επιβολή προστίμων 35-50 δολαρίων σε όποιον προβεί στη δημόσια άρνηση αυτού...

Ινστιτούτα, μουσεία για τα... θύματα του κομμουνισμού

Σ' αυτό το πλαίσιο του έντονου αντικομμουνισμού, έχουν συσταθεί μια σειρά «ινστιτούτων και μουσείων». Συγκεκριμένα, όπως είναι γνωστό, το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας έχει αποφασίσει τη σύσταση «Ινστιτούτου για την Εθνική Μνήμη των Εγκλημάτων ενάντια στο Βουλγάρικο Λαό», ενώ στην Εσθονία το ιδιωτικό μουσείο του «Αγώνα για την Απελευθέρωση» στην περιοχή Λαγκέντι έχει χρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση με 25.000 ευρώ, όπου έχει ανεγερθεί μνημείο υπέρ των ναζιστικών λεγεώνων. Την ίδια στιγμή, έχει καθορίσει την 22α Σεπτέμβρη ως «Ημέρα Μνήμης των αγωνιστών της αντίστασης και της έναρξης της 50χρονης κατοχής».

Στη Λιθουανία λειτουργεί το «Μουσείο των Θυμάτων της Γενοκτονίας», ενώ στη Λετονία λειτουργεί το «Μουσείο Κατοχής» για να θυμίσει στο λαό «το κακό που έπραξαν οι ξένες δυνάμεις» (δηλαδή οι Σοβιετικοί) και να τιμήσει τους συνεργάτες των ναζί, ενώ καθορίζεται η 14η Ιούνη ως «Ημέρα των Θυμάτων της κομμουνιστικής γενοκτονίας».

Στη Ρουμανία υπάρχει το «Ινστιτούτο Ερευνας για τα Εγκλήματα του καθεστώτος Τσαουσέσκου». Στην Τσεχία, μάλιστα, το Δεκέμβρη του 2005, μέλη της Γερουσίας προκλητικά πρότειναν τη δημιουργία «Ινστιτούτου Μνήμης των Ναζί», ενώ στην Ουγγαρία το «Σπίτι του Τρόμου» λειτουργεί στη μνήμη όσων «κρατήθηκαν, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν» στο συγκεκριμένο κτίριο.

Στην Πολωνία, το «Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης» έχει αναλάβει τον «έλεγχο» όσων έχουν γεννηθεί πριν τον Αύγουστο του 1972 και έχει αναλάβει την «ευθύνη» έκδοσης... πιστοποιητικών «κοινωνικών φρονημάτων» για όσους συνεργάστηκαν με τη μυστική αστυνομία πριν το 1989. Οποιος παραδεχτεί την «ενοχή» του δε θα έχει επιπτώσεις, για τους υπόλοιπους θα υπάρχει απαγόρευση εργασίας στο δημόσιο τομέα για 10 χρόνια.

Επιθέσεις ενάντια σε μεμονωμένα άτομα

Την απαγόρευση των κομμουνιστικών κομμάτων προκλητικά ζητούν τόσο η Ιταλίδα ευρωβουλευτής Αλεσάντρα Μουσολίνι, με γραπτή δήλωσή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (το Νοέμβρη του 2006), όσο και ο Ρώσος εθνικιστής Β. Ζιρινόφσκι (το Δεκέμβρη του 2005). Την ίδια στιγμή, σημειώνονται αχαρακτήριστες ενέργειες σε μεμονωμένα άτομα. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Μάη, ήρθη η ασυλία του Γερμανού ευρωβουλευτή Τομπίας Πφουέγκερ, επειδή πήρε μέρος σε αντι-ΝΑΤΟική διαδήλωση. Ενώ, ένα μήνα νωρίτερα, η πολυεθνική «BASF» στην Αμβέρσα του Βελγίου κατέθεσε αγωγή ενάντια στο στέλεχος του Εργατικού Κόμματος Βελγίου, Ζόρις Βαν Γκορπ, επειδή μοίρασε προκηρύξεις στους εργαζόμενους, με το αιτιολογικό ότι «παρενόχλησε, διέβαλε και επιτέθηκε ενάντια στην τιμή» των εργοδοτών της BASF. Ενώ στην Τσεχία, στο πλαίσιο του έντονου αντικομμουνισμού, ξυλοκοπήθηκε βάναυσα τον Απρίλη ο αντιπρόεδρος του ΚΚ Βοημίας Μοραβίας, Γίρζι Ντολέις, ενώ ασκήθηκε δίωξη στην δασκάλα Μάρτα Σεμέλοβα, στέλεχος του κόμματος στην Πράγα, επειδή «προωθεί τις ιδέες που στοχεύουν την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «δημόσια αρνείται τη γενοκτονία του κομμουνισμού ενάντια στην ανθρωπότητα».

Αλλά και στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, στο στόχαστρο των αντικομμουνιστών βρέθηκε και ο καθηγητής πανεπιστημίου και ηγέτης του Εργατικού Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας, Γκόραν Μάρκοβιτς, το Δεκέμβρη του 2005, του οποίου ζητήθηκε η απόλυση επειδή συμμετείχε στην εκλογική λίστα του κόμματος στις δημοτικές εκλογές. Ενώ στη Γαλλία, ζητήθηκε η απόλυση της Ανι Λακρουά Ρις, επίσης καθηγήτριας πανεπιστημίου και μέλους του «Πόλου για την Κομμουνιστική Αναγέννηση», από τη φασιστική οργάνωση «Ουκρανία 33».

Στη Γεωργία, τον περασμένο Σεπτέμβρη, πραγματοποιήθηκαν έρευνες και στα γραφεία του Ενιαίου Κομμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας από τις αστυνομικές αρχές, οι οποίες και συνέλαβαν στελέχη του κόμματος και της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας Γεωργίας.

Στη Λετονία, τον περασμένο Φλεβάρη, εκδιώχθηκε ο βουλευτής Νικολάι Καμπάνοφ από την Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων, μετά την προβολή ρωσικού ντοκιμαντέρ που οργάνωσε, όπου απεικονιζόταν η δράση των αξιωματούχων των Ες Ες της Λετονίας και της Εσθονίας στη Ρωσία και τη Λευκορωσία στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο στόχαστρο οι νέοι

Με έκδοσή της για παιδιά 9-12 χρόνων με τον τίτλο «πάμε να εξερευνήσουμε την Ευρώπη», η ΕΕ επιχειρεί να ξαναγράψει την Ιστορία. Αποσιωπώνται και αλλοιώνονται ιστορικά στοιχεία, αφού δε γίνεται καμία αναφορά στην Οχτωβριανή Επανάσταση, στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στο ρόλο των κομμουνιστικών κομμάτων ενάντια στο ναζισμό και το φασισμό, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζεται ο κομμουνισμός ως ανελεύθερο καθεστώς, επιβεβλημένο από τους ηγέτες των σοσιαλιστικών χωρών και χαρακτηρίζει, μάλιστα, τη Γαλλική Επανάσταση ως εγκληματική δραστηριότητα κατά των βασιλέων και των αριστοκρατών!

Στο ίδιο πλαίσιο, φυσικά, εντάσσεται και η προσπάθεια απαγόρευσης της δράσης της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας από το υπουργείο Εσωτερικών.

Αυξανόμενες τάσεις νοσταλγίας για το σοσιαλισμό

Πάντως, παρ' όλες τις αντικομμουνιστικές επιθέσεις και την προπαγάνδα ενάντια στο σοσιαλισμό, σειρά δημοσκοπήσεων καταγράφει αυξανόμενες τάσεις νοσταλγίας από τους λαούς αυτών των χωρών. Ειδικά οι παλιότερες γενιές μπορούν να συγκρίνουν, και παρά τις αδυναμίες ή και τα λάθη που υπήρξαν στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού, αναπολούν τις μέρες που οι κοινωνικές και εργατικές κατακτήσεις και δικαιώματα ήταν δεδομένα και η καθημερινή ζωή πιο φυσιολογική, πιο ανθρώπινη. Οι νέες γενιές, βεβαίως, είναι ο κύριος στόχος των νέων αντικομμουνιστικών μέτρων, αφού ο ιμπεριαλισμός «ποντάρει» στο γεγονός ότι δε γνώρισαν το σοσιαλισμό. Γι' αυτό και τα δισεκατομμύρια που ξοδεύονται για το ξαναγράψιμο της Ιστορίας.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Τι έγινε, τελικά, ο Γιώργος;

«

Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις» τον ρώταγα. «Τοκογλύφος»(!) μου απαντούσε. Ηταν δεν ήταν τότε δέκα χρόνων. Πιο μικρός, ακόμα, μου έλεγε: «χρηματιστής», «τροχονόμος στο διάστημα», «βουλευτής». O,τι κι αν δήλωνε το δήλωνε σοβαρά. Ποτέ δεν καταλάβαινα αν έκανε πλάκα ή αν το εννοούσε! Μου άρεσε, όμως, ο τρόπος του γι' αυτό, κάθε φορά που τον συναντούσα, τον πείραζα: «Τι θα γίνεις, ρε»; «Νυχτοφύλακας σε τράπεζα», «πρωθυπουργός, ίσως», «νεκροθάφτης»!

Προχτές που κατέβαινα τη Σταδίου νιώθω ένα χέρι να με τραβάει. Γυρίζω, σχεδόν θυμωμένος, γιατί έτσι που ήμουν βουτηγμένος στις σκέψεις μου, ξαφνιάστηκα. Τι ξαφνιάστηκα, φοβήθηκα σωστότερα. «Συγνώμη, φοβήθηκες;» με ρώτησε. «Φυσικά! Λίγο το 'χεις»; «Το χέρι σου τράβηξα, όχι την τσάντα». «Αυτό θα 'λειψε! Τέλος πάντων, τι θέλεις»; «Καλά, δε με γνώρισες»; «Θα 'πρεπε»; «Δε θα 'πρεπε»; «Ξέρω γω»! «Ο Γιώργος είμαι! Ο Γιώργος ο «τι θα γίνεις»! «Βρε, Γιώργο»!..

Είπαμε τα τυπικά, που λέμε σε παρόμοιες περιπτώσεις. Οτι «είχαμε χαθεί με τους γονείς του», ότι ο «καθένας τρέχει, πού καιρός», αλλά «πάντα ρωτούσα», όμως «αλλάξατε γειτονιά, αλλάξατε και τηλέφωνο», και φτάσαμε στο σήμερα: «καλά είναι οι δικοί σου»; «Καλά»! «Εσύ καλά είσαι»; «Καλά»! «Αλήθεια, τι "έγινες" Γιώργο»; Δε βιάστηκε να μου απαντήσει. Πρώτα κοίταξε μυστήρια γύρω του, ύστερα κοίταξε δύσπιστα εμένα, μετά ξανά γύρω του και, τέλος, κάρφωσε τα μάτια του πάνω μου: σωματοφύλακας(!) μου λέει με το ίδιο ύφος, που μου απαντούσε όταν ήταν παιδί.

«Ρε, Γιώργο, μεγάλωσες, πια, συνεχίζεις τις πλάκες»; «Δεν κάνω πλάκα, σωματοφύλακας, αλήθεια»! «Και ποιον φυλάς, για να έχουμε καλό ερώτημα»; Δεν απάντησε. Εδειξε να προβληματίζεται. «Ποιον φυλάς, ρε;» του λέω. «Τώρα, πια, κανέναν. Δε διάβασες»; «Τι να διαβάσω, εξηγήσου, να πάρει ο διάολος». Με πιάνει αγκαζέ και με πάει στην άκρη. «Εδώ είναι καλύτερα για να μην εμποδίζουμε» μου λέει. «Ρε, ποιον φυλάς, ποιον φύλαγες τέλος πάντων;» ξαναρωτάω πνιγμένος στην περιέργεια. «Τον νονό που σκότωσαν». «Ποιον απ' τους δυο»; «Δε θα σου πω, έναν απ' τους δυο. Τώρα είμαι χωρίς δουλιά»! «Να πας σε έναν άλλον». «Δε γίνεται, δε διάβασες»; «Γιατί δε γίνεται; Τι να διαβάσω»;

Μου πασάρει στα μάτια ένα πρωτοσέλιδο: «Οι προστάτες ζητούν προστασία», και μου εξηγεί: «Οι νονοί ζήτησαν ασφάλεια από τον Πολύδωρα». «Τους την έδωσε»; «Εξετάζει την περίπτωση, γράφει η εφημερίδα». «Εντάξει, δε θα πας χαμένος! Ορεξη για δουλιά να έχεις, κάποιος πλούσιος θα βρεθεί...»!

«Καλά είσαι τελείως άσχετος»; φωνάζει νευριασμένα. «Εύκολο είναι να φυλάξεις πλούσιο; Βιομήχανο, ας πούμε. Ανθρωπο που πουλάει σάπια κρέατα; Εφοπλιστή που βουλιάζει καράβια; Μεγαλοδικηγόρο που "σκεπάζει" κομπίνες; Μεσολαβητή σε αγοραπωλησίες όπλων; Εύκολο είναι να φυλάξεις άνθρωπο, που κλείνει δουλιές με πετρέλαια; Μιλάμε για δισεκατομμύρια, τι να πάρει ο νονός; Ψίχουλα παίρνει! Ψίχουλα παίρνει και ψίχουλα δίνει! Για να είσαι σωματοφύλακας σε τέτοιο κελεπούρι πρέπει να έχεις τελειώσει το "Χάρβαρντ". Να έχεις λάβει μέρος τουλάχιστον σε ένα πραξικόπημα, να έχεις πάρει μέρος σε μια απόπειρα δολοφονίας κατά του Κάστρο, να έχεις κάνει Λατινική Αμερική, Μέση Ανατολή, να ήσουν έμμισθος σε κάποια επίσημη μυστική υπηρεσία, δε σε δέχονται έτσι! Οι περισσότεροι σωματοφύλακες αυτών των ανθρώπων είναι ξένοι! Εμείς και οι αστυφύλακες φυλάμε τις γυναίκες και τα παιδιά. Θελήματα κάνουμε. Αλλος σκάβει τον κήπο, άλλος πάει στο σούπερ μάρκετ, άλλος τα σκυλιά βόλτα. Είμαι βαθιά απογοητευμένος, σου λέω»!

Με συγκίνησε! Απλώνω το χέρι μου, όπως έκανα όταν ήταν παιδί, του χαϊδεύω τα μαλλιά και του λέω. «Ηρέμησε ρε Γιώργο». «Με τους νονούς», μου λέει, «την είχα βρει! Δεν είχα και πολλές τύψεις μαζί τους! Τι κάνουν οι νονοί; Τίποτα! Μπαίνουν σε ένα μαγαζί και λένε: "θέλω τόσα, για να μην στο χαλάσω". Παίρνουν τα τόσα και φεύγουν! Με σκέφτεσαι να φυλάω έναν "όμιλο", αν τελικά με δεχτεί ο "όμιλος", γιατί και εγώ έχω προσόντα, υπήρξα και εγώ έμμισθος κρατικής υπηρεσίας. Με σκέφτεσαι, λοιπόν, να φυλάω κάποιον που δεν ξέρεις με τι ακριβώς ασχολείται»;

«Ενώ με το νονό;» του λέω για να τον πειράξω! «Με το νονό δουλεύεις στη δουλιά σου, καημένε! Γράψε, σε παρακαλώ, κάτι. Γράψε ένα άρθρο, για τον Πολύδωρα. Εμείς τη νύχτα θέλουμε, τα υπόλοιπα δικά του. Εμείς τους νονούς, και αυτός τους μεγάλους»!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ