Παρασκευή 5 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Αναταραχή παντού

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Ουκ ολίγη αναταραχή επικρατεί εντός των ΗΠΑ, σχεδόν αποκλειστικά για προεκλογικούς λόγους, αναφορικά με τα γεγονότα που οδήγησαν στην εκδίωξη του Αριστίντ, τους στρατούς των «κανιβάλων» που ενισχύθηκε από τη CIA και είναι πια κράτος εν κράτει και την προοπτική ενός ακόμη κύματος προσφύγων, των «ανθρώπων των πλοιαρίων» εξαιτίας των σφαγών που συνεχίζονται...

Ετσι οι Δημοκρατικοί πέρασαν στην αντεπίθεση κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπους ότι εξανάγκασαν τον πρώην Πρόεδρο της Αϊτής, Ζαν Μπερτράν Αριστίντ, να εγκαταλείψει τη χώρα του..! «Η κυβέρνηση ενθάρρυνε τη βία στην Αϊτή» και «δημιούργησε μια κατάσταση που οδήγησε στην αναχώρηση του Αριστίντ αφού δεν έστειλε νωρίτερα στρατεύματα», υποστήριξε πολύ «δημοκρατικά» ο βουλευτής του Νιου Τζέρσι Ρόμπερτ Μενέντες κατά τη διάρκεια ακρόασης του υφυπουργού Εξωτερικών Ρότζερ Νοριέγκα ενώπιον της υποεπιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Κογκρέσου και πρόσθεσε ότι «οι άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής βλέπουν ότι αυτή η κυβέρνηση δε θα υπερασπίσει τους αρχηγούς κρατών που έχουν εκλεγεί δημοκρατικά».

Φυσικά ο Νοριέγκα επέμεινε ότι η Ουάσιγκτον «διευκόλυνε» την αναχώρηση του Αριστίντ κατόπιν αιτήματος του ίδιου και διέψευσε, για μια ακόμη φορά, ότι η αμερικανική κυβέρνηση τον εξώθησε στην εξορία. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κόλιν Πάουελ, που επανέλαβε ότι ο Αριστίντ «έφυγε από την Αϊτή οικειοθελώς»...

Τώρα στην ίδια την Αϊτή, οι αρχές αποφάσισαν να κηρύξουν τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επειδή συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και σε ομάδες της βάσης του κόμματος Λαβαλάς του πρώην Προέδρου Αριστίντ. Ο πρωθυπουργός της Αϊτής Ιβόν Νεπτίν δήλωσε πως θα πρέπει ν' αποκατασταθεί η τάξη στη χώρα και απηύθυνε έκκληση για τον τερματισμό των λεηλασιών. Η αναταραχή συνεχίζεται παρά την «έκκληση» που απηύθυνε ο ηγέτης των «στρατού των κανιβάλων», Γκι Φίλιπ, να καταθέσουν τα όπλα και παρά το γεγονός ότι Αμερικανοί και Γάλλοι στρατιώτες άρχισαν ήδη περιορισμένης κλίμακας περιπολίες στην πρωτεύουσα της χώρας Πορτ-ο-Πρενς.

Τέλος, η CARICOM αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην αποστολή διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης «υπό τον ΟΗΕ» σε ένδειξη διαμαρτυρίας λόγω των καταγγελιών ότι ο Πρόεδρος Αριστίντ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία και τη χώρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίθεση των ΗΠΑ σε Βενεζουέλα (2005-06-09 00:00:00.0)
Γκάνγκστερ, εγκληματίες και πεζοναύτες αλωνίζουν (2004-03-12 00:00:00.0)
«Γης μαδιάμ» (2004-03-04 00:00:00.0)
Επικίνδυνη κλιμάκωση (2004-02-27 00:00:00.0)
Γαλλία και ΗΠΑ «πρωτοστατούν»... (2004-02-25 00:00:00.0)
Αλλος ένας νεκρός διαδηλωτής... (2004-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ