Παρασκευή 5 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Οξυνση στις σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ εξαιτίας της διεύρυνσης

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προτίθεται να θέσει στη Μαδρίτη την κατάσταση των εθνικών μειονοτήτων στα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ ως αντίβαρο στις απειλές κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας

Οπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων INTERFAX ο Ιγκορ Ιβανόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, αναμένεται να θέσει τα ζητήματα των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων και πρώτα απ' όλα των ρωσόφωνων, στα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ. Αυτό δήλωσε ο Ολεγκ Μπελοούσοφ, διευθυντής του πρώτου τμήματος του ρωσικού ΥΠΕΞ και πρόσθεσε πως στο ταξίδι του Ιβανόφ «θα συζητηθούν οι σχέσεις μας με την ΕΕ, πολύ περισσότερο που το τελευταίο διάστημα ο Τύπος διαστρεβλώνει αυτές τις σχέσεις». Ο ίδιος εξήγησε ότι αυτές οι «διαστρεβλώσεις» αφορούν τη δήθεν πιθανή εφαρμογή από την πλευρά της ΕΕ οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, εξαιτίας της άρνησης της Μόσχας να διευρύνει αυτόματα την ισχύ της συμφωνίας συνεργασίας Ρωσίας - ΕΕ στις υπό διεύρυνση χώρες.

Ο Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε πως «κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα». Πάντως να σημειωθεί ότι στις αρχές του 2004 η Ρωσία είχε αποστείλει κείμενο αιτημάτων προς την ΕΕ, αποτελούμενο από 14 σημεία, το περιεχόμενο του οποίου κρατείται μυστικό, τόσο από μεριάς Ρωσίας, όσο κι από πλευράς ΕΕ. Τα «σύννεφα» στις σχέσεις της Ρωσίας της ΕΕ, με αιχμή αυτά που προκύπτουν από τη διεύρυνση της ΕΕ, που έχουν άμεσο οικονομικό κόστος για τη Μόσχα, αφορούν πλέον αρκετά ζητήματα, όπως: την απαίτηση της ΕΕ για αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από Μολδαβία - Γεωργία, η ανάμειξη της ΕΕ στις ρωσικές περιοχές της Τσετσενίας και του Καλινινγκράντ, η αποθήκευση ραδιενεργών απόβλητων από τη Ρωσία στη χερσόνησο Κόλα, τα εμπόδια που βάζει η ΕΕ για την ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ, οι συνοριακές εκκρεμότητες της Ρωσίας με Εσθονία - Λετονία και άλλα.

Η Ρωσία, προσπαθώντας ίσως να διαπραγματευθεί τα ζητήματα των σχέσεων με την ΕΕ, το τελευταίο διάστημα πιο έντονα προβάλλει το ζήτημα της καταπάτησης των δικαιωμάτων της ρωσικής και ρωσόφωνης μειονότητας στις χώρες της Βαλτικής, που θεωρεί ότι πλέον είναι ζήτημα της ίδιας της ΕΕ. «Αυτό το πρόβλημα πέρασε πια σε νέα φάση, και δεν είναι ένα πρόβλημά μας στη Βαλτική, αλλά ένα πρόβλημα της ΕΕ», δήλωσε ο Μπελοούσοφ, προσθέτοντας ότι «αυτή η τοποθέτηση του ζητήματος ενοχλεί τους συνομιλητές μας στην ΕΕ».

Ικανοποίηση Σολάνα

Σε δήλωσή του πάντως στην εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα» ο Χ. Σολάνα, ύπατος εκπρόσωπος για την ΚΕΠΠΑ (Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική και Πολιτική Αμυνας) της ΕΕ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προώθηση του Μιχαήλ Φραντκόφ, έως πρότινος εκπροσώπου της Ρωσίας στην ΕΕ, στο αξίωμα του πρωθυπουργού της χώρας. Ο Σολάνα χαρακτήρισε «καλό σινιάλο» αυτήν την ανάδειξη για τις σχέσεις της Ρωσίας με την ΕΕ κι εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέχρι την 1η Μάη η Ρωσία θα επεκτείνει την ισχύ της Συμφωνίας Ρωσίας - ΕΕ και στις 10 υπό διεύρυνση χώρες!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ