ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάρτη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Πιο διαδεδομένα από ποτέ» τα βασανιστήρια

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ και ΣΜΥΡΝΗ.--

Ενώ οι Πατ Κοξ και Τζακ Στρο επιδαψίλευαν κολακείες και θωπείες στο τουρκικό κράτος για την «πρόοδο» που επιδεικνύει στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (!) σχεδόν υποσχόμενοι ότι λόγω της εν λόγω «προόδου» οι πόρτες της ΕΕ ανοίγουν διάπλατα, η οργάνωση Διεθνές Συμβούλιο Αποκατάστασης των Θυμάτων των Βασανιστηρίων (IRCT) δημοσιοποιούσε την έκθεσή του για την Τουρκία. Βασικό εύρημα; «Τα βασανιστήρια στην Τουρκία από τότε που ανέβηκε στην εξουσία ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πιο διαδεδομένα από ποτέ άλλοτε... Οι ωραίες δηλώσεις του Ερντογάν και οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της πρακτικής των βασανιστηρίων παρέμειναν νεκρό γράμμα. Κανένας από τους βασανιστές δεν έχει οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης». (σ.σ. Οι υπογραμμίσεις δικές μας). Η Ινγκε Γκένεφκε, εκπρόσωπος του IRCT, από τη Σμύρνη, όπου παρακολουθούσε τη δίκη του ψυχιάτρου και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αλπ Αγιάν, είπε ότι η δίκη Αγιάν όσο και η επαναλαμβανόμενη δίκη 9 στελεχών της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) της Τουρκίας αποτελούν ενδείξεις της συνέχισης των πρακτικών αυτών. Ωστόσο, οι προτάσεις της Γκένεφκε όσον αφορά στον τρόπο αλλαγής της κατάστασης μάλλον ρηχές είναι: Η Δανή ακτιβίστρια κάλεσε ΕΕ και ΗΠΑ να «πιέσουν να αλλάξει η κατάσταση»...

Παράλληλα, το (μόνο διαδικτυακό, πλέον) περιοδικό Info-Turk δημοσιοποίησε ότι το ένταλμα για τη σύλληψη του αρχισυντάκτη του Ντογάν Οζγκιουντέν για «προσβολή των ενόπλων δυνάμεων» ανανεώθηκε την 18η Φεβρουαρίου, ενώ τουλάχιστον 10 δημοσιογράφοι εξακολουθούν να σαπίζουν στις φυλακές. Η κατάσταση όσον αφορά στην ελευθερία της έκφρασης είναι από αυτά που «βελτιώνονται», κατά τους Ευρωπαίους...

ΡΩΣΙΑ
Οξυνση στις σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ εξαιτίας της διεύρυνσης

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προτίθεται να θέσει στη Μαδρίτη την κατάσταση των εθνικών μειονοτήτων στα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ ως αντίβαρο στις απειλές κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας

Οπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων INTERFAX ο Ιγκορ Ιβανόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, αναμένεται να θέσει τα ζητήματα των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων και πρώτα απ' όλα των ρωσόφωνων, στα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ. Αυτό δήλωσε ο Ολεγκ Μπελοούσοφ, διευθυντής του πρώτου τμήματος του ρωσικού ΥΠΕΞ και πρόσθεσε πως στο ταξίδι του Ιβανόφ «θα συζητηθούν οι σχέσεις μας με την ΕΕ, πολύ περισσότερο που το τελευταίο διάστημα ο Τύπος διαστρεβλώνει αυτές τις σχέσεις». Ο ίδιος εξήγησε ότι αυτές οι «διαστρεβλώσεις» αφορούν τη δήθεν πιθανή εφαρμογή από την πλευρά της ΕΕ οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, εξαιτίας της άρνησης της Μόσχας να διευρύνει αυτόματα την ισχύ της συμφωνίας συνεργασίας Ρωσίας - ΕΕ στις υπό διεύρυνση χώρες.

Ο Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε πως «κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». Πάντως να σημειωθεί ότι στις αρχές του 2004 η Ρωσία είχε αποστείλει κείμενο αιτημάτων προς την ΕΕ, αποτελούμενο από 14 σημεία, το περιεχόμενο του οποίου κρατείται μυστικό, τόσο από μεριάς Ρωσίας, όσο κι από πλευράς ΕΕ. Τα «σύννεφα» στις σχέσεις της Ρωσίας της ΕΕ, με αιχμή αυτά που προκύπτουν από τη διεύρυνση της ΕΕ, που έχουν άμεσο οικονομικό κόστος για τη Μόσχα, αφορούν πλέον αρκετά ζητήματα, όπως: την απαίτηση της ΕΕ για αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από Μολδαβία - Γεωργία, η ανάμειξη της ΕΕ στις ρωσικές περιοχές της Τσετσενίας και του Καλινινγκράντ, η αποθήκευση ραδιενεργών απόβλητων από τη Ρωσία στη χερσόνησο Κόλα, τα εμπόδια που βάζει η ΕΕ για την ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ, οι συνοριακές εκκρεμότητες της Ρωσίας με Εσθονία - Λετονία και άλλα.

Η Ρωσία, προσπαθώντας ίσως να διαπραγματευθεί τα ζητήματα των σχέσεων με την ΕΕ, το τελευταίο διάστημα πιο έντονα προβάλλει το ζήτημα της καταπάτησης των δικαιωμάτων της ρωσικής και ρωσόφωνης μειονότητας στις χώρες της Βαλτικής, που θεωρεί ότι πλέον είναι ζήτημα της ίδιας της ΕΕ. «Αυτό το πρόβλημα πέρασε πια σε νέα φάση, και δεν είναι ένα πρόβλημά μας στη Βαλτική, αλλά ένα πρόβλημα της ΕΕ», δήλωσε ο Μπελοούσοφ, προσθέτοντας ότι «αυτή η τοποθέτηση του ζητήματος ενοχλεί τους συνομιλητές μας στην ΕΕ».

Ικανοποίηση Σολάνα

Σε δήλωσή του πάντως στην εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα» ο Χ. Σολάνα, ύπατος εκπρόσωπος για την ΚΕΠΠΑ (Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική και Πολιτική Αμυνας) της ΕΕ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προώθηση του Μιχαήλ Φραντκόφ, έως πρότινος εκπροσώπου της Ρωσίας στην ΕΕ, στο αξίωμα του πρωθυπουργού της χώρας. Ο Σολάνα χαρακτήρισε «καλό σινιάλο» αυτήν την ανάδειξη για τις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ κι εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέχρι την 1η Μάη η Ρωσία θα επεκτείνει την ισχύ της Συμφωνίας Ρωσίας - ΕΕ και στις 10 υπό διεύρυνση χώρες!

Νέα στρατιωτικά γυμνάσια

2 δισεκατομμύρια ρούβλια θα κοστίσει η απόδειξη του αξιόμαχου των πυρηνικών δυνάμεων της χώρας

Στις 17 Φλεβάρη, παρουσία του Προέδρου της Ρωσίας Πούτιν, ο ρωσικός στόλο της Βορείου Θάλασσας δεν μπόρεσε να υλοποιήσει μέρος των πολεμικών γυμνασίων, αφού 3 φορές δεν κατάφερε να εκτοξεύσει με επιτυχία διηπειρωτικούς πυραύλους από υποβρύχια.

Οι αποτυχίες αυτές ευθέως έθεσαν σε αμφισβήτηση, από μερίδα των ρωσικών ΜΜΕ, το αξιόμαχο των πυρηνικών δυνάμεων της χώρας.

Οπως έγινε γνωστό ο Πρόεδρος της Ρωσίας ζήτησε από το υπουργείο Αμυνας και το Γενικό επιτελείο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων να διεξάγουν έρευνα και να τον ενημερώσουν για τις αιτίες αυτών των αποτυχιών. Επίσης διέταξε, να πραγματοποιηθούν μετά τη διερεύνηση των αιτιών, νέα στρατιωτικά γυμνάσια, στα οποία θα γίνει εκτόξευση διηπειρωτικών πυραύλων, παρουσία του ίδιου.

Η ρωσική εφημερίδα «Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα» σημειώνει ότι η εκτόξευση ενός τέτοιου πυραύλου κοστίζει 600 εκατομμύρια ρούβλια, ενώ τα γυμνάσια θα κοστίσουν συνολικά γύρω στα 2 δισεκατομμύρια ρούβλια.

ΝΙΓΗΡΙΑ
«Πυρηνικές» ανησυχίες... .

ΑΜΠΟΥΤΖΑ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

«Συγνώμη... λάθος» έλεγε χτες ο εκπρόσωπος του νιγηριανού υπουργείου Αμυνας μετά το θόρυβο που προκάλεσε πρότερη ανακοίνωση του υπουργείου πως ο ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος του Πακιστάν, στρατηγός Μουχάμαντ Αζίζ Κχαν, που πραγματοποιεί από προχτές επίσημη επίσκεψη στην Αμπούτζα, υποσχέθηκε στη νιγηριανή κυβέρνηση «στρατιωτική βοήθεια» για ενίσχυση της στρατιωτικής δύναμης, συμπεριλαμβανόμενης και της «πυρηνικής» τεχνολογίας... Εντούτοις, ένα είναι βέβαιο. Τα μηνύματα που στέλνει (τους τελευταίους μήνες...) η Νιγηρία είναι πως έχει έντονες ανησυχίες ενίσχυσης του οπλοστασίου της όχι με συμβατικά όπλα «της αγοράς», αλλά με πυραυλικά συστήματα έως και πυρηνικά όπλα. Οπερ είχε διαφανεί και κατά την (προ δύο μηνών) επίσκεψη υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας απ' τη ΛΔ Κορέας στη Νιγηρία, κατά την οποία είχε ανακοινωθεί η υπογραφή ενός μνημονίου αμοιβαίας κατανόησης, αλλά και το ενδεχόμενο διμερούς συνεργασίας στους τομείς της πυραυλικής και πυρηνικής τεχνολογίας...

Πάντως, μετά το θόρυβο και η κυβέρνηση του Πακιστανού στρατηγού Μουσάραφ διέψευσε με τη σειρά της το θέμα, λέγοντας πως το «Πακιστάν δεν προσέφερε βοήθεια στη Νιγηρία για την απόκτηση πυρηνικής ενέργειας», γιατί... το Ισλαμαμπάντ είναι «υπεύθυνη πυρηνική δύναμη»...

Παρά τις διαψεύσεις, οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν φάνηκαν ισχυρότερες. Ο Μάικλ Λέβι (ερευνητής στο Ιδρυμα Μπρούκινγκς στην Ουάσικτον), για παράδειγμα, σχολίαζε ως εξής: Εάν σκεφθείς πέντε χώρες που θέλουν να αποκτήσουν πυρηνική τεχνολογία, τότε δε θα πρέπει να παραλείψεις τη Νιγηρία...

Σε κίνδυνο 12 επιστήμονες

ΜΟΣΧΑ.-- Ρωσικά σωστικά συνεργεία αναμένονταν να αναχωρήσουν χτες για τον Βόρειο Πόλο, προκειμένου να περισυλλέξουν 12 επιστήμονες, που παραμένουν αποκλεισμένοι και χωρίς εφόδια στους πάγους της Αρκτικής, μετά την καταστροφή του ερευνητικού σταθμού τους από ξαφνική αποκόλληση των πάγων. Στην περιοχή επικρατούν ισχυροί άνεμοι που έκαναν το έργο των συνεργείων δύσκολο.

Ο ερευνητικός σταθμός Σεβέρνι Πόλιους 32, ήταν η πρώτη μετα-σοβιετική επιχείρηση της Ρωσίας στην Αρκτική, με στόχο την έρευνα και πειράματα για τις κλιματολογικές συνθήκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ